教育王國

標題: 第一日k1班 [打印本頁]

作者: yuki8484    時間: 12-8-30 16:44     標題: 第一日k1班

已經失控..故意破壞/專登打人錫人..
唉..一早已預料會係咁..
但最後眼淚不受控地出來了..

作者: yuki8484    時間: 12-8-30 21:37     標題: 引用:已經失控..故意破壞/專登打人錫人.. 唉..一

原帖由 yuki8484 於 12-08-30 發表
已經失控..故意破壞/專登打人錫人..
唉..一早已預料會係咁..
但最後眼淚不受控地出來了..
踢人

作者: idak    時間: 12-8-30 21:58     標題: 回覆:第一日k1班

我個女都差不多!第二日都係!好在同學仔個嫲嫲好人!佢同我講小朋友未適應啫,慢慢來!佢咁講我即刻眼濕濕!

作者: yuki8484    時間: 12-8-31 00:02     標題: 回覆:第一日k1班

相信聽日既情況會仲惡劣..今日係適應班..出手打人時好多家長都見到..第一日番學學校幾個老師&主任都比佢打到..唉..我好無奈地眼淚滴了出來

作者: idak    時間: 12-8-31 01:05     標題: 回覆:第一日k1班

我個女都係!班上兩位老師都被打,我果時係抱個女出門口,令佢無咁激動先!你有無同班主任講小朋友個情況?

作者: yuki8484    時間: 12-8-31 01:18     標題: 引用:我個女都係!班上兩位老師都被打,我果時係

原帖由 idak 於 12-08-31 發表
我個女都係!班上兩位老師都被打,我果時係抱個女出門口,令佢無咁激動先!你有無同班主任講小朋友個情況? ...
上星期的家長會已講了..今天放學后有8位老師一位主任都知道亦同的傾了數句..佢地只答我慢慢黎(相信佢地都唔知點答好..第一日番學情況已經咁差)..唉..我都唔識應該點做了..係呢..你小朋友都係番k1嗎?

作者: JANETHIM    時間: 12-8-31 08:20     標題: 引用:Quote:原帖由+idak+於+12-08-31+發表我個女

原帖由 yuki8484 於 12-08-31 發表
上星期的家長會已講了..今天放學后有8位老師一位主任都知道亦同的傾了數句..佢地只答我慢慢黎(相信佢地都唔 ...
你小朋友是否上上午班? 呢類小朋友需要大人多関注,如一班太多學生,老師可能未必會照顧到,你上多兩三個月,睇下情況有冇改善先,再決定會否考慮𨍭下午班,一般幼稚園下午班都比較小人,老師照顧上比較好!
我個仔幼稚園時都係轉咗下午班,對佢真係好些!你可考慮下!

作者: yuki8484    時間: 12-8-31 09:38     標題: 引用:Quote:原帖由+yuki8484+於+12-08-31+發表上

原帖由 JANETHIM 於 12-08-31 發表
你小朋友是否上上午班? 呢類小朋友需要大人多関注,如一班太多學生,老師可能未必會照顧到,你上多兩三個月,睇 ...
我小朋友番下午班..人數同上午班一樣成30人..之前不斷洗腦..社交故事.......最後都係白費..我仲可以點做

作者: JANETHIM    時間: 12-8-31 14:17     標題: 回覆:yuki8484 的帖子

你小朋友有冇排E 位,I 位呀?
如果排到I位可以馬上轉過去!
如果未有,找一間小d人讀or 有I位的幼稚園,因有I位的幼稚園老師,會有經驗處理呢類小朋友,同埋佢地比較包容!

作者: idak    時間: 12-8-31 14:35

回復 yuki8484 的帖子

我個女都係K1, 我今日第三日都頂唔順喊咗﹗因為同班有個朋友, 佢叫我唔洗咁擔心, 只係未適應, 果時我即刻眼濕濕, 個女見到我咁佢就大喊, 但係自己知自己事, 乜都預計咗, 但到面對真係好心痛, 放學老師都話想同我傾幾句, 我都預咗, 等到最後都未走, 講咗個女情況, 上緊訓練, 老師話都見到佢一日比一日好, 都會排隊﹗比D耐性﹗我都同佢講排緊其他有綜合位的幼稚園, 有我都會轉校, 我都覺得比較適合果女, 我都預咗短時間內個女唔會即刻識好多嘢, 其實每日見到囡囡有進步我都好開心, 我都儘量唔會同其他同學仔比較﹗老師都叫我放鬆D﹗
作者: yuki8484    時間: 12-8-31 16:47     標題: 引用:你小朋友有冇排E+位,I+位呀? 如果排到I位可

原帖由 JANETHIM 於 12-08-31 發表
你小朋友有冇排E 位,I 位呀?
如果排到I位可以馬上轉過去!
如果未有,找一間小d人讀or 有I位的幼稚園,因有I位 ...
7月先開始排I位..可能要等1-2年

作者: yuki8484    時間: 12-8-31 16:49     標題: 引用:回復+yuki8484+的帖子 我個女都係K1,+我今

原帖由 idak 於 12-08-31 發表

我個女都係K1, 我今日第三日都頂唔順喊咗﹗因為同班有個朋友, 佢叫我唔洗咁擔心, 只 ...
有家長叫你唔洗擔心都好過我小朋友同班d家長係用奇異既眼光望我..今日第二日我堅強左少少..只有鼻濕濕眼水喺周圍無出黎..

作者: JANETHIM    時間: 12-8-31 17:29     標題: 引用:Quote:原帖由+JANETHIM+於+12-08-31+發表你

原帖由 yuki8484 於 12-08-31 發表
7月先開始排I位..可能要等1-2年
排I 位快好多嫁!我有朋友個小朋友排半年就排到喇!
你留意下附近的I位幼稚園邊間收得多呢類小朋友!或者問下社工,我估佢地會知邊間會多d位嫁!

作者: JANETHIM    時間: 12-8-31 17:32     標題: 回覆:yuki8484 的帖子

你要堅強呀!
我好明白你,我都深同感受!上多d來傾下,會舒服d ga!

作者: yuki8484    時間: 12-8-31 23:12     標題: 回覆:第一日k1班

我都唔期望佢學到d咩..但求學識同外人相處控制到自己我已經滿足..呢度係我既舒發好地方..無論點同家人或老公講佢地都唔會完全明白..只有呢度既jm會了解..大家都是同路同方向的..大家努力..

作者: JANETHIM    時間: 12-9-1 00:08     標題: 回覆:yuki8484 的帖子

你小朋友才剛上幼稚園,仍有時間可以追番,早些安排合適訓練比佢,一定會有進步!
加油呀!

作者: yuki8484    時間: 12-9-1 01:03     標題: 引用:你小朋友才剛上幼稚園,仍有時間可以追番,

原帖由 JANETHIM 於 12-09-01 發表
你小朋友才剛上幼稚園,仍有時間可以追番,早些安排合適訓練比佢,一定會有進步!
加油呀!

...
已報了協康的基礎訓練&社交班..希望學校體諒及包容到佢..我的壓力相信會減輕..

作者: idak    時間: 12-9-1 03:27     標題: 回覆:yuki8484 的帖子

其實其他家長奇異目光係有!我只係無時間理佢地,我視線無離開過囡囡,驚囡囡有乜突發事,耳仔只係聽老師講嘢!諗住返到屋企教個女。老公同家人真係未必會明,最清楚小朋友情況通常都係媽媽!囡囡第三日返學的表現好過第一日,我已經好開心!

作者: SKB    時間: 12-9-1 11:32

加油,我兒子4歲3個月,一直返同一幼稚園由n1到現在k2,上星期先排到期見去醫院醫生,佢話有中度自閉,我個仔响學校好乖,好被動,唔多說話,但都好守紀律,學習能力當然比其他人慢,你最好最好放手比學校的老師和嬸嬸去教導和訓練la,小朋友好快會適應的。
作者: yuki8484    時間: 12-9-1 12:37     標題: 引用:其實其他家長奇異目光係有!我只係無時間理

原帖由 idak 於 12-09-01 發表
其實其他家長奇異目光係有!我只係無時間理佢地,我視線無離開過囡囡,驚囡囡有乜突發事,耳仔只係聽老師講 ...
係..佢地身手好快..又會突然出手打人..真係睇少幾秒都唔得..我小朋友一小時適應班入面..有大半時間都係失控中..但原來佢都有留意老師講既野..番到屋企好多佢都記得..

作者: yuki8484    時間: 12-9-1 12:38     標題: 引用:加油,我兒子4歲3個月,一直返同一幼稚園由n1

原帖由 SKB 於 12-09-01 發表
加油,我兒子4歲3個月,一直返同一幼稚園由n1到現在k2,上星期先排到期見去醫院醫生,佢話有中度自閉,我個仔响 ...
你仔仔肯坐定老師會包容高d..只要多訓練會大有進步的

作者: Capricorn2521    時間: 12-9-1 12:39

回復 SKB 的帖子

SKB, 想請問吓醫生評估完之後,有沒有offer什麼訓練或其他東西給你? 有什麼跟進給你呢?
作者: idak    時間: 12-9-1 15:07     標題: 回覆:yuki8484 的帖子

我個女咪又係快手快腳,係咁不停摞玩具,我陪咗佢三日每天一個鐘,就好似比人打咗一身咁,心靈同身體都好攰!不過我每日都會係屋企同佢做訓練,一齊努力!

作者: apple~y    時間: 12-9-1 16:43

番得主流幼稚園(因為無支援)要面對壓力同問題一定會多
仲有要調整自己心理,見同學仔都適應同人打招呼,我小朋友表現0甘差??
番得耐,會覺得小朋友好似好另類,心情一定唔好受,呢個都係心理關口
就算坐定定小朋友可以學習到嗎?會唔會游魂??
當然可能仲有些情緒問題,
所以係主流幼稚園番大家都要有心理準備
作者: Samnor    時間: 12-9-2 01:11

我仔仔昨天9月1日第一天上K1, 他沒有和其他小朋友一起玩, 又唔識用腳踢波..好多遊戲都不參加, 只是自己玩, 還好沒有去打人, 前幾天去左屯門cac見醫生, 確認為自閉症了..由今年2月份開始...才發現佢唔多講野是好嚴重, 唉.....
作者: yuki8484    時間: 12-9-3 09:55     標題: 回覆:第一日k1班

放左2日假..今日又要番學..
我比仔仔更怕番學

作者: JANETHIM    時間: 12-9-3 11:44     標題: 回覆:yuki8484 的帖子

我個仔第一日返小一,今朝一早送去上校車,阿仔仲係窗邊同我byebye!
望住架校車䦕走,眼淚就滴出來!
因為仲係好擔心佢適應唔到,又驚佢的行為問題影響其他小朋友,好多好多的擔心呀

作者: Samnor    時間: 12-9-3 12:00

JANETHIM: 唔駛擔心, 加油..讓他們走出自己的路......我個仔今天第一天正式返 K1, 哭左好耐, 校長已經第一時間搵我太太傾  (因為我個女是在此幼稚園讀的,今天返小一)..我仲擔心我個仔....好快比人趕出校... =.=
作者: JANETHIM    時間: 12-9-3 12:17     標題: 回覆:Samnor 的帖子

多謝你的鼓勵,大家一齊努力!

作者: yuki8484    時間: 12-9-3 13:39     標題: 回覆:第一日k1班

我仔今日仍然係非常惡劣..老師叫佢坐佢就企;叫佢唔好打人就打多幾下;叫佢安靜佢就大叫..

作者: YingYin    時間: 12-9-3 14:04

小朋友聽得明指令嗎? 醫生評估怎樣講?

最重要是為小朋友選中適合的訓練

作者: idak    時間: 12-9-3 14:39     標題: 回覆:第一日k1班

今日班主任打電話來話囡囡情況幾好!希望有進步,我由星期五講到今朝,星期一媽咪要返工要聽老師話!

作者: idak    時間: 12-9-4 11:19     標題: 回覆:第一日k1班

昨晚驚到三點幾起咗身要差不多六點先瞓番,今朝送女返學,見佢自己排隊拍咭,比老師check手量體溫,無走來走去,都安心d!唔知上堂會點?

作者: yuki8484    時間: 12-9-4 15:47     標題: 引用:昨晚驚到三點幾起咗身要差不多六點先瞓番,

原帖由 idak 於 12-09-04 發表
昨晚驚到三點幾起咗身要差不多六點先瞓番,今朝送女返學,見佢自己排隊拍咭,比老師check手量體溫,無走來 ...
呢排感覺到好大壓力..我下爬一連出左6粒暗瘡....今日上午上協康老師話佢唔似自閉..叫我搵心理醫生幫佢..我都唔知可以去邊搵..跟住下午就要番幼稚園..今日係第一日番3小時..而家準備去接放學..唔知老師有無野要講呢

作者: JANETHIM    時間: 12-9-4 18:29     標題: 回覆:yuki8484 的帖子

yuki8484: 咁協康老師話你小朋友唔係自閉,會唔會係過度活躍or 阿氏保加呀?不過唔好估喇!快d 去check 下先啦!

作者: yuki8484    時間: 12-9-4 19:51     標題: 引用:yuki8484:+咁協康老師話你小朋友唔係自閉,

原帖由 JANETHIM 於 12-09-04 發表
yuki8484: 咁協康老師話你小朋友唔係自閉,會唔會係過度活躍or 阿氏保加呀?不過唔好估喇!快d 去check 下先啦 ...
過渡活躍係我第一個搵私人做既評估..當時醫生話佢不是過渡活躍..之後CAC做評估話佢係自閉..今日上協康個老師話3小時課程既觀察佢唔係自閉小朋友..我都抓晒頭都唔知點好..老師話唯有觀察多幾堂

作者: JANETHIM    時間: 12-9-4 23:14     標題: 引用:Quote:原帖由+JANETHIM+於+12-09-04+發表yu

原帖由 yuki8484 於 12-09-04 發表
過渡活躍係我第一個搵私人做既評估..當時醫生話佢不是過渡活躍..之後CAC做評估話佢係自閉..今日上協康個老 ...
咁睇多幾堂先啦!當然希望你孩子唔係自閉証啦!

作者: yuki8484    時間: 12-9-4 23:42     標題: 引用:Quote:原帖由+yuki8484+於+12-09-04+發表過

原帖由 JANETHIM 於 12-09-04 發表
咁睇多幾堂先啦!當然希望你孩子唔係自閉証啦!
謝謝你一直的支持..你小朋友都剛上小一..面對新環境你同小朋友都要加油
希望我都早日為仔仔對症下藥..知道係邊方面真正出現障礙

作者: JANETHIM    時間: 12-9-5 07:54     標題: 引用:Quote:原帖由+JANETHIM+於+12-09-04+發表咁

原帖由 yuki8484 於 12-09-04 發表
謝謝你一直的支持..你小朋友都剛上小一..面對新環境你同小朋友都要加油
希望我都早日為仔仔對症下藥 ...
大家都是同路人,最明白大家的感受,大家都要加油呀!

作者: idak    時間: 12-9-5 13:32

我想問你參加係乜嘢協康課程?其實我都唔係好明, 因為我個女比智力發展中心個醫生評估係自閉傾向, 佢話始終小朋友都係真係細, 好多嘢都未定, 性格同環境因素, 最後結論係似環境因素多, 另精神科個醫生就無明確咁話佢係自閉証, 只係用自閉証資料話比我知要點做, 排咗好多檢查(因為當時囡囡表現係好似, 一入去就比個醫生搶咗個玩具), 可能我實在太緊張, 老公、奶奶、姑仔、同事及朋友都叫我慢慢來, 有進步就得, 唔好迫得自己咁緊﹗
作者: yuki8484    時間: 12-9-5 17:46     標題: 引用:回復+yuki8484+的帖子 我想問你參加係乜嘢

原帖由 idak 於 12-09-05 發表

我想問你參加係乜嘢協康課程?其實我都唔係好明, 因為我個女比智力發展中心個醫生評 ...
我自己都好緊張仲有d迷惘tim..我有時都會諗係咪自己過份擔心左..好多專業人仕叫我唔需要為係定唔係而咁上心..但針唔吉到肉唔知痛..邊有可能唔擔心..
我仔而家上緊協康自閉訓練基礎課程..一星期2日..9:45-12:15am..主要係6個小朋友一班..大圍個別訓練..針對每個小朋友所需去做一d訓練同時學習社交

作者: idak    時間: 12-9-5 21:41     標題: 回覆:yuki8484 的帖子

你上緊覺得有無幫助,我就因為返工報唔到!

作者: kubobo    時間: 12-9-6 02:50

我個囝都係K1, 今日第三日雖然未收到老師投訴﹗但接他放學時見佢獨個兒坐. 像沒人理會.  果時我即刻眼濕濕. 我問囝囝老師有冇閙他. 他說老師話佢點解咩都唔識. 唉! 自己心理已有準備.
作者: yuki8484    時間: 12-9-6 10:08     標題: 引用:你上緊覺得有無幫助,我就因為返工報唔到!

原帖由 idak 於 12-09-05 發表
你上緊覺得有無幫助,我就因為返工報唔到!
今日上第二堂..暫時未知有無用呢

作者: yuki8484    時間: 12-9-6 10:12     標題: 引用:我個囝都係K1,+今日第三日雖然未收到老師投

原帖由 kubobo 於 12-09-06 發表
我個囝都係K1, 今日第三日雖然未收到老師投訴﹗但接他放學時見佢獨個兒坐. 像沒人理會.  果時我即刻眼濕濕. ...
老師點會鬧佢呢..唔好咁諗..要信任老師..你睇到既只係放學時間坐埋一邊..多d同佢訓練..做多d同學校有關既訓練..會另佢更快適應學校生活..加油

作者: Samnor    時間: 12-9-6 11:58

昨天請了一天假和太太一起送小兒返K1, 我太太在一面陪佢(我遷從外面觀看) 佢多數都願坐低, 而且願意和其他小朋友搭膊頭排隊, 都願意和其他小朋友一起觀看卡通片. 但老師叫 :  男孩子起身排隊去洗手間....佢就冇反應...而且有時會起身走去媽咪度...一路睇..心情一路好灰......
作者: JANETHIM    時間: 12-9-6 12:48     標題: 引用:昨天請了一天假和太太一起送小兒返K1,+我太

原帖由 Samnor 於 12-09-06 發表
昨天請了一天假和太太一起送小兒返K1, 我太太在一面陪佢(我遷從外面觀看) 佢多數都願坐低, 而且願意和其他 ...
你們的小孩仲細,多加訓練一定會有進步,唔好灰心呀!
阿仔上小一第四天,我問他返學開唔開心,佢答䦕心,小息時有同同學仔玩包,剪,揼,
看來暫時都ok,希望黎緊唔會收到老師同同學的投訴啦!

作者: idak    時間: 12-9-6 13:22

回復 Samnor 的帖子

你個仔未識同未習慣啫...睇得其他小朋友多就會得, 講灰我重灰, 個女對老師完全無反應﹗
作者: Samnor    時間: 12-9-6 13:41

每個a仔..都有不同的情況......我們大家都要努力..今天我的心情已經好左d...因為前面的路......是漫長的.....
作者: yuki8484    時間: 12-9-6 17:54     標題: 回覆:第一日k1班

大家都灰..
我仔係反應過大既A仔..係危險人物..
灰上灰

作者: idak    時間: 12-9-7 13:00     標題: 引用:大家都灰.. 我仔係反應過大既A仔..係危險人

原帖由 yuki8484 於 12-09-06 發表
大家都灰..
我仔係反應過大既A仔..係危險人物..
灰上灰
係度鬥灰!等你講下先!佢就比d嬸嬸投訴!去廁所又唔出聲!灰爆!日日要放三條底底。唉!

作者: yuki8484    時間: 12-9-7 13:43     標題: 回覆:第一日k1班

喺度呻下/灰下總好過收收埋埋屈住呢條路好長..有排都行唔完..總有攰既時候..上黎呢度講出黎舒服d..休息完再繼續行..

作者: yuki8484    時間: 12-9-7 13:44     標題: 引用:Quote:原帖由+yuki8484+於+12-09-06+發表大

原帖由 idak 於 12-09-07 發表
係度鬥灰!等你講下先!佢就比d嬸嬸投訴!去廁所又唔出聲!灰爆!日日要放三條底底。唉!

...
就算唔係A仔都有呢個情況發生喇..所以唔好上心

作者: alicekg    時間: 12-9-7 13:56

yuki8484 發表於 12-9-7 13:44
就算唔係A仔都有呢個情況發生喇..所以唔好上心

絕對同意

作者: idak    時間: 12-9-7 15:09

其實我係未講完的﹗囡囡係比奶奶湊的, 我同佢講要戒片架﹗係屋企都唔好著等囡囡知乜事, 佢就話學習褲都係褲之麻﹗但係囡囡返咗幾日學以家識得同我講不過係遲咗小小, 奶奶重用緊湊表姐仔d手法, 我都同佢講咗好多次, 囡囡係要講得更加清楚, 即時及簡單描述, 奶奶講極都唔明....唉﹗真係好想辭職自己湊番...不過計唔掂數咋﹗上訓練又唔平﹗

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5