教育王國

標題: 油天vs培小,大家會點揀? [打印本頁]

作者: Katherineyiu    時間: 12-8-24 13:35     標題: 油天vs培小,大家會點揀?

請問油天vs培小,大家會選哪一間?

作者: maths    時間: 12-8-24 15:39     標題: 回覆:Katherineyiu 的帖子

培小有大啲機會入培中,唔駛煩!油天就要谷成績了。

作者: ajfamily    時間: 12-8-24 21:59

有冇弟妹跟尾?如有,大嗰個揀油天細嗰個就是必收生了,始終好的津校一位難求,而且兩個讀培小,洗費都不少.
作者: dunbinex    時間: 12-8-24 22:03

作者: Bosco爸爸    時間: 12-8-25 13:40

培正今年出左個狀元
作者: tangotango    時間: 12-8-25 13:43     標題: 回覆:Katherineyiu 的帖子

負擔得到的話一定揀培小!

作者: JuliaCKL    時間: 12-8-25 15:15     標題: 回覆:油天vs培小,大家會點揀?

培正好貴嗎?

作者: winnietingting    時間: 12-8-25 15:26     標題: 回覆:油天vs培小,大家會點揀?

油天。讀油天,很大機會入英中。我唔鍾意中中,之後入U課本轉翻英文很難跟。香港地,英文緊要過中文。

作者: babytomhui    時間: 12-8-25 18:58

The English standard of Pui Ching is not bad as u think!
作者: ajfamily    時間: 12-8-25 21:37

就是因為不想讀中中,我有個朋友仔仔在培小讀完小四,明知小五有呈分也轉校,幸好他一take過轉到。
作者: bol    時間: 12-8-26 09:03     標題: 回覆:油天vs培小,大家會點揀?

聽完尋日主科簡介會,同意培小已同外面英小並齊

作者: CathyChan1126    時間: 12-8-26 10:07

培小,睇下你點睇
作者: BBG1    時間: 12-8-26 18:08

sure pc la!
作者: little_yolky    時間: 12-8-27 14:01

一定揀培小, 入到無有怕。培小與培中掛鈎, 所以小學唔需要勁催谷, 有同一套教學傳統, 小朋友唔需要升中時再適應中學學習模式, 因為中小銜接。培正有崔琦及邱成桐, 油天有邊位? 我個囡如果唔係11月細b, 我都一定一定試考培正。而且, 唔見得油天學生英文會比培小學生好, 但催谷程度, 油天就一定no. 1。
作者: miffy    時間: 12-8-27 14:28

作者: Kitty1230    時間: 12-8-27 14:41

曾經有6名十優狀元和1名九優狀元是來自油天的, 不知道油天有沒有功勞呢?

年份 學生
2008 吳國輝同學(十優)
2001 鄧佩儀同學(高級程度會考五優)
2000 黃馨慧同學(十優)
1999 鄧佩儀同學(十優)
1999 陳嘉莉同學(十優)
1999 羅婉琪同學(九優)
1996 湯家欣同學(十優)
1995 李天文同學(十優)

http://www.ymtcps.edu.hk/main/news/publicexam/index.php

論派位, 油天一D都吾差, 全級考頭110名都入到英中; 而且, 油天亦有它一套的傳統教學模式, 因為銜接功夫做得真係好好, 所以小朋友升中時, 對適應中學的學習模式一點兒難度都沒有。

油天是一間好學校, 未讀過的人, 請不要抱住一些愚見便胡亂批評, 帶給一個錯誤的訊息給其他家人吧!

Anyway, 清者自清, 喜歡讀油天便讀, 不喜歡的請讓座, 大把人等緊你的位!!!

作者: little_yolky    時間: 12-8-29 11:01

回復 Kitty1230 的帖子

當然係人都知道油天是該區其中一間頂尖的學校, 唔係樓主都唔駛問人意見。你認為一定要讀過油天至可以俾意見嗎? 咁你即係同時讀過油天同培小? 10優9優狀元是自己叻+操卷+捉題準幾樣配合, 學校佔兩項, 當然有功勞啦。

如果小孩子可以勁催谷的, 又唔想嘥錢的, 當然揀津校油天, 佢谷得咁勁, 學生升中當然無適應困難。我都有聽聞培小有請走同學, 但只是聽聞, 具體情況如何不便批評。很多培小升中轉回英中, 可能是家長門始終覺得"英文"中學較好, 未能真正體會培小的優點。正如標明油天考前110學生都能升英中, 已等同英中=好學校的意識。

我的"愚見"是:
油天是好學校, 但很催谷, 不過可以慳錢, 留返啲錢以後大學或其他學習用。
培小是好學校, 學習多元全面, 中小教學可以銜接, 學生在校12年對學校有歸屬感。我認識的培正學生在校內只是中游, 但都很smart。
英中可以是好學校, 但不等如是好學校。每級考前110學生可以入英中mean nothing。
崔琦及邱成桐兩位教授是自己叻, 不是操返嚟。

作者: winnietingting    時間: 12-8-29 11:16     標題: 引用:回復+Kitty1230+的帖子當然係人都知道油

原帖由 little_yolky 於 12-08-29 發表
回復 Kitty1230 的帖子丿

當然係人都知道油天是該區其中一間頂尖的學校, 唔係樓主都唔駛問人意見。你認為一 ...
「英中可以是好學校, 但不等如是好學校。每級考前110學生可以入英中mean nothing。」唔好意思,只係唔係好明。

作者: little_yolky    時間: 12-8-29 13:50

回復 winnietingting 的帖子

即係話, 大家成日將學校成績建立在學生升英中的比率上, 香港也有很多很好的中中, 唔係所有英中都係好學校, 不論中中或英中都有好/唔好的學校, 所以要視乎學生入邊間, 而唔係有110個學生包入英中, 所以很好。

又係果句, 油天同培小都係爭崩頭至入到學校, 所以好難揀。不過, 前面有位個point好重要, 如有細佬妹跟尾, 可能要考慮油天, 因為培小唔一定會收埋, 但油天就必收。如果兩個唔同學校, 家長跟功課就死得了, 因為不論油天同培小, 父母都不能hea的, 如果兩個都入埋同等級但不同學校, 父母就會辛苦到嘔血了。

作者: Cherrybabybaby    時間: 12-8-29 23:30

培正個別老師對於不是精英班的學生, 會採取不重視、放棄的態度.
作者: Cherrybabybaby    時間: 12-8-29 23:39

回復 little_yolky 的帖子

我係培正家長, 我個仔9月升小六, 好多人以為培正有中學, 咁小學就吾洗煩。呢個觀念真係大錯特錯!!!

班主任講今年小六有250人, 根據往績頭100名係Band1生自行會收晒, 101至180名係Band2生, 需參加大抽奬, 睇隨機編號收大約80人, 最尾180至250名係Band3生應該唔會收。因當中包括好top的學生會跳船去Band1英中, 我識有D走左去喇沙、真光女書院、九龍華仁, 咁又走左一d, 所以在一個「汰弱留強」的制度下, 一定要努力搏上頭180名, 甘先有機上培中。

最記得校長話:相信要有一班好質素的家長!

培小每一個月大約要比 :  學費$3800<-今年9月又加會:( + 書簿什費約$1800/一個學期 + 午膳約$380 + 校車$900(TKO) = 約$5,500 一個月
學費1年交10個月, 書簿什費約$1800 一期 1 年交2次, 午膳$17一餐 1 年交2次, 校車每個月交。

你比得起錢, 咁你即係一位「消費者」, 所以學校會給你一個「物超所值」的感覺, 換句說話, 功課多、worksheet多、程度深、教得快… 之前幾年我要打工, 但希望做全職媽媽在監管上和時間運用上有所改善, 所以決定辭職。

從佢讀小一開始, 我就自己跟足佢D考試測驗,每一次都已經同佢溫熟晒所有有得溫嘅嘢... 還記得小四有一次英文測驗, 聽其他家長講今次全級d成績都麻麻,話平均3個人就有一個唔合格, 我個仔果次都考得好差, 只係僅僅合格, 果次班主任根住就會照你肺, 話如果想更上一層樓, 最好係出面搵d英文專科
補習…  

直至小五, 次次去家長會, 個班主任成日答埋D 行貨, D態度…, 可能個仔成績唔係叻, 所以唔理咁多!!!講真一直對呢個班主任有好明顯既大細超,但又可以點??以前人地話, 你吾叻, 培正會暗示放棄, 直到而家我真係深信不疑。

總結係, 一個學生叻吾叻, 係睇學生的質素+家長的栽培+家長比的錢, 學校只係一個平台比你去發揮, 培正收學生有自主權, 實會收d叻的學生, 咁會不會太過本末倒置呢?

我只知今年升中叩門時, 一間直資英中, 寧願收天神棄將都不收培小棄將~

如果有得比我揀, 我寧願讀一間交$0學費的一線津貼
小學, 然後, 將可以慳番的錢每年去一次歐洲旅行還好呢!!!

作者: dannyyau302    時間: 12-8-30 09:25

回復 Kitty1230 的帖子

妙不可言幸好今年阿囡入到,兩個仔仔跟尾唔駛再煩叩門問題

作者: Kitty1230    時間: 12-8-30 09:55

回應 : 你認為一定要讀過油天至可以俾意見嗎?
我作為油天家長, 確是第一用家, 難道我比的意見是假的嗎? 總之我覺得油天好, 學校的方針、學校的理念、教學的模式、老師家長的配合、家校合一、盡心盡力...等等都很做到很好, 比我feel到呢間學校的上上下下都係真真正正有heart 的! 我個女讀左一年, 比我終於真係感受到、明白到、知道, 點解這一所學校是如此的受歡迎了。老師好、派位好又免費。我個女讀得好開心!!!!!!

回應 : 咁你即係同時讀過油天同培小?
我無讀過培小, 所以我無話過培正小的不是, 我亦唔想comment培小, 因為自己個女又未在那裡讀過, 唔想好似d人咁知小小扮代表。

回應 : 英中可以是好學校, 但不等如是好學校
人望高處、水望低流, 吾通有能力吾入英中, 而入中中?(<-當然培正是全港最Top的中中) 個個媽咪都係為入U做準備, 當然讀英中以便銜接大學啦!

回應 : 唔見得油天學生英文會比培小學生好
何以見得? 吾通你個小朋友都讀過培正和油天? 吾通你都係呢兩間小學的第一用家?

作者: Kitty1230    時間: 12-8-30 10:10

回復 Cherrybabybaby 的帖子

2間升中都係要博多次, 一間免學費, 一間要交學費, 藉唔藉得, 真係要自己衡量下!

多年來眼見好多油天同學仔成績優異, 升上名校, 當然亦有成績差, 讀band 3學校, 所以真係好睇小朋友本身成績!!!

都係果句, 我寧願留番D$$$去學課外活動+出國留學。

作者: winnietingting    時間: 12-8-30 10:12     標題: 引用:+本帖最後由+Kitty1230+於+12-8-30+09:56+

原帖由 Kitty1230 於 12-08-30 發表

分析得好

作者: 棉花糖媽媽    時間: 12-8-30 10:55

或者可以咁講啦, 叻既學生, 當然係讀邊間都派到band 1 中學啦..... 但e+ 5歲幾6歲人仔, 又真係睇到幾多小朋友本身能力呢?
流流長6年小學生涯, 如果一個唔小心, 最後兩年呈分試一個失手, 由band 1 生跌落band 1 尾, band 2 頭, 咁一定係培正學生安心d..... 所以培正先夠guts 收你3千幾學費, 而又大把人擁去讀...... 如果$$ 唔係一個問題, 培正係一個唔錯既選擇 (當比$$買安心), 但如果有細佬妹跟尾, 比我都會揀油天 ^^
作者: Kungfuli    時間: 12-8-30 22:08

新油天有簡介會,快D報名去了解吧
http://www.ycps.edu.hk/
作者: mirage    時間: 12-8-31 00:36

路過的,不喜勿插,講畢業生暫時的成就,培正出到Nobel prize 同field medal 在香港是無其他小學能及。
作者: miffy    時間: 12-8-31 12:56

作者: tamweng    時間: 12-8-31 23:25

回復 Katherineyiu 的帖子

各位好,只想說出個人感受.小兒將讀舊油天,學校有12天先修課程.近來兒子好像懂一點兒感恩,也學會祈禱.最使我欣喜的.更可以獨立睡覺.使我感受到油天對宗教德育也十分重視.對家長而言.有培正和油天學位.不用叩門.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5