教育王國

標題: 等運到的星期三 [打印本頁]

作者: yan52    時間: 12-6-13 11:10     標題: 等運到的星期三

作者: AliceTsang    時間: 12-6-13 11:15     標題: 回覆:等運到的星期三

我都係。。。等運到!

作者: janice_BB    時間: 12-6-13 11:18

今日4:00前收唔到電話就落選, 唔通真係連IN的資格都無
作者: 小露比*    時間: 12-6-13 11:19

唉.............真係無喇
作者: sugerlucy    時間: 12-6-13 11:21     標題: 回覆:等運到的星期三

作者: Chuchuling123    時間: 12-6-13 11:26

好彩昨天一間叩門己收左,個心當堂定哂.

作者: MaiGao    時間: 12-6-13 11:27

繼續等運到
作者: yee8001    時間: 12-6-13 11:28

我都係, 無心機做嘢>.<

作者: chunyatmama    時間: 12-6-13 11:29

Add oil everyone!  
作者: ray1120    時間: 12-6-13 11:31

Add oil !!!
Still have a long way to go !
作者: ilj    時間: 12-6-13 11:32

作者: JJ2005    時間: 12-6-13 11:43     標題: 回覆:等運到的星期三

加油,雖然我都係等運到的!

作者: joyce919    時間: 12-6-13 11:45

我嗰間星期五前無電話就無得in.仲要等多兩Day.
作者: Chuchuling123    時間: 12-6-13 11:49

我完全明白你們的心情,個人好 Down 及冇心機工作.
好徬徨.......
作者: Haz-mama    時間: 12-6-13 11:55

我都係, 完全冇心機工作...
作者: vickyching817    時間: 12-6-13 11:55

回復 Chuchuling123 的帖子

我都要等!!由派位到而家都有點無心工作.......希望大家有好消息
作者: FionTwins    時間: 12-6-13 12:58

作者: k_lego    時間: 12-6-13 13:01     標題: 回覆:等運到的星期三

仲有我

作者: CY826    時間: 12-6-13 13:04

各位加油~~
作者: 小露比*    時間: 12-6-13 13:15

天黑哂............跟我心情一樣
作者: AliceTsang    時間: 12-6-13 13:15     標題: 回覆:等運到的星期三

都唔知講咩好。。。等啦等啦&#128532;

作者: lingdidi    時間: 12-6-13 13:24

我等唔到,打咗去其餘三間問咗都無位,全軍覆沒,由於派個間無註冊(實在太差,區內知名),好徬徨...請問仲有邊間有得叩,又邊間私小或不太昂貴嘅國際學校可以報?
作者: 小露比*    時間: 12-6-13 13:25

lingdidi 發表於 12-6-13 13:24
我等唔到,打咗去其餘三間問咗都無位,全軍覆沒,由於派個間無註冊(實在太差,區內知名),好徬徨...請問仲 ...
你邊個NET
作者: yan52    時間: 12-6-13 13:35     標題: 回覆:小露比* 的帖子

最後兩天的等待,如無電話叩門全失敗了。

作者: MaiGao    時間: 12-6-13 13:36

又少一間喇…
作者: k_lego    時間: 12-6-13 13:37     標題: 引用:我等唔到,打咗去其餘三間問咗都無位,全軍

原帖由 lingdidi 於 12-06-13 發表
我等唔到,打咗去其餘三間問咗都無位,全軍覆沒,由於派個間無註冊(實在太差,區內知名),好徬徨...請問仲 ...
你邊區啊?如果真係無辦法要讀住先,你其實番番去本應果間or區內本身就收生不足既(例如每年派100個位,但其實得番1~2班人果d)就實收,我本身都派一間又遠又舊既,註冊果日我打去另一間近d,但又係收唔夠人,無in就收,叫做無選擇中的選擇

作者: lingdidi    時間: 12-6-13 13:38

我係Net 48
作者: dunbinex    時間: 12-6-13 13:51

作者: 小露比*    時間: 12-6-13 13:58

我本身派到果間都係...無人會去IN添.........但無計都要讀住先
作者: AliceTsang    時間: 12-6-13 14:03     標題: 引用:我係Net+48

原帖由 lingdidi 於 12-06-13 發表
我係Net 48
有冇試聖若瑟英文小學?

作者: suntankitty    時間: 12-6-13 14:17

回復 lingdidi 的帖子

你試吓call福小啦^^
作者: littlebe518    時間: 12-6-13 14:26     標題: 回覆:lingdidi 的帖子

You try Kowloon true light and Tak Nga la

作者: janice_BB    時間: 12-6-13 14:33

lingdidi 發表於 12-6-13 13:38
我係Net 48
CHECK PM                                    
作者: rayeu160    時間: 12-6-13 14:50

回復 lingdidi 的帖子

試下福建小學 or st jo啦...我知st jo好多人會放位, (因為係c小, 有好多人搵佢做backup)

作者: joyce919    時間: 12-6-13 17:14

又過多一日la,等call interview 的都無聲氣,但係有人已經收到call了。又衰多一間
作者: 小露比*    時間: 12-6-13 17:15

我個希望未走呀!仲要等呀!原來母校仲未開始CALL!
作者: joyce919    時間: 12-6-13 17:17

回復 小露比* 的帖子

Good luck to you. Add oil.
作者: happykeikei    時間: 12-6-13 17:17

回復 joyce919 的帖子

唉, 點算好?
作者: jojoplanet    時間: 12-6-13 17:18

我等咗三日電話..頭先終於有個唔識既電話打來.....但原來係打錯..
作者: joyce919    時間: 12-6-13 17:18

回復 happykeikei 的帖子

希望有奇蹟lor.
作者: MaiGao    時間: 12-6-13 17:21

jojoplanet 發表於 12-6-13 17:18
我等咗三日電話..頭先終於有個唔識既電話打來.....但原來係打錯..

好過我,等左幾日電話,頭先嚮,醫院打來話我媽入左醫院。
問詳細d,原來醫院打錯。
真係心血少d都嚇親死…

作者: happykeikei    時間: 12-6-13 17:22

成日望住個電話 !

作者: 小露比*    時間: 12-6-13 17:23

求神拜佛唔該收我女啦!!!
作者: jojoplanet    時間: 12-6-13 17:25

MaiGao 發表於 12-6-13 17:21
好過我,等左幾日電話,頭先嚮,醫院打來話我媽入左醫院。
問詳細d,原來醫院打錯。
真係心血少d都嚇親死 ...

你又真係嚇死喎...我無期望架啦....唉...
作者: MaiGao    時間: 12-6-13 17:27

jojoplanet 發表於 12-6-13 17:25
你又真係嚇死喎...我無期望架啦....唉...

我淨返一間,又係熱門,都無期望喇…
依家再搵下仲有無學校可以叩…

作者: jojoplanet    時間: 12-6-13 17:29

MaiGao 發表於 12-6-13 17:27

我都係得一間..係我乙部第一志願, 但講明要用普通話...唔知阿仔會唔會答人
作者: 小露比*    時間: 12-6-13 17:34

我想叩既已經無得叩。。
作者: MaiGao    時間: 12-6-13 17:50

小露比* 發表於 12-6-13 17:34
我想叩既已經無得叩。。

有幾日application過左,interview都過埋,我都仲好樣衰咁走去交表搏一搏…
作者: sugerlucy    時間: 12-6-13 17:50     標題: 引用:我個希望未走呀!仲要等呀!原來母校仲未開

原帖由 小露比* 於 12-06-13 發表
我個希望未走呀!仲要等呀!原來母校仲未開始CALL!

作者: 小露比*    時間: 12-6-13 17:54

MaiGao 發表於 12-6-13 17:50
有幾日application過左,interview都過埋,我都仲好樣衰咁走去交表搏一搏…
得唔得呀?
作者: aai    時間: 12-6-13 18:02

祝大家好運~ 包括我自己! 加油!
作者: MaiGao    時間: 12-6-13 18:03

小露比* 發表於 12-6-13 17:54
得唔得呀?
有一間收左表,約左呢個星期六interview。
不過收表個老師話,in完就算ok,都要係waiting list排,等人無註冊先

作者: 小露比*    時間: 12-6-13 18:06

MaiGao 發表於 12-6-13 18:03
有一間收左表,約左呢個星期六interview。
不過收表個老師話,in完就算ok,都要係waiting list排,等人無註 ...
哦。。。。
作者: yan52    時間: 12-6-13 18:20     標題: 回覆:小露比* 的帖子

我已全軍封沒,冇晒祈望,輕鬆了,唯有用一年時間,為明年作備。
大家加油呀

作者: yee8001    時間: 12-6-13 18:43

我覺得今日都冇消息應該要等人哋唔要D位啦,好唔開心呀,不過都要繼續等>.<
作者: 小露比*    時間: 12-6-13 19:33

大家唔好放棄呀!
作者: yee8001    時間: 12-6-13 19:47

小露比* 發表於 12-6-13 19:33
大家唔好放棄呀!

作者: 萬獸之王    時間: 12-6-13 19:50

我今日放棄左叩門三間的兩間,仍然等緊第一志願學校的面試信,如果都唔得就系現在呢間讀一年先算
作者: 小露比*    時間: 12-6-13 20:52

萬獸之王 發表於 12-6-13 19:50
我今日放棄左叩門三間的兩間,仍然等緊第一志願學校的面試信,如果都唔得就系現在呢間讀一年先算 ...
佢放棄你,定你放棄佢
作者: 萬獸之王    時間: 12-6-13 20:58

回復 小露比* 的帖子

我啊,無去另外兩間注冊,只系去左其中一間注,然後續等第一志願的學校!

作者: 小露比*    時間: 12-6-13 21:01

萬獸之王 發表於 12-6-13 20:58
回復 小露比* 的帖子

我啊,無去另外兩間注冊,只系去左其中一間注,然後續等第一志願的學校!
點解唔去呀?
作者: MaiGao    時間: 12-6-13 21:04

小露比* 發表於 12-6-13 21:01
點解唔去呀?

我估佢應該係有三間收左。
津校只能註冊一間,所以就有兩間無去喇。

作者: 萬獸之王    時間: 12-6-13 21:05

唉呀,一次過點hold三間呢,仲有好多媽媽等緊後補位的,早d決定早d放位,唔可以咁自私啊!不過今日都系我奶奶去搞,我急性肚瀉無返工,系屋企漚蟲中!
作者: 小露比*    時間: 12-6-13 21:07

萬獸之王 發表於 12-6-13 21:05
唉呀,一次過點hold三間呢,仲有好多媽媽等緊後補位的,早d決定早d放位,唔可以咁自私啊!不過今日都系我奶 ...
哦。。。你保重呀!

作者: 萬獸之王    時間: 12-6-13 21:20

嗯,多謝關心,其實我都有留意小露比同MaiGao你地兩位媽媽的留言,真係衷心希望你地小朋友快d有學校收啊!我係度唸緊,雖然好多學校已經有曬後補結果,但你地如果唔怕尷尬,其實可以再試下向呢d心儀的學校叩門的,話唔定有機啊!
作者: k_lego    時間: 12-6-13 21:33

MaiGao 發表於 12-6-13 17:27
都怪自己當初唔叩多十幾廿間..

作者: 小露比*    時間: 12-6-13 21:40

萬獸之王 發表於 12-6-13 21:20
嗯,多謝關心,其實我都有留意小露比同MaiGao你地兩位媽媽的留言,真係衷心希望你地小朋友快d有學校收啊! ...
多謝!我都好嬲自己怪自己!可惜無得返轉頭><

作者: MaiGao    時間: 12-6-13 21:44

萬獸之王 發表於 12-6-13 21:20
嗯,多謝關心,其實我都有留意小露比同MaiGao你地兩位媽媽的留言,真係衷心希望你地小朋友快d有學校收啊! ...

謝謝你的意見。
其實今日都向一d出左result的學校叩門(之前無叩過既)。
叩左好多間,有一間肯俾我個仔面試,不過講明見完最多都係waiting。
至於失敗左既,都有寫信過去,希望可以打動學校啦。

作者: MaiGao    時間: 12-6-13 21:45

k_lego 發表於 12-6-13 21:33
都怪自己當初唔叩多十幾廿間..

我本身只叩首選果間添呀…
後來諗諗下覺得好危,所以先臨時臨急叩多幾間。
不過結果都係差唔多全軍覆沒。
我好後悔當日做乜唔叩埋舊油天…
作者: k_lego    時間: 12-6-13 21:49

MaiGao 發表於 12-6-13 21:45
我本身只叩首選果間添呀…
後來諗諗下覺得好危,所以先臨時臨急叩多幾間。
不過結果都係差唔多全軍覆沒。
叩左都可能會撞時間啦...

派位之前果晚, 我起初只係印左 首選果份表+所需文件...

諗諗下先印埋另外幾間 (其實一早download曬, 但唔想o徒墨)

知派曬幾份仲要去copy多幾份先夠 :cry:

但結果得個吉..

作者: 萬獸之王    時間: 12-6-13 21:50

咁就好,無論結果點都好,都對得住小朋友同盡左力,唔好理咁多,叩左先算,好似我咁,平時幾要面都好,呢刻唔到我唸,總之有任何機會我都唔會放過的,我仲等緊第一志願的學校,到時阿b得唔得就要靠自己了,我個心都好煩啊,希望快d有消息吧!仲有煩緊細果個資優仔,好擔心他,下年到他揀小學,到時仲有排煩,唉,一身兒女債!
作者: k_lego    時間: 12-6-13 21:50

萬獸之王 發表於 12-6-13 21:05
唉呀,一次過點hold三間呢,仲有好多媽媽等緊後補位的,早d決定早d放位,唔可以咁自私啊!不過今日都系我奶 ...
請問可唔可以話我知放左邊2間?

作者: MaiGao    時間: 12-6-13 21:52

k_lego 發表於 12-6-13 21:49
叩左都可能會撞時間啦...

派位之前果晚, 我起初只係印左 首選果份表+所需文件...
我情形同你差唔多。

叩左撞時間都叫叩過丫,依家叩都未叩過…

放工…返到屋企再傾。

作者: 萬獸之王    時間: 12-6-13 21:57

回復 k_lego 的帖子

放左慈雲山天主教同聖博德!

作者: k_lego    時間: 12-6-13 21:58

萬獸之王 發表於 12-6-13 21:57

唉.. 呢2間我都冇叩到..

作者: 萬獸之王    時間: 12-6-13 22:46

其實我都好後悔,個選校冊略錯曬,本來唸住大果個搞點,細仔就唔使驚,所以淨係揀男女校,但依家個派位咁,再去叩女校都好難,所以焗住又要叩返男女校,仲一定要自己區,方便接送,範圍咁細,有幾間叩到都覺得阿女好勁了,所以如果俾我重新選擇,我會唔理個細既,搞掂個大既先算,咁樣對大既都公平d,依家我都唔敢話俾阿女知,點解一定要揀自區的男女校,唉....................
作者: admiral1008    時間: 12-6-13 22:54

無計啦,唯有等!
作者: k_lego    時間: 12-6-13 22:58     標題: 引用:其實我都好後悔,個選校冊略錯曬,本來唸住

原帖由 萬獸之王 於 12-06-13 發表
其實我都好後悔,個選校冊略錯曬,本來唸住大果個搞點,細仔就唔使驚,所以淨係揀男女校,但依家個派位咁, ...
我都覺得策略錯左,但問題係我地呢區,除左大熱就係冷門,我唔覺得有邊間係次熱

作者: 萬獸之王    時間: 12-6-13 23:17

我等緊何壽南既面試信啊,我自行同統一都放它係第一位的,呢個係最後希望了!k-lego你等緊邊間?
作者: k_lego    時間: 12-6-13 23:38     標題: 引用:我等緊何壽南既面試信啊,我自行同統一都放

原帖由 萬獸之王 於 12-06-13 發表
我等緊何壽南既面試信啊,我自行同統一都放它係第一位的,呢個係最後希望了!k-lego你等緊邊間? ...
無得等啊衰曬喇,星期六in鳳德聖文德,都係得個in字,無信心

作者: 萬獸之王    時間: 12-6-13 23:44

聖文德好似仲有5個位啊,不過我唔知有無看錯,係置頂2012小一校網分析有講。in左先算啦,信下你個小朋友,俾多d信心他/她,否則你緊張和擔心的情緒會影響到的,放心,上天一定有安排的
作者: Chuchuling123    時間: 12-6-13 23:53

萬獸之王 發表於 12-6-13 21:57

你註冊邊一間呀
作者: 萬獸之王    時間: 12-6-13 23:54

伍華小學
作者: k_lego    時間: 12-6-13 23:59

萬獸之王 發表於 12-6-13 23:44
聖文德好似仲有5個位啊,不過我唔知有無看錯,係置頂2012小一校網分析有講。in左先算啦,信下你個小朋友, ...
其實都叫自己接受現實嫁喇,

我都明白要in左先算...

其實自己策略真係錯曬.... 唉

都叫自己平常心去in.. 反正都預左88 :cry:

作者: 萬獸之王    時間: 12-6-14 00:03

唔好咁快氣餒啊,要頂住,起碼過埋個面試先。或者真系好似d前輩家長話齋,到開學前先叫你後補上都唔定呢!最壞最壞打算咪讀依家手上呢間一年,再唸下插班囉,無咩大不了的!你依家果間係咩學校?
作者: k_lego    時間: 12-6-14 00:06     標題: 引用:唔好咁快氣餒啊,要頂住,起碼過埋個面試先

原帖由 萬獸之王 於 12-06-14 發表
唔好咁快氣餒啊,要頂住,起碼過埋個面試先。或者真系好似d前輩家長話齋,到開學前先叫你後補上都唔定呢! ...
博智

作者: k_lego    時間: 12-6-14 00:07     標題: 引用:唔好咁快氣餒啊,要頂住,起碼過埋個面試先

唔好咁快氣餒啊,要頂住,起碼過埋個面試先。或者真系好似d前輩家長話齋,到開學前先叫你後補上都唔定呢! ...
成績好就考插班姐,依家都唔知阿女咩料子

作者: 萬獸之王    時間: 12-6-14 00:13

博智都唔錯架,我看他個升中派位都ok,同埋校舍又新又靚,老師同校長都好有heart,幾關心d學生的!話唔定阿女係裡面讀得好開心,考頭幾名,到時怕你唔捨得走!
作者: k_lego    時間: 12-6-14 00:15     標題: 引用:博智都唔錯架,我看他個升中派位都ok,同埋

博智都唔錯架,我看他個升中派位都ok,同埋校舍又新又靚,老師同校長都好有heart,幾關心d學生的!話唔定阿 ...

係好過溥仁囉!但係設施真係麻麻,課外活動唔吸引,我都仲未同阿女講

老師係有heart既.......我本來都叫自己接受現實, 琴日上佢個網了解下,

但一望見d課外活動就.........

作者: 萬獸之王    時間: 12-6-14 00:25

如果係我就唔會咁在意課外活動了,如果學校果d唔吸引可以自己係出面報啊,但我怕到時阿女掛住做功課都唔得閒去課外活動了,好似話呢幾年博智好進取下,名聲都好左好多,所以學生的質素都高左啊,咁自然學習方面,學校係一定有所要求的了,仲有它有三個net駐校,呢樣野係好吸引的,我都係後尾先發現,本來唸住我女如果真係叩唔到的話,我都安安心心俾她係度返學的!
作者: k_lego    時間: 12-6-14 00:39     標題: 引用:如果係我就唔會咁在意課外活動了,如果學校

如果係我就唔會咁在意課外活動了,如果學校果d唔吸引可以自己係出面報啊,但我怕到時阿女掛住做功課都唔得 ...
因為我本來選的學校係課外活動方面都好多選擇。。隔離有個post見到話福德又好過博智,你有冇留意?有冇d咩意見俾到我,果開升中就9龍城校網,我見佢大間d..d設施又好似新d,但唔就腳,不過就有保母車。

作者: 萬獸之王    時間: 12-6-14 00:55

如果福德同博智揀,我就揀博智,你上博智個網,看下他個外評報告,都ok的!p.s 我都看緊伍華個外評,有咩不足打定底先
作者: k_lego    時間: 12-6-14 00:58     標題: 引用:如果福德同博智揀,我就揀博智,你上博智個

如果福德同博智揀,我就揀博智,你上博智個網,看下他個外評報告,都ok的!p.s 我都看緊伍華個外評,有咩不 ...
其實我有開過份報告,見太多字就關左。。唉,係無選擇底下既選擇原來都咁難選!不過其實我咁講姐,我都唔make sure福德收唔收人。

作者: 萬獸之王    時間: 12-6-14 01:06

要看的呀,得閒咪熟它,再向學校其他家長了解下,不過份報告係06年的,過左6年,我唸要改善的都改善左唔少,所以一定要請教下在學的家長,看下係咪真係咁!
作者: wing    時間: 12-6-14 01:10

剛開始時, 我仲滿有信心, 覺得亞女一定得 ...

但而家 ... 我開始懷疑 .. 係咪我對亞女太有信心 ... 其實佢係咪真係唔係咁得架呢 ????  
作者: k_lego    時間: 12-6-14 01:13     標題: 引用:要看的呀,得閒咪熟它,再向學校其他家長了

要看的呀,得閒咪熟它,再向學校其他家長了解下,不過份報告係06年的,過左6年,我唸要改善的都改善左唔少 ...
我本身都無乜同區家長朋友,更諻論係呢間小學既家長了,其實都唔知點取捨,當初只係求其將博智,福德,溥仁,大成,天虹亂咁掉曬去最後,完全無了解過

作者: c1234    時間: 12-6-14 01:22

我都係。。。等運到!
作者: k_lego    時間: 12-6-14 01:26     標題: 引用:剛開始時,+我仲滿有信心,+覺得亞女一定得+.

原帖由 wing 於 12-06-14 發表

但而家 ... 我開始懷疑 .. 係咪我對亞女太有信心 ... 其實 ...
我都係咁話,其實都擔心佢上到小學會係最差果幾個

作者: L.O.B    時間: 12-6-14 04:50

我都係48網,今年派位好似真係好差,大家都好似打仗咁,我叩左5間,兩間無通知in第二次,今日in 一間,星期五in 第一志願,由派位有結果開始,一日難捱過一日,加上大女情緒問題,自己工作上又有d麻煩野跟…我都驚自己頂唔順爆煲呀
作者: MaiGao    時間: 12-6-14 09:20

wing 發表於 12-6-14 01:10

但而家 ... 我開始懷疑 .. 係咪我對亞女太有信心 ... 其實 ...

同感。
面試完之後reject,不禁令我懷疑我對小朋友係自大,而唔係自信…

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5