教育王國

標題: 點建立小朋友自信? [打印本頁]

作者: LuLuciaMa    時間: 12-7-23 21:42     標題: 點建立小朋友自信?

如題,謝教教我?

作者: Mama1390    時間: 12-7-23 23:56     標題: 回覆:點建立小朋友自信?

我都好想知!

作者: bobo-mammy    時間: 12-7-24 13:02

我小朋友都有這個問題.

作者: neverstop    時間: 12-7-27 21:29

我都想知
讚又唔敢讚得多
唔讚又驚佢冇動力
罰佢又驚嚇親佢
作者: maggiemai77    時間: 12-7-31 11:52

多d讚佢,多d為佢鼓掌,多d 鼓勵佢嘗試唔同ge活動,如果佢唔敢,就同佢一起做,或做俾佢梯,慢慢小朋友就會建立自信, 千萬唔好責怪,因為佢地根本無錯,責怪只會令佢地越來越無自信。。。但要有心理準備,呢個系漫長的過程,我用左一年時間,我啊b宜家好左好多。。。其實,都要瞭解無自信ge原因,我啊b 系因為性格缺乏安全感。。。瞭解佢地應該系第一步
作者: hellolo    時間: 12-7-31 12:08

呀仔上咗幾堂協康既my first step,我覺得進步咗
作者: haydenden1023    時間: 12-7-31 12:21

讚確實係其中一個方法

而我會以身教, 好多時我會先做, 例如同陌生人打招呼, 呢樣我個人認為都可以建立自信心, 樣樣野只要唔危險都比佢嘗試, 初頭佢唔肯或驚, 由大人做起, 唔好怕醜, 做得好就讚下佢, 讚得多係唔得, 我會用其他字眼, 例如:嘩..真係好有心機, 真係做得好好, 好專心, 好有耐性, 做得好開心等待, 以代替常用叻字, 因為我都擔心佢會自滿..

作者: LuLuciaMa    時間: 12-7-31 12:23     標題: 回覆:haydenden1023 的帖子

Thank you all

作者: haydenden1023    時間: 12-7-31 12:42

重有你自己都要有自信心, 小朋友先會學你
你比到信心佢, 佢相信你就自然會聽你的教導....
作者: 傑西    時間: 12-8-1 05:47

我就誤打誤撞搵左個老師訓練講故事,亞女在學校攞獎之後,學校比左好多機會亞女表演,可能個個都讚佢,所以自信了好多,所以我覺得講故事同多d表演有幫忙!
作者: LuLuciaMa    時間: 12-8-1 08:45

回復 傑西 的帖子

can u share the teacher information to me?
作者: beebee2011    時間: 12-8-2 10:39

建立自信....,我個人覺得係唔係應該先要小朋友做極都做唔到,佢係唔係都搵緊有人認同佢覺得處理個樣事或者面對一啲人,當中係有啲....困難呢?
咦個純粹我個人去估,大家討論吓啫,不喜勿插.....!
作者: chocoberry78    時間: 12-8-5 04:28

其實最緊要唔好同人比較!!
因為4歲開始小朋友已經有呢個認知能力,
好多野都要同同學仔鬥叻,
家長反而要話俾佢地聽唔須要同人比,
唔好言語間講D" 你睇下XXX幾叻~~佢XXX囉獎啦~~"等等,
其實小朋友係不知不覺會有挫敗感架!!
適當的讚美係應該, 有時佢做事唔夠好都唔好怪佢地!!!
因為佢地始終都只係小朋友黎架咋!!!!!
作者: fant19    時間: 12-8-6 07:00

作者: iluvchun    時間: 12-8-15 12:28

父母應該觀察小朋友喜好同長處, 再俾機會佢發揮, 從而搵到成功感
另外當小朋友面對困難時, 父母從旁鼓勵/指導佢地解決問題
解決問題得到既滿足感可能比物質或讚賞更有推動力
如果小朋友真係太怕醜或冇自信, 就要慢慢黎
有時見到d父母迫小朋友去做佢地唔想/做唔到既事, 同時間亦係打擊緊小朋友
已入學既可以同老師傾下, 佢地應該會俾到意見
作者: baby0604    時間: 12-8-15 13:48

很簡單,就是從生活中學習。這怎麼說呢?以一個兩歲的小朋友為例,你可以給他幫手做點家務,如用除塵紙拖地,用衣夾夾手巾,幫手收拾好玩具等。只要他做到,你可說: 仔仔,你真係好叻仔WOR,識得幫媽咪手!  即使收拾得有少少亂,你都可以照讚佢,做多幾次,小朋友會做得更好的。  我個女兩歲起,我就嘗試讓她洗米、洗菜、自己開電飯煲畢自己碗飯,她幹了一次之後,每次見到我買完餸,便要求主動幫手.........大家都可以試試呀~
作者: siugutgut    時間: 12-8-18 17:50

作者: siugutgut    時間: 12-8-18 17:55

作者: 25503558    時間: 12-8-24 12:13

作者: YYYKA    時間: 12-9-27 18:26

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5