教育王國

標題: 急問港島蘇淅英文班好抑或港島區鄧鏡波好? [打印本頁]

作者: ppmummy    時間: 12-7-10 15:21     標題: 急問港島蘇淅英文班好抑或港島區鄧鏡波好?

小兒獲派堅尼地道鄧鏡波,未知能否入讀英文班,但港島蘇淅巳收他入英文班,我應如何抉擇?急!

作者: cecibellemama    時間: 12-7-10 15:33

論名氣鄧鏡波 好D
作者: Dumbledore    時間: 12-7-10 15:35

回復 ppmummy 的帖子

鄧鏡波
作者: evacalbee    時間: 12-7-10 15:37

*** deleted ***
作者: 瑄婷    時間: 12-7-10 15:48     標題: 回覆:急問港島蘇淅英文班好抑或港島區鄧鏡波好?

蘇淅普通話教中文,而又入到到英文班,咁相比語言能力高些!

作者: ppmummy    時間: 12-7-10 15:54

謝謝您們的快速回覆!
我就是想孩子的語文水平好些而去考蘇淅,但聽說鄧鏡波Banding高D,真的不知如何是好!

作者: baba987    時間: 12-7-10 20:05

作者: baba987    時間: 12-7-10 20:06

作者: ppmummy    時間: 12-7-11 00:41

其實灣仔鄧鏡波同北角蘇淅公學分別屬於Band幾呢?
作者: JustAParent    時間: 12-7-11 01:47

想也不用想吧 ...
作者: ppmummy    時間: 12-7-11 02:03

謝謝你們明確的指引!那麼我要到蘇淅取回註冊証了。因為他們說10/7兩時前不註冊,學位就沒了,所以先急急辦理,回來才跟大家商量!
作者: petunia    時間: 12-7-12 01:01     標題: ppmummy 的帖子

不用想,唔好以為蘇小多人爭中學都會好.大把人派蘇中後急找其他學校

作者: bobo101^*^    時間: 12-7-12 13:49

鄧鏡波好D!
北角蘇浙公學好差, 讀佢不如讀玫瑰崗中學!
作者: ppmummy    時間: 12-7-12 15:24

唉!我有個朋友同某名牌中學副校長傾過我呢個問題,佢嘅答覆都好詳細:
鄧鏡波:
(1) 傳統
(2) 學術及教學質素普普通通(會被St. Jo, Queen's 等學生追住來打)
(3) 校舍偏細
(4) 學生在學習上的自由度頗高

北角蘇淅:
(1) 以前官校時辦得不好
(2) 但十年前轉為直資後師生比例及質素好了很多
(3) 雖非Band One 直資,但在無法入名牌直資(如Co-ed, 赤柱聖士提反等) 便會考慮蘇淅,所以近年亦受歡迎
(4) 如想孩子將來出國留學,Form 4 可選I.B. 課程

總括而言,「鄧」係一間普通的學校,前景普通但不會差。「蘇」的直資部就係「非名牌但也開始受歡迎」,亦能提供外國升學的I.B.課程。

昨晚聽完他的分析後,我同我老公都hold住,今日都未去「蘇」取回註冊証。

作者: 瑄婷    時間: 12-7-12 15:44     標題: 引用:唉!我有個朋友同某名牌中學副校長傾過我呢

原帖由 ppmummy 於 12-07-12 發表
唉!我有個朋友同某名牌中學副校長傾過我呢個問題,佢嘅答覆都好詳細:
鄧鏡波:
(1) 傳統
果然係專業意見

作者: ppmummy    時間: 12-7-12 18:37

一直以來我同老公都係想孩子的語文水平好D,所以才去考蘇淅英文班,希望在他能在英文及普通話的學習環境中自然成長,那位副校長的見解多少都觸動到我們,為孩子的出發點也有點不謀而合。
作者: elbar    時間: 12-7-12 19:48     標題: 回復+ppmummy+的帖子 鄧鏡波+

原帖由 Dumbledore 於 12-07-10 發表

鄧鏡波
Agree

作者: baba987    時間: 12-7-12 20:42

作者: sincat    時間: 12-7-12 21:34

我女兒本身成績幾好,也派不到好學校,只派到中文Band3,我今天也到過蘇浙了解,仲同D老師傾過,感到老師幾好,師資也很有經驗,若入到英文班,會否好呢?但看到那麼多留言,不知到是否如所見所知的正面,常看到說附近很多差學生,蘇浙究竟好不好呢?(註:看到蘇浙不好的討論多數是數年前的討論資料,不見近年有任何討論,是否已升了banding)
作者: sincat    時間: 12-7-12 21:42

蘇淅轉為直資後,是否全部自已選生,抑或要接受教署派位,比例如何呢?我如眾多母親,現在也很心急想知好不好選擇蘇浙!ppmummy最後如何選擇呀?
作者: yantabo    時間: 12-7-13 00:01     標題: 回覆:急問港島蘇淅英文班好抑或港島區鄧鏡波好?

push!I want to know too!!

作者: ppmummy    時間: 12-7-13 00:03

我仲考慮緊,副校長的意見可取,我自己見到D老師又好好,好有心;但我真係唔係住响東區,D學生有幾壞我真係唔知,一聽到「黑社會」三個字就好驚!點算好?!

作者: 瑄婷    時間: 12-7-13 00:31     標題: 回覆:急問港島蘇淅英文班好抑或港島區鄧鏡波好?

其實讀得咁驚,就不如放棄啦!不過我知蘇淅好似中一至中三都係留校午餐,而且有校車接送!所以應該會專心些,無機會出外攪事!

作者: oldjac    時間: 12-7-13 00:35

如你說的是北角蘇浙公學,我朋友上年試學第三日走人,因太多粗言x語,因朋友兒子比較文靜不習慣,立即轉校了
作者: ppmummy    時間: 12-7-13 01:06

oldjac,謝謝您告訴我有關蘇淅的「近代史」,新鮮熱辣。
我拿拿淋同老公商量過了,明天到蘇淅取回註冊証,先到鄧鏡波註冊,再等其他學校有沒有取錄通知。

作者: 瑄婷    時間: 12-7-13 08:19     標題: 引用:如你說的是北角蘇浙公學,我朋友上年試學第

原帖由 oldjac 於 12-07-13 發表
如你說的是北角蘇浙公學,我朋友上年試學第三日走人,因太多粗言x語,因朋友兒子比較文靜不習慣,立即轉校 ...
你朋友真幸運,開學三日仲有學校收!最終轉到那裡?

作者: ydoris    時間: 12-7-13 09:03

老實說,人人都咁講既,吾多吾少都有幾分真架.現實D來講即使佢轉直資可能真係好左,出來做事升學,人地都會睇你既出身.成績好既傳統校便是高材生啦.想係語文好既未報出面D課程LOR!學校吾會俾晒D野你,好多人都係自己出去學架.全世界既老師都係想教好D學生既,要專重,但反過來,上課既情況係又位知多少?學好三年,學壞3日...一個副校=咁多個家長???比例好似有D偏頗....我都鐘意波仔多D,好多ST JO既學生讀架,吾差LOR~
作者: sincat    時間: 12-7-13 19:09

或者睇下文憑試結果便見真功夫,我真的感到該校老師幾好!讀三曰便轉校的原因不可信呢!有無現時校內家長分享蘇浙情况,尤其英文班!
作者: baba987    時間: 12-7-13 19:40

作者: Dumbledore    時間: 12-7-13 19:44

回復 sincat 的帖子

蘇浙雖未算宝馬山上最差,但有得揀都唔好揀呢間,當然鄧鏡波好好多啦。問下北角區街坊就知。
作者: oldjac    時間: 12-7-13 22:11

回復 sincat 的帖子

不是開學三天才走,是試學即8月的預備班,因一直叩緊一間直資的,考左試,等到最後有位,好彩
作者: irene426    時間: 12-7-14 12:12

讀書講氣紛,近朱者赤,近墨者黑,波仔真係St Jo第二梯隊,St Jo Band 2好多派左入去。現實問題,St Jo D Band 2仔差極都有"抱"。讀書唔得,都唔緊要。上中學品格好受同學影響,非父母所控制,所以校風一定要首要。
作者: ppmummy    時間: 12-7-14 14:29

昨天去咗鄧鏡波註冊了,有人聽到St. Jo 高層講今年波仔收D St. Jo 學生仲多過St. Jo College, 真係唔知真定假!

作者: ppmummy    時間: 12-7-23 20:42

今日鄧鏡波書院已公佈了分班結果,我兒可以入到英文班,好開心呢!
作者: 瑄婷    時間: 12-7-23 21:51     標題: 引用:今日鄧鏡波書院已公佈了分班結果,我兒可以

原帖由 ppmummy 於 12-07-23 發表
今日鄧鏡波書院已公佈了分班結果,我兒可以入到英文班,好開心呢!
恭喜恭喜

作者: ppmummy    時間: 12-7-24 03:00

謝謝!
其實在派位以來我一直都很迷失和無知,只好四處找人商量,不恥下問,聽取多角度的意見。
過程中常常有動搖和舉棋不定的時刻,每走一步都怕會走錯,累及孩子,實在是一步一驚心!
幸好沿路上有您們毫不吝嗇的分享和鼓勵,我和孩子才能走到今天這個位置,可算是在僅有的籌碼中得到最完滿的結果,真是衷心感激!
願我們的孩子都能在自己的崗位上盡心盡力,並享受未來六年的中學生活!
再一次謝謝各位家長!你哋係得嘅!!!

作者: wusummie    時間: 12-7-24 08:52     標題: 回覆:ppmummy 的帖子

你就好啦, 我仔入中文班。唔知有冇機會轉? 有個同學仔平時考得差過佢都入了英文班, 好失望!

作者: 瑄婷    時間: 12-7-24 10:40     標題: 引用:你就好啦,+我仔入中文班。唔知有冇機會轉

原帖由 wusummie 於 12-07-24 發表
你就好啦, 我仔入中文班。唔知有冇機會轉? 有個同學仔平時考得差過佢都入了英文班, 好失望!

...
咁你個仔讀開中文小學定英文小學?如果係中文小學就OK啦!如果係英小,咁就可憐些,我會同學校再商議囉!否則找找仲有無其他英文直資轉

作者: wusummie    時間: 12-7-24 10:46     標題: 回覆:瑄婷 的帖子

他是中小的, 唔知現在還有什麼香港區英文直資學校會有位?

作者: 瑄婷    時間: 12-7-24 14:22     標題: 引用:他是中小的,+唔知現在還有什麼香港區英文

他是中小的, 唔知現在還有什麼香港區英文直資學校會有位?
但如果係中小,而程度不足的,上到全英中學係十分辛苦的事!你要考慮清楚!我自己都係受害者,當年派位入了英中,同學都好羨慕我,但我有苦自己知,屋企又唔識點幫我,終於年年勉強升級,好辛苦才 完成中學!咁多年都唔知自己讀左乜

作者: ppmummy    時間: 12-7-24 15:14

瑄婷:一直以來我同你嘅想法都好相似,真是有點深得我心嘅感覺!

其實鄧鏡波書院也為中文組嘅學生加入了一些英語延展的課程,keep 住並強化他們的英語水平,令他們能銜接高中以英語授課的課程,詳情可看看校方給予我們的小冊子。

作者: wusummie    時間: 12-7-24 17:04     標題: 回覆:ppmummy 的帖子

多謝大家的回應,只有無奈接受。

作者: SmartCandy    時間: 12-7-26 23:58     標題: 引用:多謝大家的回應,只有無奈接受。 +

多謝大家的回應,只有無奈接受。
上兩個月係東方日報先至見到有居民投訴有學生係公園食煙,個記者影個d學生就係好似蘇xd人,識英文有鬼用,學英文不如去地利亞?!

作者: tszyan1001    時間: 12-7-27 20:51

不過又有邊間B3中學係無人講粗口同食煙啦?唔多囉!但該校有兩班英文班就不是大多的BAND3學校能做到,當然校風也很重要!但在東方見報的好似個案,我個人認為如不是肯定的就不要莽傳,因這樣對該校的師生都不公平呢!
作者: elmkc    時間: 12-7-28 02:59

ppmummy 發表於 12-7-24 15:14
瑄婷:一直以來我同你嘅想法都好相似,真是有點深得我心嘅感覺!

其實鄧鏡波書院也為中文組嘅學生加入了一 ...

ppmummy: Give you a bit more confidence. According to khmama, 鄧鏡波書院 ranked 148 among all local secondary schools in 2010 and its HKCEE results categorised it as Band 2A. However, according to 维基百科, 鄧鏡波書院現為教育局第一組別(Band 1)中學。

蘇浙公學 ranked 298 in 2010 and was categorised as Band 3A.

Hope this information will make you happier about your decision.

作者: ppmummy    時間: 12-7-29 01:34

謝謝你們的資料!

既然巳選定了鄧鏡波,現在我只是「疊埋心水」,希望孩子好好努力,並作好準備,迎接新環境、新學科等挑戰!希望他能早日適應就好了!

作者: ydoris    時間: 12-7-31 10:21

真是一個好消息,其實如果吾係太SMART,係中文中學讀英文班會好D.本人有經驗體會到小朋友讀書會有自信D架...
作者: 兔仔得媽    時間: 12-7-31 13:42

回復 wusummie 的帖子

新校長新作風,今年上學期考後英文成績好的已抽出來上英文班,大考OK的F.2便編入英文班。

作者: 兔仔得媽    時間: 12-7-31 13:47

鄧鏡波是一所校風非常好的學校,每個老師都好用心的。

作者: ppmummy    時間: 12-7-31 14:41

如果學期中會抽一些中文班的同學上英文班,咁中文斑的同學應唔應該買全年的課本?
作者: 兔仔得媽    時間: 12-7-31 16:20

無諗,一開始已買了中、英文數。
作者: 瑄婷    時間: 12-8-1 18:47

兔仔得媽 發表於 12-7-31 13:42
回復 wusummie 的帖子

新校長新作風,今年上學期考後英文成績好的已抽出來上英文班,大考OK的F.2便編入英 ...

唔係好明白?咁英文班是否足額開學?如果中途有人要加入,咁係唔係超額收生?定係一換一?英文班有人要半場出局?
作者: ppmummy    時間: 12-8-2 00:31

這也是我的疑問!如是者,中文班和英文斑的同學都應該只買上學期書,以免下學期的書用不着囉?!
但依我在家長會的理解:每學年在學期尾檢討一次,並只在中一及中二升班時作檢討,中三升中四時就不會再硬性規定入中文組或英文組,而是學生依自己的能力自行選擇。
如我有理解錯誤,請諒及更正。

作者: 兔仔得媽    時間: 12-8-2 11:09

舊年只有一班英文班,但校長決定今年會開兩班的,所以舊年下學期便抽些有能力的上英文班。

作者: ppmummy    時間: 12-8-2 17:33

原來如此!其實如果校方資源充足,多開一班英文班就更好了!
兔仔媽媽,你可以多講一些有關學校的資料和孩子們的學習情況給我們知道嗎?

因為我對這校的認識很少,感覺仍然是患得患失的。

謝謝!

作者: ohnono    時間: 12-8-2 18:40

ppmummy 發表於 12-8-2 17:33
原來如此!其實如果校方資源充足,多開一班英文班就更好了!
兔仔媽媽,你可以多講一些有關學校的資料和孩 ...

開英文班是要跟據學校收生的程度,和學校的資源配合,並得到教局許可才可以開英文班。

學校每開一班英文班,要所收的每班學生在全港學生排名在前40%之內的佔85%或以上才可開一班英文班。

況且下一個視學年度會在2017/8年(每7年一次)才有機會加開英文班。在這段期間,學校仍可以循英語延展的課程去增加英語授課的時數,以不超過總授課時數的25%為限。所以有中中學校除準許開辦的全英文班之外,在中文班會選擇一兩科個別科目以英書中教或者集中一科以英書英教去配合新高中所開辦的課程。

作者: 兔仔得媽    時間: 12-8-4 12:50

其實最初派入這間學校我都同你一樣是幻得幻失,因所有人都是只有一句說話就是說這是一所好學校,但再沒有其他評語,就算在"中學交流"都無人討論,而據我所聞好多學生是想入皇仁及英皇等,但因唔好命入唔到就來這裡。
老師方面我仔那班每個科任老師都好好,我仔成績不標青,但他們都好了解我仔,重時時詳細告訴我仔在校的學習情況;學生呢我所見的就好乖,他們在合和搭升降機是非常安靜的,就算認識的也不會在升降機傾談及玩耍。
所以一年過後我也是這一句,真是一所好學校

作者: ppmummy    時間: 12-8-4 16:01

兔仔得媽,謝謝你的第一身資料!
正如你所言,鄧鏡波書院真是很少人談及的學校,資料很少!

其實我仔仔的數理科幾好,但中文就慘不忍睹!我好驚佢入到中學,中文好深,追唔上呢!唔知學校有沒有一些補底嘅方法呢?

作者: Jackielee    時間: 12-8-4 19:09

我覺得而家無論中學定小學啲中文都比英文深. 絕對不能輕視中文. 睇下今屆DSE幾多人衰在中文就知啦!
作者: 兔仔得媽    時間: 12-8-5 19:24

任何一科主科不好都會有補底班,所以你不要擔心!
作者: ppmummy    時間: 12-8-9 02:46

兔仔得媽,謝謝您的回覆!但是對於新的考核形式亳不了解,擔心總是難免啊!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5