教育王國

標題: 祟真幼簡報會一超超超overlapped! [打印本頁]

作者: pelegia    時間: 12-8-24 20:35     標題: 祟真幼簡報會一超超超overlapped!

作者: bobo82hk    時間: 12-8-24 20:40     標題: 回覆:祟真幼簡報會一超超超overlapped!

八點三拿完表走人!

作者: BBCHANCHAN    時間: 12-8-24 23:06

作者: BBCHANCHAN    時間: 12-8-24 23:14

作者: pelegia    時間: 12-8-24 23:59

作者: 0001    時間: 12-8-25 00:10

由阿囡那些年報名開始,就覺得這學校非常麻煩,
而且麻煩得來並不夠聰明,
想了又想......
他們要從此事中篩走一些沒聽簡介會家長嗎?
如果這真是目的,勞師動眾,似乎太不人道。
若想推介學校,沒此必要,預計報名的人已經很多。
若真的為了不明白學校的情況的家長,那就更加不必
為他們做show。
想了又想,都是非一般人所能想。
一句到尾,就是不考慮別人的感受,不考慮家長的處境。
作者: winnietingting    時間: 12-8-25 00:31     標題: 引用:學校好舊!而且交通又不方便!

原帖由 BBCHANCHAN 於 12-08-24 發表
學校好舊!而且交通又不方便!
仲好多蚊。環境同九龍塘kg冇得比。

作者: keemic77    時間: 12-8-25 00:56     標題: 回覆:祟真幼簡報會一超超超overlapped!

去到聖芳濟小學先發現原來是一條大斜路,一想到如果打風學校停課要父母接囝囡,真是不方便。算吧

作者: whitepurin    時間: 12-8-25 08:18

尋日去咗都覺得感覺麻麻, 其實佢除咗有小學接上, 重有邊方面出色呢?

另外尋日放工太趕, 7PM先到, 其實佢有幾%幼稚園生可升小學?

作者: winnietingting    時間: 12-8-25 09:02     標題: 引用:+本帖最後由+whitepurin+於+12-8-25+08:19+

原帖由 whitepurin 於 12-08-25 發表

尋日去咗都覺得感覺麻麻, 其實佢除咗有小學接上, 重有邊 ...
我最驚有一日小朋友落樓梯(山路樓梯)唔小心就....

作者: lalawowo    時間: 12-8-25 09:29     標題: 回覆:祟真幼簡報會一超超超overlapped!

我報咗名聽講座,但反覆諗清楚,就算佢收我我都未必會去讀,所以最後連講座我都無去了。

作者: jonasmami    時間: 12-8-25 11:22     標題: 回覆:祟真幼簡報會一超超超overlapped!

作者: juicypig    時間: 12-8-25 12:20

我都無去
作者: leung-baby    時間: 12-8-25 13:08     標題: 回覆:祟真幼簡報會一超超超overlapped!

其實如果唔啱自己口味,真係唔好浪費時間去報名,因為今年報名要親身去,interview都係黄昏黎架(年年都係,方便家長唔洗請假,又唔會阻住星期六正常學校活動同星期日教會活動)。如果覺得其他私幼好,咁就唔好黎爭學卷幼稚園d位啦。呢個世界邊有咁完美架。

不過我就貪佢有學卷,幾百蚊有國際班,Net 同Npt 都多過九龍塘私幼, 超平超多課外活動赞,校車又包埋課外活動接送,又可大抽獎但有小學backup……

其實我地之前都喺其他post分享過, 如果咁唔滿意梗係留番機會比其他人啦!

作者: PiyoC    時間: 12-8-25 16:15     標題: 回覆:leung-baby 的帖子

其實我就係對崇真唔認識先去聽佢個簡介,但係聽完我最大既反感係,佢覺得很引以為傲的嘟嘟學習方式,點解同老師說句英文又嘟,小息計條數又嘟,最唔舒服係聽到佢講,到學期末,一印個嘟嘟報告,就有證據顯示你小朋友讀左幾多本書,呢種所謂鼓勵學生學習的方式,如果小朋友稍為唔主動去嘟嘟,就只會變成一種壓力。還有我很不喜歡佢話崇真係一間很重視成績的學校,對我來說,未讀已經感到一鼓無形的壓力。

以上只是個人愚昧見解。

作者: bb2911    時間: 12-8-25 17:11     標題: 回覆:祟真幼簡報會一超超超overlapped!

我冇去到,乜有嘟嘟方式?未知詳情,聽落好似會助長同學惡性競爭喎?!

作者: ivvywong    時間: 12-8-25 21:20     標題: 回覆:祟真幼簡報會一超超超overlapped!

聽完只係覺得個校長不斷hard sell 間小學,仲以為自己去錯佢個報小學talk!!!!

作者: kbi    時間: 12-8-26 00:04     標題: 回覆:祟真幼簡報會一超超超overlapped!

其實個簡介會都幾成功呀,起碼令大家知道自己唔喜歡黎間學校,唔洗等小朋友入左學先後悔。佢地就係想認同佢地做法既家長先好申請,而張問卷正好代表個家長清楚知道學校之方向,我相信佢地未必會接受無交問卷既申請,以免收到d家長成日投訴學校既學生。

作者: maozit    時間: 12-8-26 00:26

我上年去過他們briefing, 已覺此校not my cup of tea. 他們越 sell自己,越給人印象冇重點,冇獨特之處,簡單而言即冇自信!原來一年後仍冇改善,oh no!
個octopus tracking system簡直令人不安,連去廁所都要小孩背金句,嘟一嘟做記錄,真不想小孩幼稚園童年這樣嘟嘟嘟渡過,完全冇純真!
作者: pelegia    時間: 12-8-26 01:07

作者: KWBN    時間: 12-8-26 01:41

好彩我冇去
作者: wendymytse    時間: 12-8-27 00:20

簡介會真的有點長及悶,全晚最精彩的一part是中學校長出埸的時候,可惜我而家報的是幼稚園,而非中學部。興幸岀席了簡介會,不用浪費$50。
作者: Andymammy    時間: 12-8-27 08:38     標題: 引用:我冇去到,乜有嘟嘟方式?未知詳情,聽落好

原帖由 bb2911 於 12-08-25 發表
我冇去到,乜有嘟嘟方式?未知詳情,聽落好似會助長同學惡性競爭喎?!

...
其實,真係要睇家長like唔like啫!好多學校好谷、好大壓力,只因有名氣,咪一樣大把家長去報!
另外,呢間講明係小學暨幼稚園,即係幫小學搵定學生,所以,面試必定問,小朋友讀完幼稚園,會否繼續上小學。
如果,家長咁唔滿意簡介會,咁就真係唔好報名,收咗都唔好讀!
讀書真係冇得勉強!何況呢間學校重德育,冇個心全情投入,唔認同學校,小朋友好難在校園建立歸屬感與成就感!

作者: gisoleung    時間: 12-8-27 09:21     標題: 回覆:祟真幼簡報會一超超超overlapped!

Interview時記得留意講普通話老師講d普通話呀!真係好普通~當年in完為學校流汗呀!

作者: twllc    時間: 12-8-27 21:22     標題: 回覆:祟真幼簡報會一超超超overlapped!

我係上一場(即第2場)去聽,果次完全冇人講,全程淨播第一場既錄影,想問問題都冇。

其實聽落,我對佢地有學卷得黎好注重英文幾有好感,只係淨播錄影覺得有d唔尊重家長,同埋太遠又隔涉,所以都決定唔報lu .

作者: coco513    時間: 12-8-28 01:53

twllc 發表於 12-8-27 21:22
我係上一場(即第2場)去聽,果次完全冇人講,全程淨播第一場既錄影,想問問題都冇。

其實聽落,我對佢地有 …
有人現場講嫁。。係教堂度講。。
作者: Andymammy    時間: 12-8-28 07:46     標題: 回覆:twllc 的帖子

係呀!因太多人,妳間房係轉播啫!第二場我都有去,我在教堂!

作者: pelegia    時間: 12-8-28 08:39

作者: wan0526    時間: 12-8-28 10:52

gisoleung 發表於 12-8-27 09:21
Interview時記得留意講普通話老師講d普通話呀!真係好普通~當年in完為學校流汗呀!

...

ah~~~原來其他人都留意到呀~~~我講得標準過佢囉,ok? 仲要好似好無自信咁
作者: wan0526    時間: 12-8-28 10:57

回復 PiyoC 的帖子

講真,呢樣野我同我老公都有些抗拒,
之前人地話過呢間好,有小學,所以去聽,
都好既,聽完後,我倆公婆知道唔適合,好過第時入左先煩!
我諗呢個都係講座其中一個目的,大家先了解適唔適合。

作者: csw501    時間: 12-9-8 21:19

祟幼是很好的學校,小女沒有在校外報讀甚麼興趣班,但英、普都很不錯(小女是主流班),三年來也讀得十分開心,不覺有甚麼壓力。校長是hard sell D,但老師是有愛心,出色的。
作者: pc629    時間: 12-9-8 22:07

我太遅先知佢咁早報名所以冇得去個簡介會,只係今日去左報名。想問下係響學校出入所有房間同做任何動作都要嘟咭?
作者: Andymammy    時間: 12-9-8 22:23     標題: 回覆:pc629 的帖子

應該唔駛!厠所大開,唔駛嘟咭

作者: external    時間: 12-9-9 00:21

咁無去簡介係咪唔會收呢?
作者: Andymammy    時間: 12-9-9 07:45     標題: 回覆:external 的帖子

上年有收冇去簡介會的,但今天少人報,應該更冇問題!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5