教育王國

標題: 我知朋友的兒子成績吳好,上堂吳留心,但你(班主任)有沒有須要咁樣...(請讓我呻下) [打印本頁]

作者: lilytse1983    時間: 12-7-13 23:48     標題: 我知朋友的兒子成績吳好,上堂吳留心,但你(班主任)有沒有須要咁樣...(請讓我呻下)

作者: 瑄婷    時間: 12-7-13 23:55     標題: 回覆:我知朋友的兒子成績吳好,上堂吳留心,但你(班主任)有沒有須要咁樣...(請讓我呻下)

唉!現在好多老師都不理人感受,其實小朋友係經佢教出來,佢咁寫自己唔覺得失禮嗎?

作者: phoebepanpan    時間: 12-7-13 23:59

我仔是BAND 2尾, BAND  3頭 . 成績不是滿缸紅. 全都剛好合格
我就係超怕抽獎派得唔好, 我跟本冇本錢去叩門.
成績表上沒評語的. 但操行分幾項. 差不多5, 6年級自律一項都同C, C+有緣, 加上幾個因欠功課而記的缺點 .
叩門...真係難過登天.

今次上天終於肯眷顧我地. 抽中1ST CHOICE 校風好的BAND 3學校
作者: vincher    時間: 12-7-14 00:41

回復 lilytse1983 的帖子

我也覺得老師要網開一面,升中嘛!正面的批評好些!
作者: lilytse1983    時間: 12-7-14 00:43     標題: 回覆:vincher 的帖子

作者: hinhin-mother    時間: 12-7-14 00:55

我仔隔離班的同學是Band1,全級二十幾,因選太進取,最後派了Band2尾,她說該老師由得他們自選不教家長填表,而我仔老師就全力教導,最後我仔得第一首選,最慘她同學今天還未收到電話,最後唯有直資。
作者: ohnono    時間: 12-7-14 01:07

樓主,唔係band 3同學先會受這種待遇,幾多band 1同學一樣遇到這種麻煩。

作者: 安安的地盤    時間: 12-7-14 03:22     標題: 回覆:我知朋友的兒子成績吳好,上堂吳留心,但你(班主任)有沒有須要咁樣...(請讓我呻下)

我囡在下學期獲得3個優點,操行卻只有b+

作者: cablecabletv    時間: 12-7-14 07:00     標題: 引用:有時我覺得小朋友已比老師標籤左,做乜都無

原帖由 lilytse1983 於 12-07-14 發表
有時我覺得小朋友已比老師標籤左,做乜都無用
你講緊自己個仔?

作者: gwan    時間: 12-7-14 11:21

我個仔那班有個品行超差的,但讀書幾叻(Band 1A),所以學校樣樣大事化小,相對下,讀書唔叻的(Band 2/3)就執到正,記缺點,扣操行分,我覺得好唔公平。
作者: 142526    時間: 12-7-14 11:30

我個仔操行都不太好, 只有遲到這橺是a+, 因他從不遲到,學習態度, 合群等則只有b/b+,我需然不開心, 但老師又是評得合理,我無話可說.
作者: Bosco爸爸    時間: 12-7-14 11:46

呢個世界無公平既, 你有關係, 可以叩門入到學校, 你有相同宗教背景, 又可加分, 你個小朋友可愛D, 又可加分....總之, 係無公平既, 可以做的, 不是埋怨, 係諗方法去幫助小朋友面對這些不公平, 不要放棄, 只要有決心, 肯努力, BAND3學生都可以上大學
作者: lotteyi    時間: 12-7-14 12:09     標題: 回覆:我知朋友的兒子成績吳好,上堂吳留心,但你(班主任)有沒有須要咁樣...(請讓我呻下)

講真小朋友品行重要過成績,同埋中學收生收咗咁多年,唔多唔少都知個間小學D操行評語係點,會唔會鬆手。小五D操行得B呀,C呀,一去到小六個個變哂B+,A-,係人都知有古怪啦,唔通你覺得老師隱惡揚善咁做先有良心?持久落去,中學一見呢間小學啲學生都打個折啦。

作者: sau2005    時間: 12-7-14 13:51     標題: lotteyi 的帖子

但係都唔好寫到人搵唔到學校呀!我仔就比老師寫“好動多言,需努力向學“好彩派到頭志願唔洗叩門·,如果唔係,真係比佢害死!:;pppp:

作者: bmuimami    時間: 12-7-14 19:06     標題: 回覆:我知朋友的兒子成績吳好,上堂吳留心,但你(班主任)有沒有須要咁樣...(請讓我呻下)

老師唔寫事實,對其他表現好的學生更加唔公平

作者: bbbaba88    時間: 12-7-14 22:42

ohnono 發表於 12-7-14 01:07
樓主,唔係band 3同學先會受這種待遇,幾多band 1同學一樣遇到這種麻煩。

同意!老師永遠是對的,因為操行分是他們比的。他們做錯事就無事,學生做錯小小就有事。
D老師有時到要檢討一下,在學校讀了6年,操行都沒有改善,學校的教學質素真麻麻。

作者: phoebepanpan    時間: 12-7-14 22:58     標題: 回覆:bbbaba88 的帖子

我仔最愛話老師成日唔記得野又賴學生,我仔領過好多次!
個班主任又主觀到死,罰我仔留堂,講明仔走時通知我,仔打了兩次比我話行去坐巴士,跟住接到班主任打來,一開口就: 你仔放學了,我諗佢冇打比你啦。
為人師表老老實實我仔比佢壓足三年!

作者: wsl05    時間: 12-7-14 22:59

但家長有冇檢討過自己怎樣教子女!!
作者: ohnono    時間: 12-7-14 23:35

有時同學的上堂表現除了跟同學自己的個性有影響之外,老師的教學技考和內容都會直接刺激同學的情緒。

阿仔係5、6年級開始都有時好抗拒某些老師的行為,尤其對某些女同學的偏愛,又痛又恨。沒辦法,女仔一般都係乖d,男仔一般都係好動、活潑、愛說話、大聲、粗魯。好在最後佢地成班同學都合作,沒有鑄成大錯。
作者: angusmama129    時間: 12-7-14 23:39

我唔認為所有責任喺老師到喎,個小朋友唔乖,要教好他係要家校合作,首要反省嘅係父母,為咗搵學校,期望學校會鬆手,也唔合理。子女行為唔好,賴老師冇教好佢?派唔到好學校,又係學校衰?唔怪得呢代人最叻就係賴人,錯嘅係人哋,自己啱哂!
作者: CatEgg    時間: 12-7-15 00:05

~~~~deleted~~~~~~

作者: 洛婷    時間: 12-7-15 02:08

安安的地盤 發表於 12-7-14 03:22
我女全年共 9 次優點 , 操行都係 B+ ,
我諗兩者冇關係 ???

作者: 安安的地盤    時間: 12-7-15 02:14     標題: 引用:Quote:安安的地盤+發表於+12-7-14+03:22+我

原帖由 洛婷 於 12-07-15 發表
我女全年共 9 次優點 , 操行都係 B+ ,
我諗兩者冇關係 ???
可能阿媽無為學校做義工,阿囡出去又搏唔到一個半個獎杯返來卦同區大部分b2學校講明叩門操行要b+以上

作者: 洛婷    時間: 12-7-15 02:17

安安的地盤 發表於 12-7-15 02:14
可能阿媽無為學校做義工,阿囡出去又搏唔到一個半個獎杯返來卦同區大部分b2學校講明叩門操行要b+ ...
我都冇做義工 !!!
作者: Jenng    時間: 12-7-15 09:01

我個囡一至四年級, 每級班主任都給她操行A以上,但五及六年級同一個班主任,囡囡操行只攞到B+, 但每年她都有6至7個優點,成績係全級1x, 老師給她的評語又不差。真係唔明白為何這個班主任比分比得這麼緊?
作者: bbbaba88    時間: 12-7-15 10:28

angusmama129 發表於 12-7-14 23:39
我唔認為所有責任喺老師到喎,個小朋友唔乖,要教好他係要家校合作,首要反省嘅係父母,為咗搵學校,期望學 ...

家教合作,我都知。有一次老師打電話投訴我仔在活動中十分頑皮,我接了電話表示對不起,
並十分有禮貌地詢問他,他間中都有這種情況,我也想幫他改善,學校方面有沒有什麼方法可以
幫他變好。
那位老師(科主任)聽後,不知為什麼,很勞氣說你身為家長,有責任把你自己個仔教好,
如果教得不好將來怎樣搵工。
後來,我太太再打電話找那位主任想詳細了解當時情況,那主任叫我太太問自己個仔和老公。
那位主任怎樣可以家校合作?他的態度和我仔有什麼分別?我可以找誰投訴他的態度?
學生頑皮,學校只懂打電話來投訴叫你自己教,教不好又是家長問題!

作者: shirley329    時間: 12-7-15 10:46

我個小朋友今年升小六,名次考十幾,band one 生,有三個優點。老師比操b-同老師講出年點搵中學?佢竟然話等派位實派到好嗎?真是比老師害死
作者: bakusensei    時間: 12-7-15 13:35     標題: 回覆:我知朋友的兒子成績吳好,上堂吳留心,但你(班主任)有沒有須要咁樣...(請讓我呻下)

我先生是教百年老校。對於成績與活動出色、報外國\本地獎學金的學生固然會多加讚揚。對於成績有改善空間的學生,他們也會盡量寫正面的說話,因為他們深信鼓勵才可以使學生進步。而且,偶然遇上須正視學習態度的學生,不會留待寫成績表才讓家長知道問題,而是應一發現問題,就找家長與社工一起跟進。

作者: lotteyi    時間: 12-7-15 14:13     標題: 引用:我唔認為所有責任喺老師到喎,個小朋友唔乖

原帖由 angusmama129 於 12-07-14 發表
我唔認為所有責任喺老師到喎,個小朋友唔乖,要教好他係要家校合作,首要反省嘅係父母,為咗搵學校,期望學 ...

作者: wingleema    時間: 12-7-15 21:17

我以前讀書只有操行最好的15%才有A, 普遍學生都有B, 拿C的學生真的比較頑皮. 如果真的很頑皮的學生也因著家長要求而有B, 這對其他同學並不公平, 亦有機會影響師弟妹. 當中學老師發現某小學操行有B的學生也很頑皮後, 往後還會收那小學操行有B的學生嗎? 作為家長的我們實不應投訴老師嚴, 把責任推落老師身上, 我們應提醒自己小朋友敬師愛友, 教導他們律己以嚴, 朝拿A 的目標前進,
作者: lilytse1983    時間: 12-7-15 21:54     標題: 回覆:wingleema 的帖子

作者: leoncf    時間: 12-7-15 22:39

回復 瑄婷 的帖子

小朋友是自己父母教出來的,不應委過老師。自己只是教自己家中的孩子,老師要教幾十人。那裡會可以專教你一個,當然是自己教有效果。
而且小朋友的操行不是一朝變差的,四年班的時候就應該注意。

作者: bmuimami    時間: 12-7-15 22:42     標題: 引用:我以前讀書只有操行最好的15%才有A,+普遍學

原帖由 wingleema 於 12-07-15 發表
我以前讀書只有操行最好的15%才有A, 普遍學生都有B, 拿C的學生真的比較頑皮. 如果真的很頑皮的學生也因著家 ...
對呀!

作者: bmuimami    時間: 12-7-15 22:50     標題: 回覆:我知朋友的兒子成績吳好,上堂吳留心,但你(班主任)有沒有須要咁樣...(請讓我呻下)

有時遇到D頑皮同學,上堂周身郁又嘈影響他人,如果老師都比呢D學生操行B+,而好乖又幫手的學生A-,我諗我會唔開心囉!自律孩子只比頑皮孩子高一格操行分!我諗起碼三格先公平囉!教細路係父母責任,唔好乜都推比老師!老師只對你孩子幾年,你卻對足一世!!

作者: aa219104    時間: 12-7-16 10:38

"養不教父之過":(有時教小朋友作為父母係無得講架,無理由下下要學校教,講到尾佢係學校最多都係幾年,
但就係你身邊十幾二十年,邊個時間長先得架?
小朋友性格係好有關系,但父母態度都佔好重要

作者: winnietingting    時間: 12-7-16 10:48     標題: 回覆:我知朋友的兒子成績吳好,上堂吳留心,但你(班主任)有沒有須要咁樣...(請讓我呻下)

但key point is: 可唔可以放一放個小朋友,不要在成績表上寫死他,因樓主可能要靠這張成績表叩門(如果派得唔好,希望唔係啦)。因為公義,一絲希望都唔俾?!

作者: kt2007    時間: 12-7-16 16:27

ohnono 發表於 12-7-14 01:07

絕對是,因我仔亦是比班主任給了一個b-的操行,但老師給我們一個我認為只是玩針對的原因,所以現在已打定輸數沒有機會去interview了,個心仍是好痛,成日覺得老師唔犀咁樣來報復一個學生吧!好無奈!
作者: bbbaba88    時間: 12-7-16 17:20

kt2007 發表於 12-7-16 16:27
絕對是,因我仔亦是比班主任給了一個b-的操行,但老師給我們一個我認為只是玩針對的原因,所以現在已打定輸數 ...

鼓勵你兒子考好一點成績,好成績一定有學校收。我的遭遇和感受同你一樣。
作者: bobo2001    時間: 12-7-16 18:03     標題: 講真小朋友品行重要過成績,同埋中學收生收

作者: lotteyi    時間: 12-7-16 18:08     標題: 回覆:我知朋友的兒子成績吳好,上堂吳留心,但你(班主任)有沒有須要咁樣...(請讓我呻下)

評語唔係淨係寫性格,還可寫學生應改善旳東西,例:宜專心上課等。

作者: 熙媽媽    時間: 12-7-16 21:18

我都識朋友仔仔入左B3,仔仔見到父母撲學校,知道自己之前未盡力,父母對佢照顧又多番。更加好彩係佢好好動,同個體育老師好夾,遇到好老師,個人有番責任感。
其實樓主可以同朋友傾傾,父母對小朋友真係好重要,唔好等小朋友覺得今次去唔好學校係老師嘅錯,小朋友只會歸咎於外在環境,小朋友就唔會改進。

作者: 熙媽媽    時間: 12-7-16 21:24

優點同操行可以有關,可以無係嘛!

有D學生會因學生參加比賽獲獎比小朋友小功或優點。

但係操行係咪應該反映小朋友與人相處、服務、考勤呢?

作者: kt2007    時間: 12-7-16 23:14     標題: 引用:有時同學的上堂表現除了跟同學自己的個性有

原帖由 ohnono 於 12-07-14 發表
有時同學的上堂表現除了跟同學自己的個性有影響之外,老師的教學技考和內容都會直接刺激同學的情緒。

阿仔 ...
唉!我個仔1至4年級操行都是B以上,去到5年級第一次評估都有B十,但第二次就比個B一,真是嚇了一跳,班主任完全沒跟我們溝通過,雖然最後一次B,但有個B一,成績可以選的中學已表明,操行有B以上才會考慮,咁咪即係沒了面試機會!

作者: qkhui    時間: 12-7-16 23:38

回復 bobo2001 的帖子

我自己覺得操行女仔比較易取A, 因男仔本身都係比較多咀, 好動. 所以取A 的機會比女仔少.
所以我覺得如學校一定要收操行有A的學生, 好像對男孩子比較蝕底

作者: wykman    時間: 12-7-17 07:42

最記得阿囡五年班第一次派返來既成績表,學習表現B-,我都學得好外眼,阿囡成績主科全部有90分已上,唔明點解係B-,B都拎唔到,除非係個老追唔係好鐘意我囡囉!
作者: jennyjenny    時間: 12-7-17 09:30

wykman 發表於 12-7-17 07:42
最記得阿囡五年班第一次派返來既成績表,學習表現B-,我都學得好外眼,阿囡成績主科全部有90分已上,唔明點 ...

同你一樣,我個小朋友全級考10名內,但老師比佢個學習態度係B!!最奇怪佢又拎到功課優異獎,交齊功課獎。真係好想問下個老師,學習態度係點樣比分?
作者: HIN2003    時間: 12-7-17 11:13

jennyjenny 發表於 12-7-17 09:30
同你一樣,我個小朋友全級考10名內,但老師比佢個學習態度係B!!最奇怪佢又拎到功課優異獎,交齊功課獎。真 ...
學習態度 =/= 成績.
學習態度差, 可以成績好.
學習態度好, 可以成績差.
這是無關係的.

作者: 靚豬豬    時間: 12-7-17 11:17

HIN2003 發表於 12-7-17 11:13

同意 ~
作者: petunia    時間: 12-7-17 11:21

不難想像,個小朋友平時點對老師,做左d咩要老師做到呢個地步。

作者: IYMAMI    時間: 12-7-17 11:38

所以有時都好睇老師的個人喜好。  

作者: jennyjenny    時間: 12-7-17 12:33

HIN2003 發表於 12-7-17 11:13
但最奇就係2次家長日時見老師,老師都係讚佢上堂積極、專心,仲會安排我個小朋友做攝位人(即係隔住d傾計同學),功課又唔多錯誤(因為我唔會同佢對功課,咁總會有D錯既)
而家唔係話佢成績好就必須學習態度比A,而係佢其他各方面係老師口中同獎項上都表明佢唔差,但都只係拎B,才會令到我唔明白比分定義係點。

作者: HIN2003    時間: 12-7-17 12:49

jennyjenny 發表於 12-7-17 12:33
但最奇就係2次家長日時見老師,老師都係讚佢上堂積極、專心,仲會安排我個小朋友做攝位人(即係隔住d傾計同 ...

學習態度定義好抽象, 沒有絕對的評級.
老師讚你小朋友積極, 專心, 咁或者有其他同學更積極, 更專心, 咁咪攞A.

作者: dad1234    時間: 12-7-17 13:15

以我知小學操行係由幾個主科老師共同比分,唔係由班主任一個人話事。
作者: freeman108    時間: 12-7-17 13:18

回復 wsl05 的帖子

家長要檢討過自己怎樣教子女,唔好怪學校,敎小朋友行為最大責任是父母家人,不是學校.
作者: 兔仔得媽    時間: 12-7-17 13:44

問題真是永遠都在他人身上
作者: ANChan59    時間: 12-7-17 14:00     標題: 引用:樓主,唔係band+3同學先會受這種待遇,幾多

原帖由 ohnono 於 12-07-14 發表
我認識有小朋友呈分試科科幾乎A,但老師評操行為B,校長反而問老師如果該學生大部分A,操行B已反映該學生有問題,等如判她死刑,妳是否覺得她這麼差勁嗎?如果未至於那麼差,先給她A-,見家長時提醒她們的情況,讓小朋友有一個學期改善。當然家長哦到小朋友暈,但唔會翻唔到身。

朋友當校長是再生父母,孩子亦明白問題嚴重性,行為自然檢點好多,皆大歡喜。

作者: jennyjenny    時間: 12-7-17 14:03

HIN2003 發表於 12-7-17 12:49
學習態度定義好抽象, 沒有絕對的評級.
老師讚你小朋友積極, 專心, 咁或者有其他同學更積極, 更專心, 咁咪 ...

咁我都明呢D評級好抽象,只係覺得老師可以講比我知,小朋友未達標等家長多d提醒,始終學習態度B,去到搵中學時會有影響嘛。
作者: mrs.so    時間: 12-7-17 14:07

我大仔操行分開6個ITEM, 2個A-  /  3個B+ / 1個B, 據我所知, 我仔既小學係三個科任老師一齊評的.

我唔知呢個想法岩唔岩, 不過我個人覺得人更係有喜惡, 唔可以個個都喜歡你, 只要自己盡力做好, 已經無愧於心, 所以我經常提醒我仔要做好本份, 唔可以怨天尤人.
作者: bbbaba88    時間: 12-7-18 10:27

freeman108 發表於 12-7-17 13:18
回復 wsl05 的帖子

家長要檢討過自己怎樣教子女,唔好怪學校,敎小朋友行為最大責任是父母家人,不是學校. ...

你係唔係做老師?學校係唔係無責任?

作者: phoebepanpan    時間: 12-7-18 10:49

兔仔得媽  在社會工作都係咁的,打工的被老闆壓成世,駛唔駛食飯?
你在搵交哎嗎?
WHY 打工要被老闆壓成世. 唔識轉工咩? 全世界得一份工?

不如你話我知, 身為老師. 佢咁答我. 有冇問題?
一開口就: 你仔放學了,我諗佢冇打比你啦。

作者: grace_xian    時間: 12-7-18 11:11

安安的地盤 發表於 12-7-14 03:22

我都好唔滿意老師的標准, 攞個A-都難
作者: kwnie    時間: 12-7-21 11:05

回復 lilytse1983 的帖子

身同感受!! 小兒也是 BAND 3成績.
在P.5 - P.6 三個學期操行都是 B,
到 P.6 下學期就取得 B-, 還要在 10/7 派成績表才知道. 就是這樣, 叩門都沒機會.
問班主任, 他說操行分是各科老師綜合計算出來的. 但我相信操行表現分不是一天就得出來的結果, 既然各科老師都認同操行表現有下降, 如果老師是有心教好學生, 為何沒有在日常手冊, . 電話聯絡家長, 去了解一下小朋友發生什麼事. 我絕對明白教導小朋友家長有很大責任, 但試想下小朋友每天在校 7小時, 家長放工回家面對小朋友只得 2小時, 老師與家長的溝通是不可缺的,  現在看到的根本完全沒有做到家校合作. 到最後重要一刻, 才讓家長知道兒子被判決了死刑. 小學上中學可說是一個很重要的轉變, 時至今天, 連找一家校風好一點的 BAND 3 中學也沒有機會, 覺得很無奈. 唯有鼓勵兒子努力取得好成績, 希望成功轉校.
最後, 體會到現今時代, 有部份的老師, 不是有心教學, 冷莫無情, 只是為了賺取一份可觀收入的職業.

作者: phoebepanpan    時間: 12-7-21 11:19     標題: 回覆:kwnie 的帖子

完全認同。老師講大話,錯了又不認,點教學生?

作者: martin02    時間: 12-7-23 16:56

看完全部留言

覺得有些家長將責任全給老師

在學校7小時,在家17小時

自己好似全冇責任

家長可以想一想,全校所有學生都是A+的話有冇問題
作者: bbbaba88    時間: 12-7-23 17:22

martin02 發表於 12-7-23 16:56
看完全部留言

覺得有些家長將責任全給老師

你忘記減睡覺時間,所以沒有17小時,
加上課外活動和補課,更不只7小時在學校,
升中成續表十分重要,D老師都知。家長包括我只想了解仔仔在
校的情况,早點作出改善。咁其實老師有沒有責任?!

作者: pchui2046    時間: 12-7-23 17:49

回復 bbbaba88 的帖子

記得之前DBS嘅校長講過話佢都收過家長嘅律師信俾人告上法庭,事缘係有兩個學生有日係學校爭執打起來,其中一方(受了些少傷掛)嘅家長竟然發律師信告學校疏忽。法庭上,法官毫不客气咁同個家長講,如果而家係庭上突然有兩個人爭執打起上來,咁我雖唔雖要負責呢?!即時裁決駁回,退庭。如果學生在學校的個人品行/行為學校要負全責,咁就日日都好唔得閒,A同學帶K仔,B同學吸煙,校長咪要日日上法庭。例子可能誇張咗d,但家長一定要明白仔女係自己嘅,有任何問題要先自我反省,唔好將責任推到別人身上。
作者: bbbaba88    時間: 12-7-23 21:28

回復 pchui2046 的帖子

當我問老師怎樣方法才可引導孩子在行為上改善,
老師只回我一句,你個仔是你的,教他是你的責任,
如果不是,將來找不到工做。
老師投訴我個仔,我也知他有時很多咀,
我只想老師給我一些改善仔仔行為的方法,
他對家長這樣態度,操行應取多少分?

作者: pchui2046    時間: 12-7-23 23:07

回復 bbbaba88 的帖子

明白你的問題,我兒也是個「過動症」小朋友,小一時俾老師投訴到暈,總係班上走來走去,踎在椅上,「哩」係枱下,總之一句:失控。我自己係好清佢嘅問題,因為我每一晚臨瞓前都會同佢倾下偈,了解佢係學校点樣点樣,佢都會講下,好多時佢都知道做得唔啱,只不過自己控制唔到,後來帶佢睇醫生,食藥將個情況控制下來,而家d成績同操行都過得去。重有係小朋友嘅性格好大程度受父母影響,我脾氣唔好,鍾意鬧人,佢學足九成,當老師向我投訴亞仔鍾意鬧同學,我都O晒咀,唯有期期艾艾。我希望各位家長無論点忙都要盡量抽時間同小朋友溝通,父母的支持,就是他最好的盔甲。
作者: kwnie    時間: 12-7-24 14:57

回復 martin02 的帖子

教導小朋友當然做家長的都知道最大責任. 但在校的表現只有老師, 班主任最清楚, 是否有責任反映給家長知道呢 ? 何謂家校合作 ? 雙方都是為了我們未來社會主人翁, 打好基礎, 貢獻社會.

如果學校, 家長共同知道孩子問題所在, 而沒有給孩子糾正過來, 讓他繼續范錯, 這樣就算成績和操行是 D 也不能有怨言了吧!  

正所謂針吳吉到肉, 吳知庝, 米講風涼話 !

作者: cellon    時間: 12-7-25 00:36

wsl05 發表於 12-7-14 22:59
但家長有冇檢討過自己怎樣教子女!!

作者: CarlamMAMA    時間: 12-7-25 00:57

All this is happend to me before, My Son is now in S1 this september , starting new school life, hopfully he will improve , as he is not a sweet talk or shoes polish person , which I don't want he be too. so , I will get involve in school more as I notice , all the students whom parents is School parents association is treated differet, teacher is more nice to their children and they have more chance in the school activites, I could not change peoples unfairless and I will make sure it is not happending again to my child.
作者: vincentchiu888    時間: 12-7-25 06:13

CarlamMAMA 發表於 12-7-25 00:57
All this is happend to me before, My Son is now in S1 this september , starting new school life, hop ...
You have set a good example of how to deal with frustration in a positive way, differentiating those parants who know nothing but complaints.
作者: jeoy126    時間: 12-7-25 10:43

所以話,揀小學都好重要。一間好嘅小學,校長同家長都好重視派位。好似我地間小學,五年班開始已經操面試培訓,升咗六年班,學校開了幾次家長會,又進行面試特訓,各個都有機會參加。各個都有推薦信,每位面試回來的同學都要介紹經驗畀學校,學校留用畀下屆同學。到了統一派位環節,學校又開家長會詳細指導,然後填表格草稿,班主任一個個學生打電話,同父母傾點報志願,商量之後再填寫正本上交。等派位時,校長一早已為每位同學準備了推薦信,方便要叩門的同學及時走得。至此,學校每年有一半以上派去band 1, 98%以上派去前三志願。
我囡囡今年成功入咗第一志願,雖然唔知喺統一定自行收,但學校功夫真系做到足。所以,揀小學時都要打聽下學校是否好負責。
作者: phoebepanpan    時間: 12-7-25 13:28

cheuk01  留學生堂等於留老師堂,通知你個仔放學又嫌人遲,看家長已知個仔難教

請問, 你從何見到我話嫌老師遲放我仔??   我係覺得個老師為何咁主觀. 一口咬定我仔冇打比我.
唔該睇清楚先話人啦.

作者: shatin_yau    時間: 12-7-25 13:44

haha, 有冇補習教操行?
作者: CarlamMAMA    時間: 12-7-26 23:51

其實B操行都OK La.
My son been interview by DSS school, he been question about his B grade操行, So I just explain to the interviwer that he is talkative person and like to express himself. It end up my son got the offer in that school.
操行 =  finished all homework on time/play full attention during lesson/well manner! , Is your son got this type of personality, if not , why bother, it is most important to keep the child happy life in school .
Happy life in school equal to good result in school.
作者: qkhui    時間: 12-7-27 11:29

我仔在學校都無取任何優點. 讀書中等, 他是一個愛說話, 愛笑, 愛舉手答問題. 可能上堂比較主動及積極. 所以老師給B+. 其實我巳十分滿意. 因我了解仔仔是一個怎樣性格的小朋友, 如果要求仔仔取A-, 我覺得真是很難. 同他會很辛苦.

學期完, 班主任比了一封信仔仔, 信寫了: "欣賞你勇於為老師和同學服務, 亦常為同學帶來歡笑, 希望你好好發揮你的恩賜 ......."

收到這信, 比操行取得A更開心.

作者: icequeen123    時間: 12-8-6 15:39

點解個仔有問題,家長自己唔反省,
反而要怪老師,老師一個要對幾十至幾百個學生,
唔通個小朋友頑皮,都要老師系成績表話佢good ..good.. good 咩?

好似我個仔系好頑皮,老師都有反映系成績表,
我雖然有些唔開心,但我覺得系反映左個小朋友,
所以都冇問題。

同時系E年,我個仔個班主任,
差不多每天都將我個仔留堂,
我反而多謝佢,因為我個小朋友系有好多小問題,
而我要返工,佢特別對佢加強管教,
不時打電話反映佢學校表現。
真系超多謝...老師。

作者: YC    時間: 12-8-6 18:00

老師俾操行係好主觀, 我仔年年都最少3A2B或5A, 係三年級老師家長日明明話佢好乖, 但5B, 1個A都無
作者: ohnono    時間: 12-8-6 18:26

qkhui 發表於 12-7-27 11:29
我仔在學校都無取任何優點. 讀書中等, 他是一個愛說話, 愛笑, 愛舉手答問題. 可能上堂比較主動及積極. 所以 ...

阿仔都有這種性格,愛舉手答問題,愛提問,愛玩,愛幫助別人,亦被選為風紀和班長。但可惜的是對著不同老師,竟有不同效果。一、二年班時,被老師評為精靈活潑。三、四年班時,被老師評為好動、多說話。五、六年班時被評為好動、聰穎過人,勇於舉手發問、樂於助人。

其實問心,他都係喜歡傾計,坐唔定。好彩嘅係在最後關頭遇著一個好好的老師做班主任,懂得用不同角度去評賞小朋友,發掘優越的一面,就係咁就過左一關。

全賴有你的厚愛,才能成就今天我的兒子。多謝你,黎老師!!!

作者: vincentchiu888    時間: 12-8-7 19:48

ohnono 發表於 12-8-6 18:26
阿仔都有這種性格,愛舉手答問題,愛提問,愛玩,愛幫助別人,亦被選為風紀和班長。但可惜的是對著不同老 ...
請問邊間學校呀?
作者: brjhome    時間: 12-8-9 00:40     標題: 引用:Quote:freeman108+發表於+12-7-17+13:18+回

原帖由 bbbaba88 於 12-07-18 發表
你係唔係做老師?學校係唔係無責任?
佢肯定係老師!咁大反應

作者: brjhome    時間: 12-8-9 00:46     標題: 引用:Quote:兔仔得媽++在社會工作都係咁的,打工

原帖由 phoebepanpan 於 12-07-18 發表
你在搵交哎嗎?
WHY 打工要被老闆壓成世. 唔識轉工咩? 全世界得一份工?
講真有D老師說話技考真差勁,開囗圾著脷.真係要去學"中國傳統文化"

作者: brjhome    時間: 12-8-9 01:07     標題: 引用:Quote:qkhui+發表於+12-7-27+11:29+我仔在

原帖由 ohnono 於 12-08-06 發表
阿仔都有這種性格,愛舉手答問題,愛提問,愛玩,愛幫助別人,亦被選為風紀和班長。但可惜的是對著不同老 ...
你個仔就好啦!遇到個老師適用多角度去啟發各同學,感恩!感恩!

作者: Carey1205    時間: 12-8-9 02:15

好多時日校老師真係會偏心, 有D仲好衰架
有時未必晦關小朋友事,
反而家長應關心多D小朋友, 問清楚原因, 先至可對症下藥~~
作者: CY826    時間: 12-8-9 13:06

個人覺得D老師明知考中學寫評語時可唔可以手下留情D,例如一句:"仍需努力"始終小朋友仲細.仲要慢慢教.另外操行方面我覺得家長教重要過老師教.因為老師要兼顧嘅太多了.好難每一個小朋友都教得好好.
作者: cow    時間: 12-8-10 11:10

回復 CY826 的帖子

不能區分真實與虛構的事情 (撒謊)

須尊重他人擁有財產的權利 (盜竊)

須學習公平競爭 (欺騙)

以體能爭勝 (打架)

作者: talent2000    時間: 12-8-11 06:23

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5