教育王國

標題: 分到1D班了。1B和1D班程度? [打印本頁]

作者: ybb    時間: 12-7-17 08:53     標題: 分到1D班了。1B和1D班程度?

小女分班到1D班,是普教中班。想問普教中班有無按成績分班,1B班程度是否高過1D班?
作者: chmanpong    時間: 12-7-17 13:40

Hi ybb,

As I know that there is no difference bewteen 1B and 1D , because next year that they will mix together , some will goto 2B or 2D .

Cheers,
chmanpong
作者: miffy998    時間: 12-7-18 04:03     標題: 回覆:分到1D班了。1B和1D班程度?

我想問入到1B和1D的同學,分班試的成積是否3科都"極滿意"定係根據同學既普通話水平黎定架?

作者: godblessings    時間: 12-7-20 14:22

Hi~ 小女亦分到1D班, 多多指教
作者: pyc2012    時間: 12-7-20 18:01

女女是1B班, 3科中只是英文極滿意,其餘兩科是滿意.
作者: bibibabala    時間: 12-7-21 14:51

囡囡是1D班, 中/數是極滿意, 英文只是滿意。
作者: ybb    時間: 12-7-22 00:53

這樣看來是沒有按成績分班了。
作者: TinHay    時間: 12-7-23 14:39

SFCS 是沒有按成績分班.
作者: ybb    時間: 12-7-25 08:47

不過通知書上寫明廣東話班是按成績分班的。
作者: CV_mama    時間: 12-7-25 22:18     標題: 回覆:ybb 的帖子

通告係話,按能力'平均'分班喎!

作者: ybb    時間: 12-7-26 09:06

sorry,可能這句話有歧義,因爲普通話班無甘寫。
作者: miffy998    時間: 12-7-27 15:42     標題: 引用:囡囡是1D班,+中/數是極滿意,+英文只是滿意

原帖由 bibibabala 於 12-07-21 發表
囡囡是1D班, 中/數是極滿意, 英文只是滿意。
我女兒都是中、數極滿意,英文滿意但派左1C班,可能是我在回條上冇選到可支援普通話吧,我本身的普通話很普通,但女兒本身在幼稚園普通話成積很理想。

作者: emiluihk    時間: 12-9-4 12:50

無錯 , 按成績分班咪就係將好既同無咁好既磋均,
基本上 SFCS 係無分精英班的 , 只係中文有普通話班之分,
開首當然是因應小朋友及家長意願選擇,
其後年級就必定會按普通話及中文科成績來決定了.
作者: hkrosetw    時間: 12-9-19 01:05

我囡囡也是1D班, 多多指教,阿女的英數是極滿意, 但中是尚可,死啦,D中文咁差,唔知點算。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5