教育王國

標題: 國際學校係咪真係咁好,能解決左香港的讀書問題呢? [打印本頁]

作者: sheffield    時間: 12-6-19 14:53     標題: 國際學校係咪真係咁好,能解決左香港的讀書問題呢?

成日聽見d媽咪講,唔想小朋友唔只著重背誦,想佢地creative,又唔想谷得咁辛苦,如果有錢就可以比佢地讀國際學校…到底國際學校出來的小朋友又係咪真係個個都咁creative,咁靈活呢?!或是主要是至某些小朋友本來就是creative同靈活的一類呢?
在加拿大讀大學時,我讀的科目不是香港學生的熱門科目,超過有99%的都不是香港過去的學生,即是從小開始就讀大家講的國際學校模式上大學的。我真係唔覺佢地特別creative同諗野靈活喎!!做Project時就更覺得他們冇諗頭,最慘仲要係懶同有d求其…
當然,當中有的真是又叻又醒的。但同時,在其他學系如computer science 同management的又叻又醒的大部份都是在香港傳統學校讀完中學過去的香港學生…
讀國際學校係咪真係可以解決左香港的讀書問題呢?!
香港傳統學校出來的又係咪真係bear出黎,唔識諗野,個個都一式一樣呢?!

作者: jojoplanet    時間: 12-6-19 15:19

sheffield 發表於 12-6-19 14:53
成日聽見d媽咪講,唔想小朋友唔只著重背誦,想佢地creative,又唔想谷得咁辛苦,如果有錢就可以比佢地讀國 ...

睇你想解決咩問題, 如果你唔想小朋友成日要背誦, 多功課, 少親子時間, 英語流利(不包括寫作, 文法)...咁國際學校係解決到..

但係我個人比較鐘意傳統教學, 我覺得係一種training...傳統中都有份, 高, 中, 底級的谷...我自己就唔會選高級.

作者: marcuscyrus    時間: 12-6-19 15:20     標題: 引用:+本帖最後由+sheffield+於+12-6-19+14:55+

原帖由 sheffield 於 12-06-19 發表

成日聽見d媽咪講,唔想小朋友唔只著重背誦,想佢地creativ ...
I think it needs a balance.  A concrete bass of knowledge and memorization is needed but not all.  I have been told that some schools teach a lot that the kid has no time to understand, in order to get good results in exam, better have the kid memorize all.  If that's the case, maybe I will let my kid switch to another school that teach less.

作者: Charlotte_mom    時間: 12-6-19 15:30

我覺得國際學校唔係唔好, 不過最大問題係中文
我身邊有d家長, 本身屋企俾得起, 不過都拖到高小至轉去國際, 始終希望小朋友細個可以接觸多d中文, 因為細個唔讀, 大左想佢讀就難了
作者: Lukbuk    時間: 12-6-19 15:58

學校只係小朋友成長o既一部份... 小朋友本身性格, 能力及天賦, 家庭教育都好重要, 好難話邊一類o既教育先一定培育到出色o既孩子.

作者: car817ho    時間: 12-6-19 16:10

其實雖然傳統學校係谷d, 但只要家長同小朋友由小一齊去做好時間管理
每日放學, 休息一陣做功課, 溫書, 係假期時多d去效遊探索下大自然,
平日一齊做下手工. 睇圖書, 家長引導小朋友去創作, 小朋友一定可以發揮到小宇宙
學習到咩叫creative...

如果家長要求仔女科科一百分, 做完功課要做補充練習, 放學/放假學幾樣野
咁小朋友完全無曬自己時間,點樣creative呢??

其實好多時都係家長要求仔女做咩. 好少家長知道仔女應該做d咩, 學d咩
其實小朋友好簡單, 好似我仔咁, 問佢鐘意邊間學校( 自行派個間定係叩門個兩間)
佢既答案係"無所謂"(可能我仔比較求其,哈哈) , 聽完佢答案諗深一層, 又係喎, 小朋友觀點覺得有書讀咪得囉
點知邊間好唔好, 點知係傳統定係國際學校呀! 佢地返學同咁多小朋友一齊, 佢地實開心嫁..
反而係我地身為家長, 想仔女入間好學校, 將來條路行得好d姐 !

所以讀國際學校又好, 讀傳統學校又好, 讀一線學校或二三線學校都好
家長應該企係小朋友角度出發, 而非從自己角度出發
間間學校都可以出狀元! 共勉之

作者: iluvchun    時間: 12-6-19 16:19

我讀書既年代返半日學, lunch完自己做功課自己溫書, 四點幾已經搞掂哂然後睇下電視/玩
上到小五小六功課開始多, 有時晚飯後都要做功課/溫書
但比起而家既小朋友, 真係相差好遠
返完全日學仲要做功課溫書, 佢地用在讀書既時間可能仲長過我返工既時間
我都好想取一個平衡, 我想我小朋友學到野之餘又有時間玩
童年係應該要玩, 唔應該只係不停讀書做功課
我自問冇條件俾到我小朋友讀國際學校, 所以我完全唔會諗樓主既問題, 只不過係有感而發
作者: michellebaby    時間: 12-6-19 17:01

我只係想我個小朋友有一個開心的童年, 有時間每日煲書同玩親子遊戲。
希望我可以堅持到啦 !
作者: marcuscyrus    時間: 12-6-19 17:03

michellebaby 發表於 12-6-19 17:01
我只係想我個小朋友有一個開心的童年, 有時間每日煲書同玩親子遊戲。
希望我可以堅持到啦 ! ...
讀傳統學校應該都可以做得到,只要你唔需要佢十項全能或者一定要成績top

作者: michellebaby    時間: 12-6-19 17:04

回復 marcuscyrus 的帖子

Agree, 但一定要自己心理質素係咁保持住... 唔好比其他人影響到你 (尤其啲人係咁問... 下乜佢無參加啲咩咩咩, 咩咩咩呀?) !
作者: marcuscyrus    時間: 12-6-19 17:05

michellebaby 發表於 12-6-19 17:04

Agree, 但一定要自己心理質素係咁保持住... 唔好比其他人影響到你 (尤其啲人係咁 ...
對,我都希望自己做得到
作者: sheffield    時間: 12-6-19 18:26

我地一定要做得到!
作者: Tang614    時間: 12-6-19 19:28

我從外國回流,其實CNN都報道過歐美國家的中小學生成績每況愈下,她們都開始向亞洲國家取經,引入我們的教學方式。我以前所住的名校區,就有一所參照東方教學的小學,不但是最熱門,也是成績最好的。
我個人認為「no pain no gain」,不大認同「只想小朋友每天都開心」,其實要他們每天都開心很簡單,讓他們由朝玩到晚,他們童年便很快樂。學習本身就是一種鍛煉,他們長大後便會取得成果。
作者: lojo11    時間: 12-6-19 19:37     標題: 回覆:國際學校係咪真係咁好,能解決左香港的讀書問題呢?

我buy傳統教學!中一後去左外國,係無壓力下,考試唔當係咩一回事,單位分數老師都係對我笑下!不過可能係我問題啦,學校top girls 都係Asian!

作者: lojo11    時間: 12-6-19 19:39     標題: 回覆:國際學校係咪真係咁好,能解決左香港的讀書問題呢?

加多句,香港國際學校可能同外國本地學校唔同,純粹分享下

作者: judymama    時間: 12-6-19 19:46     標題: 回覆:國際學校係咪真係咁好,能解決左香港的讀書問題呢?

咁取捨,我個人想小朋友有開心童年,唔想似自已細個成日掛住讀書,又冇自信發問,讀書叻又掂,所以同佢揀左IS

作者: judymama    時間: 12-6-19 19:48     標題: 引用:+本帖最後由+Tang614+於+12-6-19+19:37+編

原帖由 Tang614 於 12-06-19 發表

我從外國回流,其實CNN都報道過歐美國家的中小學生成績每況 ...
我諗香港IS做到平衡

作者: elizatyy    時間: 12-6-19 20:43

香港的有名的IS程度絕對唔低、畢業生好多都入名牌大學。
作者: irene_the_pooh    時間: 12-6-19 21:32

其實我估而家部份選擇IS既家長,未必全部係因為中文 / 英文 / 谷唔谷之類既問題,而係對而家朝令夕改既教育政策失望!而家既政策變到老師、學生、家長、學校都趕唔切去適應,對當中每一個人黎講都係無奈,但更無奈既係政府對呢D問題好似視若無睹咁!
作者: car817ho    時間: 12-6-20 08:16

大家要努力呀! 我既宗旨係唔駛佢最TOPIC, 希望佢有時間發下白日夢,
可以運用自己既腦袋就OK喇...
我唔想對仔做讀書機器

作者: lojo11    時間: 12-6-20 12:03

要我個仔成為讀書機器係好難... 佢彩我都傻... 一定要玩...
作者: dannyyau302    時間: 12-6-20 12:14

再區分一個貧富懸殊的教育政策~與夾心階下者無關痛癢
作者: sheffield    時間: 12-6-20 15:57

回復 dannyyau302 的帖子

不!其實我開這個topic不是要研究自己個女到底該讀乜學校,(我讀唔起國際學校),我只係想大家想想到底係咪要讀國際學校才有出路,才能開心上學,才能creactive...你問我,我個人覺得唔係。
所以冇錢讀國際學校的人不用怨自己冇錢比亞仔亞女讀國際學校,因為有錢讀都未必一定好…讀普通的傳統學校又下一定會冇創意,讀死書…
加油啦傳統學校媽咪/daddy!

作者: MKS    時間: 12-6-20 16:50

Sheffield,

我覺得好睇小朋友性格… 我個仔最唔鍾意抄寫..  次次做功課都好想媽咪幫 (我係笙媽) , 又唔知點解佢好怕同現時傳統幼稚園老師溝通 (有時候, 我叫佢同老師講XXXX, 佢話: 媽咪, 你講啦, 我唔講) 我唔知我個仔係怕老師, 定係佢懶?? 我foresee 到佢響傳統學校會好辛苦…

但有D小朋友真係可以坐定定聽書, 做功課, 測驗 (好似你個女咁), 無話邊種學校最好… 只有邊種學校最適合你小朋友!  

只於創意… 亦好睇小朋友本身/屋企鼓勵, 可能國際學校可以天馬行空… 但小朋友創意亦會得到傳統學校認同 ^.^

我相信你囡囡一定考到好學校 ^.^

作者: cherubic    時間: 12-6-20 17:23

My answer is 'No'.  Parents pay a very important role in creating and solving problems.  You can many local parents, who send their kids to international school, but still require their kids to attend Kumon, Enopi, etc.  The kids nearly have no spare time.
作者: elizatyy    時間: 12-6-20 19:59

我prefer國際學校主要是想小朋友學好英文, 個人覺得要小朋友讀中文小學、然後又要死命爭入英中、政府靠害
作者: 7F4C13E    時間: 12-6-20 20:24     標題: 回覆:elizatyy 的帖子

我相信牛津劍橋等名牌大學都唔會係hea住讀,佢地收生都睇公開試成績啦!

作者: rei0510    時間: 12-6-21 11:34

MKS 講得対、好睇小朋友性格、錢当然都係首要条件。現在想講2類不同之處、我自己的感覚ONLY!
引用一個国際学校、考得IB狀元的HK Local生的回答。http://www.singtao.com/yesterday/edu/0830go07.html

IB課程需要學生性格主動,有獨立學習能力,Amy是IB狀元,自然也有這方面的特質。她告訴Elsie,從小開始,她都喜歡發問,但她在傳統英中讀書的兩年,卻幾乎扼殺了她對學習的興趣。她說傳統的教育模式,是從上至下去傳授知識,課堂不太互動,學生較少表達意見。姜太透露,女兒最初去到新環境時,還常常舉手答老師問題,但後來Amy發現只有她舉手答問題,其他人卻不會,漸漸覺得自己很怪,就變得不再主動。。「有少少意志消沉,自己想問的東西無法知道,老師解答不到,自己想多學一些東西卻得不到,有些不太開心。」Amy說正因為這樣,她決定退學,重回維多利亞,繼續IB的課程。

她是親身経歴者、我覚得她説得最好的是、HK傳統教法係由上至下(教師比O羊你、你就照食)。自己想問問題時、発覚身邊學生不挙手不問也不答的話、想問的都塞在心裡。其実互動的学習環境、學生多表達意見、令学習氣氛変得輕鬆、吸収到的一定比由上至下有趣。
先不論金銭、2種学習模式、我鍾意国際学校的過程、比較生動、能訓練独立思考。当然在HK、要考慮多方面因素、例如是否会在港升大學、還是海外留學、能否会到傳統学校升中等。。。
辺種合適自己的小朋友、看看性格和家庭財政能力吧
作者: dannyyau302    時間: 12-6-21 11:36

回復 sheffield 的帖子

我家的囡囡在今年九月讀小一了。我們比較傳統的原故, 選擇在區內的學校就讀, 慶幸都派了一所好學府, 免得龍年孖仔六年後無書讀。
作者: lui    時間: 12-10-20 23:37     標題: 回覆:sheffield 的帖子

我認為這個世代需要的,並不是背誦,記得多資料為優等,即係我們當年HKCEE, as/al.現在資訊科技易致聖發達,需要的是分析能力。覌乎本地國際學校一一轉IB 就知,包括已轉的加拿大國際及即將轉的德瑞。還有,國際學校追balanced life.不是人人讀書也優異,但他們還重視sports,music.傳統學校如成績不好,咪諗其他,補習補死你。

作者: carolmum    時間: 12-10-21 00:13

我記得以前睇過有關傳統不傳統的論題
學者有以下的結論:
傳統教育其實很適合普及教育(即係不按天資,性格來論, 只要用時間, 一般人都可以在平均線以上) 總體成績比較平均
但, 反過來, 凡是與別不同的孩子便更合適活動教學了!這才有空間讓他們發揮!...所以很多科學發現,研究,發明都是來自西方

作者: MAL    時間: 12-10-21 00:35

回復 sheffield 的帖子

Totally agree. I don't think people grow up in western countries are smarter. I am an Accountant holding USA license. When I went there for the CPA exam, almost 90% Asian candidates are young (20s) but for the local American, they are about 50% in 30s, 40s or 50s. Or maybe they don't look young as Asian??
作者: thomas07    時間: 12-11-7 00:57

yes...........................................................................................
作者: Nicmommy    時間: 12-11-7 08:19     標題: 引用:加多句,香港國際學校可能同外國本地學校唔

原帖由 lojo11 於 12-06-19 發表
加多句,香港國際學校可能同外國本地學校唔同,純粹分享下
我小一已經移居到外國。學校學既野唔一定同國際學校一樣。我記得係7年級先開始有textbook。9年級中學先開始真整讀書。之前小學功課都係讀故事書。我d中文都係呢幾年學返。學校唔係IB課程。只係讀書無壓力。考試都照考唔驚。我都有讀完大學。係外國普通政府學校對外國人黎講已經係傳統教學。但係一定唔同國際學校。起碼無IB certification!

作者: Nicmommy    時間: 12-11-7 08:23     標題: 回覆:國際學校係咪真係咁好,能解決左香港的讀書問題呢?

讀咩學校都好,唔好太stress。外國從來未聽過小朋友為學校讀書考試或感情事去自殺。

作者: mirage    時間: 12-11-7 08:41

但外國久唔久有校園鎗擊案,當然,香港不能私有鎗,不能直接比。
作者: 四隻貓    時間: 12-11-7 09:40

選擇學校是很個人的, 就如同教仔方法一樣, 羊爸, 狼爸, 虎媽各有支持者和反對者, 大前題是要尊重別人的選擇, 大家和而不同.
其實傳統教學, 活動教學或IB 學制各有利弊, 無一樣野係完美. 大家在選擇前要了解每個學制, 也要了解小朋友性格, 減少錯配.
其實每年d學校總會有學生轉校, 有人由傳統學校轉國際學校, 亦有讀緊國際學校轉去傳統學校, 覺得唔0岩自己就轉校囉, 勉強無幸福.

好多人成日批評香港教育制度, 我自己都曾經好恨之入骨, 不過細心一想, 有限資源下, 政府可以點做? 大家要記得香港係低稅率, 外國係高稅率仲要有銷售稅0架.
作者: Charlotte_mom    時間: 12-11-7 09:44

cherubic 發表於 12-6-20 17:23
My answer is 'No'.  Parents pay a very important role in creating and solving problems.  You can man ...

Absolutely agree!
唔止本地家長, 活在香港, 除非父母一早打算回流, 否則好難做到完全HEA, 我有個斯里蘭卡裔同事, 澳洲大的, 個女香港出世, 咪又學中文學法文學斯里蘭卡話(除左本身識既英文), 學游水彈琴數學, 同一般外國小朋友一樣, 佢個女好唔鐘意學中文覺得好難, 不過點唔鐘意都要學, 大勢所催, 我同事專業人士, 咪就係輸蝕左唔識中文LOR

作者: kamtsk    時間: 12-11-7 10:11     標題: 回覆:國際學校係咪真係咁好,能解決左香港的讀書問題呢?

其實讀乜學校都好,都唔可以靠晒學校。就算小朋友係天生讀書型都好,父母也要安排適當的課外活動。今時唔同往日,父母的栽培變得越來越重要了,父母們加油吧!

作者: careysum    時間: 12-11-7 10:18

我大女就嚟入大學, 由細到大都讀傳統學校, 成績仲好好, 不過, 本士教育的確係谷爆個小朋友, 我從無要大女補習, 亦無要求佢既成績要點點點, 但根本唔需要我地點點點, 學校會自己幫手谷爆個小朋友, 小學還仲有時間去玩下, 由中3開始, 我大女未放過暑假, 每日比學校夾返去補課, 佢讀既係沙田某BAND ONE 學校, 已經唔係出面果D超級名校, 每日見到都一大堆功課之餘, 仲個個月都測驗, 即係日日都要溫書, 學校同學校之間其實都存在競爭, 所以會各出奇謀, 另外, 傳統學校既教育模式真係好死板, 死背,死抄, 大女由中3-4開始, 晚晚溫書及做功課都做到零晨兩三點, 瞓3個鐘又話去返學, 不過, 受咩教育都好睇小朋友既性格, 只要受得了, 本土教育亦有佢既好處,而我細女既性格同大女完全相反, 細女宜家讀緊國際幼稚園,間學校既教學係近似IB, 係同傳統學校好唔同, 係連面時時既模式都好唔一樣,我覺得好少機會有小朋友喺咁既環境學習會唔開心唔快樂,我都好 希望佢考到IB課程既小學,其實, 本土及非本土既教學方法好唔同, 係兩樣野, 其實好難作出比較.
作者: kk101    時間: 12-11-7 10:26

對唔住都要講句, 有一大部分揀國際學校的港人家長其實係懶人, 佢地唔想自己花時間同仔女溫書做功課, 又或者無勇氣好似我地咁去應付小一的interview。佢地唯一嘅優勢就係有錢。

講真, 如果父母自己出自傳統名校, 應該會對自己有優越感, 根本唔會考慮國際學校。

我家附近有好多國際學校學生, 有D真係寧舍smart, 但大部分都係曳仔。我個女有個同學原本讀International KG, 佢呀媽話個女返到屋企叫佢個名, 係都唔肯叫Mami, 嚇到佢即刻轉校
作者: HKTHK    時間: 12-11-7 12:39

回復 kk101 的帖子

kk101>  I don't doubt that some parents send their kids to IS because of light workload and happy schooling.  But I don't think "如果父母自己出自傳統名校, 應該會對自己有優越感, 根本唔會考慮國際學校。" could be more wrong.  Just to give you another point of view.  I was in a good traditional school before boarding school in the US and then university at one of the Ivy Leagues.  I would say over 90% of my Ivy League classmates from HK went to famous traditional schools (e.g. DBS, DGS, SPCC, ...).  Looking around at all of my classmates' children, only one is in local school and all the rest are in IS (e.g. CIS, ISF, SIS, ...)  And the only one who is in local school is at DGS.  My case may be an extreme but I think the general preference for IS is obvious.

作者: clara1477    時間: 12-11-7 12:45     標題: 回覆:HKTHK 的帖子

作者: cherubic    時間: 12-11-7 13:02

回復 kk101 的帖子

The facts I find is not the same.  Some of my neighbours send their kids to international schools.  Those boys/ girls are generally very polite and well-behaved.

作者: mirage    時間: 12-11-7 13:04

咸魚青菜,各有所愛。IS小學到初中生的discipline 應比一般band 1/直資差,dating 也比較多。
作者: mirage    時間: 12-11-7 13:04

咸魚青菜,各有所愛。IS小學到初中生的discipline 應比一般band 1/直資差,dating 也比較多。
作者: Mayandrew    時間: 12-11-7 13:39     標題: 回覆:HKTHK 的帖子

True! Many alumni of those famous traditional schools are not sending their kids to mother schools (some cases are their spouse want their kids to attend these schools first and move on to IS in upper years. :) And Don't worry about kids' discipline issues (in my opinion, no longer an issue comparing to 20 years ago).

作者: sheffield    時間: 12-11-7 15:22

回復 Nicmommy 的帖子

咁又唔可以咁講嘅…是culture同環境唔同,仲有是人的性格不同,所以小朋友就選擇了處理問題的方法…任何地方的小朋友都有著不同的壓力,中國小朋友較內儉,選擇結束自己生命,但外國的小朋友都會用自殘,什至傷害他人來宣泄情緒!

作者: NatalieBaby    時間: 12-11-7 16:10     標題: sheffield 的帖子

自己中学傳統band one英中,美加都住過,加拿大大学讀的是熱門科. 朋友有來自is, 傳統香港top band one中学, 或美加土生土長的華人. 如比較傳統中学的叻人和is / 外国長大的叻人計, 我只可說論視野寬闊, 知識層面闊, 思考具彈性, 還是後者優勝. 傳統中學求学求分數, 大量功課測考, 即使是尖子一樣, 根本無多餘時間去多接觸課外知識, 或更深層次多角度思考問題.

作者: NatalieBaby    時間: 12-11-7 16:17     標題: NatalieBaby 的帖子

很慶倖自己中,大学時有機會出国, 讓自己明白世界很闊, 到處卧虎藏龙.

作者: HKTHK    時間: 12-11-7 17:29

回復 careysum 的帖子

Yes, two entirely different philosophies.  And if I am asked what the biggest difference is, I would say it is the reason for learning.  In traditional school, you learn because you have tests and exams throughout the year, you will be graded and everyone emphasize the importance of getting good grades.  So students want to get good grades for their parents or themselves, to be competitive in rankings and to be able to advance.  In non-traditonal schools, learning is for learnings' sake.  Students want to learn because the material is interesting or they just have that intellectual curiosity.  Of course, this is a bit idealized but I do think this is what it comes down to.  Unfortunately, I don't think there is a one size fit all.  Some students will do better in one system and others in the other.

作者: nofrills    時間: 12-11-7 18:42

HKTHK 發表於 12-11-7 17:29
回復 careysum 的帖子

Yes, two entirely different philosophies.  And if I am asked what the biggest  ...
Your observation agrees with mine.

Bright students tends to go very far in an IS type school, sometime even more so than their counterpart in a LS type school environment, because they are driven by their own desire to do good instead of pressure to perform well on test.

On the other hand, average students in IS will tends to do a little less because the pressure to perform is comparatively lower and they do not possess the same desire like the brighter students. The same student may perform a little better in a LS school because testing pressure will at least keep them going.

The worst students will do about the same in both type of schools, as they lack the desire to do better and couldn't care less about the pressure to work, whether it exists or not.

作者: jackjet    時間: 12-11-7 18:50

羅飯林鄭D仔女都讀國際,咁即係話你知香港教育失敗!
作者: HKTHK    時間: 12-11-7 23:06

回復 nofrills 的帖子

Yes, some kids can indeed go really far.  The question is often how to help them mold their interest to take shape.

作者: Heyheyjoyjoy    時間: 12-11-7 23:28     標題: 回覆:國際學校係咪真係咁好,能解決左香港的讀書問題呢?

看到各家長親身經歷,國際學校、本地學校各有優缺點,兩者都可以出狀元。
似乎最重要是子女的性格和能力,適合國際學校的學生可以在學叻,出來社會亦叻;適合本地學校的學生要追課程、成績,無暇作全人發展,在學叻的,工作可能平平,不及在學平平,但興趣廣泛,人際關係好的同學。

作者: lui    時間: 12-11-11 22:25     標題: 引用:+本帖最後由+kk101+於+12-11-7+10:28+編輯+

原帖由 kk101 於 12-11-07 發表

對唔住都要講句, 有一大部分揀國際學校的港人家長其實係懶人,  ...
你錯了,我敢講出身本地local 名校,而事業發展非常好的,不一定是選母校。因為天外有天,國際學校有很多也是好學校。既然有錢,學校師資好d(老師是名牌大學畢業生),學校資源配套勁強,又何需留戀你所講的優越感呢?富豪李嘉誠,捐幾多錢俾st Paul co edu,成幢荘月明樓,d孫都去讀german swiss啦!原因?唔通貪佢中文水皮咩?

作者: lui    時間: 12-11-11 22:27     標題: 引用:很慶倖自己中,大学時有機會出国,+讓自己明

原帖由 NatalieBaby 於 12-11-07 發表
很慶倖自己中,大学時有機會出国, 讓自己明白世界很闊, 到處卧虎藏龙.
Totally agree. 井底之蛙我也做過!

作者: penguin_chick    時間: 12-11-11 22:42

回復 jackjet 的帖子

羅飯陳方等都住私樓,表示公屋居屋失敗???!!!
老董當年捨禮賓府而住私樓,表示政府宿舍失敗?
如果曾蔭權真的住進深圳豪宅,那麼香港就真的失敗了嗎?

作者: HKTHK    時間: 12-11-11 22:44

回復 lui 的帖子

I thought CIS?
作者: Jane1983    時間: 12-11-11 23:08

李嘉誠個孫讀CIS,帶幾個保鏢返學。
作者: lui    時間: 12-11-11 23:12     標題: 引用:回復+lui+的帖子 I+thought+CIS?

原帖由 HKTHK 於 12-11-11 發表
回復 lui 的帖子

I thought CIS?
I am not sure if all of them go to German Swiss. 大劉個人女就CIS. Anyway, some said CIS only interviews 200 candidates this year ( reception year).  Hence they do much on the first screening, by reviewing the 8 pages questionnaires! It's more serious than an job interview!

作者: atirw    時間: 12-11-11 23:24     標題: 回覆:國際學校係咪真係咁好,能解決左香港的讀書問題呢?

我最怕和最接受不到國際學校的是,個is學生的行為和態度!真是無禮貌,不尊重人包括父母。我真係見不少中國人的國際學校學生,如果我個仔係咁真係生叉燒好過生佢,但當然不是個個都係咁,不少過來人都同我講,他們的確是很愛看書,但真係覺得仔女的行為很西化,包括非常不聽父母教道,中國人的道德觀,家庭觀念他們沒有,禮儀也不同。但我見真係native的同學又不是這樣,他們西化但很有禮,我個人認為是因為他們跟父母有一樣的文化和價值觀,父母能upbring佢地的小朋友,eg, 外國人不會要仔女大個給家用,18歳就可以自己living apart. 香港人當然知道現在的後生都不一定會養自己,但會祈望的關係跟外國文化的很大不同,但你要知道他的老師和同學都會灌輸西方的文化給他,到時,學校和家庭的mismatch,可能就會產生很多問題。German Swiss is abit diff, 你要知道德國人是怎樣教育小朋友的嗎?他們是很disciplinary的,所以揀國際學校都要揀間啱些。如果你從外國留學回來,可能適合一點,如果你自己都係好傳統not open minded 的,又只是想佢開心學習,逃離田鴨的話,當真考慮清楚!

作者: Jane1983    時間: 12-11-11 23:42

都是睇父母點教,你跟得好就無問題。教得吳好,local band 3果d一樣激死你。

German Swiss係好好,但你讀得就預左好難keep到中文,就算屋企點努力,都keep吳到中文係functional level,咁係一個大缺點,睇你介吳介意。
作者: atirw    時間: 12-11-12 01:01     標題: 回覆:國際學校係咪真係咁好,能解決左香港的讀書問題呢?

Some times is not how you teach but is how you perceive and do you accept. Often it create relationship problem, argue and emotional issue .

作者: cattoo    時間: 12-11-14 00:03

回復 atirw 的帖子

Talking about the 2 daughters of one of my relatives : They are now 15-16 years old. They had studied in CIS since primary but their parents transfer them into a traditional school since 3 years ago. But until now, the girls still could not speak Cantonese properly in family gathering (e.g. in front grandma / grandpa). If I am their parents, I really mind. Because no matter what, we are Chinese living in HK.
作者: HKTHK    時間: 12-11-14 03:21

回復 cattoo 的帖子

But I would have thought their mandarin is quite good?

作者: Charlotte_mom    時間: 12-11-14 08:35     標題: 回覆:國際學校係咪真係咁好,能解決左香港的讀書問題呢?

而家好多IS收學生,除左想要native eng speaker, 仲想要同時係native mandarin speaker。我老闆就係例子,美國佬娶個北京女人,當然老闆娘都係海歸派,英文啦啦聲的。尋日老闆娘至上左黎傾計,我老闆娘好勁架,全世界都讚我老闆識揀老婆,一個女人全部一腳踢,成家搬完屋連個秘書都吾知果種。尋日老闆娘話,拎成績表老師好surprise佢全部自己教,無請tutor,我老闆忙到嘔成曰飛無可能幫到手,即媽媽媽個自己打理頭家仲教兩個。老師話,四年班個個都請tutor架啦,佢地真犀利!邊個以為Is讀得輕鬆,真係錯晒

作者: Jane1983    時間: 12-11-14 10:25

係呀,呢個時勢,你想get ahead係邊度都要出力!

不過IS有個好處係遲少少先,同埋少d無謂抄寫,吾似得名local,小一開學凳都未坐暖就默書咁得人驚
作者: lui    時間: 12-11-14 11:25     標題: 引用:係呀,呢個時勢,你想get+ahead係邊度都要

原帖由 Jane1983 於 12-11-14 發表
係呀,呢個時勢,你想get ahead係邊度都要出力!

不過IS有個好處係遲少少先,同埋少d無謂抄寫,吾似得名lo ...
普通的都默死了。

作者: HKTHK    時間: 12-11-14 12:46

回復 Charlotte_mom 的帖子

Very difficult to have both native since I doubt many HK families have a native English and a native Mandarin speaking parent.  The only ones I know are Taiwanese or mainland Chinese who have spent a long time abroad.  But with all these new Mandarin and English schools in HK, I am sure the next generation will do much better.  Where does your boss' kids go to school?

作者: hanghim    時間: 12-11-14 13:26

國際學校都有分好多種架!西方社會的學校也有分精英學校和普通學校。精英學校都要很努力讀書的。最重要的系有好多西方家庭並不期望子女要入讀大學,所以他們根本不在乎成績,小朋友自然會懶。但也有些西方家庭希望小朋友成為社會精英。而中國人家庭大部分希望小朋友成為精英。文化不同無得比較。最重要系家長自己要想清楚哪一種類型的學校適合自己的家庭。切忌人雲亦雲。因為適合人家的不一定適合你自己。
作者: HelicopterDad    時間: 12-11-14 13:50     標題: 引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+12-11-14+發表係

原帖由 lui 於 12-11-14 發表
普通的都默死了。
我唔想引致無謂對抝。不過除非你唔想佢識寫中文,否則默書操練係必須既。西方語文可用拼音來串出甚至未學過既字。中文方塊字唔得。所以我自己某程度上係贊成默書操練既。如果唔係上來EK, 我其實好多時會執筆忘字添。對小孩來亦早學早著。至於話有些小學一返學就默書。唔係啩。係咪想知學生既程度喳......

作者: lui    時間: 12-11-14 13:54     標題: 引用:Quote:原帖由+lui+於+12-11-14+發表普通的

原帖由 HelicopterDad 於 12-11-14 發表
我唔想引致無謂對抝。不過除非你唔想佢識寫中文,否則默書操練係必須既。西方語文可用拼音來串出甚至未學過 ...
是的,阿女一年班私小,第一星期已默。所有小學都默書,冇乜特別,還有unseen Tim. 有好多人可以100,又有人0分。

作者: sheffield    時間: 12-11-14 16:09

筆者也是一個普通家長,跟大家都一樣,有著同樣的疑問…沒有針對性,只是讓大家參考和思考。
http://hk.apple.nextmedia.com/su ... t/20121104/18056587
作者: crystalpui    時間: 12-11-14 16:52

其實係政府迫的
之前母語教學, 以家又轉左334, 教個個5*好多國家都唔認可
真係有錢無訂洗咩

作者: jjd    時間: 12-11-15 01:02

kk101 發表於 12-11-7 10:26
對唔住都要講句, 有一大部分揀國際學校的港人家長其實係懶人, 佢地唔想自己花時間同仔女溫書做功課, 又或者 ...

那就奇怪了,我認識的國際學校家長大多都是出自名校, 他們的確為自己的母校而驕傲,但同時接觸到更吸引的教學母模式時,就很想給自己的子女去享受學習, 因而送他們到國際學校. 國際學校的家長如果要跟貼小朋友的功課,其實下的苦功應不比本地學校家長少, 因他們所學的,所做的,學校所要求的,跟我們以前所學的完全不同,家長亦要有不錯的英語能力才能應付,我所講的不是socially fluent而是academically fluent.
作者: HKTHK    時間: 12-11-15 10:05

回復 hanghim 的帖子

I have also met Western parents who have high expectations for their kids but don't want them to do a lot of homework either.  They don't really believe in homework since that was how they were brought up themselves.  But they do spend a lot of time reading.  For those who have been more assimilated to the HK ways, they do see the benefits in specific subjects like Math and Chinese.

作者: chunyatmama    時間: 12-11-15 11:23

HelicopterDad 發表於 12-11-14 13:50
我唔想引致無謂對抝。不過除非你唔想佢識寫中文,否則默書操練係必須既。西方語文可用拼音來串出甚至未學過 ...

Can't agree more.  To learn Chinese, no pain no gain.  For other subjects, its fine and can be a bit more relax.
作者: hadwinboy    時間: 12-11-15 12:43

HelicopterDad 發表於 12-11-14 13:50
同意呀, 中文要較長時間浸架. 同埋真係要盡早學. 我媽媽是小學教師, 教了名校中文30年. 眼見很多家長由小朋友一出世起便全英語溝通, 接著送去國際幼稚園讀. 但小一又要考番入傳統名校. 結果中交補極都沒有進步 (可以是3,40分, 比較好些也只有 C grade). 最重要是有些傳統名校其實是中文小學, 非常注重中文的. 最後, 無奈地, 家長要為小朋友轉回國際學校.  
所以我覺得為小朋友揀學校, 最重要是銜接. 如果一早已幫小朋友走國際路線, 就唔好無啦啦半途出家送回去傳統學校讀, 喲中文真係追死個小朋友同家長. 我媽而家退休了還幫緊好多這類的小朋友補中文. 佢話睇見家長又憂心, 小朋友又慘.

作者: 4eyesDad    時間: 12-11-15 15:47

回復 atirw 的帖子

國際學校學生有冇禮貌?
視乎你對"禮貌"有何定義。
用本土學校的定義,例如所謂尊重父母,國際學校唔啱本土學校的標準。
對我來講,國際學校不用考記憶力,禮貌不評分。
有乜比"禮貌"更重要?
How about students' attitude to different civilization, tolerance to minority groups, sensitivity to the environment, compassion to the disadvantages, respect for other's rights to different views, understanding their obligation to humanity, etc?
本土學校的學生有冇"禮貌"?Have you tried to leave an elevator when local students all want to enter? Do they talk in high volume in public places without regard to other's comfort? Do they give up their seats in MTR for those in needs, etc etc etc?
I am afraid I don't find students from local schools more polite than international school students. I am also afraid that I don't find adults who graduated from local schools are more polite than graduates from international schools or from schools elsewhere. If anything, I find them more considerate (polite?) than local graduates!

作者: HKTHK    時間: 12-11-15 16:29

回復 hadwinboy 的帖子

Agree, but the reality these days is that parents have a preference on which way to go but there is no guarantee that the child will get in!  
作者: Jane1983    時間: 12-11-15 18:59

除少數個性較獨特之外,大部分小朋友都係可谷可吾谷。

所以,重點係搵間適合小朋友,又重視學術的好學校。國際或local 反而吾係最主要,反正家裡可以補底。

見到有d家長講起國際學校就好頂吾順,其實要入勁IS,同入名小一樣咁難。IS同local school一樣有差學校,中學畢業一樣可以胸無點墨,不過係英文流利d。
作者: jantan28    時間: 12-11-15 23:03     標題: 回覆:國際學校係咪真係咁好,能解決左香港的讀書問題呢?

我有兩個同事,一個從小已去咗外國讀書直至大學畢業,個人唔係好smart嗰種,返到香港因中文唔好(講廣東話ok但睇中文字唔得)結果係係香港好難搵工,事業發展好一般.....另一個從小係香港讀IS,之後美國讀大學,但本身性格係內斂嗰種,佢話自己的中文反而係大學時間努力學番來,廣東話都ok但有時都有d力不從心,又因內斂性格,所以同其他人溝通都不夠信心,d客又話唔明佢想講乜..
雖然國際學校壓力少d,但outcome都好睇小朋友天資同性格....如肯定將來要在香港發展,就好需要打好中文個底....如果會去外國發展就另計!

作者: laylayman    時間: 12-11-15 23:26

Dont even think to choose which int school as it is also very difficult to get in, like german, canadian 漢基etc. Going there may ease a bit  parent's time when both are working, but provided you can afford the fees. There are always good and bad about both systems. I found the kids at IS are a bit more active but i dont agree they are all impolite. As a matter of fact most 鬼佬are more polite than chinese but they didnt go to local hk school!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5