教育王國

標題: 2012/09入讀沙胡小一, 大家交流下~ [打印本頁]

作者: giraheiyear    時間: 12-6-27 10:23     標題: 2012/09入讀沙胡小一, 大家交流下~

2012/09入讀沙胡小一, 大家交流下~
作者: HangBB    時間: 12-6-27 17:43

Say 個hi先
作者: giraheiyear    時間: 12-6-28 09:07

HELLO HANG BB

作者: HangBB    時間: 12-6-28 18:45

剛看完學校網頁得知課外活動無我囝囝想參加的交通安全隊和銅管樂
作者: giraheiyear    時間: 12-7-2 11:43

30/6有無返學校買書同校服?
你買左金輪定順利?

作者: HangBB    時間: 12-7-2 20:53

回復 giraheiyear 的帖子

不是7-7嗎?當天囝囝畢業禮,遲些再帶囝囝出去買校服,不過好似金綸貴d

作者: giraheiyear    時間: 12-7-2 22:36

不是吖, 上星期六已買, 即刻有新書攞走~

作者: HangBB    時間: 12-7-3 12:24

哎呀,我無去添,寄來的通告明明話7/7,點解會咁呀~~~~~~~~~~~~

作者: giraheiyear    時間: 12-7-4 13:46

咁你快D打去學校問LA~
作者: HangBB    時間: 12-7-8 07:59

原來我無睇清楚主題,搞亂晒,其實我是一胡才對,不過都可以交流一下,有聯校活動一齊參加:

作者: 的的    時間: 12-7-25 05:07

因轉校關係, 我有一套全新沙胡二年級上學期課本, 如大家升到二年班時, 請PM我, 可以平給大家, 因為我放在家也沒用的, thank~
作者: 的的    時間: 12-7-25 05:08

還有, 以我所知一胡和沙胡課本上基本上是一樣的, 升小二一胡家長有興趣也可以pm我的, thank~
作者: sbakqj    時間: 12-8-8 10:55

HI 你地好, 我囡9月都係讀沙胡, 1D班, 你地呢?

作者: giraheiyear    時間: 12-9-5 08:08     標題: 引用:HI+你地好,+我囡9月都係讀沙胡,+1D班,+你地

原帖由 sbakqj 於 12-08-08 發表
HI 你地好, 我囡9月都係讀沙胡, 1D班, 你地呢?
hi, 我女讀1b

作者: ccykwok    時間: 12-9-7 14:59

Hi, my daughter in 1B, too.
作者: giraheiyear    時間: 12-9-10 00:18     標題: 回覆:2012/09入讀沙胡小一, 大家交流下~

我女係22號,你個女呢?

作者: alisoneven0    時間: 12-9-14 20:50

作者: sbakqj    時間: 12-9-19 17:57

我囡無, 只有"小女童軍"收左, 及被選普通話集誦組.....
作者: giraheiyear    時間: 12-9-20 23:28     標題: 回覆:2012/09入讀沙胡小一, 大家交流下~

我女小童軍同跳繩都抽唔到要比$既跆拳道同奧數就抽到

作者: leemark    時間: 12-9-27 15:28

Hi, 我個囡係讀1A班, 我個囡抽到小童軍和普通話集誦組.
作者: shtam    時間: 12-11-17 21:28

沙胡的家長, 你地覺得學校的老師如何? 教得好唔好? 有冇愛心?
作者: mch411    時間: 13-1-31 17:06

HIHI 請問沙胡小一有冇編班試, 如果有係大約幾時考???
因為亞b 13年自行收左, 想問下有個心理準備
作者: ccykwok    時間: 13-2-14 11:18

沙胡小一冇編班試的
作者: monica69    時間: 13-7-19 20:00

各位沙胡小一升小二的家長,大家好!我小朋友來緊九月會插班讀小二,2A,想問下有冇家長的小朋友都係2A?
沙胡的討論真係唔多,初來乍到,一個都唔識
想問下12~13沙胡小一有冇facebook群組可加入?或者有冇whatsapp group chat?
想早d識下朋友同融入沙胡生活
Thank you~~~

作者: 2隻臭豬    時間: 13-7-27 00:57

回復 monica69 的帖子

2A係普教中班
作者: monica69    時間: 13-7-28 20:04

回復 2隻臭豬 的帖子

係呀?你唔講我真係唔知,謝謝你呀〜
作者: pomanc    時間: 13-7-28 22:12

咁沙胡有冇精英班架
作者: monica69    時間: 13-7-29 15:46

pomanc 發表於 13-7-28 22:12
咁沙胡有冇精英班架
我都想知喎....有冇家長知呀?
作者: 2隻臭豬    時間: 13-7-31 16:33

回復 pomanc 的帖子

以前由3年級開始分精英班, A班係精英班, 而家轉佐由2年級開始,分2班普教中班, 最好成績的會編入普教中班
作者: monica69    時間: 13-7-31 20:03

2隻臭豬 發表於 13-7-31 16:33

以前由3年級開始分精英班, A班係精英班, 而家轉佐由2年級開始,分2班普教中班, 最好成 ...
咦?A班係精英班?咁另一班普教中班唔係精英班呀?
作者: pomanc    時間: 13-7-31 23:32

咁即係普教中班唔係自己選擇入,而係學校編最好成績既入呀?咁今年普教中個班六年級派位如何?係咪全班都係band1呀?

作者: lingkinkin    時間: 13-8-1 12:54     標題: 回覆:2012/09入讀沙胡小一, 大家交流下~

資料不正確。
1.上年開始已經沒有所謂精英班。
2. 並非最好成績的全部進入普教中班。

作者: 2隻臭豬    時間: 13-8-2 16:09

回復 lingkinkin 的帖子

我地讀緊沙胡點會唔知呢?
作者: 2隻臭豬    時間: 13-8-2 16:14

回復 monica69 的帖子

以前未有普教中班係3年級開始分精英班,當時係A班叫做精英班,  而家有普教中班已經無分精英班, 只要你中文及普通話成績好,已經會被編入普教中班
作者: 2隻臭豬    時間: 13-8-2 16:17

無錯, 只要你成績好學校已經會編你入普教中, 唔係比你揀的, 沙胡只係近呢3年先有普教中, 所以高年級無普中班的
作者: pomanc    時間: 13-8-5 22:16

咁沙胡既校風同老師如何?
作者: pomanc    時間: 13-8-11 22:38

沙胡既討論終於出返黎啦!
作者: mantracy    時間: 13-9-17 09:00

hihi....my boy in 2A as well, nice to meet you all!
作者: pomanc    時間: 13-9-25 21:58

你好呀!MANTRACY,我仔係一年級咋!
作者: pomanc    時間: 13-9-25 21:59

我想問2A係普教中班,係咪即係精英班架啦?功課同資源係咪都多D呀?
作者: 2隻臭豬    時間: 13-9-27 00:18

2A & 2B 係普教中班, 只係中文及普通話成績好便會編入普中班, 我見有同學仔考全級頭50名, 但係佢普通話科唔得, 最後都入唔到, 所以唔可以叫做精英班, 一上P.2開始都多功課, 反而我覺得學校的資源多用向2C & 2D多d, 佢地班有一個班主任&一個教學助理  
作者: pomanc    時間: 13-9-27 22:13

會唔會話入咗普教中班既同學都唔願出番黎呀?咁二年級後,普教中既班,即三到六年級都係同一班,定係會年年都再分班呀?
作者: pomanc    時間: 13-9-27 22:14

真係好啦,2隻臭豬,終於見番你啦!
作者: 2隻臭豬    時間: 13-9-29 00:02

如果你入佐普中班成績唔好, 都會被調出黎, 總之你成績好都會入到, 每年都會重新執一次  
作者: kamiti    時間: 13-9-29 03:11

2隻臭豬 發表於 13-9-27 00:18

2A & 2B 係普教中班, 只係中文及普通話成績好便會編入普中班, 我見有同學仔考全級頭50 ..
我以為系全部成績總排名入普教中的。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5