教育王國

標題: 9月升小一的新生家長, 大家可以上來互動一下嗎? [打印本頁]

作者: ilovepopcorn    時間: 12-8-5 16:25     標題: 9月升小一的新生家長, 大家可以上來互動一下嗎?

我是今年9月升小一的新生家長, 有沒有其它家長可以互動一下嗎?
作者: elizatyy    時間: 12-8-6 22:40

你地買咗書包未? 什麼牌子好呢?
作者: Michelle_Hung    時間: 12-8-6 23:28

我買了Lego, seven我驚太大, 同埋平平地等佢適應下先~~
作者: ilovepopcorn    時間: 12-8-7 01:18

我也買了Lego~
作者: ilovepopcorn    時間: 12-8-7 01:40

今天開始上"開開心心升小一"了, 你們都有上吧?
作者: Michelle_Hung    時間: 12-8-7 08:50

有呀, 不過呀仔話好悶, 問我可唔可以唔返, 只返去整車仔得唔得喎!
不過佢又話識到新朋友好開心
作者: elizatyy    時間: 12-8-7 21:52

呀仔都有上小一適應班, 話要上中、英、數。中文有啲難, 數學較容易。
作者: ilovepopcorn    時間: 12-8-8 05:07

我兒子回來只說走的好累, 都不知他是去做什麼...
作者: ilovepopcorn    時間: 12-8-8 05:34

我兒子是334教室的, 你們呢? 都是男孩哦
作者: elizatyy    時間: 12-8-8 08:08

呀仔話無去過334, 但全日要轉5,6個課室。 昨天造了一個紙製alarm clock, 好正。
作者: Michelle_Hung    時間: 12-8-8 09:55

死喇, 呀仔無講要轉課室, 話上堂就305, 整車仔就304, 得一個老師教晒普通話同數學.
都唔知信唔信佢好!

作者: elizatyy    時間: 12-8-8 12:28

可能是你仔仔只上下午課? 我地上午summer school、下午小一預備班。
作者: Michelle_Hung    時間: 12-8-8 13:11

咦, 係喎! 讀咁多年都無參加summer school, 完全唔記得有哩樣o野添! 我次次收到聖誕, 復活, 暑假couse的通告就好順手咁丟o左佢!
好鬼貴...
作者: ilovepopcorn    時間: 12-8-8 13:38

回復 Michelle_Hung 的帖子

你LEGO書包買多少錢? 我不是買最新款都要$378哦..
作者: Michelle_Hung    時間: 12-8-8 14:24

ilovepopcorn 發表於 12-8-8 13:38

你LEGO書包買多少錢? 我不是買最新款都要$378哦..

好似差不多, 我在大眾買9折囉, 但忘了原價幾多錢, 平過seven好多了, seven 要$10xx啊

呵呵, Lego都唔係好多款, 睇怕開學會撞

作者: HMTB11    時間: 12-8-11 16:11     標題: 回覆:Michelle_Hung 的帖子

w.

作者: HMTB11    時間: 12-8-11 16:12     標題: 回覆:HMTB11 的帖子

我想問一下今年小一有幾多班主流班 多少人一班有無人知

作者: ilovepopcorn    時間: 12-8-11 20:36

還不知...
作者: Michelle_Hung    時間: 12-8-11 21:05

一定係3班主流1班國際, 唔會多, 因為唔夠classroom用. 一班有幾多人就唔知lu.. 未到開學都唔知, 因為主一定係一路會有人退學退到九月
作者: HMTB11    時間: 12-8-12 12:27     標題: 回覆:Michelle_Hung 的帖子

我上網看拔尖英都有106人 國際班是否不上拔尖的呢?如果是 咁主流一班咪有三十幾人囉.又話小班 聽說就算有多一個助教 都不是堂堂有的 好似有些,,,,,,

作者: elizatyy    時間: 12-8-12 14:09

英拔 class is optional.  Means parents can decide whether their kids should join (of course you have to pay extra).   I have applied 英拔 for my child but the school said students in IJSS did not join it usually.
作者: ilovepopcorn    時間: 12-8-13 09:25

剛打電話問學校, 網上英拔名單是全校的, 不是只有一年級的
作者: Michelle_Hung    時間: 12-8-13 11:35

我想問問大家, 準備如何安排小朋友recess time 的小食?? 因為小一不可以到預亭購買食物, 是否需要預備小食及水給小朋友呢?
作者: elizatyy    時間: 12-8-13 19:39

我們用食物盒載餅乾
作者: elizatyy    時間: 12-8-17 17:33

Reminder:
Aug 25 (Sat) - J/ P1 new students parent's meeting 1000-1200noon
作者: HMTB11    時間: 12-8-20 17:49     標題: 回覆:elizatyy 的帖子

有冇人知分左班未

作者: elizatyy    時間: 12-8-20 20:31

I have received the class allocation and parent's day circular on last Sat.  
作者: elizatyy    時間: 12-8-20 20:33

Online TV programmes 天下父母心
http://parenting.etvonline.tv/parentsworld_video01.html
作者: LuLuLaLa999    時間: 12-8-23 10:44

Aug 25 (Sat) - J/ P1 new students parent's meeting 1000-1200noon
你們會帶小朋友一起去嗎? 通知單上說小朋友不用參加, 但我都想帶兒子去見見班主任, 你們呢?
作者: Michelle_Hung    時間: 12-8-24 10:58

LuLuLaLa999 發表於 12-8-23 10:44
你們會帶小朋友一起去嗎? 通知單上說 ...

我就唔會帶, 帶住佢佢又悶, 自己又聽唔到. 同老公一齊算
作者: CandiceMaMi    時間: 12-8-24 18:17

Michelle_Hung 發表於 12-8-24 10:58
我就唔會帶, 帶住佢佢又悶, 自己又聽唔到. 同老公一齊算
我都係咁話.

作者: Michelle_Hung    時間: 12-8-24 20:54

學校都好貼心, 今日打電話來提醒, 又有sms!
大家明天見喇!

作者: elizatyy    時間: 12-8-24 22:38

Michelle_Hung 發表於 12-8-24 20:54
學校都好貼心, 今日打電話來提醒, 又有sms!
大家明天見喇!

作者: LuLuLaLa999    時間: 12-8-25 00:32

好吧, 那兒子在家吧!
大家明天見啦, 我會手拿支紅玫瑰...(玩笑~)
今天還是個講普通話的老師打來的呢...

作者: elizatyy    時間: 12-8-27 22:21

你們怎樣預備小朋友適應升小一呢?  我自己没有做什麼,好像一個懶媽媽。
作者: kitkitlo    時間: 12-8-27 22:39

elizatyy 發表於 12-8-27 22:21
你們怎樣預備小朋友適應升小一呢?  我自己没有做什麼,好像一個懶媽媽。 ...
我仔連暑期作業都未搞掂
作者: LuLuLaLa999    時間: 12-8-27 23:45

回復 kitkitlo 的帖子

暑期作業?? 哪裏有暑期作業啊?
作者: LuLuLaLa999    時間: 12-8-27 23:47

回復 elizatyy 的帖子

你仔仔是崇幼嗎? 若是, 應該都沒什麼好擔心,
我仔仔是在家附件的社區幼稚園, 活動教學, 要上小學, 真要做很多"心理建設"和準備...(其實是我自已幫自己心理建設多一點...)

作者: Michelle_Hung    時間: 12-8-28 11:34

kitkitlo 發表於 12-8-27 22:39
我仔連暑期作業都未搞掂

暑期作業一派我就同佢, 寫英文週記, 俾我enjoy埋今個summer啦!!
我真擔心個仔似我唔知點算...

作者: LuLuLaLa999    時間: 12-8-28 11:41

係不係你地國際部有暑期作業啊? 我個仔的玩個不停, 什麼作業都沒做, 上了2個星期的暑期班, 抱怨在學校一直做功課好辛苦..我看他開學死定了
作者: kitkitlo    時間: 12-8-28 12:15

LuLuLaLa999 發表於 12-8-27 23:45

暑期作業?? 哪裏有暑期作業啊?
我仔本身崇幼主流部.暑期作業有4本.中、英、數、常

作者: LuLuLaLa999    時間: 12-8-28 13:12

kitkitlo 仔仔是升讀國際部嗎?

作者: kitkitlo    時間: 12-8-28 13:20

LuLuLaLa999 發表於 12-8-28 13:12

kitkitlo 仔仔是升讀國際部嗎?
主流部P.1K
作者: Michelle_Hung    時間: 12-8-28 13:59

kitkitlo 發表於 12-8-28 13:20
主流部P.1K

真係唔好意思, 你地P1K果post俾我騎劫o左!! 我都係話返哩邊吹, 但好似吹來吹去都係得我地幾個
作者: LuLuLaLa999    時間: 12-8-28 14:37

點解沒有我仔仔P1L同學啊...
作者: LuLuLaLa999    時間: 12-8-28 14:39

P1K班主任Mr. Sunny是英文老師哦! 幾好哦..P1L班主任是女普通話老師
作者: HMTB11    時間: 12-8-28 15:19     標題: 回覆:LuLuLaLa999 的帖子

今年小一有幾·多人一班呀?

作者: Michelle_Hung    時間: 12-8-28 15:34

LuLuLaLa999 發表於 12-8-28 14:37

都唔多家長上來撞唔到唔出奇!學校好细好快識到其他家長

作者: CandiceMaMi    時間: 12-8-28 18:20

LuLuLaLa999 發表於 12-8-28 14:37

妳好, 我仔仔都是P1L.
作者: kitkitlo    時間: 12-8-28 18:49

Michelle_Hung 發表於 12-8-28 13:59
真係唔好意思, 你地P1K果post俾我騎劫o左!! 我都係話返哩邊吹, 但好似吹來吹去都係得我地幾個 :ha ...
隨便踩場,又咁旺踩咁旺,多d交流吓
作者: kitkitlo    時間: 12-8-28 18:51

HMTB11 發表於 12-8-28 15:19
今年小一有幾·多人一班呀?
家長日話有30個家長,有2個冇黎,如果全部冇人退學就32個學生
作者: elizatyy    時間: 12-8-28 19:33

J1 有29個學生
作者: LuLuLaLa999    時間: 12-8-28 23:05

回復 CandiceMaMi 的帖子

太好了!! 有1L同學仔囉! 你仔仔是崇真幼稚園的嗎? 上星期六你有去嗎? 對班主任印象如何? 其實上星期六我遲到了, 沒有和班主任聊到...
作者: LuLuLaLa999    時間: 12-8-28 23:27

那天我問一位老師, 她說一班不會超過29個
作者: kitkitlo    時間: 12-8-29 08:55

P.1L係未1愛班?
作者: LuLuLaLa999    時間: 12-8-29 10:01

是啊, P.1L係1愛班
作者: CandiceMaMi    時間: 12-8-29 11:15

Hi LuLuLaLa999,

我仔不是崇幼學生. 那天見到 list 有31人, 但有3人刪除名字, 我估我們班有28人.
佢班主任睇好似好惡, 但聽聲又唔似. 係呢妳買哂書未? 因我在偉發書局買還欠其它英文書約十多本.
作者: kitkitlo    時間: 12-8-29 13:56

CandiceMaMi 發表於 12-8-29 11:15
Hi LuLuLaLa999,

我仔不是崇幼學生. 那天見到 list 有31人, 但有3人刪除名字, 我估我們班有28人.
我係跟學校買書,有部份書都要開學先有.但删咗係家長日唔得閒黎,定係唔入讀,要開晒學先揭曉?:idea:
如果每班30以下都唔錯

作者: LuLuLaLa999    時間: 12-8-29 16:24

回復 CandiceMaMi 的帖子

對啊, 我也覺班主任的樣子是比較嚴格...書也在偉發書局買啊, 全都有, 有一部份書單上註明開學後買的, 就還沒買了...
作者: HMTB11    時間: 12-8-29 22:46     標題: 回覆:LuLuLaLa999 的帖子

小兒是一望班 想請教一下 九月四曰是否有功輔班呢?

作者: LuLuLaLa999    時間: 12-8-30 03:36

回復 HMTB11 的帖子

九月四曰沒有功輔班, 只有拔尖班, 功輔班應該9月17日才開始, 但最好你再打電話跟學校確認
作者: Michelle_Hung    時間: 12-8-30 11:48

提提大家, 要買飯墊同圍裙俾小朋友食飯用, 為方便帶回家清洗, 飯墊可買軟身果款, 硬膠果款不方便擕帶~

作者: palapala    時間: 12-8-30 13:06

Michelle_Hung 發表於 12-8-30 11:48
提提大家, 要買飯墊同圍裙俾小朋友食飯用, 為方便帶回家清洗, 飯墊可買軟身果款, 硬膠果款不方便擕帶~
...

吓??乜要買圍裙既咩??

作者: HMTB11    時間: 12-8-30 15:01     標題: 回覆:palapala 的帖子

九月四 五 六曰三天 是否不用帶書呀?·

作者: kitkitlo    時間: 12-8-30 15:39

HMTB11 發表於 12-8-30 15:01
九月四 五 六曰三天 是否不用帶書呀?·
要帶各科作業,用時派給同學。
作者: LuLuLaLa999    時間: 12-8-30 15:39

老師說, 若訂學校飯, 就不用準備飯墊哦, 飯墊每天要拿回家嗎?

小一了, 還要買圍裙俾小朋友食飯用嗎? 但肯定會把衣服弄的dirty...要還是不要?

作者: LuLuLaLa999    時間: 12-8-30 15:41

3號要拿作業回學校嗎? 全部作業都拿嗎? 沒聽到老師說啊?
3號要不要揹書包返學啊?

作者: kitkitlo    時間: 12-8-30 15:44

LuLuLaLa999 發表於 12-8-30 15:41

3號要拿作業回學校嗎? 全部作業都拿嗎? 沒聽到老師說啊?

我嗰曰遲到,唔知亞sir之前有冇叫,見佢寫咗響黑板到3一5號帶workbook
作者: LuLuLaLa999    時間: 12-8-30 15:47

really?! I was late too....so...
作者: kitkitlo    時間: 12-8-30 15:57

LuLuLaLa999 發表於 12-8-30 15:47

really?! I was late too....so...
我仔係P.1K班主任係Mr.Sunny,唔知要求同P.1L會唔會一樣。你不如睇埋3號先決定要不要帶作業。
作者: Michelle_Hung    時間: 12-8-30 16:09

LuLuLaLa999 發表於 12-8-30 15:39

老師說, 若訂學校飯, 就不用準備飯墊哦, 飯墊每天要拿回家嗎?
昨天收到班主任的email有提帶apron,mat,要日日洗。不過唔知是否有需要才準備,因為果日我遲到。如可以我會俾小朋友用apron,白衫白褲一滴汁都好起眼,不過可能班班不同。

作者: LuLuLaLa999    時間: 12-8-30 16:21

你們有買美勞袋嗎
作者: elizatyy    時間: 12-8-30 17:53

Oh, I have not bought the shoes for my boy yet
作者: LuLuLaLa999    時間: 12-8-30 18:56

一雙白 ball 鞋, 一雙黑皮鞋哦!
作者: elizatyy    時間: 12-8-30 19:03

今個週末要好好準備啦!
作者: Michelle_Hung    時間: 12-8-30 19:17

LuLuLaLa999 發表於 12-8-30 16:21
你們有買美勞袋嗎

我打算用返幼稚園果個係唔係好衰呢??
作者: elizatyy    時間: 12-8-30 20:50

不用浪費金錢買太多新嘢。呀仔剛剛才把所有文具貼好名字和在所有書本寫好名,弄了成個鐘頭呢。
作者: palapala    時間: 12-8-31 12:09

LuLuLaLa999 發表於 12-8-30 16:21
你們有買美勞袋嗎

唔駛買勞袋嫁...遲D有雜費通告...果度乜都包晒架啦
作者: sian    時間: 12-8-31 13:15

Hi, All P1 or J1 parents,

If you will go to TT on 03/Sep's AM, pls help your kids to bring all the books to school.  And ask your class teachers, which books can keep at the kids' own classroom.  

Actually, TT's students hv their own bookshelf in the classroom.

Last year,

For J1, surely that most of books can keep at school.  For example books of science, healthy, music, all WRI story books n exercises, spin book ... all can pass to class teacher on 03/Sep.  

In your kids school bag, only need to keep Chinese, Maths

** From Sep to Oct, no need to bring Chinese book coz TT only will teach Pinyin. (start to us text book from Nov)

Then, no need to buy stationary (except rubber n pencils)

All of stationary, TT will ask you to buy and keep at school for daily use.

If all of you still hv any question, I will try to reply.

Hope all of ur kids hv happy primary life
作者: LuLuLaLa999    時間: 12-8-31 13:43

回復 palapala 的帖子

啊...總有雜費要給錢的啊?
作者: LuLuLaLa999    時間: 12-8-31 13:45

回復 sian 的帖子

Waw! thanks Sian, is your boy or girl studying in TT? J or P?
作者: LuLuLaLa999    時間: 12-8-31 13:58

回復 sian 的帖子

但是若因為參加拔尖班, 而功課要回家才能做, 課本能放在學校嗎?
做功課要不要用到書?

作者: Michelle_Hung    時間: 12-8-31 14:19

sian 發表於 12-8-31 13:15
Hi, All P1 or J1 parents,

If you will go to TT on 03/Sep's AM, pls help your kids to bring all the  ...

終於見你出手! heehee...

我3/9都會有晒所有書返去呀, 老師話反正我地同佢返學書包重些都唔怕, 帶晒返去老師會同佢地揀邊o的留校! 中文科同數學已經講了會放學校唔拎返屋企.

其實有無得唔買stationary?! 我已經有三套喇, 救命呀! 年年買一套!!

作者: LuLuLaLa999    時間: 12-8-31 14:38

your kids are all in J1, right?
do you think we can keep the books in the school in P1?...Oh..真的很緊張, 好像什麼都不知道...

作者: palapala    時間: 12-8-31 15:03

LuLuLaLa999 發表於 12-8-31 13:43

啊...總有雜費要給錢的啊?

當然啦, 有人名牌, 手冊, 簿, FILE 都有幾個, 成績表, 考試卷, 美勞用品 ETC....千零蚊倒啦, 我都唔記得喇.
你買咗書未買簿架麻..間間都係咁架啦

作者: palapala    時間: 12-8-31 15:06

LuLuLaLa999 發表於 12-8-31 14:38

your kids are all in J1, right?

有D書會成年都KEEP向學校..例如音樂書...唔駛帶埋屋企, 其他果D有須要可以自己KEEP向學校, 睇下你要唔要每日同佢溫囉
作者: sian    時間: 12-8-31 15:52

Hi, Michelle,

You know? I am enjoying my "summer holidays", thats why not always chat in BK ma

It is a good question about "can we not buy the stationary very year?"  may be on 07/Sep, lets try to ask TT

Lululala999 :
even 參加拔尖班, I think you kid can finish his homework in last school lesson.  (from 2:30 to 3:30pm is class teacher's lesson.  Mostly, all the students need to do their hw.   Sometimes, if the students finish their work quickly, teacher will let them to play PC or go to playground, it's nice)

Don't worry... if teachers say the books can keep at school, just follow.

I only want to remind all of you, try to finish the "3 whites books" ealier. Don't "touch" them lately. Try to keep to finish all "partialy".

**3 white books are
体藝才华
全人発展
說話技巧

Anyway, work hard n play hard lar
作者: LuLuLaLa999    時間: 12-8-31 15:53

如果 簿啊, 美勞用品 ...學校一起買都好, 我都不用煩了
作者: sian    時間: 12-8-31 15:53

p.s. my kid now is J2 lar
作者: LuLuLaLa999    時間: 12-8-31 16:07

回復 sian 的帖子

then one more question~
功課量ok不會太多吧?

因為仔仔同時報了中文拔尖班和英文拔尖班, 2:30要上到4:30, 坐5點校巴回來, 到家都要快6點了, 要做功課, 洗澡, 吃飯, 又要9點上床sleep, 根本都沒時間做他自已的事了, 想到我都後悔, 10月肯定要停一個或全不要上拔尖班了..

作者: sian    時間: 12-8-31 16:45

OIC.. may be you must ask your boy try to finish the home work within the class teacher's lesson..
be honest, your sch for your son really so "aggressive"

作者: LuLuLaLa999    時間: 12-8-31 18:22

回復 sian 的帖子

Ha! I never expected my boy could be accepted by both of the 拔尖班!!!
作者: elizatyy    時間: 12-8-31 21:39

要予小朋友九時睡覺, 六時半起床
作者: LuLuLaLa999    時間: 12-8-31 23:13

七點上校車...早上6點4要起床了..
作者: HMTB11    時間: 12-9-1 09:57     標題: 回覆:LuLuLaLa999 的帖子

各位媽咪請問九月三曰你地會同小朋友一起回校嗎?小兒是乘校車的 我想是否要親自帶他上學還是由校車接送呢?有無家長也是第一天由校車接送上學呢?

作者: elizatyy    時間: 12-9-1 11:55

星期一我會自己帶
作者: elizatyy    時間: 12-9-1 12:00

呀仔在外面學咗一年Enopi Maths and English, 唔知好唔好停咗啲courses.
作者: elizatyy    時間: 12-9-1 12:03

請問体藝才华和全人発展有什麼分別?
作者: LuLuLaLa999    時間: 12-9-1 15:30

回復 HMTB11 的帖子

我會讓他坐校車上學, 放學和我們一起回, 不坐校車
作者: LuLuLaLa999    時間: 12-9-1 15:32

學了一年Enopi Maths and English, 成效高嗎?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5