教育王國

標題: 有冇P.1K的同學仔? [打印本頁]

作者: jollyhome    時間: 12-8-26 00:36     標題: 有冇P.1K的同學仔?

我囡入左P.1K,有冇家長可以交流下?

作者: kitkitlo    時間: 12-8-26 08:22

我仔仔都係P.lK班
作者: LuLuLaLa999    時間: 12-8-26 23:26

我仔仔是P1L..那天聽到有家長說, 有一個班好像很多都是大仔大囡, 不知是不是你們P1K? 都不知怎麼分班, 是用年齡或月份嗎?
作者: kitkitlo    時間: 12-8-27 12:43

LuLuLaLa999 發表於 12-8-26 23:26
我仔仔是P1L..那天聽到有家長說, 有一個班好像很多都是大仔大囡, 不知是不是你們P1K? 都不知怎麼分班, 是用 ...
我仔都係P.1k班大仔
作者: Michelle_Hung    時間: 12-8-27 13:37

LuLuLaLa999 發表於 12-8-26 23:26
我仔仔是P1L..那天聽到有家長說, 有一個班好像很多都是大仔大囡, 不知是不是你們P1K? 都不知怎麼分班, 是用 ...

得閒8下先~ 不過上次assessement唔係要來分班咩?? BTW 你地分report係唔係都係好"行貨"?? 我仔果份全部清一色剔晒第二個coloum, 無comment除了推薦中文拔尖 (唔會報因為窮) , 係唔係個個都係咁??

作者: LuLuLaLa999    時間: 12-8-27 13:57

回復 Michelle_Hung 的帖子

Michelle_Hung 你仔仔是哪一班啊?

作者: LuLuLaLa999    時間: 12-8-27 14:00

我仔仔的report,
第一部份英文一個4(第2個coloum), 其它是5(第1個coloum),
第二部份普通話, 一個是第3個coloum, 其它是第2個coloum...
作者: Michelle_Hung    時間: 12-8-27 14:02

LuLuLaLa999 發表於 12-8-27 13:57

Michelle_Hung 你仔仔是哪一班啊?

我仔係J1F, 其他班今年classroom在那?? 1F以前在3/F今年搬了去1/F, 之前是幼稚園的classroomd來的!

作者: LuLuLaLa999    時間: 12-8-27 14:05

哦, 你是國際啊!
有一個在2樓, 二個在4樓
作者: Michelle_Hung    時間: 12-8-27 14:13

LuLuLaLa999 發表於 12-8-27 14:05
哦, 你是國際啊!
有一個在2樓, 二個在4樓

下, 咁散o既?! 咁o的同學仔未好難同其仔班混熟囉! BTW 果日唔知有無聽錯P1全部係Mrs Staebe教英文??
係就好囉!!

作者: Michelle_Hung    時間: 12-8-27 14:18

LuLuLaLa999 發表於 12-8-27 14:00
我仔仔的report,
第一部份英文一個4(第2個coloum), 其它是5(第1個coloum),
第二部份普通話, 一個是第3個c ...

係啦, 正常應該唔會全部同一個column架嘛! 點都會有些技能好一點,有些差一點, 如果佢係3344咁我反而覺得正常! 全部都係"4"我一收到即時 ""老師是但填咋下話?!

作者: elizatyy    時間: 12-8-27 17:22

我個仔份有中文老師的comment
作者: palapala    時間: 12-8-27 17:51

Michelle_Hung 發表於 12-8-27 13:37
得閒8下先~ 不過上次assessement唔係要來分班咩?? BTW 你地分report係唔係都係好"行貨"?? 我仔果 ...

但係小一上學期參加中文拔尖班會學得快d架喎~~
作者: LuLuLaLa999    時間: 12-8-27 20:25

回復 palapala 的帖子

真的嗎? 參加中文或英文拔尖有幫助嗎?
作者: LuLuLaLa999    時間: 12-8-27 20:29

回復 elizatyy 的帖子

請問elizatyy 是仔仔還是囡囡? 是哪一班?
作者: elizatyy    時間: 12-8-27 22:11

仔仔來的    暫時唔會報中拔班、等呀仔適應新校。
作者: palapala    時間: 12-8-28 11:05

LuLuLaLa999 發表於 12-8-27 20:25
回復 palapala 的帖子

真的嗎? 參加中文或英文拔尖有幫助嗎?

係嫁, 以前我仔最憎中文,在幼園時也沒有學到一句半句普通話.  但上到小一就一定要普教, 上咗中拔再加埋課堂, 中文基本上返到屋企都唔駛再點都教..更何況我唔識普通話, 不過當然視乎你小朋友是否有此須要啦. 至於到下學期尚有無須要你到時可再考慮, 小2就可以唔駛都得. 至於英文, 因為我仔係國際班不用再拔尖了, 所以這個好不好就不太清楚了.

作者: LuLuLaLa999    時間: 12-8-28 11:17

我仔仔是主流, 有報了中拔和英拔, 但回到家都6點了, 不知有沒有時間做功課...
作者: Michelle_Hung    時間: 12-8-28 11:30

palapala 發表於 12-8-27 17:51
但係小一上學期參加中文拔尖班會學得快d架喎~~

我都知但太窮了! 唔拔喇, 呀仔是崇幼英普部上, 中文普通話應該暫時頂得住, 因為K3時普通話班主任好好咁用額外時間教晒佢地漢語拼音, 雖然係水過鴨背, 希望佢跟得上啦~

BTW我想問Fri下午的活動係唔係自己選跟住另外俾錢架呢?

我仲未買到RWI果幾本書, 可能開學都無, 今次弊了...

作者: LuLuLaLa999    時間: 12-8-28 11:35

by the way, 中拔 or 英拔有書或有功課嗎? 要再花錢買書上課的嗎?
作者: LuLuLaLa999    時間: 12-8-28 11:37

我都想知Friday的活動有什麼可以參加, 及上到幾點? 但我估應該要錢吧?...
作者: palapala    時間: 12-8-28 12:05

Michelle_Hung 發表於 12-8-28 11:30
我都知但太窮了! 唔拔喇, 呀仔是崇幼英普部上, 中文普通話應該暫時頂得住, 因為K3時普通話班主任好 ...

吓??你咁好既...我仔果時好似無咁教架喎, 不過一到小一就學得好快, TEST 同 EXAM 會考硑音..

放心星期5有大班活動..以往都係俾50蚊一個學期, 不過我諗今年會加小小, 希望唔好加咁多啦,

書..你唔係向學校買咩?? 如果買果時書商未有, 到有果時佢會通知學校唔駛擔心, 但如果唔係就好煩, 你同老師講買唔到佢地會幫你影印住俾小朋友上堂, 唔駛擔心

作者: Michelle_Hung    時間: 12-8-28 12:29

palapala 發表於 12-8-28 12:05
吓??你咁好既...我仔果時好似無咁教架喎, 不過一到小一就學得好快, TEST 同 EXAM 會考硑音..

放心星期5 ...

係老師額外教架, 老師話佢地要預備升小一, 就算唔上崇小其他好多都要學普通話, 但學校課程無, 問我地家長可唔可以教晒學校課程佢自己再教拼音, 我地班家長梗係求之不得啦! 老師真係好好架

$50一個學期定一堂呀?? 咁平? 我心目中都無$60-$70一堂囉以以前幼稚園玩果o的做參考, 如果$50一個學期真係好抵啊!!

我有些書自己買, 有些書跟偉發買, 但RWI偉發話佢無貨, 同埋全港得幾間學校用佢唔肯訂貨!! 激死我, 我只欠果幾本, 上amazon買貴HK一倍, 好煩.... 有幾本應該之前有貨, 但我遲了買~

作者: palapala    時間: 12-8-28 12:40

Michelle_Hung 發表於 12-8-28 12:29
係老師額外教架, 老師話佢地要預備升小一, 就算唔上崇小其他好多都要學普通話, 但學校課程無, 問我地家長 ...

嘩~~咁就麻煩喇, 國際班d書一定要同佢買架喎, 因為佢果D要向UK訂埋黎嫁, 1年班果時我都差D買唔齊, 但係學校指定果D佢一定要幫你地訂架喎, 佢地一本都會訂架喎,. 因為佢係學校指定書商, 如果係咁你就一定要同學校講, 等學校同書商商討喇, 另外星期5課外活動有好多都要俾$..都幾貴嫁, 不過都仍然有10樣8樣係大班活動...係50蚊一個學期, 唔改擔心喎

作者: CandiceMaMi    時間: 12-8-28 18:34

我仔仔都係P1L班, 暫時都冇同佢報任何尖班.
作者: Michelle_Hung    時間: 12-8-28 19:27

palapala 發表於 12-8-28 12:40
嘩~~咁就麻煩喇, 國際班d書一定要同佢買架喎, 因為佢果D要向UK訂埋黎嫁, 1年班果時我都差D買唔齊, 但係學 ...

其他出版社就算Longman Backpack 同Spin Book要英國訂我都買到, 係GS果幾本星洲書, 我問入口果本書果間公司個老闆(朋友來的), 佢都話個倉無貨, 佢都要訂, 咁唔緊要啦, 果幾本人人都無可以等開學.
但就係咁衰Oxford唔識人(又唔係唔識, 識識地但人地係Director無奶油買幾本書叫佢幫我訂), 諗住搵返偉發, 點知佢都係得一本, 有2本無, 一本開學大圍一齊訂, 仲要好寸咁話"果幾本書無人用得你地學校用, 我地家陣唔會幫你訂架!"
真係煩死人喇!!!算啦, 等我再諗下辦法!

BTW Fri有咩項目架?? 好期待啊!! 以前送完仔返學懶落山見到o的哥哥姐姐成日玩得好開心咁! 希望呀仔都係一樣咁開心啦!! 好想快些開學啊~

作者: elizatyy    時間: 12-8-28 19:30

IJSS有幾本書未有貨,學校話開學後會再安排。
作者: CandiceMaMi    時間: 12-8-29 11:29

我仔主流班, 我在偉發買哂, 不過佢地話冇英文其餘約六本書, 好似古仔書, 佢地話要等開學先有得買.
作者: elizatyy    時間: 12-8-29 19:34

九月是否有一個課外活動的簡介會?
作者: LuLuLaLa999    時間: 12-8-30 03:38

回復 elizatyy 的帖子

課外活動的簡介會於9月7日 1:30 - 3:30 pm(若沒聽錯, 應該是這個日期和時間)
作者: elizatyy    時間: 12-8-30 17:43

回復 LuLuLaLa999 的帖子

thank you
作者: michellepoon    時間: 12-9-2 21:50

回復 jollyhome 的帖子

大家好!
我女都係 P.1 K

作者: michellepoon    時間: 12-9-2 21:51

我同你都係一樣

作者: Monty    時間: 12-9-4 07:10

我個囡囡都係P.1K, 大女~ 各位多多指教!!!!
作者: Monty    時間: 12-9-4 07:16

LuLuLaLa999 發表於 12-8-28 11:35
by the way, 中拔 or 英拔有書或有功課嗎? 要再花錢買書上課的嗎?
應該唔洗啩...今日囡囡第一日上英拔, 等佢返嚟問吓佢先~

作者: LuLuLaLa999    時間: 12-9-4 12:48

我仔仔有個朋友在P1K, 他這二天都吵著要轉到P1k...
作者: kitkitlo    時間: 12-9-4 13:00

LuLuLaLa999 發表於 12-9-4 12:48
我仔仔有個朋友在P1K, 他這二天都吵著要轉到P1k...
唔明你講乜?

作者: LuLuLaLa999    時間: 12-9-4 13:31

回復 kitkitlo 的帖子

haaa..sorry, 我仔仔是 P1L, 他很想很想轉到P1K...
作者: CandiceMaMi    時間: 12-9-4 15:44

P.1L OK, 有我仔仔陪妳仔仔
作者: LuLuLaLa999    時間: 12-9-4 17:17

回復 CandiceMaMi 的帖子

Oh~ you are right! 我都忘了有一個P.1L家長...其它不是國際部就是P.1K的家長呢!

作者: Monty    時間: 12-9-4 20:25

填緊牙科保健份申請表, 但有一項"學生編號", 佢話填小一派位証個NO., 即係邊個呀??? 因為我無參加大抽獎.......
作者: michellepoon    時間: 12-9-5 09:33

Monty 發表於 12-9-4 20:25
填緊牙科保健份申請表, 但有一項"學生編號", 佢話填小一派位証個NO., 即係邊個呀??? 因為我無參加大抽獎... ...
出世紙號碼
作者: michellepoon    時間: 12-9-5 20:51

各位:

週五課外活動可以有三個選擇,咁係咪報名時要交三張支票?

作者: Monty    時間: 12-9-6 13:29

michellepoon 發表於 12-9-5 20:51
各位:

週五課外活動可以有三個選擇,咁係咪報名時要交三張支票?
我分開寫咗2張.....

作者: LuLuLaLa999    時間: 12-9-6 14:31

回復 Monty 的帖子

週五活動只能選一項, 所以開二張支票或三張支票, 是指選出1~3個活動, 各別開支票, 最後看哪一 項入選嗎?
作者: Monty    時間: 12-9-6 14:39

LuLuLaLa999 發表於 12-9-6 14:31

週五活動只能選一項, 所以開二張支票或三張支票, 是指選出1~3個活動, 各別開支票, 最後 ...
嗯.....我諗就係咁, 唔得果D就俾返張支票我哋囉~

作者: LuLuLaLa999    時間: 12-9-6 15:01

我的三個選擇都是大組活動, 每學期50元, 所以只要一張支票搞定!
作者: Monty    時間: 12-9-6 15:32

LuLuLaLa999 發表於 12-9-6 15:01

我的三個選擇都是大組活動, 每學期50元, 所以只要一張支票搞定! ...
哈哈...我2個大組, 一個是整食物....所以要分開2張啦~

作者: HMTB11    時間: 12-9-6 15:37     標題: 回覆:Monty 的帖子

有想選抬拳道 但又怕佢要攞好多野返校

作者: LuLuLaLa999    時間: 12-9-6 19:33

明天下午你們會去學校參加興趣班簡介嗎?
作者: CandiceMaMi    時間: 12-9-7 11:43

今天中午冇時間去, 妳會去嗎? 還有晚上妳會出席否. 聽啊仔講佢班來了一個新同學喎. 妳仔有冇講?

作者: HMTB11    時間: 12-9-7 12:08     標題: 回覆:CandiceMaMi 的帖子

今晚不會出席  但想現時每班人數 有無人知

作者: lovelytwins    時間: 12-9-7 15:37     標題: 回覆:有冇P.1K的同學仔?

Hello,
我仔L班,佢話佢有27個朋友仔。佢話唔包佢自己。

作者: LuLuLaLa999    時間: 12-9-7 20:25

是啊, 昨天還是前天來了一個新同學, 男生, 第一天還在學校哭...
作者: LuLuLaLa999    時間: 12-9-7 20:26

回復 lovelytwins 的帖子

太好了, 多了一個L班媽媽!

作者: LuLuLaLa999    時間: 12-9-7 20:27

明天有個英文Phonics工作坊, 你們會去嗎? 我有參加~
作者: elizatyy    時間: 12-9-7 20:45

不去了,有事。
作者: kitkitlo    時間: 12-9-7 22:18

我都唔去喇!
作者: Michelle_Hung    時間: 12-9-8 17:57

LuLuLaLa999 發表於 12-9-7 20:25

是啊, 昨天還是前天來了一個新同學, 男生, 第一天還在學校哭... ...

吓你地有插班生咩??? 我有朋友日日上來學校想要個位學校話好爆啊陰功.. (崇幼的後備生來的)
佢好慘派唔到好學校叩到門間學校又無校車! 好想返TT讀啊!!

作者: vickimartin    時間: 12-9-8 22:52

Hello, 我囡囡都係P1K, 不過佢係細女!我都有報英拔同中拔,真係好晏先返到屋企,日後都擔心唔夠時間做功課!幸好拔尖班不用帶功課回家做,全部上堂時做,亦唔覺另外要買習作!
作者: LuLuLaLa999    時間: 12-9-8 23:37

今天下午回學校聽英文音標工作坊, 有學到東西哦! 有用的~
作者: kitkitlo    時間: 12-9-9 07:56

Michelle_Hung 發表於 12-9-8 17:57
吓你地有插班生咩??? 我有朋友日日上來學校想要個位學校話好爆啊陰功.. (崇幼的後備生來的)
佢好慘派唔到 ...
但我聽返2個舊崇幼家長講,本身係waiting list 學校都有call個佢地你朋友係想報主流定國際?

作者: kitkitlo    時間: 12-9-9 08:04

vickimartin 發表於 12-9-8 22:52
Hello, 我囡囡都係P1K, 不過佢係細女!我都有報英拔同中拔,真係好晏先返到屋企,日後都擔心唔夠時間做功課 ...
hello,我仔仔都係p.1k班,我只報了英拔,亞仔上咗3日英拔,佢都好鍾意

作者: LuLuLaLa999    時間: 12-9-9 10:25

我仔仔P1L, 細仔, 那其它二位L班的仔仔是大仔還是細仔啊?
作者: HMTB11    時間: 12-9-9 10:39     標題: 回覆:vickimartin 的帖子

占解唔見有一望家長呀?  你地會參加週五乜活動呀

作者: LuLuLaLa999    時間: 12-9-9 15:55

你們都有參加學樂器嗎?
作者: kitkitlo    時間: 12-9-9 20:02

HMTB11 發表於 12-9-9 10:39
占解唔見有一望家長呀?  你地會參加週五乜活動呀
我仔揀咗科學
作者: kitkitlo    時間: 12-9-9 20:04

LuLuLaLa999 發表於 12-9-9 15:55
你們都有參加學樂器嗎?
本身學緊琴,所以樂器唔再揀
作者: michellepoon    時間: 12-9-9 22:56

星期三影學生相,咁係咪要帶PE衫、運動鞋返去換?
作者: michellepoon    時間: 12-9-9 22:58

LuLuLaLa999 發表於 12-9-9 15:55
你們都有參加學樂器嗎?

我女學緊鋼琴,無參加學校個的 lu

作者: LuLuLaLa999    時間: 12-9-10 01:51

回復 michellepoon 的帖子

影學生相應該不是著PE衫、運動鞋, 通告上註明是"黑鞋白襪",
作者: LuLuLaLa999    時間: 12-9-10 01:55

幫仔仔報了星期六的一人一樂器 "小提琴"~
作者: vickimartin    時間: 12-9-10 10:47

我問過老師話不用穿運動服,她們與體育科老師講好了會在當日PE堂為小朋友度高、磅重!
作者: Monty    時間: 12-9-10 10:51

vickimartin 發表於 12-9-10 10:47
我問過老師話不用穿運動服,她們與體育科老師講好了會在當日PE堂為小朋友度高、磅重! ...
ok, 收到~ 唔該晒妳呀!!!!!

作者: LuLuLaLa999    時間: 12-9-10 11:35

回復 vickimartin 的帖子

9月12日嗎?

作者: CandiceMaMi    時間: 12-9-10 12:15

Hello LuLuLaLa999

我仔仔九月份細仔, 但偏高, 星期五只選笛和星期六的英語和普通話.

作者: LuLuLaLa999    時間: 12-9-10 15:13

CandiceMaMi, 我仔仔細仔, 但他說他是班上男仔最高哦...不知真or假, Haaaa...
若真的是用大/細仔分班都好...因為我仔仔是11月尾, 又是男仔, 始終和年頭的大仔有差距, 若同班大家出生月份近一點, 希望他學習上不會差太多...

作者: lovelytwins    時間: 12-9-10 15:31     標題: 回覆:有冇P.1K的同學仔?

我仔是3月, 星期五㨂了棋藝,自己本身有學琴。不在校學樂器了。

作者: HMTB11    時間: 12-9-10 22:42     標題: 回覆:lovelytwins 的帖子

聽仔仔活 晤計老師一班三十个 每堂-个老師喎

作者: skyyoyobebe    時間: 12-9-10 23:04

回復 HMTB11 的帖子

我個仔都話1H班有30人~

作者: LuLuLaLa999    時間: 12-9-11 07:46

係啊, 我仔仔都說這二天又有新同學, 現在有30人(愛班)
作者: Michelle_Hung    時間: 12-9-11 12:59

kitkitlo 發表於 12-9-9 07:56
但我聽返2個舊崇幼家長講,本身係waiting list 學校都有call個佢地你朋友係想報主流定國際?
...

唉... 佢家陣梗係通剎啦, 但都無位啊, 佢之前崇幼報崇小果時無報名, 後來先後悔又報返名, 已經俾學校當係校外生處理, 我叫佢疊埋心水train一年個小朋友P2去插其他學校啦!
作者: CandiceMaMi    時間: 12-9-11 16:00

我仔講新來兩個是男孩, 現共30人有冇助教呢? 因我小孩說得邢老師一人.
作者: LuLuLaLa999    時間: 12-9-11 17:10

我仔仔昨天突然跟我說他本來是男生最高, 現在是第三個高..我問他為什麼, 才知道原來又有新同學... 老師有幾個我不知道, 我沒有想到要問....但8月底到學校開新生家長會時, 不是有一個女的短髮助教嗎?

作者: HMTB11    時間: 12-9-11 22:01     標題: 回覆:LuLuLaLa999 的帖子

助教係有 不過唔知幾時會出現係班房 小班二十五 開學都超過這人數 都重收 真係  到底幾多个係上限

作者: CandiceMaMi    時間: 12-9-12 10:20

上限真係唔知, 不過家長會時看到有31人, 但有3個人一早退學
作者: kitkitlo    時間: 12-9-12 11:01

CandiceMaMi 發表於 12-9-12 10:20
上限真係唔知, 不過家長會時看到有31人, 但有3個人一早退學
真係想知崇小咩叫小班?仲有咁多新生。
作者: lovelytwins    時間: 12-9-12 15:25     標題: 回覆:有冇P.1K的同學仔?

不要再介意一班有幾多人了,反正都控制不到,最緊要小朋友開心學到野。有些私校同崇小差唔多學費,都冇小班(40)。咁諗可能會好過點。

作者: jollyhome    時間: 12-9-12 16:09     標題: 回覆:vickimartin 的帖子

Hi, 我囡是中拔C班,唔知佢地識唔識對方呢?

作者: jollyhome    時間: 12-9-12 16:14     標題: 引用:Hello,+我囡囡都係P1K,+不過佢係細女!我都

原帖由 vickimartin 於 12-09-08 發表
Hello, 我囡囡都係P1K, 不過佢係細女!我都有報英拔同中拔,真係好晏先返到屋企,日後都擔心唔夠時間做功課 ...
我囡係中拔C班,又係P1K.

作者: vickimartin    時間: 12-9-12 18:02

Hi, jollyhome,我囡係讀3:30果班中拔喎跟你囡囡一樣嗎?
作者: vickimartin    時間: 12-9-12 18:06

想問下你哋啲囡囡開始自己洗澡咪?成日擔心佢哋沖唔乾淨!
作者: jollyhome    時間: 12-9-13 13:32     標題: 引用:Hi,+jollyhome,我囡係讀3:30果班中拔喎跟

原帖由 vickimartin 於 12-09-12 發表
Hi, jollyhome,我囡係讀3:30果班中拔喎跟你囡囡一樣嗎?
我囡中拔2:30~3:30.

作者: jollyhome    時間: 12-9-13 13:33     標題: 引用:想問下你哋啲囡囡開始自己洗澡咪?成日擔心

原帖由 vickimartin 於 12-09-12 發表
想問下你哋啲囡囡開始自己洗澡咪?成日擔心佢哋沖唔乾淨!
我叫姐姐睇住佢沖。

作者: vickimartin    時間: 12-9-13 20:02

請問你哋小朋友有冇帶GS worksheet返屋企?
作者: vickimartin    時間: 12-9-13 20:02

請問你哋小朋友有冇帶GS worksheet返屋企?
作者: LuLuLaLa999    時間: 12-9-14 07:24

有功課才帶GS worksheet返屋企, 記得這星期帶過一次回來做功課(愛班), 平時就放學校
作者: vickimartin    時間: 12-9-14 08:10

thanks, lululala~
finally, i found that the GS worksheet is attached at the last few pages of the GS book!

作者: jollyhome    時間: 12-9-14 08:23     標題: 引用:回復+LuLuLaLa999+的帖子 thanks,+lululal

原帖由 vickimartin 於 12-09-14 發表

thanks, lululala~
係呀,在書後,仲要貼相。

作者: LuLuLaLa999    時間: 12-9-14 09:32

昨天晚上仔仔才說要貼爸媽和他自已的照片...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5