教育王國

標題: 成功考入女拔書院的學生,多數由邊間小學黎呢? [打印本頁]

作者: jimmus    時間: 12-8-1 13:21     標題: 成功考入女拔書院的學生,多數由邊間小學黎呢?

如提, 何否分享一下? 謝 !
作者: cychan39    時間: 12-8-1 13:27

我都想知道
作者: sadsam    時間: 12-8-1 14:18

今年有十個8 個MCS走左過去~
作者: dlh525    時間: 12-8-1 15:01

不好意思, MCS是那一間??
作者: dlh525    時間: 12-8-1 16:54

thank you so much
作者: hohomami    時間: 12-8-1 18:23     標題: jimmus 的帖子

HK True Light 今年入左4個

作者: cellon    時間: 12-8-1 19:20

jimmus 發表於 12-8-1 13:21
如提, 何否分享一下? 謝 !
最多的肯定是DGJS.

作者: pamelaywy    時間: 12-8-1 20:18

我知每年sfa 都有幾個入到
作者: bowling68    時間: 12-8-1 20:41

TSL  今年入左  6 個
作者: laughapple    時間: 12-8-2 07:39

作者: jimmus    時間: 12-8-2 08:43

多謝分享.  我聽聞今年好多由九龍塘宣小黎, 唔知係咪真呢?
作者: jimmus    時間: 12-8-2 08:44

陳守仁

laughapple 發表於 12-8-2 07:39
TSL 是那一間?

作者: kidslover    時間: 12-8-4 01:27

jimmus 發表於 12-8-2 08:43
多謝分享.  我聽聞今年好多由九龍塘宣小黎, 唔知係咪真呢?
今年有不少優質的同學被其他學校挖去, 全級第一名的那位女同學亦選擇了SPCC
作者: Mandy2002    時間: 12-8-4 10:20

回復 kidslover 的帖子

ST PAUL CO  今年 DSE 成績好勁!
作者: cellon    時間: 12-8-5 02:59

jimmus 發表於 12-8-2 08:43

以往幾年係,今年似乎未必。
遲些看看宣小的公佈最清楚。

作者: mandy_lee    時間: 12-8-9 09:02

MY FD 個女讀天水圍直資一向考頭幾名
作者: like_travel    時間: 12-8-9 12:53

mandy_lee 發表於 12-8-9 09:02
MY FD 個女讀天水圍直資一向考頭幾名
so yr fd's daughter finally get into DGS ?

作者: mandy_lee    時間: 12-8-9 12:55

係啊讀緊啦個陣協恩都收不過最後都係入女拔
作者: KiuKiu-Mama    時間: 12-8-9 22:56

kidslover 發表於 12-8-4 01:27
今年有不少優質的同學被其他學校挖去, 全級第一名的那位女同學亦選擇了SPCC ...

據我所知,嗰位女同學並沒有被DG取錄而SPCC就取錄咗佢! 今年DG收宣小的確比往年少,相反SPCC就收多咗唔少!

作者: Stinkypig    時間: 12-8-9 23:25     標題: 引用:不好意思,+MCS是那一間??

原帖由 dlh525 於 12-08-01 發表
不好意思, MCS是那一間??
Maryknoll Convent School

作者: like_travel    時間: 12-8-10 08:59

KiuKiu-Mama 發表於 12-8-9 22:56
據我所知,嗰位女同學並沒有被DG取錄而SPCC就取錄咗佢! 今年DG收宣小的確比往年少,相反SPCC就收多咗唔少! ...

我以為只有協恩先會晤收top three, 原來DGS 都有呢D case. (最後HYS都沒有收我囡學校最叻果位,但DGS , SPCC 都收)。
作者: like_travel    時間: 12-8-10 09:24

like_travel 發表於 12-8-10 08:59
我以為只有協恩先會晤收top three, 原來DGS 都有呢D case. (最後HYS都沒有收我囡學校最叻果位,但DGS , SP ...

Quote : HY412  沒有被 DG 取錄的原因會唔會 DG 同時知道有去 IN  SPCC ? ( 據學生講 DG 校長有問她們 )

DGS Mrs. Stella Lau 最like 有SPCC offer 既同學, 面試當日如同學答yes, with spcc offer 呢位同學只會被加分, 除非個同學同 Mrs. Stella Lau  說, 即使您收我我都唔讀您 DGS .....  

作者: KiuKiu-Mama    時間: 12-8-10 11:21

據我所知,嗰位女同學並沒有被DG取錄而SPCC就取錄咗佢! 今年DG收宣小的確比往年少,相反SPCC就收多咗唔少! ...
佢只係最後一學期全級第一,當時SPCC已經收咗佢!
作者: like_travel    時間: 12-8-10 13:48

KiuKiu-Mama 發表於 12-8-10 11:21
佢只係最後一學期全級第一,當時SPCC已經收咗佢!

Kiu Kiu-Mama,

如果我無"古"錯, 呢位宣小同學應該係突然標出來P6 下學期考第一(上學期唔係top five), 如果唔係, DGS 通常會比佢入second interview 果round.  

作者: marrowcream    時間: 12-8-13 16:42

睇上文,見寫話今年收宣小學生少左, 你地係咪指 2011 年九月入學果d ? 另外, 我聽過一個媽咪講 (佢有小朋友讀緊宣小)話早輪同主任傾過計, 話今年 (ie 2012 九月 入 F.1 的) DGS 收左約30個宣小? 好鬼誇, 真係唔知堅定流呢 !!
作者: cellon    時間: 12-8-13 22:25

marrowcream 發表於 12-8-13 16:42
睇上文,見寫話今年收宣小學生少左, 你地係咪指 2011 年九月入學果d ? 另外, 我聽過一個媽咪講 (佢有小朋友讀緊宣小)話早輪同主任傾過計, 話今年 (ie 2012 九月 入 F.1 的) DGS 收左約30個宣小? 好鬼誇, 真係唔知堅定流呢 !! ...

作者: redkoni    時間: 12-8-13 23:01

睇上文,見寫話今年收宣小學生少左, 你地係咪指 2011 年九月入學果d ? 另外, 我聽過一個媽咪講 (佢有小朋友讀緊宣小)話早輪同主任傾過計, 話今年 (ie 2012 九月 入 F.1 的) DGS 收左約30個宣小? 好鬼誇, 真係唔知堅定流呢 !!

九龍塘宣道小學
2009-2011 中學學位分配結果
拔萃女書院  9人

作者: Lyn    時間: 12-8-14 09:33

都算合理, 為起每班收2人到.
作者: redkoni    時間: 12-8-16 17:16

redkoni 發表於 12-8-13 23:01
九龍塘宣道小學
2009-2011 中學學位分配結果
拔萃女書院  9人

人哋學校鍾意用2009-2011去代表2011年9月升中的一屆學生,聽故仔就唔好拗,教育局都是用咁嘅形式表示,升中派位的三次呈分試也覆蓋小五及小六,2009-2011都無話唔啱?至於九龍塘宣道小學的2010-2012中學學位分配結果,即今屆畢業,於2012年9月升中,人哋學校仲未正式公布。

http://www.apskt.edu.hk/index.php?option=com_content&view=category&id=65&Itemid=49

作者: martie    時間: 12-8-17 00:14

睇上文,見寫話今年收宣小學生少左, 你地係咪指 2011 年九月入學果d ? 另外, 我聽過一個媽咪講 (佢有小朋友 ...

Heard 6 accepted DGS offer.  Not very sure how "keen" is the news.
作者: like_travel    時間: 12-8-17 16:06

Quote : JuiceMum  agree! Mrs Lau also asked my daughter the same question.  發表於 15 分鐘前

劉校長仲會問d假設性問題 : " 比個位您讀唔讀呀 " ? 睇吓您回答得進取與否.   
作者: kidslover    時間: 12-9-6 01:09

宣小已公佈了今年升中學位分配結果
http://www.apskt.edu.hk/secondary.html

比較往年, 今年SPCC 的確收多了不少宣小學生

作者: infinity2000    時間: 12-9-6 17:33

deleted by myself. Aviod voice talking

作者: HY412    時間: 12-9-6 19:25

比你報料後, APS 網站大塞車, 我已更改左, 睇住我呢個先 ( 已按學校網頁修改資料 ) http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2445561&extra=page%3D1

** DGS 成日比人傳入得 1 個 , 最終都係照我地最初第一手資料一樣有 6 個, 差 D 信心被動搖.

作者: kls12    時間: 12-9-7 14:42

HY412 發表於 12-9-6 19:25

比你報料後, APS 網站大塞車, 我已更改左, 睇住我呢個先 ( 已按學校網頁修改資料 ) ...
換了新的版面

http://www.apskt.edu.hk/2012/secondary.html

此外,喜見當年兩位一同學樂器同學,在小五級"品學兼優獎 "出現.
是否今年讀DGS的大熱呢?

作者: DiamondHill    時間: 12-9-7 14:51

是否宣小入DGS最多既小學呢?  不計DGJS.
作者: HY412    時間: 12-9-7 18:45

回復 kls12 的帖子

每年 DGS/DBS/SPCC 未正式公開收申請表時, APS 已有機會去申請, 呢三間都係大熱, 今年 SPCC 早過 DGS 收生, 通常家長簽左就唔會改變選校.

今年 HY 轉直接, 直資學校中最早公開面試的 (十月底), 不過通知收生結果遲過上述三間 (正選計), HY 吸取上次經驗, 希望今年會順暢一點, 否則會繼續留失勁人....

作者: cellon    時間: 12-9-8 01:34

DiamondHill 發表於 12-9-7 14:51
是否宣小入DGS最多既小學呢?  不計DGJS.

答案年年不同。
2010年:Yes.
2011年:Not sure.
2012年:No.

不計JS,今年最多外校生是來自一間女校小學。

作者: cellon    時間: 12-9-8 01:47

martie 發表於 12-8-17 00:14
Heard 6 accepted DGS offer.  Not very sure how "keen" is the news.

Should be correct.
Got the same information from APS.
一位是正選入的,三四月已經收到offer了。
五位是Waiting入的,較遲收到offer,她們在體育或音樂上都有卓越的表現。

作者: martie    時間: 12-9-8 13:00

cellon 發表於 12-9-8 01:47
Should be correct.
Got the same information from APS.
一位是正選入的,三四月已經收到offer了。

It is an excellent school in terms of student allocation to elite secondary schools.
作者: cellon    時間: 12-9-8 23:43

martie 發表於 12-9-8 13:00
It is an excellent school in terms of student allocation to elite secondary schools.
Agree!

1. 學術成績優秀,大部分科目用英語教學。
2. 學生必學管弦樂。
3. 體育方面也很出色。
4. 位處九龍城校網。

以上條件,都有利APS學生升入一間好好的中學。

作者: martie    時間: 12-9-11 18:20

cellon 發表於 12-9-8 23:43
Agree!

1. 學術成績優秀,大部分科目用英語教學。

APS is my dream school.  My girl did not apply a few years back because we are living in HK Island.
作者: ivyko    時間: 12-10-10 02:35

KTS 今年有5個
作者: sadsam    時間: 12-10-10 13:14

delete! please

作者: sadsam    時間: 12-10-10 13:16

cellon 發表於 12-9-8 01:34
答案年年不同。
2010年:Yes.
2011年:Not sure.

Would it be mcs?  have 8 people enter¬

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5