教育王國

標題: 想請問,d名幼兒/稚園,interview係in父母定in小朋友 [打印本頁]

作者: avnerbb    時間: 12-6-17 22:22     標題: 想請問,d名幼兒/稚園,interview係in父母定in小朋友

有冇媽媽分享吓?究竟係揀父母既職業背景,定真係觀察小朋友乖唔乖/叻唔叻?

作者: Amymichelle    時間: 12-6-17 22:44

KV同St Cat都係會in埋家長,通常問下d生活上細節,例如平時邊個照顧小朋友?戒左尿片未呀?佢最鍾意玩咩玩具?點解要揀我間幼稚園呀?對我地學校有咩期望呀?而KM就淨係in小朋友,但有問卷要家長填!我覺得父母背景,都會睇下但並不是全部,interview表現故然重要,但都要睇下小朋友夠唔夠運!Good Luck!!
作者: AL1987    時間: 12-6-17 22:53

以我愚見,係運氣最重要,除非係一兩間超難入之外,因為他們真係睇父母有冇connection(重要係有超然地位果種)
作者: AL1987    時間: 12-6-17 22:56

父母係專業人士真係隨街都有
作者: avnerbb    時間: 12-6-17 23:03     標題: Amymichelle 的帖子

諗緊in pn既時候阿仔都未識講野,可以in乜wor....

anyways, 謝謝你既意見!

作者: avnerbb    時間: 12-6-17 23:05     標題: AL1987 的帖子

超然地位就冇啦,正正常常都算既! 不過而家專業人士真係一街都係。。。

作者: 小妮師妹    時間: 12-6-17 23:23

作者: huimcedu    時間: 12-6-18 09:20

回復 avnerbb 的帖子

唔駛識講野O家, 最緊要有反應.  99% 既歲半小朋友都唔識講野, 驚咩呢?
作者: keio    時間: 12-6-18 09:53     標題: 引用:SC+PN無IN家長

原帖由 小妮師妹 於 12-06-17 發表
SC PN無IN家長
不過之前張application form 要填晒父母職業和中小學

作者: 小妮師妹    時間: 12-6-18 12:22

作者: cdleep    時間: 12-6-18 13:38

其實我覺得運氣重要d
作者: andeskinki    時間: 12-6-18 15:41     標題: 回覆:想請問,d名幼兒/稚園,interview係in父母定in小朋友

我覺得係in小朋友居多

作者: cyndiwong    時間: 12-6-19 10:12

作者: yhchoy    時間: 12-6-19 13:30

家長及小朋友
作者: winnietingting    時間: 12-6-19 13:37     標題: 引用:其實我覺得運氣重要d

原帖由 cdleep 於 12-06-18 發表
其實我覺得運氣重要d
Yes!

作者: irene_the_pooh    時間: 12-6-19 19:59

好老實,我覺得係in家長!
至於佢地內部其實係想要d咩既家長 / 學生,其實係冇人知!

所以,我亦同意樓上媽媽講:其實係講運氣!如果你係佢杯茶,咪咩都易囉!如果唔係既,就算你個小朋友 / 家長幾醒,我估佢都唔會理!
作者: starry_night    時間: 12-6-19 21:39

請問要點同小朋友準備面試? 洗唔洗識英文? 定系廣東話已經得?
作者: JC_mami    時間: 12-6-19 21:53

Starry_night:廣東話巳可以,教小朋友日常會接觸到的事物,例如:眼,耳,口,鼻。
交通工具,生果顔色等。通常都離不開這些。
作者: cdleep    時間: 12-6-19 21:59     標題: 回覆:irene_the_pooh 的帖子

同意

作者: cyndiwong    時間: 12-6-20 11:03

作者: irene_the_pooh    時間: 12-6-21 16:09

cdleep 發表於 12-6-19 21:59
同意

唉…其實真係幾無奈!
作者: karents13kaka    時間: 12-6-21 19:16

去年N班面試, 我真的見到怪獸家長!!!
循例完了面試, 老師會禮貌問家長有無問題. 但他們會追問老師一些無聊事項, "你地有幾多老師同阿姨姨呀...要交幾多錢茶點...我個仔如果上堂喊, 可唔可以第一時間通知家長呀"....囧囧囧
如果我是老師, 見個學生幾叻都唔會收, 因為佢阿媽太嚇人.
作者: CoffeeCake    時間: 12-6-26 12:23

每間學校都有它的STYLE,所以不可以講係只收"有背景"人仕
村校/愛低調的名校,我估一定唔想收"有背景"/有錢人,因為根本唔係佢地要既PROFILE, 費事個小朋友番到去巴巴閉閉咁.
至於有D在豪宅區內既,佢地收番住附近既,亦不是沒理由, 所以其他人就誤會了學校要睇有背景既人收.
至於SC,學位咁多,一定係咩人都會有D,無可能全香港有料人都去晒呢間呱?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5