教育王國

標題: 學2樣樂器會唔會太多 [打印本頁]

作者: sumyau1012    時間: 12-8-29 23:15     標題: 學2樣樂器會唔會太多

我女升小一,佢學左2個月小提琴,好鐘意,而家學校俾小朋友試玩樂器,佢又話好鐘意楊琴,佢2樣都好想學,我應唔應該俾佢學2樣?thx
作者: qop    時間: 12-8-29 23:27

首先
小朋友係貪新鮮的
妳可以先要佢比信心妳,才可再加插另一樣落去。
留意下佢練習即極度,同會唔會無家長提示下,都會去練習。
作者: marcuscyrus    時間: 12-8-30 01:02

sumyau1012 發表於 12-8-29 23:15
我女升小一,佢學左2個月小提琴,好鐘意,而家學校俾小朋友試玩樂器,佢又話好鐘意楊琴,佢2樣都好想學,我 ...
學兩個月可能仍是蜜月期,建議可以先同佢訂立一d目標,達到左就可以學多一樣。除了孩子自己興趣,也要考慮父母可以如何配合
有興趣肯練習的話,兩樣唔會太多,有興趣但不肯練習,就一樣足夠了

作者: bebebe12345    時間: 12-8-30 10:17

sumyau1012 發表於 12-8-29 23:15
我女升小一,佢學左2個月小提琴,好鐘意,而家學校俾小朋友試玩樂器,佢又話好鐘意楊琴,佢2樣都好想學,我 ...
如果安排得宜和能夠負擔,這個年紀學二樣並無下可。
學了一段時間最大的機會是偏重一方、那時才作取捨。
留意、老 師的差別將會是取決最重要一點!

作者: sumyau1012    時間: 12-8-30 10:17

多謝你們的回復,女女不會主動練習,但提醒下會練。
另外,我女女很容易便累,而且頸位容易發紅,彎腰,好像很辛苦。我是否應該讓她試楊琴,停小提琴。
但我又怕這樣會令她容易放棄。
我應該點好?
作者: bebebe12345    時間: 12-8-30 10:25

主動練習的孩子不多、不是提醒她練習,而是如何讓她將練習成為習慣。這是你的責任.....學甚麼樂器都一樣。
小一了....好好安排!

作者: marcuscyrus    時間: 12-8-30 12:16

我仔當初拉琴,幾分鐘就叫累,現在成個鐘都練到,慢慢習慣,堅持,琴技一件事,但學樂器的孩子一般比較刻苦,對他自己成長都有好處
作者: lillymarie    時間: 12-8-30 14:40

嘿嘿!我囝囝學了四年,到今天仍然拉幾分鐘就話攰。攰就放低琴,休息一分鐘,然後再繼續。囝囝的左邊下巴已起“jum”.......聽過人話,可以用毛巾或布包住肩托位,咁就無擦得皮膚那麼厲害。可以試下。我囝囝試過唔鍾意,所以無用。

我囝囝每次練琴一小時,雖然功課唔多,但都唔敢讓佢學兩樣樂器。因為唔想佢“主修”音樂,想佢有時間做其它活動。
作者: sumyau1012    時間: 12-8-30 17:06

回復 marcuscyrus 的帖子

請問你仔仔學了幾耐可以拉一個小時。我女女每次只係練幾分鐘
作者: sumyau1012    時間: 12-8-30 17:09

回復 lillymarie 的帖子

老師都有叫我用毛巾,但女女唔鐘意,我都唔敢俾佢學2樣,佢又話好想學
作者: sumyau1012    時間: 12-8-30 17:13

回復 bebebe12345 的帖子

要她自覺,應該要很努力,希望我可以做到
作者: lillymarie    時間: 12-8-30 17:31

我在賣雞眼貼的地方買來一塊軟墊,貼在小提琴上。上網見過有chin rest 軟墊賣,但自己未見過實物。

有時候小朋友話好想學,可以等一等,例如一年半載,看看是否還是那麼”想“。妳囡囡學了小提琴二個月,如果妳覺得不適合她,轉揚琴,亦是好機會。我會問自己一個問題,他日若學揚琴上有甚麼困難,囡囡又話想學第三樣,我會怎樣去決定呢?

作者: marcuscyrus    時間: 12-8-30 17:34

sumyau1012 發表於 12-8-30 17:06

請問你仔仔學了幾耐可以拉一個小時。我女女每次只係練幾分鐘 ...
一d一d咁加落去o既我諗大半年左右就練到1hr
我仔都是升小一

作者: reei    時間: 12-8-30 17:37

it's too much. my daughter is learning violin and at her own request , i let her learn piano. we play violin together and she practises piano on her own during the day, i think it's too much.
but if i had to choose again, i'll still  let her learn piano. it's her choice what she wants to do with her time.. sometimes, let her have the freedom to choose what she wants to do with her time.

作者: jandtfamily    時間: 12-8-30 18:29     標題: 回覆:sumyau1012 的帖子

睇個人嘅,每位小朋友嘅情況都不一樣。以自己小朋友為例,五歲學琴,不久就再吹長笛,後來機緣下在七歲接觸咗大提琴,喜歡下便學到現在剛剛十一歲,起初好多人都話佢學樂器咁多,建議減少一至兩樣啦!又加上五、六年級呈分試,經大家考慮下堅持到現在,不僅成績冇點樣倒退,保持band 1 level,還不時參加校際比賽攞經驗,幸運地每次都能入三甲。此外,也俾佢以考皇家試為目標,希望佢可努力進取, 現在已考獲八級、和兩個五級,下個目標係其中一項AT和另一項八級。
總結,我們的經驗係不要放棄,努力堅持,分配好時間練習和温習,最重要係佢從來冇睇電視和打機的習慣,放假才會俾佢玩一下,我哋做家長也要忍耐做好榜樣不睇(等他睌上睡了才睇),以身教和某程度的犠牲來換取成就,我們大家都覺值得!看看每個人的價值觀而定。

作者: marcuscyrus    時間: 12-8-30 18:47

jandtfamily 發表於 12-8-30 18:29
睇個人嘅,每位小朋友嘅情況都不一樣。以自己小朋友為例,五歲學琴,不久就再吹長笛,後來機緣下在七歲接觸 ...

我兒3歲幾percussion,4歲半piano,5歲多dd 小提琴暫時仍ok,亦冇咩目標可言,大d未知,如真係應付唔黎,都唯有要忍痛cut
同樣,人人以為佢好辛苦,其實佢一日唔彈過下野就唔安樂,相反細佬只學percussion,叫佢練都要呃呃tum tum xddddd,同一條腸出,喜好都可以咁唔一樣

作者: jandtfamily    時間: 12-8-30 18:52     標題: 回覆:marcuscyrus 的帖子

之前曾想過忍痛cut一樣,佢好唔捨得所從堅持到現在,剛剛考完五級Cello,真冇想過要放棄,覺得放棄咗會好可惜,日後一定後悔!

作者: marcuscyrus    時間: 12-8-30 19:05

jandtfamily 發表於 12-8-30 18:52
之前曾想過忍痛cut一樣,佢好唔捨得所從堅持到現在,剛剛考完五級Cello,真冇想過要放棄,覺得放棄咗會好可 ...
佢話佢寧願唔游水,都一定唔會cut音樂
作者: woodst    時間: 12-8-30 21:59

作者: sumyau1012    時間: 12-8-30 23:04

多謝你們的分享^_^
小提琴會唔會好容易拉壞身體的形態,及係咪通常下巴都會起jum呀?
我見我女女拉小提琴的形態唔好,彎腰,肚突起,背又彎,提佢改,佢好快又變返
作者: sumyau1012    時間: 12-8-30 23:09

回復 jandtfamily 的帖子

我屋企都係唔會開電視。你係咪每日都會練習3樣樂器

作者: sumyau1012    時間: 12-8-30 23:19

好多謝你們的分享,很有用。其實我係唔想女女學小提琴,我見佢練習時的形態,有點怕影響以後,又怕起jum,女仔唔好睇。但我又唔想教她容易放棄,因為佢起初學時,已經講左一定要堅持才開始,再講我又唔知轉左楊琴又會遇到咩問題。

真係好難決定

作者: marcuscyrus    時間: 12-8-30 23:33

sumyau1012 發表於 12-8-30 23:04
多謝你們的分享^_^
小提琴會唔會好容易拉壞身體的形態,及係咪通常下巴都會起jum呀?
我見我女女拉小提琴的 ...
執姿勢應該係小提琴媽媽每天在做的事,呵呵為此不知嘔了幾多血

作者: jandtfamily    時間: 12-8-31 00:25     標題: 回覆:sumyau1012 的帖子

唔係每日硬性練三樣樂器,不過盡量每天都有練琴練scale,操好D手指,打好基本功。練習樂器時間按先後次序來練,如要上音樂課前必練好音樂功課(樂章),或要比賽和考試,就盡量練好佢!平日或假期,帶佢聽音樂會,如HKPO、小交等,又或參加大師班和音樂工作坊等。

作者: lillymarie    時間: 12-8-31 06:36

回復 sumyau1012 的帖子

唔.....其實在youtube見到那些專業的女小提琴家演奏時,又唔覺得身形有問題喎。如果妳見到囡囡和那些女小提琴家差好遠,可能是囡囡的姿勢有問題,或者需要問問老師?拉小提琴的確可以出現很多“職業病”的,尤其當本身姿勢唔正確時更容易有。但找到最適合的姿勢時,或許可以好像 Nathan Milstein 那樣拉到89歲都仍然寶刀未老。
我自己都好緊張囝囝的身體狀況,成日留意住佢企得直唔直呀,條頸有無彎呀,手有無唔正常地屈呀等等。仲有,我堅持佢練琴時,一定要站立,唔准佢坐。

囝囝老師都講過,小提琴是世上最不舒服的樂器,所以拉琴的人要找一個最自然最舒服的姿勢去拉。

(我似乎騎劫了你的topic去講小提琴的事,有興趣傾小提琴的話就過去“小提琴交流站”啦!{:1_1:})

作者: wootaitai    時間: 12-8-31 09:33

作者: bebebe12345    時間: 12-8-31 09:47

marcuscyrus 發表於 12-8-30 23:33
執姿勢應該係小提琴媽媽每天在做的事,呵呵為此不知嘔了幾多血

不要緊,執完還要再執、幾拾年的事、你只能佔10年左右,剩下的是她/他自己的。
回想當年以為對的、現在知道是一知半解的錯、錯、錯.....滴汗!
不過不要緊,從來都是在錯誤中學習!

拉琴、彈琴有重量著數很多!

作者: marcuscyrus    時間: 12-8-31 13:51

bebebe12345 發表於 12-8-31 09:47
不要緊,執完還要再執、幾拾年的事、你只能佔10年左右,剩下的是她/他自己的。
回想當年以為對的、現在知道 ...
我希望以我仔的性格,可以再縮短些,現在有時他都不太聽我的,想自己摸索

作者: bebebe12345    時間: 12-8-31 14:55

聽唔聽都,始終是要提.....這就是做家長的難處。
作者: sumyau1012    時間: 12-8-31 15:59

其實家長的堅持真係好重要,但往往跟家長都無法堅持,好像我而家咁,我都唔知堅持學,定係轉。我女女又對我的安排好有信心,佢覺得我一定會幫佢決定到最好的。
作者: sumyau1012    時間: 12-8-31 16:01

有無人知楊琴會遇到什麼困難嗎?
作者: wootaitai    時間: 12-8-31 17:08

作者: marcuscyrus    時間: 12-8-31 17:14

wootaitai 發表於 12-8-31 17:08
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2430728&extra=page%3D1

你睇吓我地就知,學小 ...
我都唔知可以頂到幾時!!

作者: sumyau1012    時間: 12-8-31 17:20

回復 wootaitai 的帖子

我呢2日都有睇,資料好正。^_^
作者: Cello093    時間: 12-8-31 17:30

sumyau1012 發表於 12-8-31 16:01
有無人知楊琴會遇到什麼困難嗎?
每次調完音, 都沒有心情再練.

作者: 小伊    時間: 12-8-31 18:28     標題: 引用:+本帖最後由+wootaitai+於+12-8-31+09:34+

原帖由 wootaitai 於 12-08-31 發表

拉琴身型多數好,沒有bye bye肉
但拉琴好易有雙下巴。

作者: steamball    時間: 12-8-31 18:30     標題: 回覆:小伊 的帖子

宜家已經有双下巴

作者: sumyau1012    時間: 12-8-31 22:37

回復 steamball 的帖子

雙下巴,真係易d有??
作者: sumyau1012    時間: 12-8-31 22:39

好多謝各位的分享,我決定再睇多幾個月先。3個月後再睇情況。
作者: wootaitai    時間: 12-8-31 22:54

作者: lillymarie    時間: 12-9-1 06:29

好鍾意V面那位小女孩,傾計時好純真,一拉起琴,個樣和眼神即刻變咗。
作者: steamball    時間: 12-9-1 08:10

my girl since baby have a little bit 雙下巴 ga
作者: sumyau1012    時間: 12-9-1 10:54

我女本身都有小小雙下巴,今日練琴時留意到,雙下巴好明顯突出來。
作者: philipwai    時間: 12-9-1 11:43

我建議我D學生, 先考一樣三級試, 才可以開始學第二種。
作者: sumyau1012    時間: 12-9-1 22:01

回復 philipwai 的帖子

我都覺得唔可以咁短時間開始另一樣,但女女又話好鐘意,所以先問下。而家我係決定會學小提琴,但就唔知加唔加揚琴。我真係怕無時間及無法堅持2樣野

作者: philipwai    時間: 12-9-2 17:17

回復 sumyau1012 的帖子

咁你可以將其中一種當興趣班, 跟老師講不用跟足考試/傳統課程, 甚至可以教卡通歌/流行曲, 目的是keep住興趣。同一時間, 同小朋友講, 要好好練習另一樣樂器, 要考好試, 否則兩樣都冇得玩。

一般而言, 小提琴比例難, 難在要先用耳仔聽, 之後再調整手勢, 小朋友有時聽到走音就不想繼續, 再加上要長期站起來, 而且「因走音而一家大細痛苦期」比較長。我見過太多放棄小提琴的例子。

作者: sumyau1012    時間: 12-9-2 22:36

回復 philipwai 的帖子

嗯。認同你的說法,咁樣就唔會覺得太難,請問你是教什麼樂器的老師嗎?

作者: bebebe12345    時間: 12-9-3 10:11

細時學二、三樣並不是問題,大D自然就會知道如何選擇!
那一項跟到理想的老 師、自然向那一面側重。
作者: marcuscyrus    時間: 12-9-3 10:23

bebebe12345 發表於 12-9-3 10:11
細時學二、三樣並不是問題,大D自然就會知道如何選擇!
那一項跟到理想的老 師、自然向那一面側重。 ...
如果對音樂有興趣者,學幾樣可起相輔相成的作用

作者: bebebe12345    時間: 12-9-3 10:31

如果是為了興趣,那更沒問題。若要略作深入、輕重取捨難以避免!時間的安排相信是最大的問題。
相輔相乘是理想的事,但上得高一點又似乎.....

作者: marcuscyrus    時間: 12-9-3 10:41

bebebe12345 發表於 12-9-3 10:31
如果是為了興趣,那更沒問題。若要略作深入、輕重取捨難以避免!時間的安排相信是最大的問題。
相輔相乘是理 ...
高一點再揀我現在最怕佢又seafood痕想吹野..
佢最近向我表達覺得bassoon的聲音好美....

作者: lillymarie    時間: 12-9-3 10:48

marcuscyrus 發表於 12-9-3 10:41
高一點再揀我現在最怕佢又seafood痕想吹野..
佢最近向我表達覺得bassoon的聲音好美....

佢若話想學,你會讓佢學嗎?
最近見我細囝成日走去鋼琴度一指神功,彈哥哥和他自己的歌。我自己心痕,但忍住。

作者: marcuscyrus    時間: 12-9-3 10:49

lillymarie 發表於 12-9-3 10:48
佢若話想學,你會讓佢學嗎?
應該唔會,一來以佢年紀,吹野我覺得仲算早左d,二來都係搞掂手頭上o個d先啦
作者: lillymarie    時間: 12-9-3 10:51

marcuscyrus 發表於 12-9-3 10:49
應該唔會,一來以佢年紀,吹野我覺得仲算早左d,二來都係搞掂手頭上o個d先啦 ...
又係,bassoon中學先學都未晚。好可能到時佢個三樣早已完成8級。
作者: bebebe12345    時間: 12-9-3 10:55

哈哈!囝囝Vocal十八歲才正式隨師!
有一D是大一點才更理想。
作者: marcuscyrus    時間: 12-9-3 10:56

bebebe12345 發表於 12-9-3 10:55
哈哈!囝囝Vocal十八歲才正式隨師!
有一D是大一點才更理想。
其實係依家大家都太早了

作者: marcuscyrus    時間: 12-9-3 10:57

我到依家都諗,可能佢第時係會做指揮,哈哈
作者: bebebe12345    時間: 12-9-3 11:02

大囡囡亦花過一、二年學指揮.....最終還是小提琴!
作者: 334過路人    時間: 12-9-3 12:17

bebebe12345 發表於 12-9-3 11:02
大囡囡亦花過一、二年學指揮.....最終還是小提琴!

請教bebebe12345
哪裡有得給小朋友學指揮的課程?我在網上找了一陣子,還沒找到

作者: sumyau1012    時間: 12-9-3 13:19

我都覺為興趣學是無問題,最怕是女女見乜都新鮮感,乜都有興趣,學落先放棄,或者時間難安排。所以仲心大心細,未決定開唔開始揚琴
作者: sumyau1012    時間: 12-9-3 13:24

我自己聽到女女講最鐘意揚琴,真係好想搵資料支持佢開始,但又好怕咁短時間開始2樣樂器,難以安排時間練,再加上剛升小一,功課的轉變。都唔知點好
作者: lillymarie    時間: 12-9-3 13:39

有無得在學校學?
作者: bebebe12345    時間: 12-9-3 13:50

還是那一句.....安排在你、如何讓囡囡養成習慣才是重點!
習慣一旦養成、而孩子又覺得有滿足感!處理上就會容易一點。
甚麼遲甚麼早反而在你的要求而己。

作者: jandtfamily    時間: 12-9-3 13:59     標題: 回覆:sumyau1012 的帖子

其實我係過來人,可以話你知,如果有心想學多過一項樂器,儘快開始學就最好,因為小一、二其實比較輕鬆的級別,壓力不會大,反而四、五、六年級,時間分配要掌握得好D呢!

作者: bebebe12345    時間: 12-9-3 14:36

bebebe12345 發表於 12-9-3 13:50
還是那一句.....安排在你、如何讓囡囡養成習慣才是重點!
習慣一旦養成、而孩子又覺得有滿足感!處理上就會容 ...

"請教bebebe12345
哪裡有得給小朋友學指揮的課 程?我在網上找了一陣子,還沒找到"

我的都是大學時選修。小孩子的恕所知不多。
現今香港、比較好的指揮並不多....對音樂的認識要求更廣、絕不簡單!

作者: 334過路人    時間: 12-9-3 15:13

謝謝!
孩子對指揮有興趣所以我上網找了找.她一直學著鋼琴,越往上對音樂的理解要求越高,而她並沒有系統的學習音樂基礎知識,現在還不是很識分析樂曲,多數都靠老師講解,所以彈奏起來更多的是憑感覺.因此當她提出想學指揮的時候,我想著:如果有得學的話,應該對她在音樂的學習道路上很有幫助.剛才看到您提到令愛有學過,所以就很唐突地請教您了!

作者: sumyau1012    時間: 12-9-3 16:01

揚琴可以在學校學,而小提琴是校外
作者: sumyau1012    時間: 12-9-3 16:05

我明白,但我怕我做唔到。當然如果決定開始,我一要有決心去做。既然如此,我必須想想我自己能唔能夠堅持
作者: sumyau1012    時間: 12-9-3 16:07

回復 jandtfamily 的帖子

你說得也對。你們都給我很寶貴的意見,謝謝
作者: woodst    時間: 12-9-3 17:01

作者: lillymarie    時間: 12-9-3 17:03

回復 334過路人 的帖子

學樂理有幫助嗎?
作者: 334過路人    時間: 12-9-3 17:29

她已通過了五級樂理考試,沒有往上學.而且,我覺得琴行老師多數是關注考試內容而編排課程內容,不太符合我們的期望.
{:1_1:}
作者: birdbird    時間: 12-9-3 18:27

sumyau1012 發表於 12-9-3 13:24
我自己聽到女女講最鐘意揚琴,真係好想搵資料支持佢開始,但又好怕咁短時間開始2樣樂器,難以安排時間練, ...

樓主,
一個小一生, 其實個眼光好短視,
我地作為家長, 就要幫佢地 '睇送食飯'.

小提琴才剛剛開始了兩個月,
你囡囡還未太體會到學好一件樂器係要付出時間和心機.
你不用因為她口說想學多樣樂器就給她學多一樣,
你應該讓佢先嘗下學好一樣樂器的滋味.

有網友建議要小朋友學第到一樣樂器3級,
才讓她試另一樣樂器, 我非常讚同.
就跟囡囡來一個 deal,
睇下她的耐力與興趣.

其實這件事亦是一個教材, 令小朋友明白想要的東西是要付出努力才有,
不是向媽媽說說, 媽媽就會雙手奉上.

我諗, 我地呢一代的小朋友, 就是父母太容易滿足小朋友,
令到小朋友不知搵食艱難.

作者: sumyau1012    時間: 12-9-3 22:18

回復 birdbird 的帖子

多謝你回復,我明白,我知道小朋友是新鮮感,而且未試過亦不知道難處。我沒有答應會給她學,只是自己在暗里觀察,及做資料收集。
作者: sumyau1012    時間: 12-9-3 22:28

我女女初學小提琴,是因為佢覺得我鐘意才想學,而家佢亦表明,佢鐘意小提琴是因為我覺得好,而自己最鐘意揚琴,但又唔想放棄小提琴(可能係佢唔想令我我望,因為係開始前已約定不會放棄)。就係咁更加令我不知如何是好。本來我已暗中想到放棄,但又見佢都好努力。我又唔想因為佢因為我而放棄什麼。
作者: marcuscyrus    時間: 12-9-3 23:51

sumyau1012 發表於 12-9-3 22:28

我女女初學小提琴,是因為佢覺得我鐘意才想學,而家佢亦表明,佢鐘意小提琴是因為我 ...
即是學小提琴一向是你的意思嗎?這樣的話,我會比小朋友學埋揚琴(她喜歡的一樣)。其實你囡囡好乖,為了你的要求也甘願堅持,拉琴真係好辛苦,我都唔知我自己可以陪個仔頂到幾時,現在她既然自己提出學一樣喜歡的,可以的話就滿足佢啦..

作者: lillymarie    時間: 12-9-4 04:40     標題: 回覆:sumyau1012 的帖子

既然你囡囡學小提琴只是因為你覺得好,而現在你覺得不好,那為何還要勉強繼續?何不就讓她改學她自己喜歡的?何必堅持大家都沒興趣的?

作者: sumyau1012    時間: 12-9-4 07:28

我應該會給她學,不過會2過月後,我要再觀察下,係因為我要再睇下佢有幾鐘意,有時佢刻話鐘意,過一排又可能鐘意其他野。好多謝你們的支持。
我女女係對我好信任,佢覺得我會安排合適佢既野去學。

作者: sumyau1012    時間: 12-9-4 07:34

佢學左小提琴,佢係覺得辛苦,但又未算唔鐘意,加上見佢有努力,佢都唔想放棄(我有問佢,叫佢只學揚琴,佢話想2樣都學)。所以我又唔想咁叫佢放棄。(雖然唔知佢係唔想我失望,定係自己都有興奮)
作者: lillymarie    時間: 12-9-4 07:39

334過路人 發表於 12-9-3 17:29

她已通過了五級樂理考試,沒有往上學.而且,我覺得琴行老師多數是關注考試內容而編 ...
自己看書可以嗎?在圖書館見過很多介紹不同時期作曲家生平作品特色的書,adult non-fiction那邊,有些都講得幾深入。另外政府久不久會在太空館辦一些音樂欣賞的短講,不知道現在還有沒有。亦有一些documentary DVD 介紹作曲家的生平和作品。網上相信亦有很多資料。這些能夠滿足到囡囡的渴求嗎?
作者: 334過路人    時間: 12-9-4 08:19

音樂會有去聽但不多,反而是會前的介紹沒留意。謝謝!
作者: woodst    時間: 12-9-4 13:21

作者: 334過路人    時間: 12-9-4 13:57

回復 woodst 的帖子

謝謝

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5