教育王國

標題: 大家考完試未? 各位考成點? [打印本頁]

作者: christy_siu    時間: 12-6-18 15:24     標題: 大家考完試未? 各位考成點?

大家考完試未? 各位考成點?
作者: yuenwaimami    時間: 12-6-18 15:38

今天最後一天,安樂「曬」!
未考完的,要加油!
作者: MariaTsui    時間: 12-6-18 16:43

上星期5已考完,但要這個星期尾才知道分數
作者: ANNAFRIEND    時間: 12-6-18 16:43

大致上幾OKAY, 不過數學科要加把勁.
作者: kaman488    時間: 12-6-18 16:47

上星期二考曬啦..中英數都派左, 考得幾好呀 !
作者: kwan1981    時間: 12-6-18 17:03

今日派左,叫做ok啦,每科都有9x,數、英90,不過估唔到中文有95,中文係阿仔最弱,我估佢80-85左右
作者: Chowying    時間: 12-6-18 17:35

今日派左, 例牌英文OK, 數學一般, 中文超差. 我頭先勁炳個囡, 唔係因為成績差, 唉!!! 真係激死, 填充啱唔啱都算, 字都抄錯!!! 重組句子同改寫句子都抄漏字!!!
作者: candytsy    時間: 12-6-18 17:49

Chowying 發表於 12-6-18 17:35
今日派左, 例牌英文OK, 數學一般, 中文超差. 我頭先勁炳個囡, 唔係因為成績差, 唉!!! 真係激死, 填充啱唔啱 ...
我囡同你相反,例牌中文好啲,數學時好時差,多數唔小心,可以係9x又可以係6x,英文就最差,但默書聆聽佢都有8x-9x,我都冇佢辦法,我囡又係抄書都會抄錯的,經常係咁樣,永遠唔會做完檢查,又大意,真係好似我囡,我囡小二,你呢?

作者: kwan1981    時間: 12-6-18 17:50

Chowying 發表於 12-6-18 17:35
今日派左, 例牌英文OK, 數學一般, 中文超差. 我頭先勁炳個囡, 唔係因為成績差, 唉!!! 真係激死, 填充啱唔啱 ...

阿仔數學仲勁,加減數明明道題係寫xxx -xxx+xx =( ),佢可以改成xxx--xxx-xx黎計,俾我丙左佢一餐。
作者: candytsy    時間: 12-6-18 17:52

kwan1981 發表於 12-6-18 17:50
阿仔數學仲勁,加減數明明道題係寫xxx -xxx+xx =( ),佢可以改成xxx--xxx-xx黎計,俾我丙左佢一餐。 ...
我囡都係咁,經常同佢講小心啲都係咁,次次都係錯呢啲!

作者: miffy    時間: 12-6-18 17:54

作者: mamee    時間: 12-6-18 18:48

miffy 發表於 12-6-18 17:54
有史以來考得最好呀, 好多科都係扣咗幾分咋, 連科水皮開的中文都高分, 英文98/100

成個考試我一 ...

差不多同你講既一樣, 連帶英文都係98/100; 但一直水皮既中文科依舊水皮, 89.5分, 下年小五...唔知點攪好呢科.
作者: Chowying    時間: 12-6-18 18:58

candytsy 發表於 12-6-18 17:49
我囡同你相反,例牌中文好啲,數學時好時差,多數唔小心,可以係9x又可以係6x,英文就最差,但默書聆聽佢都有8x-9 ...
小囡小一, 細過有上開英文playgroup, 所以英文唔洗點擔心, 中文囡囡基本上係盲字都唔識多過, 數學多數死係文字題, 不過, 佢今次連數吓圖案都數錯, 係咪激死呀!!!
作者: kwan1981    時間: 12-6-18 19:53

mamee 發表於 12-6-18 18:48
差不多同你講既一樣, 連帶英文都係98/100; 但一直水皮既中文科依舊水皮, 89.5分, 下年小五...唔知點攪好. ...

89.5分唔算差,如果到阿仔p4中文有呢個成績,我會好開心
作者: mamee    時間: 12-6-18 20:18

kwan1981 發表於 12-6-18 19:53
89.5分唔算差,如果到阿仔p4中文有呢個成績,我會好開心

其實我都好開心, 只係覺得中文特別難攪. 同埋同班好多女同學, 中文都好高分架.
作者: ysnmama    時間: 12-6-18 20:36

miffy 發表於 12-6-18 17:54
有史以來考得最好呀, 好多科都係扣咗幾分咋, 連科水皮開的中文都高分, 英文98/100

成個考試我一 ...
好替你開心。我也想有這一天!
作者: yipcharie    時間: 12-6-18 20:54

我囡囡都考得唔多好,主要數同中文都係得7字頭,唉

作者: 十月媽咪    時間: 12-6-18 21:40

你哋就好, 我哋今日至開始考第一科, 聽日同後日TSA, 星期四英文, 下星期一數學+普通話; 下星期二GS + MUSIC....有排捱!
作者: christy_siu    時間: 12-6-18 21:55

我女小一, 今日考完, 都唔知佢考成點 考完返黎同我講常識有d字唔識寫. 我問佢咩字, 佢話"餐"字, 唔識, 冇寫落去, 燈飾既飾字, 又唔記得點寫. 真係比佢激死, 成日執筆忘字!

佢地學校好快, 考完第2日已經派卷, 所以聽日就知生定死, 我驚我要鬧到喉嚨痛
作者: wykman    時間: 12-6-19 07:27

我囡都對曬卷都係同預期差不多,呈分試完了,所以個個輕輕鬆鬆的。中文去唔返9X,英文8X,數有9X,其他都OK
作者: minmin    時間: 12-6-19 08:14

你地有無中文作文, 同英文作文考咖?

作者: JJDBB    時間: 12-6-19 10:01

真的有起有落,本來數學全班級數一數2高分,點知跌左跟住英文都跌左dd,常識又系今年隱步上陽跟住中文又升左,全部九字頭,平均分都九十五到la, 比上學期還要高,但名次就一定跌,因為個個都出晒力。我私人要加佢分,因為今次除了去補習社之外,我又要遲收工、煮飯....系佢自己溫加要求我問佢答,所以要私人加d態度分比佢
作者: SEricsson    時間: 12-6-19 10:46

哎... 我仔今年小一, 頭2個學期都係阿爸特登放假同佢溫習.... 成積都係一般.  今次同阿爸講, 唔好特登請假同佢溫習, 因為佢要自己學溫習.. 佢放學返黎, 叫佢自己溫, 我又俾D練習佢做下.  結果比之前成積差.  最叻果科數學都唔高分.  咁都好難拉下D分.  最激氣就係, 佢唔係唔識, 大部份都係錯埋D無厘頭野.  

eg. "真"字中間有三橫, 佢由做功課寫錯, 做測驗又寫錯, 到今次考試都仲係寫錯... 真係要鬧佢-> 蠢!!! 仲要考試前已經提左佢真字有三橫!!!!

又eg. 弟弟又可以寫少一個弟字, 又扣分, 句子又無端端加個? 答案有個"?", 佢又走去加個 ?, 咁又扣分.  仲要個老師可能唔老like 佢, 明明寫到D野, 你最多話佢唔合理, 但老師都扣晒佢D分...

睇見佢份卷!!!!! 都好難唔炳佢!!!!

有咩辦法可以改善下呢D唔小心既錯誤??!!!  我覺得再係咁, 我就黎會爆血管!!
作者: SEricsson    時間: 12-6-19 11:21

JJDBB:  我已經忍住道氣, 由年頭到年尾, 都無話過佢蠢, 因我知呢D字眼唔應該出口... 但真係忍無可忍...

唔小心 <--- 其實係咪唔上心呢?  好似我教工人一樣, 佢地唔小心, 通常都係唔上心, 唔care!  

我覺得自己無耐性教, 係一個好大的問題!!!
作者: mamee    時間: 12-6-19 11:38     標題: 引用:你地有無中文作文,+同英文作文考咖?+

原帖由 minmin 於 12-06-19 發表
有中英作文。

作者: mamee    時間: 12-6-19 11:42     標題: 引用:哎...+我仔今年小一,+頭2個學期都係阿爸特

原帖由 SEricsson 於 12-06-19 發表
哎... 我仔今年小一, 頭2個學期都係阿爸特登放假同佢溫習.... 成積都係一般.  今次同阿爸講, 唔好特登請假 ...
常錯字,其實好多時真係會繼續錯,以我四年級既仔來講就係,何況小一生。都無得急,繼續提多啲寫多幾次,又錯多幾次,希望佢記得入心。

作者: ANNAFRIEND    時間: 12-6-19 11:44

minmin 發表於 12-6-19 08:14

我地學校有齊
作者: ANNAFRIEND    時間: 12-6-19 11:52

SEricsson 發表於 12-6-19 10:46
哎... 我仔今年小一, 頭2個學期都係阿爸特登放假同佢溫習.... 成積都係一般.  今次同阿爸講, 唔好特登請假 ...

我細女咪一樣, 佢仲衰呀. 唔睇題目就做.  英文科要填given words, 佢居然叻到填her own words呀.呢次考試係升班試, 唔講得笑. 我咪不停提佢要睇題目..................................................不停, 不停提羅. 幸好中,英,常都唔差. 係數學一科佢超大意考得好麻麻羅. 不過就係比呢科拖低個總分, 如果唔係我都幾滿意啦.
作者: JJDBB    時間: 12-6-19 11:57

annafriend

我小朋友的學校唔深........如果他讀其他深的學校,我會接受8x分的。冇所謂啦,最緊要他自己懇自己溫習,做功課等等!

你要加油!和小朋友一齊努力!
作者: ANNAFRIEND    時間: 12-6-19 12:10

JJDBB 發表於 12-6-19 11:57
annafriend

我小朋友的學校唔深........如果他讀其他深的學校,我會接受8x分的。冇所謂啦,最緊要他自己懇 ...

我女女的學校程度深, 出名讀得辛苦. 所以佢呢次成績除了數學科我巳算滿意了. 在中文科我女女係好有進步, 真係好開心呀.
作者: candytsy    時間: 12-6-19 12:31

ANNAFRIEND 發表於 12-6-19 11:44
我地學校有齊
我囡小二學校有齊听;講;讀;寫要考,除數學;常識外中英都係咁,每次都係GE大卷做得差,聆听;寫作;說話都好好,我囡冇去補習社,唔知係咪咁因為做試卷做得少呢?我囡學校啲試卷都幾深.所以大家所講的中英成續係咪指听講讀寫和大卷的平均分還是指單一試卷呢?我都唔知最后成績係咪咁樣平均計出來,有冇同學係咁的,我囡讀瑪小.如有學長家長請指教!

作者: ANNAFRIEND    時間: 12-6-19 13:01

candytsy 發表於 12-6-19 12:31
我囡小二學校有齊听;講;讀;寫要考,除數學;常識外中英都係咁,每次都係GE大卷做得差,聆听;寫作;說話都好好,我 ...

我女小一, 佢地英文科一直比較穩定.  英默, 聆聽都考得幾好. 反而中文科就真係...........上學期好差, 係到左下學期, 唔知係咪大左, 對中文理解好左. 中閱中作一次比一次進步, 今次仲大進步. 數學都係一時時, 好唔穩定. 不過佢地只係小一, 大把進步空間. 不過小朋友成績時高時低同佢有冇睇題目, 有冇睇清題目同係咪大意十分有關係. 我大女測驗language拿9x, 今次衰唔小心得返8X. 有given words睇住都寫漏 ,連錯兩條都係同一毛病, 我都無話可說.
作者: TIGERBAMA    時間: 12-6-19 13:50

想問下如果小一, 上學期同下學期既成績差吾多, 名次通常會跌定升呢?

老師又提過下學期考d 野多左, 會無咁易攞高分.......

你地覺得點呢???
作者: lojo11    時間: 12-6-19 14:01

我仔小一... 大考要佢地自己睇晒題目, 老師話過成績整體會回落喎... 但我仔同上次就差不多...
作者: 長生不老    時間: 12-6-19 14:12

作者: candytsy    時間: 12-6-19 14:17

TIGERBAMA 發表於 12-6-19 13:50
想問下如果小一, 上學期同下學期既成績差吾多, 名次通常會跌定升呢?

老師又提過下學期考d 野多左, 會無咁 ...
我囡小一下學期比上學期成績好了好多,仲攞了學習進步獎,但名次郤減了2位,佢仲問我,媽咪點解我成績好著咁多都比上學期名次還低,我都唔識答佢,可能個個都好努力,所以個個都進步了,所以名次咪冇升囉,我只好咁樣諗.攪到小朋友冇晒信心,因為考極都係冇升名次另人好失望.

作者: TIGERBAMA    時間: 12-6-19 14:30

上學期讀卷, 下學期吾讀..
作者: TIGERBAMA    時間: 12-6-19 14:31

咁係咪應該相對大家都會差左呢???
作者: JJDBB    時間: 12-6-19 14:39

TIGERBEAM

應該會系唔讀題目會差DD,如果你的小朋友KEEP 到,就可能名次會升,記得如果我冇估錯,上黎報喜
作者: ydoris    時間: 12-6-19 14:42

嘩,個個都咁叻既.有成九十幾接近一百.呢個成績係未會係班度考頭3名架??
作者: TIGERBAMA    時間: 12-6-19 14:42

JJDBB,

我都想呀, 吾升都起碼 keep 住啦, 吾好跌就得啦......
作者: A-Mum    時間: 12-6-19 20:27

笨哥哥今日放學興奮地宣佈:數學全班第二!

由小一做數會喊,到今日招招積積,好開心呀,提早開竅呀!
作者: JJDBB    時間: 12-6-19 20:53

哥哥叻仔
作者: miffy    時間: 12-6-20 08:45

作者: mamee    時間: 12-6-20 09:12     標題: 引用:Quote:mamee+發表於+12-6-18+18:48+差不多

原帖由 miffy 於 12-06-20 發表
我暑假請上門補習
其實我都有問個朋友,睇下佢仔仔個中文補習老師有無空閒可以同阿仔試堂。但個心就好十五十六,可能我無返工,覺得自己跟到就自己跟;二來阿仔又極晤願意補,佢自己話每晚同我溫書喎(聽住先);三來佢失分當中有3.5分係扣左錯字分,我心裡就覺得其他錯既部份係可以接受,但中文科就絕對係拖低平均分既地方,班主任亦盡責地講過:不如攪下科中文....。so far個補習老師亦無消息。

Ps 你仔仔自己溫書有咁好既成績,真係好乖仔!

作者: ydoris    時間: 12-6-20 09:12

英文慘敗..今個暑假要惡補下啦..老師話全班有1個常識100分,大家係度估緊,我心想,如果有9字頭,只係英文差左,都吾怕啦...KEEP到成績都安慰LOR~吾好俾壓力自己同小朋友啦..佢知我吾LIKE佢英文差左都發皮四...
作者: ANNAFRIEND    時間: 12-6-20 10:03

A-Mum 發表於 12-6-19 20:27

由小一做數會喊,到今日招招積積,好開心呀,提早開竅呀! ...

囝囝幾年班呀? 想請教你囝囝係用咩方法愛上數學架.
作者: kc1016    時間: 12-6-20 12:19

哥哥小二, 考得最差今次, 老師都話失望, 英數都Keep到, 常扣錯字都扣咗7分, 中文仲死, 錯字, 作句無咗比果個生字(8分), 重組句子/排句成段錯晒, 閱讀理解差, 佢仲同我講佢無認真做, 又無對卷, 想玩手指, 死未............
作者: miffy    時間: 12-6-20 13:43

作者: ydoris    時間: 12-6-20 14:19

回復 ydoris 的帖子

中文常姐~~幾條課外題我差不多估中晒...佢都試過98分..我同佢用好少時間溫就OK.因為阿囡都幾smart.但英文,主要佢係READING差,睇吾明,就吾識答,另GRAMMER都錯好多...最慘同佢溫書時幾OK.點知答起卷就衰晒...
作者: poppypang    時間: 12-6-20 14:30

我女女同你仔仔一樣呀, 溫書時就識, 一做卷就O左咀~~

作者: poppypang    時間: 12-6-20 14:36

我女而家小二, 小一時數學最差, 常識就爆分, 咪今年同佢谷數學, 今次考試就科科都平均返, 但整體平均分差左囉...... 不過數學進步左都當佢進步, 自我安慰~~
作者: ydoris    時間: 12-6-20 16:23

其實除左英文卷差外,佢其他主科都有9字頭,英文DICT加ORAL都幾高分既.可能我對佢期望高左.因為明年升小四,開始為升中準備架啦.經過大囡升中後,知道要早D準備先得...整體來講係進步左..我希望佢平均分有9字就好滿意啦...不過...夢想吾知會否成真??
作者: ANNAFRIEND    時間: 12-6-20 16:32

唉!數學科點先可以追返?
作者: kaman488    時間: 12-6-20 16:58

我個仔讀小二, 佢三次考試四科平均分都有97咁上下啦 !
始終都係中文未試過爆分...閱讀理解差小小....
不過我地好滿意呀 , 佢又享受學習過程....
希望小朋友繼續以呢個正確態度去學習
作者: A-Mum    時間: 12-6-20 18:32

ANNAFRIEND 發表於 12-6-20 10:03
囝囝幾年班呀? 想請教你囝囝係用咩方法愛上數學架.
Thanks everyone!  
阿笨哥小三喇。佢D基本運算一向無問題,小一係攪唔掂D文字題,另外抽象D嘅如時間、重量都係唸唔明。文字題隨住中文進步,慢慢就解到題。我揾D實物解釋番D抽象概念嚟教佢。數學好特別,有時唸好耐都唔明,試下轉個角度去解,可能又忽然明晒。唔好俾唔明嘅嘢積累,因為數學係一個一個 concept build up 上去,唔學明白基本嘢,學唔到上去架!

哥哥有學奧數,佢之前好怕D挑戰題,我幫佢洗腦,話呢D先好玩呀,有挑戰性嘛,依家都肯自己唸下度下。

個個小朋友都有D唔同嘅,唯有見步行步,努力呀!

作者: darkbson    時間: 12-6-20 19:13     標題: 引用:我個仔讀小二,+佢三次考試四科平均分都有97

原帖由 kaman488 於 12-06-20 發表
不過 ...
平均分有97分,妳的小朋友真係超人!我一生人在考試上都從來沒有拿過97分以上!

作者: kaman488    時間: 12-6-20 19:31

darkbson 發表於 12-6-20 19:13
平均分有97分,妳的小朋友真係超人!我一生人在考試上都從來沒有拿過97分以上!:toocold ...

冇超人咁誇張 , 始終都係二年級 , 上左三四年級就見真章 ,

山外有出 , 人外有人...我小朋友係學習比較佔優就係佢既記性特別好 ,

另外..如果培養到小朋友喜歡閱讀 , 咁就對佢係學習上有一定既幫助 !

作者: darkbson    時間: 12-6-20 20:01     標題: 引用:我個仔讀小二,+佢三次考試四科平均分都有97

原帖由 kaman488 於 12-06-20 發表
不過 ...
各位媽咪,妳們覺得正常小朋友應該有多少分?我開始想同小朋友申請留班啊!

作者: ANNAFRIEND    時間: 12-6-20 22:21

A-Mum 發表於 12-6-20 18:32
Thanks everyone!  
阿笨哥小三喇。佢D基本運算一向無問題,小一係攪唔掂D文字題,另外抽象D嘅 ...

你阿笨哥一D都唔笨, 我個苯妹就真係苯. 基本運算之前都冇問題, 最近就成日錯. 文字題不嬲都係小朋友死穴, 我兩個就在考試前比我死操爛操, 今次考試唔係死o係文字題, 而係基本野同埋最後教的硬幣.  我女女時間都掌握到, 不過永遠係唔小心"前"同"後"的字眼. 小一學時間只係基本野, 到小二有埋計"分"都幾係野. 重量小一冇喎, 應該係小二課程. 唉!數學女女好似好多野我都唔肯定惦唔惦, 時得時唔得O甘. 不過同佢地唔小心都好有關係.  之前學校日日比10條速算佢地做, 大部份都岩哂. 點知小測就3題錯兩題. 你話佢唔識咩, 一定唔係, 你比佢計過實岩. 但果刻硬係錯錯錯. 其實係咪女仔d數感真係弱o架?
作者: Bb14312    時間: 12-6-20 23:05

一般啦,中英文只有7x,數學就8x, 希望出年會好D
作者: christy_siu    時間: 12-6-20 23:28

我女今日派晒卷, 佢小一
中文大趺, 上3次考試, 次次都90幾分, 今次77/100
連中文老師都問佢咩事退步
英文97/100, 英作46/50. 數學189/200 , 常識135/150. 其他我都滿意架喇, 錯晒係唔小心到!
都唔知平均分會唔會拉抵晒
作者: 長生不老    時間: 12-6-21 00:31

作者: Yanamami    時間: 12-6-21 08:27

christy_siu 發表於 12-6-20 23:28
我女今日派晒卷, 佢小一
中文大趺, 上3次考試, 次次都90幾分, 今次77/100
連中文老師都問佢咩事退 ...
小一你已經禁緊張, 唔知幾時先捱到升中?
作者: ydoris    時間: 12-6-21 09:11

回復 ANNAFRIEND 的帖子

低年級數學,最難吾係加減數.係計算時鐘同錢幣.另外背好成數表係好基本架.最後係操文字應用題.其間要時常提點係計算時進位吾好吾記得加返.咁打好個基礎先.上到高年級到百份比,份數同代數會好D既...
作者: orangebb    時間: 12-6-21 10:36

同意Yanamami, 其實初小成績未穩定架, 唔好太緊張, 唔係小朋友同大人都好難捱架 !

作者: irene0410    時間: 12-6-21 10:42

我個女今年都係小一,星期一派左卷,比起下學期測驗,退左少少步,尤其係maths (往往maths係最高,但今次竟然係最差),雖然自己口口聲聲講話分數唔係最重要,但一知道佢d成績,我真係喊晒,(雖然唔係唔合挌)
作者: orangebb    時間: 12-6-21 10:42

你真係講得好啱, 成個小學生涯, 我女就係"時間"教極都唔明, 最難係進數, 唔夠減之類, 比我打手仔咋(打完都好後悔), 嗰次嬲到我想發顛咁濟, 點講佢都"眼仔碌碌" (即係唔明, 又唔敢出聲); 到高小就唔難架, 反而好多時係錯"應用題", 都係唔小心, 睇少個字, 一望就心急去計..........

作者: alice44    時間: 12-6-21 11:00

ANNAFRIEND 發表於 12-6-20 22:21
你阿笨哥一D都唔笨, 我個苯妹就真係苯. 基本運算之前都冇問題, 最近就成日錯. 文字題不嬲都係小朋友死穴,  ...

你試下叫佢做完後check卷, 但check卷的意思係叫佢當之前無做過, 重新做一次份卷, 做一題對一題, 對到幾多得幾多, 如果計出嚟答案不一樣就再計一次睇下那一個正確. 如果怕佢唔可以做多一次, 就叫佢先對無文字題嗰d, 因為不用列式, 條式一定無錯. 我仔就係咁做, 數學科成績穩定(9x分).
作者: christy_siu    時間: 12-6-21 11:32

我女小一未識咩叫覆卷
作者: bobo-chan    時間: 12-6-21 11:52

我囝囝只派了中文與數學, 成績比上次落後了,  而英文及常識可能今天會派,  我都很緊張, 不知考成點樣.
作者: christy_siu    時間: 12-6-21 12:41

其實你話考試不求分數 我自己可以比較緊張阿女學業成績, 因為一趺驚佢好難追的返, 你知啦小一已經唔係深,如果考我差真係唔知小二會點.

其實都明白, 小一者, 仲有5年涯, 但因為我2個, 仲有阿妹跟住上, 如果家姐成績又唔好, 到時2個一齊考試我真係
作者: cckma    時間: 12-6-21 15:25

下學期測驗平均90分, 全級130幾人排13, 這次考試平均93, 全級排第幾呢, 暫未知, 希望.....

作者: cckma    時間: 12-6-21 17:19

回復 cckma 的帖子

謝謝鼓勵, 其實上學期都有試過退步, 下學期多些陪他溫, 才有進步

作者: Namson    時間: 12-6-21 20:09

阿仔小二,今日都派晒卷,中英數都9字頭,常識100.我最滿意係中文科,因為小一同小二上學期都係8字頭,所以佢話老師今日都點名讚佢(雖然佢唔係最高分),但叫其他同學依佢為榜樣.
作者: twogirls    時間: 12-6-21 23:14

我個女小一,派卷派得七七八八了,同我預期一樣, 英文Reading & Writing肥左, 得五十幾分, 因為佢做唔晒, 唉, 最怕見佢英文老師! 唔會留班呱!
作者: christy_siu    時間: 12-6-21 23:29

回復 twogirls 的帖子

唔合格要見老師 我諗唔會留位, 而家學位甘緊張 !
作者: christy_siu    時間: 12-6-21 23:31

其實我想問一般小一, 平均91,92 全班或全班名次去到幾多呢? 阿女果班有人科科參唔多滿分, 一定係第一
作者: 長生不老    時間: 12-6-22 00:59

作者: christy_siu    時間: 12-6-22 03:07

回復 長生不老 的帖子

希望啦!
作者: lojo11    時間: 12-6-22 04:28     標題: 回覆:christy_siu 的帖子

我仔學校約20-30名!

作者: JJDBB    時間: 12-6-23 19:04

我估計要女今次考試應該系五,六,而全年全級系三至五!
作者: JJDBB    時間: 12-6-24 11:25

長生不老,你講得岩,你小朋友好犀利,98.03先考第三:good
作者: ANNAFRIEND    時間: 12-6-24 21:04

twogirls 發表於 12-6-21 23:14
我個女小一,派卷派得七七八八了,同我預期一樣, 英文Reading & Writing肥左, 得五十幾分, 因為佢做唔晒, 唉, ...

R/W唔合格, 但仲有一科可以拉麻. Language考成點? R/W五十幾分都唔難拉吧. 我知一科唔合格應該唔駛見, 兩科唔合格就..................................
作者: babybear    時間: 12-6-25 10:09     標題: 引用:笨哥哥今日放學興奮地宣佈:數學全班第二!

原帖由 A-Mum 於 12-06-19 發表

由小一做數會喊,到今日招招積積,好開心呀,提早開竅呀! ...

叻仔!

作者: ydoris    時間: 12-6-25 10:59

我想知以前未減班,全級有成一百三十幾人,咁排頭個40名就入精英班.佢地多數入晒BAND1中學,其他班有少數人會抽到入英中.BUT而家得4班.全級得一百零幾人,咁精英班會點分?派英中位又會否減少左呢?變相要考全級25名內先可入英中呢??好擔心...
作者: JasperMelody    時間: 12-6-27 13:21     標題: 回覆:大家考完試未? 各位考成點?

我今日開始派卷?

作者: miffy    時間: 12-6-27 13:42

作者: 甜姐兒    時間: 12-6-27 22:42

我囡小二, 第四次考試比之前三次差左小小, 之前三次都係全級第一, 中文科又係全級第一, 就係最後一次失準左小小, 每科都跌了3-4分, 結果總結全年排名去到第三. 不過我都好滿意了. 三年級再努力.
作者: 長生不老    時間: 12-6-27 23:40

作者: ANNAFRIEND    時間: 12-6-29 14:29

嘩! 呢度的小朋友成績勁勁勁! 我汗顏呀!
作者: kwanwingki    時間: 12-7-20 14:49

考得唔错,全A,全级第3
作者: peggy    時間: 12-7-20 18:41

囡囡全年全级第3名, 希望升上P4都KEEP住啦!
作者: mietwins    時間: 12-7-20 19:06     標題: 回覆:大家考完試未? 各位考成點?

我對孖寶終於實淺咗對自己嘅承諾入讀p4嘅精英同次精英班,希望繼續努力!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5