教育王國

標題: 剛放了HKUGA學位 [打印本頁]

作者: chapmanng    時間: 12-9-6 18:14     標題: 剛放了HKUGA學位

剛放了HKUGA學位, 希望有心人能得嘗所願
作者: kswiss    時間: 12-9-6 20:04

作者: Charlotte_mom    時間: 12-9-7 11:41

係lor, 有學校咁遲call學生?
作者: alice44    時間: 12-9-7 12:29

hold位hold到現在, 就算你放位出嚟, d學校都未必再會通知waiting list d 人嚟讀啦!
作者: Rattie    時間: 12-9-7 13:41

其實都係開學第一個禮拜
音樂椅遊戲效應
或者人哋都係啱啱至轉校呢
學校現階段未必會積極 call 後補
喜歡 hkuga 又唔介意 e + 攪轉校嘅咪可以去問吓學校囉
無需要咁負面
有料總好過冇料啊
作者: reginayu    時間: 12-9-7 14:13

我估今年可能比較亂, 重有D幾top嘅學校都係前兩日先至call後補。
作者: Charlotte_mom    時間: 12-9-8 01:42

咁我又唔係真係懷疑樓主既, 如果hold到而家怕且唔會特登開個post俾人話掛? 如果樓主真係最後關頭叩門入到心儀學校, 可喜可賀呀!
作者: chapmanng    時間: 12-9-10 11:02

各位家長,請勿誤會及用懷疑眼光, 其實我小朋友已經在HKUGA返了四日, 但在6/9收到另一心儀學校通知, 經過多方面考慮, 最終選取居住較近之新學校!

我出於同理心,所以即時通知各家長, 希望可以一試! 別無他心
作者: grace_xian    時間: 12-9-10 11:21

chapmanng 發表於 12-9-10 11:02
各位家長,請勿誤會及用懷疑眼光, 其實我小朋友已經在HKUGA返了四日, 但在6/9收到另一心儀學校通知, 經過多 ...

大家都明白呢個音樂椅遊戲規則, 相信沒人怪你
作者: Charlotte_mom    時間: 12-9-10 15:45

樓主, 我都知學都開左, 讀左幾日hkuga, 投資都唔少呀, 應該唔會咁黎攪 (e? 你有aristo書嗎, 好多家長搵啊, 可以去2手放)
就係你一直想入果間嗎? 恭喜晒
只係唸, 究竟係咩"連鎖音樂椅反應", 攪到d學生/家長, 而家仲要黎奔波
作者: chapmanng    時間: 12-9-10 18:27

無計, 書都可以賣返出去或作參考用, 校服買了多套唔知點算!
坦白講, 我都思考了一整日才下決定(我最後交予小朋友自己喜好)
作者: Charlotte_mom    時間: 12-9-12 09:44

你有咩pm我啦, 我幫你問下其他同學仔(我直上嘛, 識人比你多d)
作者: chapmanng    時間: 12-9-12 10:36

Charlotte_mom: 多謝晒你的關心及幫忙, 暫時我已處理好所有書本, 反而校服就頭痛些(我仲買左四套添)...不過轉親校都預咗了!
再一次講聲多謝晒! 另外你的小朋友新學年適應嗎?
作者: Charlotte_mom    時間: 12-9-13 14:33

功課明顯比小學忙左, 亦多quiz左, 備課都要勤力左, 不過同樣我女非常期待課外活動(嘩, 多野揀到丫), 尋日話我知入左school musical了, 不過未分team, 佢想入跳舞, 老師好似想佢去唱歌(但我女明明之前係舞蹈校隊啊, 唱歌佢興趣唔大, 只係我叫佢audition就認真d, 可能就係太認真了)

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5