教育王國

標題: 2012小一分班 [打印本頁]

作者: 羚馬    時間: 12-8-2 16:04     標題: 2012小一分班

有無家長知道小一分班點分? 是否按能力分班? L / R / D / S 有無話代表咩意思?
亞囡分到1D 班.....有無同班媽咪傾傾.

作者: itbaby    時間: 12-8-3 12:02

其實4個英文字母,只係取自校訓的"愛敬勤誠": Love = 愛, Respect = 敬, Diligence = 勤, Integrity = 誠。第一年P1,學校應該係隨機分班,就算往後升班,只會平均地將所有學生編班,並沒有按考試成績來分班.
作者: roccolamar    時間: 12-8-4 18:16

羚馬 發表於 12-8-2 16:04
有無家長知道小一分班點分? 是否按能力分班? L / R / D / S 有無話代表咩意思?
亞囡分到1D 班.....有無同班 ...

今日返學校買書先知佢分左去1S班,紅社,順便去埋通利買了個新小號。

請問你女女分配了學什麼樂器?8月25日早上是小一新生日,還未收到學校通知!

作者: 羚馬    時間: 12-8-4 23:35

亞囡是篮社。今日通知入到咩樂器?收信通知定問校務處?
作者: roccolamar    時間: 12-8-5 01:50

羚馬 發表於 12-8-4 23:35
亞囡是篮社。今日通知入到咩樂器?收信通知定問校務處?
係第一次做評估時考普通話、英文及音樂時,在音樂評估時會建議你學那一種樂器。當時學校建議學小號,跟著第二次評估時有信通知7月30日下午去進行咀形測試。當日有試吹小號及色士風,他兩個都ok,但導師說他小號吹得好些,所以建議選小號。因為每位學生要選一個樂器,所以老師應該會幫你小朋友選。我見有位小朋友導師幫他選了打鼓,但他媽媽帶他來做咀形測試想他學管樂,但導師說他的咀形不適合,且上下牙齒太疏,不適合學管樂,後來幫他選了橫笛。

作者: babypetpet    時間: 12-8-5 07:10

作者: Ivy18018    時間: 12-8-5 08:30     標題: 回覆:babypetpet 的帖子

大家好!我囡囡係D班,綠社

作者: 羚馬    時間: 12-8-5 09:11

回復 roccolamar 的帖子

若無揀建議樂器呢? 我無收到通知! 是否什麼都無?
作者: roccolamar    時間: 12-8-5 11:35

羚馬 發表於 12-8-5 09:11

若無揀建議樂器呢? 我無收到通知! 是否什麼都無?

我都不知道,可能要資深家長解答,因音樂評估時老師幫他選了小號,我以為佢會幫所有小朋友選,因他說最小選一種樂器。

不過這裡有很多你女女的同班同學在

作者: xueyun    時間: 12-8-5 18:15

家長可按小朋友的興趣及特長自己在外面學。學期尾通知學校就可以。學校要求每年至少二十小時。一年班下學期音樂考試開始考自選樂器。

作者: roccolamar    時間: 12-8-5 20:12

xueyun 發表於 12-8-5 18:15
家長可按小朋友的興趣及特長自己在外面學。學期尾通知學校就可以。學校要求每年至少二十小時。一年班下學期 ...

o下,考樂器?考d乜?我仔仔學緊鋼琴,我無谷佢考試,我只是想培養佢音樂興趣,咁係唔係要谷佢出面考試?唔谷會唔會唔合格!
作者: Ivy18018    時間: 12-8-5 21:59     標題: 回覆:roccolamar 的帖子

請問如果在校外學樂器,學校會否有指引,每種樂器在下學期尾需要考些甚麼或最低要求是甚麽?

作者: xueyun    時間: 12-8-5 23:22

其實學校鼓勵小朋友一人一樂器,助長個人發展,從中亦可挑選一些表現好的入樂團。最多人學的是鋼琴(可能因為較易入手),其次是小提琴。小一下學期期考音樂科要考樂器,小朋友獨奏。中、英、數學的比重各都是9,音樂科比重是2,樂器佔音樂科25%(如沒記錯)。還有其他科目,所以樂器佔總成績份量不重,亦不會因樂器而升不了班。最重要考慮小朋友興趣,如認為不合適便自行轉樂器。
作者: itbaby    時間: 12-8-6 14:00

已在外學鋼琴的學生,不需要再學其它樂器(除非你自己想再學),因為學校係計算鋼琴的,只是不計木童笛,就算在外學小提琴或其它樂器也可以的。

其實樂器考試也很簡單,學生填寫通告,事前告知老師學了那種樂器、年期和自選樂曲,到考試日演奏便可以了,不用太擔心,因為完全沒有壓力的。

作者: 羚馬    時間: 12-8-6 15:27

實在太好了! 最驚唔count 學琴. 咁可以考慮一下仲有無必要學其他樂器.
作者: 羚馬    時間: 12-8-6 16:27

1D 班有26人, 但男多女少..... 18男8女. 差咁遠嘅! 我無留意其他班, 唔知是否都係咁唔平均?
作者: roccolamar    時間: 12-8-6 22:22

羚馬 發表於 12-8-6 16:27
1D 班有26人, 但男多女少..... 18男8女. 差咁遠嘅! 我無留意其他班, 唔知是否都係咁唔平均? ...

我都無留意其他班,我小朋友1S班26人,現在睇番都係男多女少....17男9女其中有位好似係混血兒,在咀形測試好似見過佢。
作者: Ivy18018    時間: 12-8-7 09:09

我數過小一每一班女仔都係8至9人.
留意到LHT每年男女收生比例都是3:1.

作者: patkwokhk    時間: 12-8-7 09:41

作者: roccolamar    時間: 12-8-7 10:56

Ivy18018 發表於 12-8-7 09:09

我數過小一每一班女仔都係8至9人.
留意到LHT每年男女收生比例都是3:1.

咁即係今年已收多左女仔,現在男女比例是 2:1
作者: lamlamsek    時間: 12-8-7 16:26

大家好, 我囡囡都是今年小一, 1L班:loveliness:

作者: 羚馬    時間: 12-8-8 07:55

可能男仔D數同科學一般都比女仔較好, 對將來上羅氏都有一定幫助. 否則點會年年都收男多女少.  亞囡入到都算lucky.

作者: 羚馬    時間: 12-8-8 07:58

可能男仔D數同科學一般都比女仔好, 對將來上羅氏都有一定幫助. 否則學校都唔年年都係收男多女少. 亞囡入到都算好彩.
作者: hoyinyin    時間: 12-8-8 23:36

請問係邊處可以check到分班呢? 點解我登入學校網頁見唔到的???
作者: patkwokhk    時間: 12-8-9 00:08

作者: roccolamar    時間: 12-8-9 12:17

hoyinyin 發表於 12-8-8 23:36
請問係邊處可以check到分班呢? 點解我登入學校網頁見唔到的???

前天應該收到小一新生訓練日通知,內裡有說你分了那一班別。前晚剛收了信,今天稍後便要忙於重新調動興趣班時間!
作者: hoyinyin    時間: 12-8-9 23:51

我去買書當日可能我冇留意壁報板, 不過我今日都收到信啦, 謝謝回覆!
作者: Adelacheng    時間: 12-8-10 18:06

我囡囡都係1S,我都發現有兩個男仔個英文名好特別,應該係外國人改左中文名,其中一個姓華!

學校一向都係收男仔多d,因為我之前入過佢地個website睇到d班相,所以收左囡囡真係好好彩!
作者: JANETHIM    時間: 12-8-10 18:09     標題: 回覆:Adelacheng 的帖子

大家好! 我囝囝係1S 班!多多指教

作者: Adelacheng    時間: 12-8-10 18:21

囝囝姓華架?

多多指教!

今日囡囡突然多左個offer, 原本心大心細,但睇完呢度d回答,都係這裏最好!
作者: GaryPig    時間: 12-8-10 19:20

大家好, 小兒都是今年1S!
作者: roccolamar    時間: 12-8-10 23:45

Adelacheng 發表於 12-8-10 18:06
我囡囡都係1S,我都發現有兩個男仔個英文名好特別,應該係外國人改左中文名,其中一個姓華!

學校一向都係收男仔多d,因為我之前入過佢地個website睇到d班相,所以收左囡囡真係好好彩!

2個比較特別的男仔英文名,其中一個應該是我仔仔,我只係根據佢中文拼音改左英文名,係百分百香港人!

另一個應該是混血兒,我在管樂的咀形測試見過佢!

作者: Adelacheng    時間: 12-8-11 12:51     標題: 回覆:roccolamar 的帖子

幸會幸會!表錯情添!
原來另一個係mix, 個英文名一定係外國人名,中文名由英文名改成,所以姓華!

作者: 羚馬    時間: 12-8-15 15:46

想問問你們交咗飯錢未? 是否交足一星期五日? 我是交足五日, 但我有些奇怪星期五放早, 不用lunch....但點解要交埋星期五呢?  如果我仲未決定返唔返星期五下午嘅活動班, 咁唔返是否退錢?  
作者: roccolamar    時間: 12-8-16 11:56

羚馬 發表於 12-8-15 15:46
想問問你們交咗飯錢未? 是否交足一星期五日? 我是交足五日, 但我有些奇怪星期五放早, 不用lunch....但點解 ...

我上次買書時已交了$222 for 12天 (10-13/9,17-20/9&24-27/9),只需交星期一至四,星期五是放早的 - 1pm,而頭一個星期都是適應期,也是放早 1pm 無飯食。

我就是因為逢星期五放早打亂左我的schedule,所以我無book 校車,直接找 ee 接小朋放學到功課輔導班,等我收工再接小朋友回家。我原本打算放學book 校車直接到功課輔導班上堂的。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5