教育王國

標題: 請問點排好?福附、優才、真道、播道 & 陸慶濤 [打印本頁]

作者: kwkyeung    時間: 12-6-16 18:27     標題: 請問點排好?福附、優才、真道、播道 & 陸慶濤

作者: marcuscyrus    時間: 12-6-16 18:31     標題: 回覆:kwkyeung 的帖子

Still holding so many seats?  Or for 2013-14?

作者: kwkyeung    時間: 12-6-16 18:34

作者: marcuscyrus    時間: 12-6-16 18:36     標題: 引用:我個女有咁叻就好啦!咁多間都收,當然係+f

原帖由 kwkyeung 於 12-06-16 發表
我個女有咁叻就好啦!咁多間都收,當然係 for 2013-14
Then apply first!!

作者: peggy2754    時間: 12-6-16 18:41

當然係福附(又近又直上英中),陸慶,優才,真道,播道
作者: joanthony    時間: 12-6-16 18:50     標題: 回覆:請問點排好?福附、優才、真道、播道 & 陸慶濤

作者: kwkyeung    時間: 12-6-16 18:56

作者: 24681357    時間: 12-6-16 18:57

福附,陸慶濤,優才,播道,真道。
作者: EYUNG    時間: 12-6-16 21:38

回復 kwkyeung 的帖子

優才P1 - P3在旺角, 不近藍田喎!不乎合你的要求呢!
作者: evacalbee    時間: 12-6-16 23:48

好睇你心目中咩叫做好!?

福附:成績好,但較谷

陸慶濤:中學成績好,但校舍細

優才:活動教學,但小一至小三响旺角

播道:基督教

真道:行IB

間間唔同,邊間啱自己小朋友要多點上網research,去簡介會,去學校睇下d學生,同家長傾下。當然人哋收你先有得諗。

作者: baba987    時間: 12-6-17 00:00

作者: tiffanycohk    時間: 12-6-17 00:05     標題: 回覆:請問點排好?福附、優才、真道、播道 & 陸慶濤

作者: littlefaith    時間: 12-6-17 00:07

選真道,家長必須先認同學校的教育理念,否則最好別選。所以,你要為真道排位,是毫無意義的。
作者: joe914    時間: 12-6-17 02:19     標題: 回覆:littlefaith 的帖子

作者: yuenkw    時間: 12-6-17 02:20

24681357 發表於 12-6-16 18:57
福附,陸慶濤,優才,播道,真道。

基本上同我心中既排位一樣。

同陸慶濤接龍既 Law's Funds 呢 2 年會考、高考既成績,區內既中學來講算 ok,如果住附近唔打算跨區既,都可以考慮。

讀書既野有時唔係單靠讀邊間學校,小朋友讀唔讀到 + 家長有幾大 support(出錢出力出時間)有時更為關鍵。

作者: HaYi    時間: 12-6-17 09:00

我會排

優才- 小學校, 小班同多net, 教得比較快, 問題是P1-P3要出旺角, 校舍不太大.. (我個9月入讀) , 總體平均一些

真道 - 我心儀IB , 但個學制特別自創, 入左就要預讀到直上中學 (上年收左但放左)

播道- 英小, 有愛心, 校園好, 不過家長說冇太多校隊等活動, 同埋初小會淺些 (上年收左但放左)

-------------
LHT - 中學backup, 但我不喜個教育模式較傳統, 同不太喜個校舍, (上年冇報)

FK - 中學backup,  但我老公不喜有點左派, 同識人讀內都嚴, 但個嚴法是我覺得有D無謂的. (上年冇報).
作者: eugenebb    時間: 12-6-17 11:48

個人覺得幾間都有佢賣點同獨特既地方, 真係好 depends on 小朋友既性向同家長既取捨.  我係 LHT 同真道之間, 選左後者.  因為 LHT 實在有 track record 成績好, 有保障, 都幾唔捨得, 但都睇返個仔, 比較貪玩同 stubborn, 真道既包容性應該高些, 從呢個角度, 可能對佢黎講真道更加穩陣.
作者: Naurto    時間: 12-6-17 12:06

新高中只考最少五科, 最多七科. 中英數通識. 所以要看看四科以外你的仔女資質是文 or 理:

走文科: 例如 Econ等 優才好些. 因英文 public exam result 較好
走理科: 陸慶濤較好, 因數學 public exam 較好, 相對操練
福建暫應看高一線,
真道, 播道不知, 因 no public exam. 主觀看法見仁見智。

作者: oldjac    時間: 12-6-17 12:56

我會選福附和優才,要考慮優才小一至小三的校社,在旺角,頭三年點返學的問題

作者: oldjac    時間: 12-6-17 13:51

福附不左,只注意中國藝術,了解下便明白
作者: baba987    時間: 12-6-17 20:00

作者: baba987    時間: 12-6-17 20:20

作者: masterunion    時間: 12-6-17 20:31

福小開始報名?? 我見仲係2012-13 係forum, 係未我攪錯左

作者: cykk    時間: 12-6-17 21:27

joe914 發表於 12-6-17 02:19
你揀人,人揀你。收左先諗啦!

唉 ! 到真係咁多間都收曬先來問邊間好時又會比人插霸住曬D位......
作者: mandy304    時間: 12-6-18 10:33

福附, 優才, 陸濤...
作者: kwkyeung    時間: 12-8-15 12:59

作者: NeoMom    時間: 12-8-15 13:32

如果只計今年dse成績, 平均來講優才是幾間之中最好的(播道同真道唔知因冇公布)

純以事論事, 點解成日話福附成績好? 要數數到羅氏都未到佢。不喜勿插

作者: baba987    時間: 12-8-15 15:01

作者: Charlotte_mom    時間: 12-8-15 15:09     標題: 引用:福建中學今年+2012+DSE成績今年本校有168名

原帖由 baba987 於 12-08-15 發表
福建中學今年 2012 DSE成績

今年本校有168名學生參加第一屆香港中學文憑試,成績表現優異,所有科目整體合 ...
當然passing rate可以睇到full picture, 但亦要睇有幾多考得好,同有幾好,仲有入u率,成盤「數」就清楚好多,等多兩日啦

作者: NeoMom    時間: 12-8-15 15:11

回復 baba987 的帖子

個人覺得2222意義不大, 3322相對參考價值大得多, 優才73%, 羅氏69%, 福中67%。 不過咁講, +-5%我覺can be considered as same range

作者: kwkyeung    時間: 12-8-15 15:52

作者: NeoMom    時間: 12-8-15 16:01

間間都好

作者: 點算好    時間: 12-8-15 16:11

Charlotte_mom 發表於 12-8-15 15:09
當然passing rate可以睇到full picture, 但亦要睇有幾多考得好,同有幾好,仲有入u率,成盤「數」就清楚好 ...

認同, 因為4級視之為AL的D, 2只是以前AL的F, 參考性成疑.
作者: baba987    時間: 12-8-15 16:23

作者: ANChan59    時間: 12-8-15 16:36

點算好 發表於 12-8-15 16:11
認同, 因為4級視之為AL的D, 2只是以前AL的F, 參考性成疑.
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2431374&extra=&page=2
唔駛搵,俾個連結給大家,3322是絕對無意義!!!

作者: 點算好    時間: 12-8-15 16:45

GH vs FK

中文
Gh 19.2% level 5 above
FK 40.5% level 4 above
HKUGA 37.4% Level 4 above
               15.2% level 5 above
英文
Gh 63.7%  level5 above
FK 32.1%.  level4 above
HKUGA 78.8% level 4 above
               42.4% level 5 above

數學
Gh 27.4%  level5 above
FK 60.1%  level4 above
HKUGA 70.7% level 4 above
               37.4% level 5 above
假若資料冇錯, 加埋一間很多人認為是Band 2 頭的直資. 當然只比較了中英數, 還有這間FK的資料是不是就是那間Band 1的中學?
作者: baba987    時間: 12-8-15 17:12

作者: baba987    時間: 12-8-15 17:16

作者: ANChan59    時間: 12-8-15 19:28

會考已經是歷史,參考價值好低。
作者: ANChan59    時間: 12-8-15 20:20

kwkyeung 發表於 12-8-15 15:52
我仲報左 港同 ,如果加埋落去應該點排好?
恭喜你中咗 Jack pot, 港同文憑試成績真係唔錯。
作者: feifei614    時間: 12-8-15 21:00     標題: 引用:Quote:kwkyeung+發表於+12-8-15+15:52+我仲

原帖由 ANChan59 於 12-08-15 發表
恭喜你中咗 Jack pot, 港同文憑試成績真係唔錯。
港同第一次考公開試,有這樣的成績,水準真係唔錯!
以這文憑試成績,學校屬於band幾?1C?請指教!

作者: ANChan59    時間: 12-8-15 21:35

回復 feifei614 的帖子

Difficult to say.
Ranking is a relative measure, we need to have more factual info from most schools and we can see the relative position of schools.

作者: 木村一真    時間: 12-8-20 17:05

ANChan59 發表於 12-8-15 19:28

會考已經是歷史,參考價值好低。

香港中學會考有成四十幾年既歷史,所累積的數據也不少,香港好多成功名人都經歷過。
無論學校同學生的經驗和努力都值得參考~如你這樣說法即是以前考過HKCEE的人都是白考?
他們所考出來的成績都是不被認同?也許他們的會考証書形同白紙!?

作者: kwkyeung    時間: 12-8-22 15:26

作者: cmvfamily    時間: 12-8-22 15:54

陸慶濤
播道
福附
真道
優才
作者: ANChan59    時間: 12-8-22 16:01

Sorry, ok, good luck.
作者: Pekkle_bon    時間: 12-8-22 18:07     標題: 回覆:請問點排好?福附、優才、真道、播道 & 陸慶濤

想多了解以下

陸慶濤. -  功課多,成績好重要(考試,測驗) ?
播道- 開心,全英教育
福附 - 同陸相同
真道 - IB 課程,projects
優才 - 功課比陸及福小。但成績要求也高?

大家有冇提點,學費方面又如何?

作者: rainbowcov    時間: 12-8-22 20:40     標題: 引用:回復+kwkyeung+的帖子 好睇你心目中咩叫做

原帖由 evacalbee 於 12-06-16 發表

好睇你心目中咩叫做好!?

作者: WINNIE168168    時間: 12-8-23 13:58

福附不左, 都好國際化, 好多外地文化之project
作者: cutemama2010    時間: 12-8-23 14:36

Pekkle_bon 發表於 12-8-22 18:07
想多了解以下

陸慶濤. -  功課多,成績好重要(考試,測驗) ?

LHT功課多少比較難講,你說多,我說少,自己看看以下網頁評價。

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2390899&extra=page%3D1

功課跟其他學校比是多或少就更難比較。

對於成績,學校和每位家長都有一定要求,成績不是最重要, 能培養學習興趣才重要, 付費讀書就唔好差於一般免費津校,但唔會刻意提高合格分數故意為難學生, 亦唔會用填鴨式逼學生。LHT算是高透明度學校,想對陸慶壽多了解可到學校網或以下網頁看看。

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=forumdisplay&fid=254&page=

LHT/羅氏重點喺理科較強,選校時亦可看看小朋友是囝囝或囡囡。囝囝將來多選理科,而囡囡多選文科,當然亦有例外。樓主關注嘅學校都在表內,可到以下網頁看看今屆HKDSE理科成績表以供參考。

http://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=35057&do=blog&id=1690

題外話,福中今屆HKDSE成績較去年HKCEE遜色一些。

作者: PoPofamily    時間: 12-8-23 15:01

回復 cutemama2010 的帖子

HKDSE is more difficult than HKCEE!
作者: kwkyeung    時間: 12-10-15 13:52

作者: huisylvia    時間: 12-10-15 14:52

你就好啦,起碼有offer在手,
我地一係俾人rejected,
一係得個:等:字......

作者: wiskylo    時間: 12-10-15 15:38

福附如果收的當然福附啦, BAND1又近屋企

作者: fourdog    時間: 12-10-15 15:44     標題: 引用:暫時成績係:優才+-+收了真道+-+waiting播

原帖由 kwkyeung 於 12-10-15 發表
暫時成績係:
優才 - 收了
真道 - waiting
我覺得令女鐘意已經係唯一要考慮嘅因素啦

作者: kwkyeung    時間: 12-10-15 15:44

作者: huisylvia    時間: 12-10-15 15:51

優才,音小已rejected
真道,浸小已收緊生,但無出reject信,一路等消息,
播道,啟基,培道,培僑見咗1st interview,等結果,
今個星期六見龍塘
真係人都顛......
當然,我好清楚知道個仔既表達同性格,
面試對佢係唔著數,
但無計,盡力而為啦

作者: kwkyeung    時間: 12-10-15 16:00

作者: muichujamie    時間: 12-10-15 16:57

當年就係呀女一句我好鐘意GT, 就無apply到其他學校!

作者: huisylvia    時間: 12-10-15 17:10

kwkyeung 發表於 12-10-15 16:00
回復 huisylvia 的帖子

港大同學會有個主任講過:
咁呢樣我好明,所以次次我仔都玩得好開心,
同佢講係參觀小學,同小朋友一齊玩,
擔心只係放在心中,或上網講下,
自己知自己仔事,佢盡力凹夠,
而且唔係佢,亦唔係大人可以控制既

作者: kwkyeung    時間: 12-10-15 21:14

作者: cwclsh    時間: 12-10-16 09:21

回復 muichujamie 的帖子

我會排..1) 優才 2) 陸慶濤 3) 福附 4) 真道 5) 播道

我只為囡囡報考2間學校, 優才收左..陸慶濤等result.
但我女同你女當年一樣, 佢只喜歡優才, 考陸都係氹佢去考, 應承佢結果如何一定會俾佢讀gt.

作者: kwkyeung    時間: 12-10-20 19:22

作者: c4ceci    時間: 12-10-20 21:23     標題: 回覆:請問點排好?福附、優才、真道、播道 & 陸慶濤

福附,我口水都流
你女女好叻,今年競爭好大...
樓主可否告G是女女是讀那幼稚園?

作者: maewmaew    時間: 12-11-3 06:53     標題: 回覆:kwkyeung 的帖子

版主最後你點揀?

作者: mandy304    時間: 12-11-3 11:45

今年好大競爭, 福附都收左你, 你女女一定好叻.
學校又多net teacher. good.

作者: cmvfamily    時間: 12-11-3 12:04

收咗你囡囡有福附和優才,先諗收咗你的先,我選福附。
作者: cutemama2010    時間: 12-11-3 12:58

選福附
, 就要接受小一
開始不停默書測驗嘅教學方式, 壓力唔少.

小一不停默書測驗!

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2482848

作者: baba987    時間: 12-11-3 19:32

作者: BigPig    時間: 12-11-9 14:19     標題: kwkyeung 的帖子

優才咪開心d.都谷,不過,小朋友都讀得好開心

作者: 拾仔    時間: 12-11-9 17:39

回復 cutemama2010 的帖子

唔係掛真係????

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5