教育王國

標題: 叩門令我和小朋友身心俱疲 [打印本頁]

作者: montery    時間: 12-7-11 06:29     標題: 叩門令我和小朋友身心俱疲

我女兒的成續一向是BAND 2 尾 - BAND 3, 但好的成績一路是進步中...

昨天一收到派位表問我, 間學校在馬鞍山, 但我地住九龍的... 心想可能佢看錯, 因為我從沒選這所中學.  因為, 我連馬鞍山在哪兒也不知

當我見到她的時候, 我真忍不住哭出來, 因為, 我沒法相信, 她連區內BAND 3也派不到, 反而派了去一間連怎樣去也不知的學校, 個女同我說, 班主任同佢講, 你媽咪不喜歡這間 學校的就快些找另一間了....

於是, 我立刻拉她走, 去找地方影印文件, 因為, 昨天才派回小六成績表, 但因時間太早, 沒太多地方營業, 昨天我天氣差不多30度, 在心急和激動情緒下, 我坐在街上哭了很久,  我知自己為甚麼哭, 是失望, 又很懷疑, 亦因為心疼她, 在她開始有進步, 開始知道自己目標的時候, 連一間像樣些的學校也不收她, 我也預了會派得不好, 始終...

昨天, 我同女女昨天去了7間BAND 2C - 3的學校也REJECT, 每次想起佢張派位証也忍不住哭出來, 她真的這麼差嗎?今天會再去試多一兩間, 對她來說, 原來我可以做的, 就只有這麼少,大熱天時還要跟我去這去那...  SORRY, 又忍不住了, 不來自己是這麼面皮薄  

作者: chun媽    時間: 12-7-11 06:35

作為媽媽,很了解你的心情,要撐住,要忍住,最好不要在女兒面前崩潰,要哭也要躲起來,否則她也會傷心,希望你今天再努力,再多試幾間,如果可以,直資得嗎?而家是玩緊音樂椅,我相信是有人會放一些學位出來,希望在明天
作者: 萬榮太太    時間: 12-7-11 06:36

作者: betty_18    時間: 12-7-11 06:41     標題: montery 的帖子

嗯,一定要頂住啊,知道你同女女已經因為叩門好辛苦,希望你女女可以盡快得到答复,入到一間心儀中學

作者: montery    時間: 12-7-11 06:44

多謝你們, 我本身校網KL2, 校風可以一點的昨天也去試了, 我今早會致電想試的中學看還接不接受叩門
作者: 霖霖B媽咪    時間: 12-7-11 07:26

絕對明白你的感受,上年的昨天的我,又何嘗唔係以淚洗臉?吃什麼都沒味兒,沒有睡覺,只想一早起身可以去邊間學校叩門!
上年,我叩了十七間學校,當中包括一看成績表就連報表都不比的學校!😔如無記錯,派位第二天黃昏開始有消息。
我與你同區,你可一試勞工子弟,新亞,彭學高。另外SSP的香島,又或者直資聖道迦南。
明白依幾日是很難過的,但都要撐落去。就算過了註冊日子,都仍然有機會的。要振作,不要怪小朋友,不要怪自己!要怪就怪班髙官想出既無聊玩意,玩足學生同家長一年半有多,自己仔女就拎納稅人$去哂外國讀書!
有乜野要幫手,即本出聲,亦可PM我。大家諗下計仔,K0佢!
加油!補充一句,到最後囡囡叩返第四志願!所以吾好放棄!

作者: wister    時間: 12-7-11 07:29

祝福你和女兒早日找到心儀的學校。。 :-)

作者: Siumingmama    時間: 12-7-11 07:44     標題: 回覆:叩門令我和小朋友身心俱疲

加油,加油!希望你們找到合適的學校。

作者: Emilyryan    時間: 12-7-11 07:45

加油. 唔好灰心. 我們都支持你的.
作者: phoebepanpan    時間: 12-7-11 07:46     標題: 回覆:叩門令我和小朋友身心俱疲

樓主,輸人唔輸陣,鎮定D,

作者: minijelly    時間: 12-7-11 07:52

試直資,聖道迦南,祝你成功
作者: Cindy    時間: 12-7-11 07:56

加油!Be strong!  

作者: coachcoach    時間: 12-7-11 08:05

媽媽加油!對小朋友有信心,祝叩門成功!
作者: Bonnie    時間: 12-7-11 08:18     標題: 引用:試直資,聖道迦南,祝你成功

原帖由 minijelly 於 12-07-11 發表
試直資,聖道迦南,祝你成功
聖道迦南仍有叩門位。祝你好運、勿灰心。 BK 的家長們都在支持啊。

作者: kcimum    時間: 12-7-11 08:22

加油!祝你叩門成功
作者: jaci    時間: 12-7-11 08:25

加油,不用太灰心,這幾天你叩過的學校,陸續會有學生因找到更好的學校而放位出來,過些日子你就會收到他們的電話,現階段可做的是鼓勵自己的小朋友,跟著盡可能多叩幾間
作者: 黃巴士    時間: 12-7-11 08:26

振作.  囡囡有母親支持, 佢會好感恩的. 加油. 加油.
作者: longlokma    時間: 12-7-11 08:28     標題: 回覆:kcimum 的帖子

好希望你可以搵到合適學校,作為父母的焦急憂慮完全明白
路我們可以帮手舖,往后點行要靠仔/女自己了

作者: Yanamami    時間: 12-7-11 08:30

Try Kowloon Tong School (Secondary Section).
作者: super888    時間: 12-7-11 08:31

support support 加油!加油!祝叩門成功!
作者: Emilyryan    時間: 12-7-11 08:33

試下彭學高 ,孔仙洲截止報名好像是十三號。
作者: 孖朗媽716    時間: 12-7-11 08:36     標題: 回覆:montery 的帖子

努力加油,希望在明天。

作者: Cecilbear    時間: 12-7-11 08:39     標題: 回覆:叩門令我和小朋友身心俱疲

睇到你段嘢我都眼濕濕,我都係今年升中媽媽,我囝都派得唔理想,尋日都去咗交表叩門,祝大家成功,努力

作者: CFHung    時間: 12-7-11 08:47

我見到你的
作者: wealth    時間: 12-7-11 08:49

Add oil. Never give up.
作者: na..na    時間: 12-7-11 08:52     標題: 回覆:叩門令我和小朋友身心俱疲

加油!加油!永不放棄!

作者: Yukyuk    時間: 12-7-11 08:58     標題: 回覆:phoebepanpan 的帖子

Agree.

作者: Yukyuk    時間: 12-7-11 08:59     標題: 回覆:霖霖B媽咪 的帖子

作者: cellon    時間: 12-7-11 09:01

加油,不要放棄。
Good Luck!
作者: son9698    時間: 12-7-11 09:22

派到馬鞍山邊間? 如校風好的話未必唔可以讀住先. 真的叩門失敗就解決交通問題, 中一努力點, 中二轉校.

繼續努力, 不要放棄.

作者: starfishting    時間: 12-7-11 09:27

加油!叩門的家長們,無論幾辛苦都要保持冷靜,人在冷靜的情況下,思想會較清晰,對叩門會有幫助,亦令到你們的子女,為自己高EQ 的父母感到自豪,今次是他們學習面對逆境的時候,家長們與你的子女大步跨越這艱難的一步!自此,令他們更加明暸到父母的關懷,更加努力讀書!祝叩門成功!

作者: 142526    時間: 12-7-11 09:29

回復 cellon 的帖子

上年我有個朋友十足十好似妳,家住深水埗,派去馬鞍山一間不好的中學, 又係受盡苦頭 , 最後佢入左 中聖(係直資中學).

唔好放棄,幾日之間會有消息的.留意有些直資中學,需然banding不髙 , 但老師是用心教的.

作者: cy101    時間: 12-7-11 09:30

ADD OIL!!
作者: Joe媽媽    時間: 12-7-11 09:34

回復 montery 的帖子

心痛過, 哭過之後再加油, 唔好再睇張派位証 lar, 明天會更好, 媽咪唔好放棄, 加油, 今日D辛苦小朋友受過就會知道的, 將來就會更比心機去讀好書. 有失亦一定有得, Good luck!  

作者: SaBB    時間: 12-7-11 09:40     標題: 回覆:叩門令我和小朋友身心俱疲

Kln band 3 中學好多都有不少叩門位,如何文田德蘭,九龍塘中學,賽馬會官中,基道,潔心,德貞

作者: qkhui    時間: 12-7-11 09:42

樓主, 你要加油ar. 既然你都說囡囡一路進步, 她見到派位紙同你的表現, 她也會很難受 . 我相信囡囡都巳用了很多努力, 如不是, 她的成績怎會一路進步呢 ?
雖然我仔仔未到升中一, 不過都快, 因9月就小五
見到你個message, 睇到我都好心痛, 我住馬鞍山的. 你囡囡派了去邊間中學 ?

為你同囡囡祈禱 !

作者: hugub    時間: 12-7-11 09:47

昨天我負責交表,超曬!今日就輪到阿囝去考筆試,一日走2埸,辛苦到
作者: jeoy126    時間: 12-7-11 09:51

作為昨天也參加了派位的媽媽,身同感受,很同情你和小朋友的遭遇,希望你們都能振作精神,祝福你們會去到一間合適的中學。

塞翁失馬安知非福,你的小朋友經歷了這樣的磨難,目睹你的傷心和痛苦,她才會迅速地成長和懂事。我不同意上面的媽媽所講,不要在孩子面前喊,要自己偷偷喊,那是極其錯誤的。當然,你可以在她面前大哭,但不能指責她,因為她欠缺的是一點運氣。

要讓孩子懂得承擔,這樣她才會更努力去讀書,當她明白自己因為冇讀好書而令媽咪如此煎熬,她才會從難過和自責中學會成長,以後才會好好讀書。

祝願你叩門成功,更展望將來,你的女兒經此一劫,將會懂事,以後會畀心機讀書。
作者: SK22    時間: 12-7-11 09:54

加油, 不要放棄.
去年侄仔其中一間叩門的九龍塘中學即收了他, 並且返埋該校的2星期的暑期課程, 然后收到何文田陳瑞琪學校通知有位, 咁即沖去報名了, 當時己是8月頭了, 所以你也不要灰心啊.
作者: htts    時間: 12-7-11 09:57

Add oil!  Don't give up!
作者: Kenpleple    時間: 12-7-11 09:57     標題: 加油.+唔好灰心.+我們都支持你的.

原帖由 Emilyryan 於 12-07-11 發表
加油. 唔好灰心. 我們都支持你的.
加油!如你灰心會影响小朋友心理!

作者: jvkll    時間: 12-7-11 09:59

我都祝要去叩門kei小朋友同媽咪可以順順利利叩門成功....因為我都眼見身邊有朋友kei囡及同學仔都派得吾好而吾開心兼眼濕濕...自己睇到都有d心up...真的希望他們盡快知道叩門結果!
作者: wyl    時間: 12-7-11 10:02

別氣餒,加油,祝你和囡囡好運!!
作者: amble    時間: 12-7-11 10:09

加油~!  試下直資st margaret co-ed, 可能仲會有位
最壞打算, 讀一年裝備好自己再轉其他, 不要太灰心, 祝你最後成功!
作者: 夏美    時間: 12-7-11 10:15

加油,別放棄
作者: 鴨媽    時間: 12-7-11 10:17

有無瞭解過馬鞍山間中學?  如果校風好, 係無選擇之下, 都可以試下呀!

畢竟而家香港D交通網絡, 有巴士, 有馬鐵..應該1個鐘內可以到.  

作者: Bluestar    時間: 12-7-11 10:19

音樂椅這遊戲, 會玩到9月, 甚至開了學最初幾天, 因為陸續會有學生轉校
所以要樂觀積極面對, 捱過這段煩惱日子

作者: 小京    時間: 12-7-11 10:19

叩門的媽媽小朋友, 大家加油努力, 一定有好學校收既~
作者: spw    時間: 12-7-11 11:03

努力呀,你女女一定記得你的勞苦.....
作者: alice44    時間: 12-7-11 11:18

預祝叩門成功. 加油! 唔好放棄.
作者: 師奶    時間: 12-7-11 11:54

樓主加油,祝願囡囡叩門成功!
作者: 依媽    時間: 12-7-11 11:56

+oil~~~

試吓搵多幾間校風好嘅女校問吓,起碼少咗一堆男仔去叩門......

SSP德貞聽人講校風都唔錯,有無試過喱間?

另外都可以打去保良局唐乃勤問吓,因為佢位多,可能仲有機會架....

唔好放棄啊!

作者: cellon    時間: 12-7-11 12:00

加油,加油。
作者: maxisau    時間: 12-7-11 12:08

加油!
作者: debbyyoyo    時間: 12-7-11 12:10

唉..我都一樣.派得唔理想
我小朋友係課室拿著派位書一路喊落樓
拿拿聲出去叩門.間間都要等.今朝去左間派
到既學校睇,真係好難接受d師資應該麻麻地
入到間中學見到有3 位老師有2個係度聊天中.
有個做緊野.都無同我地打招呼亦無問一句係咪來拿表格
作者: KJJ    時間: 12-7-11 12:12

加油呀, 祝叩門成功!
作者: Peanuts    時間: 12-7-11 12:15

樓主請不要灰心, 而家只係派位之後1天, 好消息可能遲d會收到, 別放棄!
作者: Debby_0127    時間: 12-7-11 12:18     標題: 回覆:叩門令我和小朋友身心俱疲

媽咪唔好放棄,要頂住呀!

作者: talent2000    時間: 12-7-11 12:25

作者: 靚豬豬    時間: 12-7-11 12:26

相信呢度每一位媽咪都非常明白樓主嘅心情, 樓主你要加油, 唔好灰心 !!

我自己都係住馬鞍山的, 我仔係區內讀, 黎緊升F.2, 介唔介意講你囡囡派去邊間呢. 或者我可以比D意見

作者: 施爾歐    時間: 12-7-11 12:39

可以試試德貞,我朋友個女在德貞讀,我睇佢又乖又純成績又高,應該教得唔錯ka,我朋友都係拍門進去的。如果已經拍了門,都唔使太心急,應該今日傍晚才會陸續收回覆的。祝好運
作者: montery    時間: 12-7-11 12:58

恆安村潮州會館.大部份媽咪所說的我大部份也去了交表, 但都是等電話通知, 合則約見. 我會堅強D,
作者: kcimum    時間: 12-7-11 13:01

montery 發表於 12-7-11 12:58
恆安村潮州會館.大部份媽咪所說的我大部份也去了交表, 但都是等電話通知, 合則約見. 我會堅強D,  ...

加油
作者: YMLIHK    時間: 12-7-11 13:08

作者: jannielam    時間: 12-7-11 13:08

我姨甥女去年扣門勞工子弟中學,即日考完試即收,你都可以試吓。
作者: shirley329    時間: 12-7-11 13:14

睇到你地 d post 我都眼濕濕. 因我個小朋友出年亦是升中, 成績浮浮沉沉, 而操行更加是 B- 呈分試又失手. 叫佢努力d佢答我會但我見佢態度照舊. 將來如果派得不好要面對叩門找中學
作者: dietcoke    時間: 12-7-11 13:28

加油,支持你!我都係過來人,二年前都係叩門先入到。不要灰心。呢幾日無結果唔緊要架,下星期學位大執位完會有好多位放出黎架。
作者: mielmiel    時間: 12-7-11 13:32

雖然我派得唔錯,但想起自己最好的同學同你情況一樣,都睇到眼濕濕,好心up。不要灰心,希望在明天。
我讚同之前有媽咪講,不要隱藏你的傷心,但不要怪責囡囡,就算口唔講,她可能已經好自責及內疚。經過今次,她看到你嘅傷心,以後成為警惕會努力發奮。
作者: son9698    時間: 12-7-11 13:41

恆安村潮州會館.大部份媽咪所說的我大部份也去了交表, 但都是等電話通知, 合則約見. 我會堅強D,  ...
咁, 真係要轉, 校風唔得呀!加油! 希望快d有好消息.

作者: littlelam88    時間: 12-7-11 13:59     標題: 回覆:montery 的帖子

加油呀!支持您哋

作者: 靚豬豬    時間: 12-7-11 14:18

Oh ~ 呢間又真係差d, 真係要轉............ 希望你囡囡最終叩門成功 !!!
作者: mamarosanna    時間: 12-7-11 14:28     標題: montery 的帖子

吾好傷心啦!你要化悲憤為力量!你有沒有試九龍塘學校(中學部) 昨天都有即時收生,校風都吾錯

作者: montery    時間: 12-7-11 14:39

回復 mamarosanna 的帖子

我早去了, 50/50, 等佢地電話回覆,多謝你地關心
作者: nono76    時間: 12-7-11 14:51

樓主加油丫..等你好消息
作者: allears    時間: 12-7-11 15:14

作者: 830mama    時間: 12-7-11 15:41

加油,不要放棄,預祝成功!
作者: ALAL    時間: 12-7-11 15:43

littlelam88 發表於 12-7-11 13:59
加油呀!支持您哋

作者: tonychu    時間: 12-7-11 15:56

加油呀,唔好氣餒呀,媽媽能撐半邊天,頂住呀...................
作者: like_travel    時間: 12-7-11 15:59

add oil ~ don't give up ! My daughter just got confirmed by "knocking door"
希望在今 / 明 天

作者: janelle00    時間: 12-7-11 16:05

不要灰心,事在人為,一定會找到的。
作者: Batgirl    時間: 12-7-11 16:10

作者: pooh仔    時間: 12-7-11 16:56     標題: 回覆:montery 的帖子

睇到你嘅派位結果真的忍不住
而家只好收拾心情同囡囡一同作戰!
祝你叩門成功!願主祝福你及一家RAY

作者: LILY媽咪    時間: 12-7-11 16:57

回復 montery 的帖子

加油,不要太灰心,因未到最後。
作者: yuen1818    時間: 12-7-11 17:15

唔好灰心!!  Add oil ar!!!!!  

祝叩門成功!!!
作者: GiCa    時間: 12-7-11 17:15

加油 !!!
作者: LOOLOO    時間: 12-7-11 17:29

加油~ 希望在明天.
作者: yipcharie    時間: 12-7-11 17:47

加油,樓主
作者: kent121333    時間: 12-7-11 18:05     標題: 回覆:叩門令我和小朋友身心俱疲

支持住呀樓主

作者: littleyan10    時間: 12-7-11 18:10

樓主加油!祝囡囡叩門成功!
作者: r16533    時間: 12-7-11 18:12

加油!! 加油!! 不要放棄!!  
非常感受到你的徬徨,令我回想起三年前同阿女叩門的情况
作者: S.S.    時間: 12-7-11 18:17

大少身都派了B3學校,,我亦都叩了幾間門,盡了力就咩結果都沒緊要,對我來講,比小朋友知道叩門係幾辛苦,叩到當然好,但叩唔到之後要點去行日後既路更加重要只要比心機,B3 都可直入大學, 依家人地唔收, 該更清楚自己有幾多料子,該從新裝備自己...先解決心情, 再解決事情 !
作者: YC    時間: 12-7-11 18:44

加油, 不要灰心, 支持你!

作者: yicy    時間: 12-7-11 19:01

回復 S.S. 的帖子

非常同意, 我呢兩同阿女周圍撲, 她剛同我說-媽咪,我今次有教訓, 學到野.
希望塞翁失馬,焉知非福

作者: wingleema    時間: 12-7-11 19:14

去沙田d 學校叩門la, 應該會有位ga, 九龍區d學位緊張d, 會難d叩到
作者: ritacs    時間: 12-7-11 19:18     標題: 回覆:montery 的帖子

加油,祝你叩門成功,仲有要保重身體。

作者: yicy    時間: 12-7-11 19:39

回復 wingleema 的帖子

沙田邊間?急急急
作者: khmama    時間: 12-7-11 19:39     標題: montery 的帖子

一路都會有位不斷放出嚟,唔使灰心。可唔可以講下叩咗邊幾間,睇下我地仲有邊啲學校介紹比你?

作者: vincher    時間: 12-7-11 19:59

Never give up! Add oil
作者: Bettyperry    時間: 12-7-11 20:01

你同囡囡要加油同振作
作者: karen2323    時間: 12-7-11 20:02

不要氣餒,就算暫時未有消息都不要失望,因可能遲D會有多D位出現。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5