教育王國

標題: 點解band 1 會派到去band3中學? [打印本頁]

作者: donomother    時間: 12-7-10 17:52     標題: 點解band 1 會派到去band3中學?

朋友一對孖仔,大孖成績無咁好,派到第一志願,陳瑞琪喇沙,而細孖成績較好是band1生,居然派到第18志願,賽馬會官立中學,我問是否過於進取,將全部band1放前面,佢亞媽話已經由第五間起已經填band2中學,佢話都唔知發生咩嘢事,今日不停扣門,未知結果,好慘!

作者: Kittymummy    時間: 12-7-10 17:55

donomother 發表於 12-7-10 17:52
朋友一對孖仔,大孖成績無咁好,派到第一志願,陳瑞琪喇沙,而細孖成績較好是band1生,居然派到第18志願, ...

搵定直資打底..... 講真.
作者: sadsam    時間: 12-7-10 17:57

佢個除機no.後羅,冇計!
作者: tungwai    時間: 12-7-10 17:58

緊係啦, 佢點會選頭5志願都係 BAND 1呀, 因佢選第二至第五志願的 BAND 1, 其他人會選做第一志願, 咁 BAND 1 競爭咁大, 重邊會有剩比佢呀
作者: YLE    時間: 12-7-10 18:03

之前填表填不好就會這樣的喔!所以我建議可以明天去扣「福建中學(觀塘區)」,今日去扣,覺得很好,而且是Band 1。各位家長,加油啦!!
作者: ksw    時間: 12-7-10 18:11     標題: 回覆:tungwai 的帖子

九龍城綱係可以,人地黃芴南摆第四都得

作者: 441    時間: 12-7-10 18:20     標題: 回覆:donomother 的帖子

佢可能係band 2,但以為自己 係band 1 生填表

作者: jaci    時間: 12-7-10 18:25

佢應該係跌出左Band1,而填表就當自己Band1咁填,就會去左Band3
作者: donomother    時間: 12-7-10 18:42

回復 YLE 的帖子

我都叫佢搵老師、校長寫推薦信去扣門,及去福建睇下仲有冇位,如果佢個仔係band one應該ok,佢有2個家姐,4姐弟都謮農圃道官立小學,兩家姐當年都填QE為第一志願,但都只派到第二志願,分別係迦密及華英,所以佢媽咪諗都無諗過最細個仔今次搞成咁。

作者: baby627    時間: 12-7-10 18:58

但今時唔同往日呢,現在如果填華英和迦密第二,應該都冇機會入,好多人都鍾意呢兩間㗎!
作者: johnnywalker    時間: 12-7-10 19:04

作者: wister    時間: 12-7-10 19:11

應該係頭幾個志願擺得唔係咁好

作者: tungwai    時間: 12-7-10 19:13

johnnywalker 發表於 12-7-10 19:04
係咁的話都唔會跌b3架,因為佢真係b1的話,會比b2生有優先揀校機會,所以點都會入b2學校。

所以,唯一可能 ...

但 band 2 學校, 亦會被 band 2 學生所選為第一志願, 餘額亦不多, 可能再加上佢除機號碼後, 當然亦有可能佢唔係band 1, 但學校應該有講呀, 以上都只是我的猜測
作者: johnnywalker    時間: 12-7-10 19:20

作者: tungwai    時間: 12-7-10 19:28     標題: 引用:Quote:tungwai+發表於+12-7-10+19:13+但+ba

原帖由 johnnywalker 於 12-07-10 發表
唔係。B1生係無論如何都可以比b2或b3生優先選校,就算b1生隨機號碼幾差都好,最多都係變左b1生之中最尾抽學 ...
🍱我都好想知點解呀,因亞女學校都有一個係 Band 1成續,而派佐去Band 3,學校都話唔點解,但會盡力幫佢搵學校

作者: johnnywalker    時間: 12-7-10 19:32

作者: jcctiu    時間: 12-7-10 20:44

Band 1 學生在統一派位如果沒有填錯表,就算你的隨機號碼是全香港最後,都絕對沒有可能派到 Band 3中學,不過如果填錯表就例外.有時學校的號碼例如387和378真的很容易弄錯,特別是不小心將一些Band 3學校號碼填在甲2或甲3兩個位置就一定會中獎.
作者: kenfu    時間: 12-7-10 20:51

作者: jcctiu    時間: 12-7-10 21:11

回復 kenfu 的帖子

在九龍城1-4揀唒Band 1一啲都唔進取,就算一至十都填Band 1抽到Band 2學校機會都唔高,更何況派去Band 3學校!但如果填錯一間Band 3學校在例如第二志願就真是死得人.
作者: khmama    時間: 12-7-10 21:30

回復 donomother 的帖子

學校內成績既高低次序, 唔一定等如呈分後調整完既分數次序. 呢個case好明顯細孖係band2, 所以頭4個band1選擇會落空, 但之後所填既band2已經係人地band2生既頭幾個志願, 因為失咗先機, 所以跌到第18志願既band3學校.
作者: cellon    時間: 12-7-10 23:31

jcctiu 發表於 12-7-10 20:44
Band 1 學生在統一派位如果沒有填錯表,就算你的隨機號碼是全香港最後,都絕對沒有可能派到 Band 3中學,不過如果填錯表就例外.有時學校的號碼例如387和378真的很容易弄錯,特別是不小心將一些Band 3學校號碼填在甲2或甲3兩個位置就一定會中獎. ...

除了家長填錯表外,大家有沒有考慮到有可能入電腦時入錯數字呢?

家長為自己子女只填一張表都可能填錯,但政府內負責將家長手寫的表格輸入電腦的公務員,要處理大量的手寫表格,會否錯看錯或輸入錯呢?由於資料輸入後不會交回學校/家長確認,錯了有誰知呢?

公開試考生想確認試卷沒有改錯分可以查卷;但家長想確認公務員有否輸入錯了又可以怎樣呢???

作者: leo_lee_in_hk    時間: 12-7-11 00:05

作者: leoncf    時間: 12-7-11 00:13

乙部的玩法是所有的band 1生都派到位後band 2生才開始派。所以band 1生的隨機號碼不論多差都會比band 2 生有優先。可能這位小朋友是band 2又或者是如Collon講有人打錯字。
作者: Mymaggie    時間: 12-7-11 00:28     標題: 回覆:tungwai 的帖子

派完每個band1生,才開始派band2生的

作者: ohnono    時間: 12-7-11 00:30

其實樓主的朋友有沒有誤會,點解會將兩兄弟的成績好壞來比較就知道邊個係乜野banding!阿哥選陳瑞祺,細佬重唔係揀band 1學校。

我地係呢度都講過萬千遍要返去問老師,自己很難估計。就算兩兄弟係同學校都有很多隱藏的調整分數據,我地家長係唔會知,學校老師係唯一可以解答你的人。我唔知你朋友有沒有請教老師,雖然有些老師都係隨口up,但我見到樓主你咁講,我重驚,很大機會係估錯banding,band 2當band 1。如果真係因為咁樣就無話可說!唯有不要延誤,速速叩門去。
作者: Tamer    時間: 12-7-11 11:18

本人看了以上各位的帖子,令我感觸良多,小兒去年就是一位學位錯配的受害者。小兒在油尖旺區一間老牌小學讀書,三次呈分試都肯定在Band 1範圍內,不曾在邊緣位置。選校時是較進取,13志願是一般區內 Band 1男孩都選的英中,在第4志願開始選他區 Band 1英中,第11開始選Band 2 中中,但最後獲派 23志願,一間他區Band 3中中,連學校也無法解釋,如果根據理論,就算隨機最後,應該也只會獲派Band 2 中中,為何會派去 Band 3呢?曾打去教局問,但回覆是官腔的:一切沒錯!奈何!至於扣門的辛酸史,又是另一個故事了!

作者: Jenng    時間: 12-7-11 11:45

我囡囡派到佢心儀嘅第一志願中學,我都希望各BK姊妹能為自己的小朋友搵到佢合適嘅中學,祝各位叩門成功!
作者: ohnono    時間: 12-7-11 11:56

Tamer 發表於 12-7-11 11:18
本人看了以上各位的帖子,令我感觸良多,小兒去年就是一位學位錯配的受害者。小兒在油尖旺區一間老牌小學讀 ...

你可否告知你從甚麼途徑可知小朋友是band 1?從老師口中?跟往年的同學的同各次的打排位比較?有沒有跟附近名次的比較?在派位後有沒有跟附近名次的同學仔比較,佢地是否都可以派往band 1學校,還是已有派往band 2學校?
作者: Kittymummy    時間: 12-7-11 12:04

本人看了以上各位的帖子,令我感觸良多,小兒去年就是一位學位錯配的受害者。小兒在油尖旺區一間老牌小學讀 ...

你呢個問題, 今年已經發生係我地學校一個女同學身上. 佢本身係band 1尾 (已經唔係最後果幾個band 1生).無奈已經派到去他區的2c 中中. 又係第23志願. 可能佢已經落左band 2佢自己唔知. 但我地本身果區既英中根本唔夠派, band 2 中中都係一樣. 會唔會就係講緊本身band 1 組別有機會跌落band 2既可能呢 ?

ps: 係佢之前一名果位同學仔就派左band 1, 不過佢係一早轉返其他區.  

好慘, 昨日已經叩左10幾間, 大部份都rejected. 無奈太輕視final exam, 考得好差. 因為一心諗住派位頭5間一定無問題.

作者: ohnono    時間: 12-7-11 12:28

Kittymummy 發表於 12-7-11 12:04
你呢個問題, 今年已經發生係我地學校一個女同學身上. 佢本身係band 1尾 (已經唔係最後果幾個band 1生).無 ...

除了估錯banding之外,還有好多其他因素會影響派位結果,最熱門就係而家經常有家長講band 1學生,但學校要第二志願開始填band 2學校。其他還包括填表的策略、幸運指數、或者家長填錯學校號碼、又或者教局在輸入號碼時打錯等等。
作者: kls12    時間: 12-7-11 12:32

呈分試中文/英文/數學獲得高分, 不代表呈分試高分,音樂/藝術成績如何?
作者: ohnono    時間: 12-7-11 12:36

kls12 發表於 12-7-11 12:32
呈分試中文/英文/數學獲得高分, 不代表呈分試高分,音樂/藝術成績如何?

就算你在校內獲得較前名次都唔代表你就一定是band 1,還要看你的師兄師姐的表現!
作者: 杰杰媽媽    時間: 12-7-11 12:37

今年聽咁多錯配事件,真係好得人驚呀!

仲要有d 肯定係band  1既
作者: CS0316    時間: 12-7-11 12:37

最後如果都係叩唔到, 都千其唔好失望, 最多在分派到的學校讀一年, 然後再叩插班生!!!
作者: Kittymummy    時間: 12-7-11 12:43

ohnono 發表於 12-7-11 12:28
除了估錯banding之外,還有好多其他因素會影響派位結果,最熱門就係而家經常有家長講band 1學生,但學校 ...
um..... 其實學校已經明示大家係邊個banding, 當時已經問過係用呈分既計法, 參考過去兩年師兄/姐既ranking而去排的.
同埋填表時已經比學校過目. 同埋都唔算太進取果d.  加上我地學校今年英中比例比去/多年前跌左成10幾%.

不過, 同區的其他校的媽咪話, 佢地校長一早都話呢區band 1 今年唔夠派, band 2位唔多. 所以走得就走, 如果可以既話 (轉區).

作者: Tamer    時間: 12-7-11 14:07

回復 ohnono 的帖子

學校有講明學生大約是什麼Banding,如果是邊緣亦有講,小兒全級排名算高,全科A,學校亦是區內薄有名氣的老牌小學,而學校每年都有超過一半人派往英中,成續差過佢的都入到,所以冇可能是 Band 2,而且是連Band 2中中都入唔到呀!好彩最後扣門入翻,但過程真係辛苦到不得了,包括小兒,一星期內不停考試!

作者: kkma    時間: 12-7-11 14:35

A全級排名高於B
A - 本區band2 全港band1
B - 本區band2 全港band1
B 甲部入了band1 中學
A 乙部入了band2/3 中學

作者: ohnono    時間: 12-7-11 15:34

Tamer 發表於 12-7-11 14:07

學校有講明學生大約是什麼Banding,如果是邊緣亦有講,小兒全級排名算高,全科A,學校 ...

我只是覺得你將條保險線填得好後,在油尖旺區好少將第一間band 2學校放在第11位,第一油尖旺本區的band 1學校唔多,可想而知,你填了幾多他區的學校入去。同時,他區的學校大多得幾個位,人家填第一、二位的一下子就搶晒。跟本沒可能等到你第四、五、六位的去爭。

還有一點,就算在九龍城我地d家長最多都係將第一間band 2學校放第七、八位,甚至更加前,何況在油尖旺。試想一想,你更將一些本來好微機會的學校都放進去,只會延遲你選校的機會,如果你是band 1生的話,第一至三的志願唔得,隨時跌進第十二志願的band 2學校,但第十二志願的學校,人家放第四、五位的,又搶晒,這樣做只會將獲派志願更加推遲。

最後,不得不講番油尖旺的banding分配和學校的校內成績。我只可以話用畸型來形容。之前我地都有講因為有學校參與呈分但不參與派位,無形中,會將全區的banding推後。所以校內成績好好但並不保証是band 1。師兄師姐同排名的可以獲派band 1學校,因為人家有呈分但沒派位,所以有band 1學位剩餘,並不等如你是band 1,只是你師兄師姐好彩。之前我有講過,提到特別係那些名牌小學,為了催谷學生入band 1學校,不惜鼓勵band 2同學(學校更係唔會話比佢聽係band 2啦)報讀band 1學校。幸運地未縮班前,比較容易摶到,但上年係第一年縮班,連老師自己都沒有數據可參考,所以上年的派位成績不理想是可以預期。但今年錯配由於縮班的影響的機會係冇上年咁大。

作者: kkma    時間: 12-7-11 15:43

一個band1生把band 2學校排在20位以後是沒有問題的。
如果入不到, 那所就不是band 2學校了!
作者: OfficeMgr    時間: 12-7-11 16:03

khmama 發表於 12-7-10 21:30

學校內成績既高低次序, 唔一定等如呈分後調整完既分數次序. 呢個case好明顯細孖係 ...

作者: cgefamily    時間: 12-7-11 16:15

the teacher should have given advice??
作者: talent2000    時間: 12-7-11 17:12

作者: gabriela0407    時間: 12-7-11 18:01

我聽說今年舊油天有一個band 1 男仔入了新民(band 3), 四處叩門.
作者: ohnono    時間: 12-7-11 18:12

gabriela0407 發表於 12-7-11 18:01
我聽說今年舊油天有一個band 1 男仔入了新民(band 3), 四處叩門.

油尖旺就係咁。就算確認係band 2生,我會提議尚可摶一間半間band 1學校。若是Band 1生,比band 2生要更加保守才好。學校記錄良好的,還多點保障,若學校多壞記錄的,就更加要小心!

人為錯誤,一定比電腦多!

作者: johnnywalker    時間: 12-7-13 00:01

作者: ohnono    時間: 12-7-13 00:19

johnnywalker 發表於 12-7-13 00:01
其實呢個世界好難講,我識有親戚個女,沙田區,頭幾位都係揀b1,最後入左第4位既沙官。沙官呢db1英中排第4 ...

沙田區又唔同玩法,佢地好多band 1學校,人數又多,有家長話派到第七、八志願都重係band 1學校。又有家長話第十一志願先開始填band 2學校。得閒我地搵埋其他沙田的家長切磋下,交換下心德!
作者: redkoni    時間: 12-7-13 01:51

大家好似無諗過學校自己報分(呈分試)可能報錯分,老師佢哋都係對住個電腦芒access教育局個網入分啫,教育局個電腦會好忠心咁將該學生由Band1變Band2,Band1抽到所謂Band3就話無可能啫,家陣係Band2抽到所謂Band3都可以解釋吧!天有不測之風雲,人有霎時之禍福,估Banding都話明係「估」咯,認命喇!

作者: khmama    時間: 12-7-13 08:21     標題: redkoni 的帖子

向來都唔排除呈錯分嘅可能性,係就唯有認命,鬼叫教育局唔公佈banding。錯咗冇得上訴

作者: ChiChiPaPa    時間: 12-7-13 08:56     標題: khmama 的帖子

向外公佈有好有壞,但最少應在選校前,把孩子的組別通知家長。不通知家長的理由係乜,可能就係唔想俾你知教育局的安排出錯。

作者: Tamer    時間: 12-7-13 09:40

我承認底線定得低,因去年我曾經把油尖旺的英中學額相加 (當然減去直資及自行位),再把油尖旺升中人數相比,應該是夠學額給Band 1生的 (連學校都係咁講),再加上頭兩個志願都揀男校,老實說我當初以為頭三志願已入到,就算第四志願入到Band 2中中,小兒也不願意,所以才揀他區英中。

其實據我所知,每年學校都有兩三個有這情況,今年也不例外,真是百思不得其解,去教局問,他們不會給你看分紙,只說查過冇異常,入錯資料又有誰知?只係你唔好彩,

作者: khmama    時間: 12-7-13 09:59     標題: Tamer 的帖子

其實抽獎最好好似報大學咁樣,比家長自己上網填,仲可以有機會去改,衰得甘心啲。學校輸入嘅分,比家長確認然後自動呈交系統咪少啲錯囉。最好每次呈完分都有個band,甚至區内各band嘅分數range,比你知道差幾多升band更好。

作者: orangebb    時間: 12-7-13 10:05

回復 johnnywalker 的帖子

真架, 時也命也!

好似北區, 得5間band 1, 你嘅第2志願已經係人地第1志願, 所以學校叫哂band 1學生第2志願已經填band 2 中中, 你唔聽, 煩到你嘔, 不斷施壓.......又話你咁填係斷送仔女前途等.......

作者: Kittymummy    時間: 12-7-13 10:13

orangebb 發表於 12-7-13 10:05
回復 johnnywalker 的帖子

真架, 時也命也!

無錯, 除左講banding, 人為因素...etc. 仲要好睇本身果區英中位有幾多, 果年有幾多小六學生....etc
作者: redkoni    時間: 12-7-13 11:35

khmama 發表於 12-7-13 09:59
Tamer 的帖子
其實抽獎最好好似報大學咁樣,比家長自己上網填,仲可以有機會去改,衰得甘心啲。學校輸入嘅分,比家長確認然後自動呈交系統咪少啲錯囉。最好每次呈完分都有個band,甚至區内各band嘅分數range,比你知道差幾多升band更好。

khmama,

Too good to be true.    我想加多一樣嘢,最好可以睇埋自己嘅absolute EDB rank order,哈哈

作者: Tamer    時間: 12-7-13 12:02

很同意大家所講,最諷刺的是我有兩個兒子,同一間小學,成績也差不多,可能細仔重好啲,只不同年份升中,大的派去全港排名頭幾間的英中,細的派去會考冇人合格的Band 3學校,我真係接受唔到囉!

作者: kkyeung123    時間: 12-7-13 12:11

2 main keys,
1 is EDB rank no.
2 is your luck no.
作者: orangebb    時間: 12-7-13 14:46

回復 Kittymummy 的帖子

所以"區區唔知區區事", 真係有苦自己知!  

仲有, 要加多一樣呀, 好似打牌咁, 好多時好冤家, 如果自行收54人, 你係第55個, 而面試又有少少人夾人; 係學校考試呈分都係, 個個老師比分準則都可以有出入, 作文/音樂/視藝呢幾科就最易手鬆手緊, 明明主科全級頭5都無用, 閒科隨時出事, 結果呈分排名又去到10幾20, 甚至30都有機 !

時也命也 !

作者: wendyw    時間: 12-7-13 17:39

偶然見到這個帖子,樓主講的孖仔跟我孩子是同學·,據瞭解,細佬的成績是全級前35,如果真是前35,那就肯定是band 1。爲什麽派到賽官呢?百思不得其解?難道真的輸入電腦時數字搞錯?
作者: johnnywalker    時間: 12-7-13 18:09

作者: donomother    時間: 12-7-14 07:08

回復 wendyw 的帖子

是同學嗎?你小朋友派得滿意嗎?我放榜後第二天再打比佢媽媽,關心她叩門有沒有好消息並安慰她,最慘係很多學校都同時於第二天截止申請,但同一時間所有band1中學都有幾百人爭幾個位,所以排隊,填表交表,一天內不能去多丶間學校,最慘就是很多學校也同一時間進行筆試,最後她只夠時間選了銀禧及另一間我忘記了校名的學校筆試,她說心刀交碎,最可憐是她那兒子,她説由小教導他勤學苦練就有好成績,讀到好中學,他一直期待入讀二家姐間中學(華英),怎料平時讀書較差的大孖及其他同學都派得比自己好,所以受很大打擊,我唯有安慰他稍後可能有好消息及積極面對現實,鼓勵佢個仔繼續努力,當然唔放棄叩門,但萬一讀賽官,這校也有一班精英班,只要努力全級考第一,中二再叩或band3中學都可出band1學生入大學,但她當然說針唔咭到肉唔知痛(我自己2個小朋友當年都是派到第一志願,沙田band1英中)但後來同佢講咗成個小時,她說個心舒服d唯有祝願她最後叩門成功。

PS: 其實人生咁漫長,幾十年後想番轉頭可能只是小事而矣!由出生至工作,要經歷不同的試鍊,過程中除努力外不可否認很多幸運成份,但那一部分我們掌握不到,改變不了只可調節自己看事情的心態,所謂積極樂觀面對^^

作者: ChiChiPaPa    時間: 12-7-14 07:29

學校有沒有用標準分差的計法,而非簡單平均去協助家長準確估計呈分試排名呢?女兒讀宣小時,學校會另外通知呈分試排名。以標準分差計算的呈分試排名和成績表上按科目比重計算的簡單平均分排名是會有出入的。
作者: cellon    時間: 12-7-14 07:43

khmama 發表於 12-7-13 09:59
其實抽獎最好好似報大學咁樣,比家長自己上網填,仲可以有機會去改,衰得甘心啲。學校輸入嘅分,比家長確認然後自動呈交系統咪少啲錯囉。 ...

一早有人建議過,但政府不理會。
百多萬的納稅人可以選擇網上填寫報稅表,為什麼每年數萬的小六家長不可以選擇直接網上填表選中學?

選擇用網上填表選中學,程式上可以提供很多避免填錯的功能,例如:
- 家長填上學校號碼時,自動顯示學校全名和學校提供的學額。
- 程式上防止男生選錯女校,女生選錯男校。
- 程式上防止學生選錯他區的學校。

作者: donomother    時間: 12-7-14 08:13

的確沙田係好區,當年升中講座我記得沙祟校長在台上叫sure自己子女係band1生的話,記得把頭十幾間英中填晒前面,因為沙田區band1英中學額多過學生,反而小學的老師比較保守到第四志願就要我小朋友放間band2頭中中落去,所以當年份選校draft擦到爛哂,所以派四志願派到沙官一點也不出奇,當人人以為入唔到,唔敢膽揀的學校反而易入。
作者: 杰杰媽媽    時間: 12-7-14 08:16

"  PS: 其實人生咁漫長,幾十年後想番轉頭可能只是小事而矣!由出生至工作,要經歷不同的試鍊,過程中除努力外不可否認很多幸運成份,但那一部分我們掌握不到,改變不了只可調節自己看事情的心態,所謂積極樂觀面對^^   "

呢個係我做人既宗旨,SO人都冇老得咁快..........

作者: wendyw    時間: 12-7-14 08:30

聽講他也叩了陳瑞祺,很大機會叩到,希望有好消息!這個意想不到的的派位結果,一定讓他媽咪措手不及,真是可憐了小朋友和家長,這麼熱的天氣,要周圍樸叩門。以他的成績,要叩到比賽官好的學校應該並不難,如果真的不理想,讀一年再轉校,正面一點看,就當是磨練自己,只能這樣。聽講他第一志願是華英,我本來自行時第一也是華英,到統一時我放棄華英了,為求穩,第一志願填了自行第二的英中,如願派到了。到現在我也不明白,他為什麽會派到BAND3的賽官?

PS:兩個小朋友非常可愛,我兒子說樣子簡直似到十足十,唯一不同的,他們是認臉上那個不同的標誌

作者: donomother    時間: 12-7-14 08:43

回復 wendyw 的帖子

對呀!我都叫佢求穩去大孖派到間中學陳瑞祺叩門先,雖然只是band2頭都比現在程況好,但她都失晒信心話交咗表校長話仲揀緊,好慘...因叩門階段選擇權在學校手上,很多學校都會吊高嚟賣,最可憐是小朋友,我反而很久沒有見她那對孖仔,其實她四姊弟也長得男才女貌,我大仔係佢囡囡的幼稚園同學,所以認識了她們十幾年了
作者: wendyw    時間: 12-7-14 14:41

這兩天大孖細孖都沒到學校,估計去面試,考試了,希望有好的消息。
作者: peggy    時間: 12-7-15 15:17

囝囝係荃灣讀小學屬b1尾生 , 幸運地派到區內b1尾b2頭既心儀中學, 但囝囝有3位b1同學派了b3中學, 佢地全級名前肯定是b1中成績名次都高過囝囝, 叩了幾日門都冇學校收
作者: Kittymummy    時間: 12-7-15 16:25     標題: 引用:囝囝係荃灣讀小學屬b1尾生+,+幸運地派到區

原帖由 peggy 於 12-07-15 發表
囝囝係荃灣讀小學屬b1尾生 , 幸運地派到區內b1尾b2頭既心儀中學, 但囝囝有3位b1同學派了b3中學, 佢地全級名 ...
吾係下話,又係咁樣。點解今年好似有咁多錯配架,有冇叩直資呀?我個女間直資註冊時都見有荃灣區小學一同去註冊。

作者: khmama    時間: 12-7-15 16:28

年年都好多錯配架啦, o的學生完全唔知自己banding, 錯配都唔出奇.

作者: TKO2040    時間: 12-7-17 14:27

回復 khmama 的帖子

同意

沙田多英中, 有年一間小學, A學生考得好後7X, 老師講明是BAND2頭; 另一位B同學是6X, 老師說是BAND1尾,B同學父母想, 抽既是BAND頭尾都係樣, 將沙田最TOP放前, 填了十幾間都是英中,結果派去馬鞍山一間BAND3中學.

而 A學生將BAND1尾中學,又有收過BAND2生既英中, 放第一, 最後去英中郭XX.

其實基本上以上2人都是BAND2學生, 後者唔知, 部署錯曬, 派了去BAND3中學.     

作者: woodst    時間: 12-7-17 14:45

作者: Kittymummy    時間: 12-7-17 16:47     標題: 引用:回復+Kittymummy+的帖子 年年都好多錯配架

原帖由 khmama 於 12-07-15 發表

年年都好多錯配架啦, o的學生完全唔知自己banding, 錯配都唔出奇.
今日去左直資中學聽orientation, 吾少黎自荃灣區,真係重災區,29志願都有!

作者: ohnono    時間: 12-7-17 18:21

有時災區無分輕與重,有家長派二、三志願都四出叩門;有家長派伊中,又四出叩門。

最經典的莫過於西貢區,未派位前,個個都話將軍澳係重災區,因為嚴重缺乏band 1學額的關係,將有超過3成band 1生未能在原區升回band 1英中。

誰知派位後,個個爭先恐後上來報喜,有的話獲派頭三志願的有98%,當睇清他們獲派的學校更是吃了一驚,多半去了區外的名英中!又有的話學校裡band 1同學獲派第一志願的有95%,即是差不多全數獲得第一志願!

除了恭喜他們之外,只能歸夠於因為他們太瞭解和熟識這個遊戲的玩法!

作者: alexcocomummy    時間: 12-7-17 23:10

回復 ksw 的帖子

佢係咪跨區,女女第一志願派唔到,差過佢嘅同學派到

作者: johnnywalker    時間: 12-7-17 23:54

作者: chiubetsy    時間: 12-7-25 18:03

各位媽媽,你們好!

因為囡囡今年升小六,下年要升中派位了,所以我也要開始在EK爬文進修了,希望不會太遲吧!

作者: like_travel    時間: 12-7-25 20:45     標題: 緊係啦,+佢點會選頭5志願都係+BAND+1呀,+因

原帖由 tungwai 於 12-07-10 發表
緊係啦, 佢點會選頭5志願都係 BAND 1呀, 因佢選第二至第五志願的 BAND 1, 其他人會選做第一志願, 咁 BAND 1 ...

無理由第五志願就選band 2. 樓主朋友無錯呀! 我在十幾位後始填band 2. 除非佢被誤導以為自己係BAND 1 生.....原來係BAND 2 人

作者: hinhin-mother    時間: 12-7-26 11:06

點解band 1 會派到去band3中學? 原因有3個:
(1) 選校太進取、(2)學校跌Band、(3)以為自己係Band1A-1B,原來Band1C-Badn2A.!
作者: mzm_mzm    時間: 12-7-27 08:44

我女兒在校評估是band 1c - band 2a, 但同樣派了賽官,出事當日即刻四處叩門,一星期叩了20幾間,在分班試前(17-07)才有一間 band 2b 中學收她,一星期的叩門,真的苦不堪言,我們選校已經不進取,第一選band 1c, 第二選已經是band 2a及第三已經是band 2b, 派位結果是意料之外的"差"
作者: Jackieson    時間: 12-7-27 09:46

chiubetsy 發表於 12-7-25 18:03
各位媽媽,你們好!

因為囡囡今年升小六,下年要升中派位了,所以我也要開始在EK爬文進修了,希望不會太遲 ...
吾遲, 睇多d啦, 會好有得著, 正如上面家長講, 自行階段的兩間好重要, 其中原因係有d中學到叩門階段只會接受果d學生曾經在自行階段時有選過佢地學校的申請. 小心部署!

作者: khmama    時間: 12-7-27 16:47     標題: mzm_mzm 的帖子

賽官係第幾志願?

作者: donomother    時間: 12-7-28 21:03

前幾天跟他媽媽見面,知道小朋友最終也能叩門到大孖間中學,陳瑞棋喇沙雖然只是band 1 尾 band 2頭英中,但總比賽官強。

作者: senkawa    時間: 12-7-28 21:26

那就太好了! 希望細佬唔會因為呢次嘅事而有不好的影響...
作者: mzm_mzm    時間: 12-7-28 23:33

是16,老師說是band 2

作者: ohnono    時間: 12-8-3 21:32

mzm_mzm 發表於 12-7-28 23:33

是16,老師說是band 2

我相信又係邊緣人的問題。邊緣人第一志願填band 1c,絕對沒錯,但第二志願就不應填band 2a。

只有當你仍然相信小朋友仍是band 1的時候才會這樣填,因band 1的同學最差只會派去band 2學校,

所以你填band 2a的學校對band 1的同學來說是沒錯。

但若小朋有是band 2的時候,就悔不當初了。Band 2a學校只能填第一志願,沒機會有位剩給第二輪,

但偏偏你又將他填第二志願,所以好有可能派不到。人家第二志願填band 2b的時候,

你又將band 2b的學校放第三志願,變成一路向後順延。

始終band 2生會比band 3生優先派位,看來,你還將大部份band 2學校填盡了,之後才開始填band 3學校!

作者: talent2000    時間: 12-8-11 06:42

作者: talent2000    時間: 12-8-11 06:54

作者: ANChan59    時間: 12-8-11 12:15

最接近現實。
作者: cclbaby    時間: 12-8-14 12:08

看完以上的 posted, 我都好擔心排位的步處, 一排錯就真係大獲了。請問九龍城校網好定係油旺校網好呢?
作者: ANChan59    時間: 12-8-14 16:45

回復 cclbaby 的帖子

搞錯Banding最致命,排名是次要。
作者: chrischeung    時間: 12-8-15 22:35

原來油尖旺都系重災區,咁轉九龍城會吾會跌BAND呢?
作者: cclbaby    時間: 12-8-16 10:07

本人都想知是否會跌 banding,因我也在考慮中﹗

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5