教育王國

標題: <基礎漢字500 萌芽級> 及 <我會自己讀> [打印本頁]

作者: YatLongcarcar    時間: 12-8-23 14:23     標題: <基礎漢字500 萌芽級> 及 <我會自己讀>

請問有無媽媽有經驗, 這2套書分別之處是什麼? 那一套較好? 謝謝指教!

作者: siulin0823    時間: 12-8-24 10:09

我有這兩套書, 漢字500 比較淺的, 由一個字開始學, 然後不斷重複及加多d新字, 另剛學字小孩容易記字.

我自己會讀
由幾個字開始, 一本得不會多過十頁, 字數小字, 希望小孩喜歡讀書.

我覺得不同, 所以我2套都有買, 剛開始用了2個星期, 我小孩識字不多, 所以她比較喜歡漢字500, 我打算等她看完漢500有了基礎字, 才要她嘗試記我自己會讀的書.
作者: YatLongcarcar    時間: 12-8-24 11:19

謝謝你的回覆
作者: karenlyk    時間: 12-8-24 12:41

我自己比較喜歡我自己會讀,因為係故事形式,比較有趣味
作者: manmanchubb    時間: 12-8-26 22:38

兩套我都有, 個人喜歡我自己會讀多 d,
囝囝較細, 佢亦喜歡我自己會讀多 d , 始終接近故事形式,有所連接,
o係佢理解同運用上都係明顯比基礎500 好,現在部份讀黃系列了
基礎500 佢就唔係好睇 d 圖, 單純認字,但以認字計,基礎 500會好 d
因為有部份句子內會出現不只兩個相似的字形....
加上字體止都係基礎500清晰些...

其實妳可以去圖書館借試下小朋友興趣先..
作者: BALL_B116    時間: 12-9-5 01:58     標題: 回覆:siulin0823 的帖子

作者: 四隻貓    時間: 12-9-5 16:02

我兩套都有. 3歲和5歲的兒子和女兒也很喜歡"基礎漢字", 但就對"我自己會讀"沒什麼興趣. 他們覺得基礎漢字的插圖好"攪笑", 又喜歡跟書中的筆順寫"空氣字".
我自已都同意基礎漢字較有趣, 一個一個字加上去, 比較易掌握. 但亦因為字限, 有時文句有點生硬唔太通. "我自己會讀"既文句會通順好多.

圖書館有得借, 可比較下孩子的喜好去決定買那一套.
作者: huba    時間: 12-9-5 17:47     標題: 回覆:BALL_B116 的帖子

閱讀由父母做起, 你孩子需要的肯定不止這兩套書, 建議你出去各書局及圖書館走走, 看看有甚麼適合孩子的書。

以上提到的兩套書都可以在—些大書局找到, 例如:大眾、商務、三聯...等等。

作者: Shirley3    時間: 12-9-23 23:14

Thanks  My son does not like 漢字500.. I will let him try 我會自己讀
作者: jonasmami    時間: 12-10-8 18:13

作者: maomaochoi    時間: 12-12-27 21:08

我有一套<基礎漢字500 啟蒙篇>, 因阿仔一啲都唔鐘意睇, 現轉售

全新, 原價$240, 現價$180

http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/b24341984?r=1023322713

作者: S-Kwok    時間: 13-1-1 10:12     標題: 回覆:<基礎漢字500 萌芽級> 及 <我會自己讀>

我囝都係鍾意基礎500多啲
我個人覺得基礎500啲公仔得意啲,啲字清楚啲,

作者: maomaochoi    時間: 13-1-5 18:32

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: mrcamel    時間: 13-4-9 15:16

I am using both on my 3 year old child, he likes both sets, but for word recognition it seems that 基礎500 is a lot clearer. I am trying to teach him to recognize 3-5 words a week.
作者: MIC-MIC    時間: 13-4-10 12:45     標題: 回覆:<基礎漢字500 萌芽級> 及 <我會自己讀>

我兩本都有比,明顯基礎漢字在認字上快好多

作者: tsangnamnam    時間: 13-4-24 06:46

我都中意我自己會讀多啲,喺青田度買,趁有折扣時去長沙灣青田嘅中心買。
啲畫雖然唔係我杯茶,但小朋友ok嘅。
作者: babycam    時間: 13-5-12 01:15

"我自己會讀"等我去圖書館借來睇睇先

作者: Honey    時間: 13-6-11 15:36     標題: 回覆:<基礎漢字500 萌芽級> 及 <我會自己讀>

我兩個仔3歲開始睇,兩樣都鍾意,兩樣都可以先買一本/set, 有興趣先再買。

作者: mcdull_yin    時間: 13-6-17 19:59     標題: 回覆:<基礎漢字500 萌芽級> 及 <我會自己讀>

我覺得我自己會讀趣味性強,圖畫中有有觀察,思考的空間,令說故事更豐富,是閱讀故事的入門
基礎漢字是以認字為目標,故事性弱,較沈悶

作者: VCbaby    時間: 13-6-19 07:09

漢字500 跟佢方法讀完印象深D
作者: VCbaby    時間: 13-6-19 07:09

加上對句子認識會好一點
作者: miuvong    時間: 13-7-16 18:55     標題: 回覆:<基礎漢字500 萌芽級> 及 <我會自己讀>

作者: YatLongcarcar    時間: 13-8-21 15:34

2套書用了一段時間, 總結一下:
各有特色好處, 我個仔仔2套書都喜歡, 感謝推介的媽媽們

我會自己讀 (黃色)  - 佢當故事咁聽, 跟日常生活會出現的環境較多, 可以啟發到佢一問一答, 有時會主動叫我講教事佢聽, 有時我唔得閒叫佢自己睇下

基礎500字 - 學認字, 我一課跟一課咁教, 每次學新一課都溫返前面的生字, 可能佢有教到寫法, 字型大, 每課大約2-3日內(每次讀一次 5mins 內完成) 已經可以記熟讀音, 睇其他書本都認得返點讀, 學認字方面作用明顯較強

希望可以慢慢養成佢喜歡閱讀的興趣!
作者: Littlerachel    時間: 13-8-26 22:03     標題: 回覆:<基礎漢字500 萌芽級> 及 <我會自己讀>

我本來想買一本<基礎漢字500 啟蒙級>俾個女學下認字,但我同亞女喺書局試睇嘅時候發現一個問題,亞女讀字係望住啲拼音讀,咁樣好似會唔會影響佢發音?請問有冇類似嘅書藉係冇漢語拼音?

作者: MIC-MIC    時間: 13-8-29 08:42     標題: 回覆:<基礎漢字500 萌芽級> 及 <我會自己讀>

自己掩咗佢!

作者: 陪伴成長    時間: 13-9-2 10:40

作者: msgeogeo    時間: 13-10-16 01:57

作者: taylortse    時間: 13-10-16 03:18

Littlerachel 發表於 13-8-26 22:03
我本來想買一本<基礎漢字500 啟蒙級>俾個女學下認字,但我同亞女喺書局試睇嘅時候發現一個問題,亞女讀字 ...
想問下依家邊到有得買?
作者: huba    時間: 13-10-16 10:20     標題: 引用:Quote:Littlerachel+發表於+13-8-26+22:03+

原帖由 taylortse 於 13-10-16 發表
想問下依家邊到有得買?
很多書局都有賣「基礎漢字500」,例如:大眾、商務及三聯...等等。

作者: huba    時間: 13-10-16 10:22     標題: 引用:suitable+for+which+age+of+kids

原帖由 msgeogeo 於 13-10-16 發表
suitable for which age of kids
Mainly for kindergarten kids.

作者: taylortse    時間: 13-10-16 23:38     標題: 引用:Quote:原帖由+taylortse+於+13-10-16+發表

原帖由 huba 於 13-10-16 發表
很多書局都有賣「基礎漢字500」,例如:大眾、商務及三聯...等等。
Thx,今日買左

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5