教育王國

標題: 全英教學既小學...係咪真係啱小朋友? [打印本頁]

作者: sharon1018    時間: 12-8-9 15:54     標題: 全英教學既小學...係咪真係啱小朋友?

呢一排就諗呢個問題
當一個家庭既英文程度唔係咁好同埋唔係用英文溝通時,又要小朋友讀好D學好D
小朋友報名小學,而小學係英文教學..
咁小朋友會唔會有好大壓力跟唔上而討厭返學?
定係小朋友既適應能力好好完全無問題?

作者: joanthony    時間: 12-8-9 16:08     標題: 回覆:全英教學既小學...係咪真係啱小朋友?

作者: emmazlo    時間: 12-8-9 16:15

其實語言越早學會越好, 容易吸收, 而小朋友旳適應力是好強, 所以我唸學校如果多用英文教學, 佢地慢慢都會明白, 至少會識講識聽, 敢用英語溝通, 但至於寫作,便需要多下苦功, 如多睇書, 小朋友肯專心學才寫得好!
作者: marrowcream    時間: 12-8-9 16:17

個人覺得, 數學係好講求根本性o既理解, 理解呢一part, 好在乎用既語言係咪mother language.  學英文係重要, 但唔一定透過學數學去順便學埋有關英文. 如果小朋友mother language 係中文, (講得多同講得好英文 唔代表mother language 可以係英文), 用中文教數學係好d.
作者: Small_Cloud    時間: 12-8-9 16:22

我覺得好睇個小朋友, 每年出產既狀元尖子, 好多出身草根家庭, 父母學識唔高又忙於揾錢, 但佢哋一樣可以考得好好. 當然, 如果屋企可以配合, 係好事, 但唔係必要.  我個仔好鍾意英文而抗拒中文, 睇卡通要睇英文, 有時明明有字幕都要cut 咗佢, 好多時返黎同我講英文, 我真係唔多明, 我會叫佢講番中文, 但我會同佢講因為以前媽咪唔鍾意讀書, 所以好多嘢都唔識, 叫佢要自己努力, 因為宜家d課程真係深過我哋以前好多, 黎緊我教唔到佢, 叫佢唔識問老師 ^^
作者: marrowcream    時間: 12-8-9 16:42

sharon1018, 如果你真係畀佢用英文學數學, 你就要心理準備佢中文可能有機會畀人低 (有機會, 唔一定) 其實我小朋友友同以上small_cloud 一樣, 細個成日講english. 有時用中文問佢, 乜乜畀乜乜多幾多, 唔明, 結果我要tranlate 做英文. 其實,我地生活在香港, Cantonese 係mother languae, 生活上成日計數, if 轉唔番chinese to understand, 好大鑊, 高小用english 學數斬未遲啦.
作者: Chloehlk    時間: 12-8-9 16:43

真羨慕你有個甘叻的仔!
作者: silvia_ng    時間: 12-8-9 16:47

睇你小朋友本身英文另定中文叻啦。你先最清楚小朋友, 你同佢報英文津校就想下呢點。反之報英文直資/私校, 就學校會決定小朋友基本功得唔得先收呢。

我兩個小朋友英文較好, 係英文小學讀就只追中文一科, 自己都有把握教佢中文先。但如果佢地入左中文小學咁就會辛苦好多, 除左英文科外, 科科都要追。因為常識等既中文都好深架! (相反英文教既常識都會深)
作者: Small_Cloud    時間: 12-8-9 16:54

marrowcream,

我絕對同意, 因為自己英文唔好(喺公司成日覺得比人差), 所以由細都著重阿仔英文而忽略咗中文, 上咗小學先知大件事, 佢中文比人差好多, 默書還可以, 到考試d閱讀理解就c得, 所以中文係佢最弱既一科.  仲有, 其實我以前讀書真係掹車邊 (我老公比我仲差), 又唔駛學普通話, 所以宜家讀書真係幫唔到佢幾多 =_=”

作者: marrowcream    時間: 12-8-9 17:03

我曾經都好想考入英小, 但一來考唔到 (DGS), 二來派唔到 (Maryknoll / Marymount ), 結果只有讀中小.  呢個暑假, 不停教佢中文 (包括閱讀理解, 重做句子,擴張句子之類), 未惡補之前, 佢完全係一個中文白痴.
作者: joantsang    時間: 12-8-9 17:20     標題: sharon1018 的帖子

我有三個朋友,屋企唔會用英文溝通,但佢地d仔女都係讀英文私校,現在全英溝通都無問題!(當然英文好唔代表成績好!)

作者: lutang    時間: 12-8-9 18:13

我都曾經有呢個疑問,我會諗,如果佢入咗英小,但返到屋企我唔識同佢溝通,或者睇唔明佢d功課咁點算呢?讀中文學校豈碼我多多少少都可以教吓佢吖,係咪?如果唔係就一定要上功課班囉!
當然,好多人都話小朋友會好易適應,又話愈早學愈好,我諗要睇你個小朋友興趣有幾大啦,都係嗰句,如果佢掂既,就算讀中文學校都可以做狀元,況且英文好都唔代表成績一定掂架,仲要花雙倍時間讀書同讀英文添!
作者: jaycee_mami    時間: 12-8-9 21:21

silvia_ng 發表於 12-8-9 16:47
睇你小朋友本身英文另定中文叻啦。你先最清楚小朋友, 你同佢報英文津校就想下呢點。反之報英文直資/私校,  ...
我有一個疑問, 如果小朋友讀英小, 小學只讀中文一科, 咁升中時萬一入到band 2-3中中, 考入唔到band 1英中, 咁可能中學時好難跟得上.  相反, 我自己係中文小學出身, 中學時派到去band 1英中, 雖然頭一年辛苦少少, 但中二已跟到, 相信好多人都有這經歷.  但中文難學好多, 有無人讀開英小但派了去中中?

作者: jollyma    時間: 12-8-10 07:55     標題: 回覆:全英教學既小學...係咪真係啱小朋友?

個人認為小學中小,中學英中,比較理想,而事實香港九成小學係中文教學,否則行另一條路--讀國際學校,因眼見好多人太側重英文,結果中文又唔掂,數又唔明,唔上唔落。

作者: joanthony    時間: 12-8-10 08:46     標題: 引用:睇你小朋友本身英文另定中文叻啦。你先最清

作者: mandy_lee    時間: 12-8-10 08:56

其實讀英小都不用太緊張, 因小朋友是慢慢學上去好快就會習慣, 個人覺得英文常識比較難.
作者: silvia_ng    時間: 12-8-10 09:11

jaycee_mami 發表於 12-8-9 21:21
我有一個疑問, 如果小朋友讀英小, 小學只讀中文一科, 咁升中時萬一入到band 2-3中中, 考入唔到band 1英中,  ...
而家好多中中都有英文班,我想在英小上去的,應該好大機會會被偏入呢d班。
我自己就覺得, 教佢中文都有d把握, 要我教佢英文就應該難d啦。所以讀英小可以解決到呢個問題,而家我地亦係中文科度努力緊囉...

而家兩個小朋友既英文程度, 應該都已經高過我了

作者: silvia_ng    時間: 12-8-10 09:13

marrowcream 發表於 12-8-9 17:03
我曾經都好想考入英小, 但一來考唔到 (DGS), 二來派唔到 (Maryknoll / Marymount ), 結果只有讀中小.  呢個 ...
去到中小可能初頭中文係辛苦d, 但之後會進步好多架啦! 反而要更加keep住英文水平,為將來升英中做好準備。因為有d中小英文書既程度真係一般呢。
作者: silvia_ng    時間: 12-8-10 09:17

mandy_lee 發表於 12-8-10 08:56
其實讀英小都不用太緊張, 因小朋友是慢慢學上去好快就會習慣, 個人覺得英文常識比較難.  ...
係啦....英文常識d字真係好深...
我好記得呀仔上小一, 睇佢本書有一個字characteristic, 我記得我中學先學呢個字, 雖然唔洗佢地串住, 但我都覺得好嚇人了...

仲有d花花草草既名, 豬籠草, 喬木等等..真係佢識我, 我唔識佢...所以家下一份學費, 一家人學呀

作者: Small_Cloud    時間: 12-8-10 10:39

silvia_ng,

我覺得阿仔現時既英文水平應該高過我, 起碼詞彙方面係囉, 好多字佢識解而我就見都未見過.  有時佢唔識問我, 我都老實咁話佢知我都唔知, 然後一齊查字典, 一齊學囉, 不過我好快就唔記得.

另外, 我有朋友對孖女就讀中小, 學校有附屬英中, 今年升中一, 佢哋話小六下學期時開始轉學英數, 等佢哋早d適應中一課程, 但對孖女都話有d吃力, 因為特然間好多科都由中轉英.

作者: marrowcream    時間: 12-8-10 10:53

其實好多小學 (即使冇直屬 中學) 都會o係P.5 /P.6 加插英數 等幫佢地適應...只要英文底子好, 上英中一定冇問題. 我以前都係中小上英中, 我一d 問題都冇, 可能我小學英文底子okey la.  其實最 ideal 係 no matter in English / Chinese, 小朋友都 understand 就 perfect..我成日好驚..一味谷英文...科科都英教, 中文一定差架.unless 你第時唔o係中國人社會做事同生活, 又或者中學會讀 international school or study aboard (我就冇本事), 否則中文唔掂, 第時點考本地公開試.....呢個係一個好實際的環境因素.  不過, 大前提, 英文依然好好好重要 !
Small_Cloud 發表於 12-8-10 10:39
silvia_ng,

我覺得阿仔現時既英文水平應該高過我, 起碼詞彙方面係囉, 好多字佢識解而我就見都未見過.  有 ...

作者: Small_Cloud    時間: 12-8-10 11:04

我就同阿仔講中, 英, 普都咁重要, 但既然佢鍾意英文, 基本上好多科都自動波唔駛點理, 係中文方面要我”哦”佢努力d囉 ^^
作者: silvia_ng    時間: 12-8-10 11:07

marrowcream 發表於 12-8-10 10:53
其實好多小學 (即使冇直屬 中學) 都會o係P.5 /P.6 加插英數 等幫佢地適應...只要英文底子好, 上英中一定冇 ...

main point....只要英文底子好.....但唔係個個都好似你咁叻係中小讀都會英文底子好架! 正如讀英小都唔一定個個中文差, 大把同學仔中文皆掂, 只係我家兩隻小鬼垃圾je。所以真係要睇小朋友個人情況而定....

樓主個問題係︰全英文教學係咪真係啱小朋友
我個答案就係︰每個小朋友都有自己天資,冇話啱定錯。遇到邊科有問題,家長就幫佢囉。至於小朋友會唔會虛不受補,就當然要睇個人體質啦!

作者: bamama    時間: 12-8-10 11:14     標題: 回覆:全英教學既小學...係咪真係啱小朋友?

其實好睇小朋友本人嘅興趣,是為因材施教。我個仔鍾意英文,咁用英文學習,就較易入腦,也會較有自信,雖然我想佢入資助中小,希望他能早點適應香港嘅制度,但最後都以小朋友的喜好行先,選了直資英小。

中英文都好重要,無論去中小還是英小,父母都要在非主流語言中跟小朋友下苦功!大家加油!

作者: mandy304    時間: 12-8-10 11:16

回復 sharon1018 的帖子

小朋友真係一張白紙, 你比咩顏色佢, 就畫出這樣的顏色來.

中小, 英小無話邊種特別好, 我覺得好視乎不同的小朋友.  所以成日話根本沒有最好的小學, 只有最適合的小學.
我見你的文章說你女兒好喜歡英文.  咁這個是最好的力証去支持你選擇英小, 至少佢對英文沒有產生反感, 反而愛上英文, 那倒不如栽培佢係語文發展, 要十科都樣樣精通, 講真, 連自己都做唔到啦,

如小朋友對英語沒有太大興趣, 那倒不如入中小, 減低學習上的反感. 正所謂避重就輕,  

作者: babybear    時間: 12-8-10 13:54

marrowcream 發表於 12-8-9 16:42
sharon1018, 如果你真係畀佢用英文學數學, 你就要心理準備佢中文可能有機會畀人低 (有機會, 唔一定) 其實我 ...

部份英交小學課程內都會教埋學生中文數學+英文數學,要求佢地睇中交題目同英文題目都冇問題。
作者: babybear    時間: 12-8-10 14:05

Small_Cloud 發表於 12-8-10 11:04
我就同阿仔講中, 英, 普都咁重要, 但既然佢鍾意英文, 基本上好多科都自動波唔駛點理, 係中文方面要我”哦” ...

同意!特別係有啲人認為讀英小, 中文嘅水平可能會比中文小學遜色一點。當你望過部份英小嘅中文科試卷, 就知道佢地要求學生嘅中文程度一點也不見得容易。

作者: mandy_lee    時間: 12-8-13 09:15

我都係同阿女溫g.s. 識了好多字, 讀到死死下. 但其實測驗個份paper 好簡單, 但當唔識解個字就唔識, 我已經讀了6 年啦. 來緊中學要重溫地理同history. 我細個唔讀書而家中學要重新學習啦 ..... haha
作者: 4eyesDad    時間: 12-8-13 09:56

小孩子學習,受父母影響最大。如果爸爸喜歡英文,小孩子讀英文小學啱D。點解我喜歡英文?因為很多英文書寫得好好,令我教得開心。例如 We are going on a bear hunt.
作者: wing    時間: 12-8-13 11:03

我亞媽細個無讀過書, 我細時讀英小, 無人教. 但係學校聽得多自然明, 不過越大越差咋嘛  .  

大女由K1開始出去學英文, 小學考到英小. 聽講都係要浸出黎, 接觸得多, 運用得多就自然好. 而家佢D英文好過我     

其實做父母既都係想咁姐
作者: puika_shop    時間: 12-8-13 11:53

作者: CoffeeCake    時間: 12-8-14 10:40

Small_Cloud 發表於 12-8-9 16:22
我覺得好睇個小朋友, 每年出產既狀元尖子, 好多出身草根家庭, 父母學識唔高又忙於揾錢, 但佢哋一樣可以考得 ...

應該係,多數尖子都係草根
因為家境OK又唔洗捱既小朋友,好少會好成熟咁努力學習

作者: tws2010    時間: 12-8-14 21:07

I don't really think so.  Except English (of course, we can't learn English by Chinese), to use Chinese to learn other subjects should sound more ideal.  After all, we are Chinese and it's more easy to absorb if we learn in Chinese.  I also studied primary school and language used was Chinese, but it doesn't mean your English would not be good.

To be honest, good in English (or just spoken English) doesn't mean you are good in other subjects and it doesn't mean it guarantee a good future.  My brother's friend, he is very good in spoken English but he failed in his English in HKCEE, just like in US or UK, people there, English is the mother tongue for the people, but people there all have good academic result.

My kid also studies in Chinese primary school  So far he's ok in English.  I always told my kid he should master both Eng and Chinese.

作者: 青青河邊草    時間: 12-8-15 00:01

語言係早接觸好,但基礎母語一定要打好先。
假如中文都搞唔掂,就唔好夾硬要幾種語言了。
作者: 青青河邊草    時間: 12-8-15 00:03

小朋友駕馭語文的能力唔係只係睇佢識幾多字,
而係能否好靈活咁用呢種語言來表情達意。
我聽過D假西人父母永遠只係用一種expression來表達同一個意思,
根本就係立壞榜樣. 呢D唔係叫語言, 只係機械式地輸入輸出語言.
作者: scofieldchan    時間: 12-8-15 10:42

作者: SaBB    時間: 12-8-15 11:23     標題: 回覆:全英教學既小學...係咪真係啱小朋友?

有識有媽咪仔女只講英討厭中,我講,1:你仔女讀小學時中文吾合格會入得返英中嗎?文憑試中文科吾合格會讀到U 嗎?2:我覺得,如果將來吾打算送小朋友出國讀中或大學,真係吾好重英偏中,講真HK大學既校園文化除左上堂外都係全中,到時佢地覺得自己英文好叻,但會無乜真心朋友,同好難溶入個圈子。3:好多自以為英文叻既小朋友好高傲,睇低人,但其實英文係半桶水4:我覺得,係鬼佬住豪宅區淺水灣,山頂吾識中文都可以生活得好好,住一般地區吾識中文生活都幾煩、成曰要雞同鴨講

作者: 4eyesDad    時間: 12-8-15 11:32

回復 puika_shop 的帖子

小孩子的英文書真係有好多好正,書名叫Love you forever 令我讀到眼濕濕。

作者: puika_shop    時間: 12-8-15 18:00

作者: puika_shop    時間: 12-8-15 18:02

作者: 4eyesDad    時間: 12-8-15 23:13

回復 puika_shop 的帖子

冇錯,是這本。試看 英文書Love you forever 與中文兒歌《世上只有媽媽好》有何不同?
作者: MaiGao    時間: 12-8-16 08:53

marrowcream 發表於 12-8-9 17:03
我曾經都好想考入英小, 但一來考唔到 (DGS), 二來派唔到 (Maryknoll / Marymount ), 結果只有讀中小.  呢個 ...

我仔自小習慣英文學習,K3先開始學中文
入唔到英小,今年9月讀中小
我依家同佢惡補緊,好明白你講既中文白痴,講極唔識

作者: Callas    時間: 12-8-16 09:45

We're going on a bear hunt

http://www.youtube.com/watch?v=ytc0U2WAz4s Performed by Michael Rosen

http://www.youtube.com/watch?v=hb-nTnriTP8&feature=related book version

http://www.youtube.com/watch?v=PNwGLEwptfA&feature=related  a funny version

My kids love them all

作者: alunsweeney    時間: 12-8-16 12:54

一開始學英文, 你叫他學回中文, 真是好困難。

想死
作者: palapala    時間: 12-8-16 13:47

MaiGao 發表於 12-8-16 08:53
我仔自小習慣英文學習,K3先開始學中文
入唔到英小,今年9月讀中小
我依家同佢惡補緊,好明白你講既中文白 ...

你暫時用英文解番中文先..你會無咁辛苦, 到咗2年班就會好好多架啦,始終中文學校,好快會理解到架啦, 唔駛咁擔心
作者: MaiGao    時間: 12-8-16 13:54

palapala 發表於 12-8-16 13:47
你暫時用英文解番中文先..你會無咁辛苦, 到咗2年班就會好好多架啦,始終中文學校,好快會理解到架啦, 唔駛咁 ...

謝謝。
我仔好抗拒係中文書度寫英文解釋,覺得係學校好醜…
但係佢又認唔到d字。寫字就好似書公仔咁…

希望真係如你所講,2年班會好d

作者: palapala    時間: 12-8-16 14:07

MaiGao 發表於 12-8-16 13:54
謝謝。
我仔好抗拒係中文書度寫英文解釋,覺得係學校好醜…
但係佢又認唔到d字。寫字就好似書公仔咁…

咁你又唔駛寫D英文解釋向本書度, 佢地真係會好抗拒嫁, 我仔讀英小真係除咗中文科全部英文,佢自小又
係最憎中文, 不過今年升3年班啦, 除咗作文之外, 其他都OK啦, 咁當然唔會高分, 都有8字既...真係唔駛咁擔心..
再唔係你試下俾個仔去讀一D中文班, 一定幫到佢, 你又唔駛咁辛苦.

作者: MaiGao    時間: 12-8-16 14:12

palapala 發表於 12-8-16 14:07
咁你又唔駛寫D英文解釋向本書度, 佢地真係會好抗拒嫁, 我仔讀英小真係除咗中文科全部英文,佢自小又
係最憎 ...

我地入唔到英小,中小科科都中文題目,我驚佢唔識解題。
佢又唔係憎中文。
只係之前讀國際幼稚園,阿爸係ABC唔識講/睇/聽中文,所以習慣用英文。
當年都由佢,依家就發現問題。

我買左d中文練習俾佢做。
我發現佢最大問題係唔明個句法。
廣東話講既同書面語寫既好唔好,佢好易亂。

作者: lonelyranger    時間: 12-8-17 11:57     標題: 回覆:全英教學既小學...係咪真係啱小朋友

本人見到呢條問題,忽然想到更多問題:

- 香港學的中文學科,在香港應用學習當然無問題。但在現時世界大同年代,去到國內或台灣會如何?
- 點解小學用中文學,上中學要取英中的路?
- 點解香港上到大學大部份科目用英文教?
- 中國日益強大,如果小朋友一條龍由細到大都用中文學習,會否更好?

本人對以上問題並無取向,只希望聽聽其他人的意見。

作者: elizatyy    時間: 12-8-17 15:24

早年好多大公司找香港人上大陸做開荒牛, 只因為香港人有國際視野和英文出色。依家大陸啲學生英文程度差不多可以跟上香港、我唔知將來我們有什麼優勢?
作者: marrowcream    時間: 12-8-17 15:36

唔洗擔心, 畀佢做多些 chinese exercise, 只是慣唔慣既問題, 不過如果 Daddy 的 mother language 係英文, 中文唔太理想, 你做 mummy 的可能要辛苦些.  我個女以前中文讀和看 係完全係白痴, 經過 summer  holiday 既chinese exercise 死操, 已經去反正常人的水平.  努力呀 ! Don't under-estimate the kids' ability !
MaiGao 發表於 12-8-16 14:12
我地入唔到英小,中小科科都中文題目,我驚佢唔識解題。
佢又唔係憎中文。
只係之前讀國際幼稚園,阿爸係A ...

作者: 絡絡    時間: 12-8-17 23:13

回復 Callas 的帖子

Thanks Callas, 我有書, 但AVI更有趣
作者: HaYi    時間: 12-8-18 00:28

lonelyranger 發表於 12-8-17 11:57
本人見到呢條問題,忽然想到更多問題:

- 香港學的中文學科,在香港應用學習當然無問題。但在現時世界大同 ...
作為中國人, 我一向覺得學好中文是份內事, 只是你說的是一個"未來"以中文為上的世界, 我都估有此機會, 不過現實上暫時都好遙遠, 起碼我們孩子讀大學的時代應該仲未到中文主力的世界.  

現在香港中學仍注重英文, 大部原因配合香港/ 外國大學的要求, 好英文又好成績的, 大學甚至可以考慮埋Cambridge/ oxford, 唔好英文的, 就算其它科用中文學幾好, 哩D世界上一流的大學可能都唔會收.

作者: mandy304    時間: 12-8-18 10:23

世界大同都必須以最簡單的- 英文作基本溝通.    另一方面, 中國日佔強大, 中文也不能忽視.  所以從小學好這兩種基本的語言就最保險.  當然, 十年二十年後甚麼光景, 無人能夠估計. 只能走現在的路.
作者: sharon1018    時間: 12-8-19 10:22

回復 lonelyranger 的帖子

我本身就係台灣人,講真..香港同台灣教既中文係好唔同,不過英文科係香港應有既強項,但若不再加強,好快就會被台灣或中國迎頭追上....
我都鐘意香港既,但係香港既教育制度..真係有好大問題...

作者: mandy304    時間: 12-8-20 10:34

好想問, 因你本身是台灣人, 應該受台灣教育, 那聽你說跟香港有很大不同, 可以舉例指出嗎???
別別在那 >?

作者: sharon1018    時間: 12-8-21 09:45

回復 mandy304 的帖子

首先呢,我先講,以前既台灣同而家既台灣教育唔同,
以前台灣係中一先學英文,之前既話就要搵補習班學
而家既英文就同香港一樣,由幼稚園開始學,
但英文始終都係香港既優勢,
不過我都有聽講,而家有好多大陸同埋台灣既英文己經同香港唔會差得太遠..
係某D觀點黎講..香港同台灣都有些相同既..
大家都係因為學區而選擇小學,不過台灣就唔係大抽獎..而係地區地負責單位派俾小朋友,
除非係私校...又或者某一個地區既小學較好,有D父母會借用親友既戶藉地址而派小學..(但其實好少會有咁既情況)
個個小學都唔係差太多..
中午都由學校既飯堂派飯(同日本小學一樣),食完飯之後,有差唔多一個鐘既午睡時間..個個人都要瞓既..
因台灣小學既校園係香港既幾倍大.所以有好多活動空間,唔會限制某一個年級唔可以去操場活動..
而家既小學既活動教學係好豐富既,...
我唔係話香港學校唔好..我只係話香港教育制度唔係太好..因為有世襲制..對於其他小朋友想入學既比較唔公平..
亦都無話台灣學校好..只係活動空間大,學校活動多..
我脫離小學幾十年..哈哈...
如果你想知道邊方面既,我再話俾你聽..
其實你都可以去搵D台灣小學既資料睇..
不過我個大仔就鐘意台灣小學大,活動空間多,有遊樂場玩,同埋有得午睡...
D資料可能會有D誤差..畢竟我離開台灣十幾年..

作者: daisydt    時間: 12-8-21 11:29

都係讀中文小學好,如果真係想小孩嘅英文,就同佢讀多D English books
作者: mandy304    時間: 12-8-21 12:12

多謝你的分享, 真係唔知道小學仲可以午睡. so good...

那想問問學科科目方面比較, 係咪都有通識. 科學, 公民教育...或者呢d科目呢 ??

作者: sharon1018    時間: 12-8-21 12:38

回復 mandy304 的帖子

唔只小學有午睡..國中高中都有
至於小學既科目就有
國語,數學.自然與生活,社會,藝術人文,健康與體育,
英文,客語閩語(呢兩種就唔知係咪一定要學既)
差唔多係呢D科程...同埋有社團活動,即係興趣班,係一定要參加..由小朋友自己選擇參加邊種..我記得都好多下

至於所謂既公民教育..係中一先教..叫做公民與道德..就係好基本既生活教育..同埋基本政治知識..唔係要你愛黨之類既嘢..

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5