教育王國

標題: 普通小學Band1生 [打印本頁]

作者: nganc9    時間: 12-6-27 11:15     標題: 普通小學Band1生

如果個學生係一間普通小學考全級5名內, 咁佢屬唔屬於B1a學生呢
作者: 瑄婷    時間: 12-6-27 11:20     標題: 回覆:普通小學Band1生

未必架

作者: cc1215    時間: 12-6-27 11:36

作者: kenfu    時間: 12-6-27 12:00

作者: cellon    時間: 12-6-27 12:22

nganc9 發表於 12-6-27 11:15
如果個學生係一間普通小學考全級5名內, 咁佢屬唔屬於B1a學生呢
未必,最好問問老師。

作者: ohnono    時間: 12-6-27 12:29

想知間小學是否普通小學,睇下全校升中人數之中,band 1生所佔的比例是幾多,越高就代表越不普通,
越低就代表越普通。
作者: nganc9    時間: 12-6-27 13:47     標題: 請問+"++一間普通小學"+全級大約有多少人+?

原帖由 cc1215 於 12-06-27 發表
請問 "  一間普通小學" 全級大約有多少人 ?  
何謂 "   一間普通小學"   ...
全級有165人。Band1佔40%
即係如果唔係同一校網就唔會知有呢間學校。

作者: hw1115    時間: 12-6-27 16:02

nganc9 發表於 12-6-27 13:47

這個 % 咪就係您所講的普通小學囉.

1/3 band 1

作者: nganc9    時間: 12-6-27 17:02     標題: Quote:nganc9+發表於+12-6-27+13:47+全級有

原帖由 hw1115 於 12-06-27 發表
這個 % 咪就係您所講的普通小學囉.
呢個唔係我想問嘅問题

作者: nganc9    時間: 12-6-27 17:04     標題: 唔理黑or白貓,+派得好就得.你知這"普通"小

原帖由 kenfu 於 12-06-27 發表
唔理黑or白貓, 派得好就得.
你知這"普通"小學上1,2年頭5名派什麼中學嗎?? 咁大約都知是否band 1A. ...
剩係知band1英中

作者: hw1115    時間: 12-6-27 17:17

nganc9 發表於 12-6-27 17:02
呢個唔係我想問嘅問题

165 /9 = 18.33

全級 20 名內咪 band 1A law.

作者: ohnono    時間: 12-6-27 18:05

nganc9 發表於 12-6-27 13:47

如果有40%是band 1已比全港的平均數值30%為高,係普通學校裡已一d都唔普通了。

如果在一d都唔普通的普通小學裡進佔頭5名,我相信能進入全區的排名的band 1 A的機會亦相當大。
但band 1A的成績並不表示一定能進入band 1A的中學(特別是直資,而且個pool大左好多好多,又有跨區同學競爭),因還要考慮很多唔同因素,例如課外活動和獎項分、面試、和校內成績(因之前還有頭四)、操行等。當然band 1A學校還會考慮同學的次第排名。看看每年大約有60000名升中同學,若跟據教局的1/3平分比例,即係有約20000名band 1生。若再將他細分,即是有約6600名是band 1A同學(因自行收生和直資是沒有區域限制,以全港的數目較客觀)。

作者: ohnono    時間: 12-6-27 18:10

hw1115 發表於 12-6-27 17:17
165 /9 = 18.33

全級 20 名內咪 band 1A law.

banding是教局跟據全港和全區來分別,所以有全港的banding(用於統一派位甲部),也有本區的banding(用於統一派位乙部),校內是沒有banding之分,不是將校內總人數除9就可計出。
作者: ANChan59    時間: 12-6-27 19:13

回復 ohnono 的帖子

You are absolutely correct, even every top in a local school, the Territory Wide Rank Order not necessary very top, but definitely very top in it's own district.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5