教育王國

標題: 今年又傳隔離中學轉直資... [打印本頁]

作者: avbee    時間: 12-7-14 01:00     標題: 今年又傳隔離中學轉直資...

今日細女去報到,,聽到D人咁講
作者: sixlau    時間: 12-7-14 01:06     標題: avbee 的帖子

我都聽到。好似係2014/15會轉。

作者: YongXin    時間: 12-7-14 13:44     標題: 回覆:今年又傳隔離中學轉直資...

落實了. 我聽其他媽咪講, 最快2013或2014學年. 有料再報.

作者: cmchang0927    時間: 12-7-14 13:49

回復 YongXin 的帖子

對升中的直屬位會否有影響?
作者: irenec    時間: 12-7-14 13:51     標題: 回覆:YongXin 的帖子

Hi YongXin,

如果轉左直資,你會唔會揀其他學校?

作者: YongXin    時間: 12-7-14 14:19     標題: 回覆:今年又傳隔離中學轉直資...

1. 不會影響我女. 2012 六年班仍要考呈分, 仍要參加政苦派位. 2013及之後既P.6就要考直資過隔離, 唔知有咩安排, 可能仲好過依家; 銅鑼灣小學只要中英數及格就可以上中學.

2. 轉唔轉直資, 隔離中學都是我的首選.

3. 傳統名校紛紛轉直資, 明顯是對政苦教育制度失望, 要在收生和校政拿回多點自主權.

4. 我甚至估計小學都會若干年後轉私立, 和銅鑼灣睇齊.

作者: genkilo    時間: 12-7-14 14:25

回復 YongXin 的帖子

extremely agree with you, and this is a good news
作者: irenec    時間: 12-7-14 14:32     標題: 回覆:YongXin 的帖子

Agreed 隔離一定係我地首選

作者: sixlau    時間: 12-7-14 15:22     標題: irenec 的帖子

好似聽聞學校過2年都會轉全日制。唔知係唔係呢?

作者: YongXin    時間: 12-7-14 15:53     標題: 回覆:今年又傳隔離中學轉直資...

計劃進行校舍擴建, 但因現有校舍是二級歷史建築, 一磚一瓦都是寶, 不能因新工程而有損壞, 擴建應該有排搞. 如選定臨時校舍/擴建工程展開, 便可轉全日制. (只是本人的理性估計而已).

作者: 媽媽儀    時間: 12-7-14 21:01

如果下年升讀隔離中學,當時仍是準貼學校.唔須要交學費.
但到2013-2014年,佢第可能是中二生.如果轉直資,咁佢第是否由中二開始要交學費呢?請指教.
作者: irenec    時間: 12-7-14 22:21     標題: 回覆:媽媽儀 的帖子

如果一踏入中一係津貼,六年都係津貼。

作者: YongXin    時間: 12-7-14 22:22     標題: 回覆:今年又傳隔離中學轉直資...

斷估要當年入讀才要交直資學費掛. 即是2014入S1班才要交

作者: 媽媽儀    時間: 12-7-14 23:13

趕得切六年津貼中學緊系好啦。不過諗諗下,這樣對宜家一心一意上隔離中學讀書D家長咪失左預算?這班家長一定有好大反應!本人自己諗:(期實假設2013公佈中學轉直資,學校是否應該由2013年9月入讀小一生開始計起才算公平呢!)請指敎。
作者: princesscharnee    時間: 12-7-16 10:31

中學轉直資???
作者: homemama    時間: 12-7-16 16:23

好混亂,其實會否真的在2013年9月轉? 突然打亂陣腳,弊!
作者: princesscharnee    時間: 12-7-16 16:52

我都有d亂陣腳,因為本身唸住佢係津校一路好好地直升...唉
作者: Tatyi    時間: 12-7-16 17:03     標題: 回覆:今年又傳隔離中學轉直資...

其實冇影響喎!自己揀學生通過interview!比統一派位仲實在啦!只係俾學費要考慮啫!我諗佢哋prefer收番自己學生嘅!

作者: homemama    時間: 12-7-16 17:36

But I don't want to pay
作者: snkwok    時間: 12-7-16 22:32

2014年?阿女剛好s1,轉直資???

我唔想Pay哦
作者: snkwok    時間: 12-7-16 22:34

大失預算
作者: 愛愛地球    時間: 12-7-17 08:51

YongXin 發表於 12-7-14 14:19
1. 不會影響我女. 2012 六年班仍要考呈分, 仍要參加政苦派位. 2013及之後既P.6就要考直資過隔離, 唔知有咩 ...
"......銅鑼灣小學只要中英數及格就可以上中學....."

yongxin,

但只是該年的小六生才是吧? 之後的學生就不只看中英數及格, right? 即是只有一屆的學生 「受惠」?!? @.@

作者: 愛愛地球    時間: 12-7-17 08:58

嘩, 真係大失預算. 如果有心讀直資, 要比錢都想money for value. $500左右都冇所謂, $2xxx~~ 會「物有所值」嗎.   我覺得在無聲無色下對今年入小一和sppcs現有學生不公平, 起碼中學部正式發表聲明那年轉直資後, 家長自己有數得計才算公平! 不是嗎?
作者: snkwok    時間: 12-7-17 09:14

唉!小五才來說轉直資。
這消息真確嗎?
作者: princesscharnee    時間: 12-7-17 10:31

我都係咁話........不過我又未考到,但都唔好啦
作者: Rattie    時間: 12-7-17 15:12

snkwok 發表於 12-7-17 09:14
唉!小五才來說轉直資。
這消息真確嗎?

中學部上星期六派成績表
我朋友問班主任
消息係真確 預計兩年到(2014)
九月開學校長應該會宣佈

作者: 25660859    時間: 12-7-17 16:28     標題: 回覆:Rattie 的帖子

大概幾多

作者: Rattie    時間: 12-7-17 17:03

25660859 發表於 12-7-17 16:28
大概幾多呢

e d 細節 老師點會透露吖
老實 佢都未必知住
就攞 spcs 做指標 應該 5 高過 $2,500
但假如要負擔兩個 都係幾甘架

作者: hellobaby888    時間: 12-7-17 17:33

2014轉直資
唔知讀緊小學個d點安排?

作者: pooh仔    時間: 12-7-17 18:27     標題: 回覆:今年又傳隔離中學轉直資...

牻都想知

作者: snkwok    時間: 12-7-17 18:57

回復 Rattie 的帖子

如果係咁,又好像不值.本來免費,變要俾$~~~~~

作者: pooh仔    時間: 12-7-17 19:04     標題: 引用:回復+Rattie+的帖子 如果係咁,又好像不值.

原帖由 snkwok 於 12-07-17 發表
回復 Rattie 的帖子

如果係咁,又好像不值.本來免費,變要俾$~~~~~
我都覺佢𣎴值要付學費,SPSS唔同協恩/德望/DGS etc,人家一年出產咁多狀元+運動!
但SPSS唔見喺學屆有甚麼出色!

作者: Rattie    時間: 12-7-18 08:55

點安排,相信間間學校未必類同。
你問我,我會覺得尾班車同頭班車都唔理想。尾班車好似每每被忽視,頭班車就係白老鼠。
band1 女女都仲好 d,但係都自行競爭咁大,要靠運氣嘅我當初就唔駛揀 e 度喇,做乜要讀得咁辛苦啫,一個唔好彩冧巴唔靚仲唔知會抽咗去邊添。
band2 就更加冇乜得選擇,隔離肯收嘅,我擔定凳仔排頭位,$?俾喇。
頭幾年會好 d,收多少少,費時你哋班家長嘈。
但係灣仔區,有咩津校可以揀?St Francis,真光應該都歡迎我哋 d band1 嘅,係以前我哋少揀佢哋啫。
你覺得隔離唔夠好?隔離亦覺得我哋 d band2 難教。
總分 1,400嘅一張成績表可以得 2xx分你話點攞得出?真係可以差成咁。
轉直資,有利條件係有 spcs 以前嘅經驗,應該順 d。
我諗開學時你哋就會收到學校嘅詳細資料。

作者: YnnMa    時間: 12-7-18 09:12

真係大失預算。
最大問題係有兩個小朋友的家長, 大女入左唔駛錢, 無啦啦到第2個女的時候話要比錢。 唔同要跳船?

咁有無人收到風小學部幾時轉呀?
因為如果幾年後先轉, 問題又來啦, 大女入左去讀小學唔駛錢, 但一個唔該細個個要比錢, 唔通又選過另一家學校咩??

今次真係煩。
作者: 愛愛地球    時間: 12-7-18 10:10

有2至3個女的家庭, 真係好吃力, 就算每個$2xxx, 唔洗在校外補習/進修嗎? 家長不是不想比女兒出身名校, 而是父母可能已年近半百, 錢愈來愈難搵, 份工亦愈來愈唔穩, 又唔係公務員, 冇津貼.  有頭髮邊個想做xx吖.
作者: YnnMa    時間: 12-7-18 12:13

真係比佢激死。無啦啦要搞直資。打亂我的陣腳。
大女入去, 小學都未必要比錢, 但到2女入, 分分鐘小學都要比錢!!  唔同唔讀? 兩個分開唔同學校??
作者: Rattie    時間: 12-7-18 12:52

完全明白你哋嘅心情
已經晌樹讀緊嘅就更被動、無奈
我好慶幸自己得一個女,唯有自己慳 d
但係兩個真係 x2,三個 x3
一闊三大係事實 無得自己呃自己
雖則話可以申請減免
如果要人哋減至負擔到學費
我諗我寧願揾過第二間學校

作者: lovehei    時間: 12-7-18 14:07

好無奈,亦擔心負擔不起,我有兩個小朋友。
作者: princesscharnee    時間: 12-7-18 14:40

又收到風話可能連小學都會
作者: princesscharnee    時間: 12-7-18 14:40

所以盡快入小一同中一會好d
作者: genkilo    時間: 12-7-18 15:16

please do not spread any unauthenticated gossip la, it's not good to everybody.
作者: Tatyi    時間: 12-7-18 15:58     標題: 回覆:今年又傳隔離中學轉直資...

現實始終係現實,得一個嘅,讀乜都得,有兩個甚至三個跟尾,真係要停車泊 埋一邊諗諗要去邊先呀我放棄咗私小,諗住有津校益妹妹啦!兒家唔諗噤遠至啦,望就望捱埋妹妹入到小一仲係津校先算啦!一唔係同家姐努力啲下年插間中小學sure 係津嘅津校啦!

作者: sixlau    時間: 12-7-18 18:38     標題: Tatyi 的帖子

既然依家都上左船,我都唔諗咁多啦。起碼等阿囡安心讀埋果六年小學先。同埋轉都唔知轉去邊好。既然SPCPS都轉得直資,難保其他津校遲d唔會轉。依家唯有望阿囡生生性性,比心機讀書。到時成績好,想去邊樹讀中學都得啦。

作者: pooh仔    時間: 12-7-18 20:55     標題: 引用:既然依家都上左船,我都唔諗咁多啦。起碼等

原帖由 sixlau 於 12-07-18 發表
既然依家都上左船,我都唔諗咁多啦。起碼等阿囡安心讀埋果六年小學先。同埋轉都唔知轉去邊好。既然SPCPS都 ...
我都喺咁諗,叫亞女比心機讀到時考出面中學!

作者: Tatyi    時間: 12-7-18 21:59     標題: 引用:Quote:原帖由+sixlau+於+12-07-18+發表既然

原帖由 pooh仔 於 12-07-18 發表
我都喺咁諗,叫亞女比心機讀到時考出面中學!
噤又係嘅

作者: YnnMa    時間: 12-7-19 09:12

有無人收到風小學幾時會轉埋呀!

我入左個大女, 仲有個細女呀...
作者: pooh仔    時間: 12-7-19 10:16     標題: 引用:有無人收到風小學幾時會轉埋呀!我入左個大

原帖由 YnnMa 於 12-07-19 發表
有無人收到風小學幾時會轉埋呀!

我入左個大女, 仲有個細女呀...
放心啦好快會知,因留上好多媽咪都仲有件細等直入,佢哋一樣咁心急想知!
啲風咁吹,開學家長會一定好多人會發問搞清楚件事!

作者: YnnMa    時間: 12-7-19 15:00

好煩!
最慘比錢係一個問題, 第二個問題係佢話要擴建, 要搬去柴灣咁就死火。
作者: 愛愛地球    時間: 12-7-19 20:11

回復 YnnMa 的帖子

請問你住很遠嗎.
作者: YnnMa    時間: 12-7-20 09:12

不是很遠。不過如果要返柴灣就唔係好想囉...
作者: avbee    時間: 12-7-21 13:42

依家都吾知点講好啦

作者: avbee    時間: 12-7-21 13:58

如果轉直資不如去convent
作者: pooh仔    時間: 12-7-21 14:28     標題: 引用:如果轉直資不如去convent

原帖由 avbee 於 12-07-21 發表
如果轉直資不如去convent
我同你諗法一樣!

作者: Tatyi    時間: 12-7-21 17:19     標題: 回覆:今年又傳隔離中學轉直資...

讚成

作者: YnnMa    時間: 12-7-21 22:05

係囉, 如果真係要比錢, 可能都唔止佢一個選擇。
作者: 七點半    時間: 12-7-22 17:09     標題: 回覆:YnnMa 的帖子

我明白學校轉直資是有它的理由!但應該早少少公佈,等我可以考慮還選不選這校,我還有一個細女,大女今年剛入小一,什麼也準備了,才知道中學將轉直資,心裡實在有㸃忐忑不安!突然有點覺得選錯了的感覺!真不知所措!唉!我又不是富有人家,惟有照讀再看看怎樣,看見有家長在瑪利曼那邊說學校堅持不轉直資,真有點不是味兒,為何聖保祿要轉?不能繼續為貧苦家庭服務?

作者: Jamie826    時間: 12-7-22 17:26

我和七點半你1樣丫, 大女今年剛升小一, 妹妹還要過幾年才升小學, 聽到大家講轉直資後, 現在真的很擔心呵.  
作者: 七點半    時間: 12-7-22 17:39     標題: 回覆:Jamie826 的帖子

當初曾經想過用20分報聖心,後來覺得這校比較平民一點,而且都有中學,現在要重新計劃了!

作者: Jamie826    時間: 12-7-22 18:00

唉, 真的失預算了.  
作者: 七點半    時間: 12-7-22 18:48     標題: 回覆:Jamie826 的帖子

六年後再戰吧!

作者: 愛愛地球    時間: 12-7-22 18:57

(一廂情願)   我認為有官方公佈後, 之後入小一的才受直資安排影響.這樣才合理.  因為在不知情之下家長是想有直屬中學之利, 大家認為如何?
作者: avbee    時間: 12-7-22 20:52

真希望不要轉直資,维恃不變,..因為大家選擇这学校都系可以直上中学同,吾使学费...

作者: avbee    時間: 12-7-22 20:53

真希望不要轉直資,维恃不變,..因為大家選擇这学校都系可以直上中学同,吾使学费...

作者: 七點半    時間: 12-7-22 23:50     標題: 回覆:avbee 的帖子

舉腳贊成不轉直資!

作者: pooh仔    時間: 12-7-23 00:33     標題: 引用:(一廂情願)+++我認為有官方公佈後,+之後入

原帖由 愛愛地球 於 12-07-22 發表
(一廂情願)   我認為有官方公佈後, 之後入小一的才受直資安排影響.這樣才合理.  因為在不知情之下家長是想 ...
説得對!我喺睇中佢哋嘅直屬99個肥豬肉先考慮選佢(4升5)!剛經歷完大仔升中(8升5)真的有壓力㗎!

作者: 25660859    時間: 12-7-27 00:25

舉腳贊成不轉直資!
作者: 七點半    時間: 12-7-27 07:51     標題: 回覆:25660859 的帖子

25660859 請問你小朋友讀哪一班?

作者: Tatyi    時間: 12-7-27 08:22     標題: 引用:舉腳贊成不轉直資!

原帖由 25660859 於 12-07-27 發表
舉腳贊成不轉直資!
加埋我雙腳呀唔該!

作者: 25660859    時間: 12-7-27 15:33

好開心,剛收左我女,分左去1A
作者: 25660859    時間: 12-7-27 15:39

真的是過了一關又一關先入到,現在才講出來因為那天都好幾個女仔in,怕她們會失望了,我原來派到的也是好學校。不過,我們是最愛這間。
作者: 25660859    時間: 12-7-27 15:43

我見幾個讀這間的女仔都好開朗,正適合我女性格
到現在也很不真實,終於收左我個女
作者: 25660859    時間: 12-7-27 15:52     標題: 回覆:25660859 的帖子

但還有個2歲啊妹,希望小學不會𨍭啦!

作者: 七點半    時間: 12-7-28 00:01     標題: 回覆:25660859 的帖子

我在另一個貼文,知道你的小朋友派到哪裡!正是我來年想為兒子選擇的學校,那你派到上午還是下午?

作者: 25660859    時間: 12-7-28 00:09     標題: 回覆:七點半 的帖子

下午啊,

作者: 25660859    時間: 12-7-28 00:17     標題: 回覆:25660859 的帖子

其實是我介意分精英班,我怕我個女無甘叻就要讀六年慢班,被同學仔笑成六年:;pppp:

作者: 25660859    時間: 12-7-28 00:19     標題: 回覆:25660859 的帖子

想問下我們學校有冇普通話班呢

作者: avbee    時間: 12-7-29 10:56

普通話 yes
作者: avbee    時間: 12-7-29 10:57

this school no 精英班, no ranking
作者: hakee    時間: 12-7-30 01:03     標題: 回覆:avbee 的帖子

唔知大家仲記唔記得香港區主教陳xx幾年前同政府打官司但輸了,其實這件事就係今天講的洗腦教育。因政府要干預教會學校,所以要擺脫干預只好變直資。和underSt paul㑹的三間中學都會一齊轉。雖然我唔太想,但沒有了洗腦教育,我是歡迎的。

作者: 七點半    時間: 12-7-31 00:01     標題: 回覆:hakee 的帖子

如果係咁嘅原因,全港所有天主教學校都會轉直資/私校?三間睇齊?點解銅鑼灣聖保祿是私校,跑馬地則轉直資?

作者: pooh仔    時間: 12-7-31 00:32     標題: 引用:如果係咁嘅原因,全港所有天主教學校都會轉

原帖由 七點半 於 12-07-31 發表
如果係咁嘅原因,全港所有天主教學校都會轉直資/私校?三間睇齊?點解銅鑼灣聖保祿是私校,跑馬地則轉直資 ...
私校喺自負盈虧;直資可按人頭教局資助,但又可以有自己套教學,不受教局限制,彈性大,最直接就喺教學語言,唔需要取錄八成以上第一組別學生而又英語達到某一%(唔記得數據)!
因七成派位(三成自行選卒)唔保証入讀學生嘅水平!

作者: pooh仔    時間: 12-7-31 00:34     標題: 回覆:七點半 的帖子

照你咁講,藍田聖保䘵都轉埋直資?

作者: pooh仔    時間: 12-7-31 00:36     標題: 引用:唔知大家仲記唔記得香港區主教陳xx幾年前同

原帖由 hakee 於 12-07-30 發表
唔知大家仲記唔記得香港區主教陳xx幾年前同政府打官司但輸了,其實這件事就係今天講的洗腦教育。因政府要干 ...
藍田嗰間都要轉埋?啲料從何得知?

作者: chatroom台長    時間: 12-8-1 15:36

咁我女9月係SPSS 中二係咪轉左直資都唔駛比學費到中六?
作者: piggy-ma    時間: 12-8-1 16:56

係呀,升S1時是津校,6年免費。

作者: chatroom台長    時間: 12-8-1 17:09

回復 piggy-ma 的帖子

唔該哂 ! 雖然我女唔駛比, 但如果要比2千幾蚊一個月, 同Convent一樣係其他方面攪好d, 我覺得都值得比.
作者: piggy-ma    時間: 12-8-1 17:25

Hi 台長,我跟你意見一致,不會介意為女兒讀好學校而多付$3000。希望轉直資後,跟SPCS般成 highest value-added 學校。

作者: avbee    時間: 12-8-1 21:50

convent is convent......
作者: 七點半    時間: 12-8-2 14:21

Piggy-ma        我係小學概覽睇到銅鑼灣係私校!
作者: y2kyiu    時間: 12-8-2 14:50

回復 avbee 的帖子

雖然無"精英班"、ranking,但是每年學期尾到發優良獎,每班都各有10個(頭10名),所以各同學都以這獎為目標。
作者: snkwok    時間: 12-8-2 20:48

阿女話有同學平均分C都有『學業成績優良獎』。
而且不一定有10個,試過只有7-8個
作者: piggy-ma    時間: 12-8-3 14:14

回復 七點半 的帖子

Extracted from Prospectus of SPCS' official website
http://www.spcs.edu.hk/index00.htm

Since September 2004, SPCS has changed its status from Grant-in-aid School to Direct
Subsidy Scheme (DSS). This change has reaped many benefits and flexibility that enhance
the school's unique vision and mission of developing an all-round educational excellence that
is being recognized by all renowned institutions, both locally and internationally. The existing
values of excellence and efficiency will be strengthened to provide an education of worldclass
standard for our Paulinians.

作者: sixlau    時間: 12-8-3 22:57     標題: piggy-ma 的帖子

是不是spcs小學是私校,spcs中學是直資呀?

作者: 七點半    時間: 12-8-7 14:56

回復 sixlau 的帖子

沒錯我睇了小學及中學概覽了......小學是私校.....中學是直資......
作者: 愛愛地球    時間: 12-8-8 10:15

snkwok 發表於 12-8-2 20:48
阿女話有同學平均分C都有『學業成績優良獎』。
而且不一定有10個,試過只有7-8個 ...
吓!c都有學業成績優良獎?是進步獎吧??
我都有擔心,各班頭十名,40個可自稱為band 1,但例如D班第11名亦可能叻過B班的頭十名,要看那班整體質素.既然說是打散分班,學業成績優良獎都不等於什麼,所以又是朝著個A GRADE努力吧.
作者: Rattie    時間: 12-8-9 14:14

愛愛地球 發表於 12-8-8 10:15
吓!c都有學業成績優良獎?是進步獎吧??
我都有擔心,各班頭十名,40個可自稱為band 1,但例如 ...

根據阿女以前嘅年代:
優良獎嘅意思係要主科成績有 A/B(優/良)級
之外仲要達到個最起碼嘅分數
配額得十個 有少冇多
平均分 C 嘅都攞到有點兒匪夷所思

就係因為冇精英班 同學分佈其實都好平均吓
班頭十絕對係個指標
因為好難會有老師肯話你知你女係弟十一囉
另外我亦相信我哋 band1 學生數量係超過 1/3 嘅
阿女嗰屆升咗去第二間好啲嘅學校十居其九都屬於攞優良獎嘅女女

作者: 愛愛地球    時間: 12-8-9 14:42

Rattie 發表於 12-8-9 14:14
根據阿女以前嘅年代:
優良獎嘅意思係要主科成績有 A/B(優/良)級
之外仲要達到個最起碼嘅分數
謝謝分享!總之都係”一味努力”啦.到時中左六合彩既話,讀spss直資又得;成績夠好另謀高就又得...嘻嘻.

作者: Rattie    時間: 12-8-9 15:19

愛愛地球 發表於 12-8-9 14:42
謝謝分享!總之都係”一味努力”啦.到時中左六合彩既話,讀spss直資又得;成績夠好另謀高就又得... ...

好一句 "一味努力"
認真攞膽 @@
作者: 愛愛地球    時間: 12-8-9 15:39

Rattie 發表於 12-8-9 15:19
好一句 "一味努力"
認真攞膽 @@
其實我嘅意思是要她認真面對自己的工作,正如我返工都要做好我份工,交給老闆的文件不能下下都careless mistake,著她盡努力完成.
她已經比起d朋友仔沒有太大分數的壓力,其他學校標榜分數,在堂上宣讀名次及得分...等等.我沒有要她一定取得多少分以上,因為要視乎份卷的深淺. 嘻嘻.

作者: Rattie    時間: 12-8-9 16:25

愛愛地球 發表於 12-8-9 15:39
其實我嘅意思是要她認真面對自己的工作,正如我返工都要做好我份工,交給老闆的文件不能下下都carele ...

exactly ~ 盡本份讀好書係佢自己嘅責任
學到嘅知識係屬於佢自己唔係媽咪
媽咪幫得到嘅一定幫 比到嘅資源一定比

我時時同個女講 你覺得 ok 嘅我都冇所謂

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5