教育王國

標題: 西貢區等緊派位既家長請入來 [打印本頁]

作者: hw1115    時間: 12-6-21 09:21     標題: 西貢區等緊派位既家長請入來

阿仔昨天考晒畢業試啦!
今日對試卷,我有點兒怕,怕佢會有C的出現。

同埋宜家開始諗派位種種

作者: heiB    時間: 12-6-21 09:46

回復 hw1115 的帖子

我仔上星期已考完畢業試。對完試卷,成績好過上次,只是英語耹聽取C。我都諗緊叩門信點寫。
作者: hw1115    時間: 12-6-21 10:43

heiB 發表於 12-6-21 09:46

我仔上星期已考完畢業試。對完試卷,成績好過上次,只是英語耹聽取C。我都諗緊叩門信 ...

估唔到第一個係您.

恭喜晒! 咁您 touchwood 要叩門都有pass先啦.

作者: tszyan1001    時間: 12-6-21 11:30

一日等一日,有點擔心,希望派到第一志願,但又怕結果未如....
作者: hw1115    時間: 12-6-21 11:46

tszyan1001 發表於 12-6-21 11:30
一日等一日,有點擔心,希望派到第一志願,但又怕結果未如.... ...

您地會不會9號打比老師問呢 ?
作者: fanny_wong    時間: 12-6-21 12:07     標題: 回覆:西貢區等緊派位既家長請入來

我女畢業試英文係C,都唔知點叩門

作者: hw1115    時間: 12-6-21 12:10

fanny_wong 發表於 12-6-21 12:07
我女畢業試英文係C,都唔知點叩門

Welcome !

好少見您 wor. Are you working ma ?

作者: heiB    時間: 12-6-21 12:12

回復 fanny_wong 的帖子

我仔仲哀,上次呈分英文閱讀理解C,今次升番A,但係耹聽又跌番C,張成綪表唔知點見學校?
作者: fanny_wong    時間: 12-6-21 12:16     標題: 回覆:hw1115 的帖子

我要返工架,不過得閒都會上黎睇下,請多多指教

作者: fanny_wong    時間: 12-6-21 12:17     標題: 回覆:heiB 的帖子

叩門有C真係好難攪

作者: ohnono    時間: 12-6-21 12:36

hw1115 發表於 12-6-21 11:46
您地會不會9號打比老師問呢 ?
打比老師都未必會講架,因為教局規定係唔可以講的!不如等老師自己決定打唔打比你地啦,有老師會暗示預先叫你準備叩門的文件,你就心裡有數。
作者: hw1115    時間: 12-6-21 12:45

ohnono 發表於 12-6-21 12:36
打比老師都未必會講架,因為教局規定係唔可以講的!不如等老師自己決定打唔打比你地啦,有老師會暗示預先叫 ...

係呀!

咁我唔想早一日收到電話啦!

作者: hw1115    時間: 12-6-21 12:51

fanny_wong 發表於 12-6-21 12:16
我要返工架,不過得閒都會上黎睇下,請多多指教

指教就不敢啦 !

我都係傻更更媽咪來既, 好彩哩到有好多 mani / dady, 佢地都係好有心幫我地架.

作者: ohnono    時間: 12-6-21 13:41

hw1115 發表於 12-6-21 12:45
係呀!

咁我唔想早一日收到電話啦!
就算點都好,叩門準備都要的。我上年都準備了四、五份叩門的文件,用旅行袋裝好,都足足有成5、6磅。

作者: hw1115    時間: 12-6-21 14:14

ohnono 發表於 12-6-21 13:41
就算點都好,叩門準備都要的。我上年都準備了四、五份叩門的文件,用旅行袋裝好,都足足有成5、6磅。

...

足足有成5、6磅。>>>>>>>>>> 您小朋友一定好多 certificate 啦!
.

作者: fanny_wong    時間: 12-6-21 14:22     標題: 回覆:西貢區等緊派位既家長請入來

係咪宜家要準備叩門文件啦?我仲未整呀!但係六年級全年成績表未有咁得唔得?

作者: 杰杰媽媽    時間: 12-6-21 14:22

今次考試冇點溫書,差左,但總算BBAA,我仔平時最差都係中&英. 所以今次唔算太大上落.

講開叩門文件, 自行時每間都交左2X頁CERT., 我都唔知10/7個日要揹幾重出街,我應該會預4份 (FOR TOUCHWOOD 派得最差)

千萬希望唔洗用到,咁樣就算個日重死都抵呀
作者: hw1115    時間: 12-6-21 14:29

杰杰媽媽 發表於 12-6-21 14:22
今次考試冇點溫書,差左,但總算BBAA,我仔平時最差都係中&英. 所以今次唔算太大上落.

個日重死都抵 >>>>>>>>>>>>>>>>>> 比您笑C.
作者: hw1115    時間: 12-6-21 14:32

fanny_wong 發表於 12-6-21 14:22
係咪宜家要準備叩門文件啦?我仲未整呀!但係六年級全年成績表未有咁得唔得?

...

剛剛考完試, 盡情玩吓先, 我估到7月頭準備叩門文件.
作者: fanny_wong    時間: 12-6-21 14:38     標題: 回覆:hw1115 的帖子

咁你地幾時畢業禮呀?

作者: hw1115    時間: 12-6-21 14:42

fanny_wong 發表於 12-6-21 14:38
咁你地幾時畢業禮呀?

06 Jul 2012
作者: hw1115    時間: 12-6-21 14:44

杰杰媽媽  係呀.如果派到第一間,我估我會大笑+喊晒  
是否 TKO ? 1st choice ?
作者: fanny_wong    時間: 12-6-21 14:51     標題: 引用:Quote:fanny_wong+發表於+12-6-21+14:38+咁

原帖由 hw1115 於 12-06-21 發表
06 Jul 2012
同我個女一樣

作者: hw1115    時間: 12-6-21 14:57

fanny_wong 發表於 12-6-21 14:51
同我個女一樣

唔會係同一間掛 ?
作者: fanny_wong    時間: 12-6-21 15:30     標題: 引用:Quote:fanny_wong+發表於+12-6-21+14:51+同

原帖由 hw1115 於 12-06-21 發表
唔會係同一間掛 ?
我校長姓謝,會唔會一樣

作者: hw1115    時間: 12-6-21 16:09

fanny_wong 發表於 12-6-21 15:30
我校長姓謝,會唔會一樣

那就不一樣了.
作者: phoebepanpan    時間: 12-6-21 18:17     標題: 回覆:西貢區等緊派位既家長請入來

我自覺如要叩門,我仔機會是0希望行運,果日有茶飲

作者: hw1115    時間: 12-6-21 18:28     標題: 我自覺如要叩門,我仔機會是0希望行運,果

原帖由 phoebepanpan 於 12-06-21 發表
我自覺如要叩門,我仔機會是0希望行運,果日有茶飲
希望在明天!大家一齊等這"明天"啦!

作者: phoebepanpan    時間: 12-6-21 19:18     標題: 回覆:西貢區等緊派位既家長請入來

龍年呀,叩門比上年更難

作者: ohnono    時間: 12-6-21 19:50

phoebepanpan 發表於 12-6-21 19:18
龍年呀,叩門比上年更難

言下之意係.....................,架喇,早d發埋呢個夢,到時醒就得喇!精神翼翼就可以行快兩步去位飲茶。
作者: phoebepanpan    時間: 12-6-21 22:23

回復 ohnono 的帖子

照我的安排, 理應好安全, 入到四強. 但始終唔知抽獎先定係抽包尾

作者: ohnono    時間: 12-6-21 23:30

phoebepanpan 發表於 12-6-21 22:23

照我的安排, 理應好安全, 入到四強. 但始終唔知抽獎先定係抽包尾
如果跟據以往的派位結果,頭3志願的命中率都有八成以上。西貢每組別約有一千人之中只有大約200人未能派得頭三志願。而這200人當中又包括了一些估錯banding或係高估了自己而搏得太盡的同學,所以實際可能只得百零人係派唔到頭三志願的。因此如果係自問安份守己,加上運氣唔係太差的話,都好大大大.......機會可以去飲茶!

作者: phoebepanpan    時間: 12-6-22 07:37     標題: 回覆:ohnono 的帖子

𠄘你貴言

作者: heiB    時間: 12-6-22 09:35

所以真係比我仔激死,希望自行成功。如果叩門,勁的學校一定不會喜歡了,唯有靠表現。
作者: 142526    時間: 12-6-22 10:06

回復 heiB 的帖子

我個仔係band :1-2,需然係好難填派位 , 但我都開心 , 因為頭兩次呈分試後是band 2 ,第三次呈分試都算有進步,但今次考試就不好, 除了英文是A外,其它都是B,我不知可不可以叩英中門 ?

作者: fanny_wong    時間: 12-6-22 10:20     標題: 引用:回復+fanny_wong+的帖子 所以真係比我仔激

原帖由 heiB 於 12-06-22 發表

所以真係比我仔激死,希望自行成功。如果叩門,勁的學校一定不會喜歡了,唯有靠表 ...
宜家都冇辦法啦!希望大家都成功入到,唔使叩門

作者: tszyan1001    時間: 12-6-22 10:22

努力!加油!!大家彼此支持啦!!
作者: 142526    時間: 12-6-22 10:40

回復 tszyan1001 的帖子

哈哈 !我們這班西貢家長都算互助.努力!
作者: hw1115    時間: 12-6-22 11:02

heiB 發表於 12-6-21 12:12

我仔仲哀,上次呈分英文閱讀理解C,今次升番A,但係耹聽又跌番C,張成綪表唔知點 ...

拉混每科總成績係A咪得囉.
作者: heiB    時間: 12-6-22 12:09

142526 發表於 12-6-22 10:06
回復 heiB 的帖子

我個仔係band :1-2,需然係好難填派位 , 但我都開心 , 因為頭兩次呈分試後是band 2 ,第三 ...
我想睇你叩那一間,宣基講明不會收自行沒有選佢的學生,如小朋友是Band 2 至 Band 1尾生,我想佢都唔會見。迦密就肯定無好成績都唔見,如你小朋友運動方面有獎都不同。現在只希望其它會肯見。

作者: heiB    時間: 12-6-22 12:11

你小朋友咁叻,自行入繄。
作者: hw1115    時間: 12-6-22 12:39

heiB 發表於 12-6-22 12:11

你小朋友咁叻,自行入繄。
我真的真的希望自行已入. 咁我不用請假, 不用睇老細面色.

因佢今次考試沒有全A, 又不是band 1A, 叩門都渺茫.

作者: ohnono    時間: 12-6-22 17:14

hw1115 發表於 12-6-22 12:39
我真的真的希望自行已入. 咁我不用請假, 不用睇老細面色.

因佢今次考試沒有全A, 又不是band 1A, 叩門都渺 ...

又唔駛咁悲觀,若真的是band 1A,大部份都已經在自行時成功被取錄了,所以叩門的同學當中,真係band 1A的同學應該不多,機會自然溜去band 1B和1C的同學。
作者: hw1115    時間: 12-6-22 17:35

ohnono 發表於 12-6-22 17:14
又唔駛咁悲觀,若真的是band 1A,大部份都已經在自行時成功被取錄了,所以叩門的同學當中,真係band 1A的 ...

望係咁望啦!

ohnono,

想問吓我自行兩間的中學, 如要叩門, 是否都是照樣要填表格比學校呢 ?
(因叩門的時候, 中學不會理自行有沒有揀它).

作者: hw1115    時間: 12-6-22 17:41

d 學校都未update上網 >>>>> 係囉 ! 唔知有無人講吓去年的叩門要求呢?
例如, 那間只是收表, 那間立即筆試等等 .

作者: heiB    時間: 12-6-25 14:28

我都想知?宣基講明自行不選佢第一,叩門不會見,我想小朋友不是等別好成績或是有特異功能,肯定不見了。迦密無話自行一定選佢才可以叩門,肯定收Band One生,如有特異功能,Band one 尾都有得見。我想無特別功能而又成績不特別突出,叩門都係機會低了,所以我都無諗。
作者: 142526    時間: 12-6-25 15:02

回復 heiB 的帖子

大多數人都預左叩門是很難成功的, 但我到時點都要試吓,以免第日後悔無試.有沒有人叩慕德及王華湘呢?

作者: tszyan1001    時間: 12-6-25 15:06

無特異功能就是我仔的特異功能!!唯有努力禱告,求主保守啦!!!!
作者: hw1115    時間: 12-6-25 15:43

tszyan1001 發表於 12-6-25 15:06
無特異功能就是我仔的特異功能!!唯有努力禱告,求主保守啦!!!!
My son too.
作者: hw1115    時間: 12-6-25 15:51

heiB 發表於 12-6-25 14:28

我都想知?宣基講明自行不選佢第一,叩門不會見,我想小朋友不是等別好成績或是有特異 ...

我 search 到迦密 派位頭兩日收 Form, 第3日公佈面試name list, 第4日上午面試, 即日5:00pm 公佈面試結果,
第5日轉校生註冊.

即是話交表後等消息.................

作者: ohnono    時間: 12-6-25 17:05

hw1115 發表於 12-6-25 15:51
我 search 到迦密 派位頭兩日收 Form, 第3日公佈面試name list, 第4日上午面試, 即日5:00pm 公佈面試結果, ...

即係又要額外等多四日!
作者: 杰杰媽媽    時間: 12-6-25 17:11

11號咁得閒都唔開考,太過分啦

不過都唔關我事 我係唔會報呢間,唔LIKE佢地D操行
作者: hw1115    時間: 12-6-25 17:56

杰杰媽媽 發表於 12-6-25 17:11
11號咁得閒都唔開考,太過分啦

不過都唔關我事 我係唔會報呢間,唔LIKE佢地D操行:ig ...

唔LIKE佢地D操行 ???

May you tell more ?

作者: 杰杰媽媽    時間: 12-6-25 20:48

我只想讀個D............純純純學校,D學生ON ON ON讀書個隻

成績排第2, 只要係英中就得啦
作者: 杰杰媽媽    時間: 12-6-25 20:51

官立仲衰,我有FD係入面做過,直頭有學生------------吸毒,粗口咩都勁
作者: hw1115    時間: 12-6-25 21:49

杰杰媽媽 & 142526,

The rest of 2 EMI school : skss & KLC,
Any comment on them  ? Do you prefer which school & why ?
作者: ohnono    時間: 12-6-25 23:24

杰杰媽媽 發表於 12-6-25 20:51
官立仲衰,我有FD係入面做過,直頭有學生------------吸毒,粗口咩都勁

你係指將軍澳官立有學生吸毒,抑或上水官立,定邊一間官立。
作者: heiB    時間: 12-6-26 09:52

回復 杰杰媽媽 的帖子

但係將軍澳數來數去都係得3間英中,其餘都是中中,只有宣基最特別,中中用英文書。如連將官都不好,真係好難選校了。景領我問過,佢話遅些會在網出報告。

作者: fanny_wong    時間: 12-6-26 10:07     標題: 回覆:西貢區等緊派位既家長請入來

你地自行有冇簡景嶺

作者: 杰杰媽媽    時間: 12-6-26 10:20

所以在我心中tko只有1-2間中學係讀得既,,我要求太高啦(我要既係操行,唔係成績)
作者: 142526    時間: 12-6-26 10:27

回覆hw1115:
我過人喜歡景嶺,覺得校風比較嚴謹 ,而且景嶺的地點出外用膳不方便 , 學生大多留校用膳,我覺會比較好,另外我家沒有宗教信仰 ,孩子可以讀少一科宗教.
我沒有選skss,不知道她有什麼好,但看她開的科目有日文 , 心想中,英都未得, 仲讀什麼日文.
作者: fanny_wong    時間: 12-6-26 10:33     標題: 回覆:142526 的帖子

贊同

作者: fanny_wong    時間: 12-6-26 10:34     標題: 回覆:142526 的帖子

贊同

作者: hw1115    時間: 12-6-26 10:49

fanny_wong 發表於 12-6-26 10:34
贊同

Fanny,

Have you select KLC in the 1st round ?

作者: hw1115    時間: 12-6-26 10:56

142526 發表於 12-6-26 10:27
回覆hw1115:
我過人喜歡景嶺,覺得校風比較嚴謹 ,而且景嶺的地點出外用膳不方便 , 學生大多留校用膳,我覺會 ...
我都同意您的說法. 況且日文只讀兩年.

當初, 我揀了KLC 是因為它的師資好過 skss.

作者: fanny_wong    時間: 12-6-26 11:17     標題: 回覆:hw1115 的帖子

我自行同統一都有簡景嶺,不過唔係首選

作者: 杰杰媽媽    時間: 12-6-26 11:24

好多人會排Kl先係因為佢多位d
作者: YVONNE2607    時間: 12-6-26 12:57

杰杰媽媽 發表於 12-6-26 11:24
好多人會排Kl先係因為佢多位d

請問你囝囝簡了那些學校,因我都要準備叩門,你知唔知那間學校已有叩門表格上載, MANY THANKS
作者: heiB    時間: 12-6-26 13:26

回復 杰杰媽媽 的帖子

所以都會有很多人叩門景嶺,景嶺還未公布叩門準則。
作者: heiB    時間: 12-6-26 13:35

回復 heiB 的帖子

1st choice 自行?  1st choice 大抽獎?
作者: 142526    時間: 12-6-26 13:40

回復 heiB 的帖子

我自選是簡kLC , 但無得2nd in,個仔成績又不算好 , 所以應不會入到 ,去 叩門的意欲亦不高,無謂晒了黃金時間.
作者: heiB    時間: 12-6-26 13:51

回復 142526 的帖子

如要選英中,當然要叩門,重緊要學校肯收申請。
作者: 142526    時間: 12-6-26 14:07

個仔成績應該入不到英中 , 但我看他英,數成績都不太差 ,希望入到王華湘 ,慕德 , 如有此兩間的資料請知會.
作者: hw1115    時間: 12-6-26 14:08

heiB 發表於 12-6-26 13:35
回復 heiB 的帖子

1st choice 自行?  1st choice 大抽獎?

1st choice of 大抽獎 is KL or not ?
作者: YVONNE2607    時間: 12-6-26 15:01

請問各位會唔會叩呂潤財, 這間聽其他人說都幾好.
作者: tszyan1001    時間: 12-6-26 15:39

依家打電話問學校叩門手續會唔會好多都未有供應呢??
作者: heiB    時間: 12-6-26 15:54

think about it before.  at last not the first choice.

作者: hw1115    時間: 12-6-26 15:57

heiB 發表於 12-6-26 15:54

think about it before.  at last not the first choice.

統一 SAME AS 自行呀 ?
作者: heiB    時間: 12-6-26 16:03

不是,因為我仔成綪大跌,我改了,學校又比不到我一點意見我,我都唔知點叩門。希望不是每間學校都問你有沒有自行都選佢。

作者: hw1115    時間: 12-6-26 16:10

回復 heiB 的帖子

我頭兩個志願唔得, 我都唔知點叩門啦 !

作者: heiB    時間: 12-6-26 16:16

我覺得你選得好好。似終覺得自行有選叩門會易D,除了迦。
作者: hw1115    時間: 12-6-26 16:22

heiB 發表於 12-6-26 16:16
我覺得你選得好好。似終覺得自行有選叩門會易D,除了迦。

多謝您呀!

都係多得 EK 媽咪/ DADDY 提供寶貴意見囉.

作者: heiB    時間: 12-6-26 16:37

142526 發表於 12-6-26 14:07
個仔成績應該入不到英中 , 但我看他英,數成績都不太差 ,希望入到王華湘 ,慕德 , 如有此兩間的資料請知會. ...

王華湘還未公佈叩門資料,上年要考筆試。
作者: 142526    時間: 12-6-27 10:42

回復 heiB 的帖子

7月10日是我一家三口的大日子 , 不過我老公好淡定,佢話派得唔好再算 , 現在唔諗得太多 , 阿仔現在什麼都不管一放學就打機,打波.話之你.只有我在左諗右諗.
作者: hw1115    時間: 12-6-27 10:57

142526 發表於 12-6-27 10:42
回復 heiB 的帖子

7月10日是我一家三口的大日子 , 不過我老公好淡定,佢話派得唔好再算 , 現在唔諗得太多 , ...

My C6 too.

阿仔話派邊間都得, 但唔讀band 3 wor.

作者: 杰杰媽媽    時間: 12-6-27 12:10

我仔話邊間都得,唔係英中就得啦!(佢怕英文深)
我話你唔會得“情“ga!你個班個個都係讀英中,你冇理由唔讀掛。
作者: hw1115    時間: 12-6-27 12:16

杰杰媽媽 發表於 12-6-27 12:10
我話你唔會得“情“ga!你個班個個都係讀英中,你冇理由唔 ...

有時我真係諗會唔會 band 2 (入到英文班) 會讀得開心過英中呢 ?
作者: samuel89    時間: 12-6-27 13:54

杰杰媽媽 發表於 12-6-27 12:10
我話你唔會得“情“ga!你個班個個都係讀英中,你冇理由唔 ...
其實有冇人知道負責推行"母語教育"果d高官, 有冇人肯"身體力行"俾自己既仔女入中中讀.......
之前成個TKO區得1間英中, "微調"之後都系得3,4間英中, 所以我認為TKO家長其實應該小5前 就佈署"大逃亡"殺出TKO先可以避免中晒果d高官陷阱......

作者: 142526    時間: 12-6-27 13:55

無適Band 幾 ,中一都會忙架啦,
作者: 杰杰媽媽    時間: 12-6-27 14:25

宜家每年都最少有3分1 band 1 逃晒出tko ga la
作者: samuel89    時間: 12-6-27 14:45

142526  就係因為個個都途亡,所以此區中學少英中
呢個應該系雞先蛋先既問題......假如TKO區多幾間英中, TKO家長又何需佈署"大逃亡"殺出TKO.....講真每日浪費個幾2個鐘頭既車程時間, 成個中學生涯起碼唔見左仟幾個鐘頭時間呵(車費當"豪"俾佢都損失慘重呵).....
作者: 杰杰媽媽    時間: 12-6-27 15:32

冇計,就算多幾間band 1中學,但好似宜家呢幾間既水平,都係大把人走晒出去讀
作者: samuel89    時間: 12-6-27 15:43

杰杰媽媽 發表於 12-6-27 15:32
冇計,就算多幾間band 1中學,但好似宜家呢幾間既水平,都係大把人走晒出去讀 ...
問題系要爭入宜家呢幾間仲難度高過殺出去"博"入英中..(因為"僧多粥少", 唔"殺出去"根本冇運行.....)

作者: hw1115    時間: 12-6-27 15:56

samuel89 發表於 12-6-27 14:45
呢個應該系雞先蛋先既問題......假如TKO區多幾間英中, TKO家長又何需佈署"大逃亡"殺出TKO.....講真每日浪費 ...

如果係 BAND 1A, 我都想殺出去,只可惜.................

但另一方面, 我又真係唔想浪費個幾2個鐘頭既車程時間, 舟車勞動.

作者: tszyan1001    時間: 12-6-27 16:04

咁係咪一早唔應該入TKO住,係都選入去沙田區啦!!唉!
作者: 杰杰媽媽    時間: 12-6-27 16:15

回復 tszyan1001 的帖子

如果搬得,我真係會搬入沙田,無奈走唔郁
作者: 142526    時間: 12-6-27 16:26

回復 杰杰媽媽 的帖子

西貢中學水平不高?何以見得?我一直以為是現在之中中不好.英中好似好勁?我經常聽有的家長彈的學校多數是中中, 例如王華x 及寶x,但自己就覺得可以接`受 , 總好過揍出去.
作者: samuel89    時間: 12-6-27 16:27

hw1115 發表於 12-6-27 15:56
如果係 BAND 1A, 我都想殺出去,只可惜.................

但另一方面, 我又真係唔想浪費個幾2個鐘頭既車 ...
但另一方面, 我又真係唔想浪費個幾2個鐘頭既車 ...<----我試左跨區之後發現都有些少好處架,...阿仔放學後唔會好似佢之前d在原區升讀中學既同學仔甘放學後就去d商場,M記長時間"打躉"呵....
作者: ohnono    時間: 12-6-27 18:39

杰杰媽媽  Tko排名最前個間都過100 >>>>>>

你係講緊在你心目中的排名還是甚麼?

迦密主恩雖非甚麼名校,亦很難跟林護等地區名校相比,只是有幾個同學在麥當奴食下飽,吹下水,就給你說的排在100名之後!跟住還有將軍澳官立,也被你說成因有同學吸毒、講粗口而變成一文不值,排名已可能跌至499了。

若果給你去天后的麥當奴看看,到時皇仁可能排在498,僅以一分之微壓到將軍澳官立而矣!
作者: 142526    時間: 12-6-27 20:18

學校名次只是門面嘢, 要看整體學生的成績及品行是否都好才有用 , 但好難知道,
我家留下的藍球埸天天都有不同中學學生在打波,,我都分不清邊個好,邊個壞.我果人看來宣基 , 王華湘的學生都沒有什麼,不覺好,又不覺壞....

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5