教育王國

標題: 有冇人收到喇沙叩門消息 [打印本頁]

作者: YinYuMami    時間: 12-6-12 12:47     標題: 有冇人收到喇沙叩門消息

如題……
作者: Chuchuling123    時間: 12-6-12 13:08

No feedback till now....
作者: queenie_law3    時間: 12-6-12 13:19

作者: abioole    時間: 12-6-12 13:36

唔知LS係咪人人都要考卷呢?如果唔係, 成幾百本portfolios, 校長冇可能睇哂。 如果唔睇哂, 又會對冇被睇過既小朋友唔公平。如果最終都唔係人人有得考,咁係咪要靠關係先有少少希望呢?
作者: ray1120    時間: 12-6-12 14:08

音訊全無,
拋個一蚊落水都有聲聽下吖!
作者: abioole    時間: 12-6-12 14:14

因為一凡夫俗子拋既係一蚊,而有關係既人可能一拋就拋一萬個一蚊!
作者: coolpa    時間: 12-6-12 14:38

職員回答最快七月尾,八月頭才通知
作者: YinYuMami    時間: 12-6-12 18:49

thanks for yr info... we still have a hope!
作者: queenie_law    時間: 12-6-14 23:29

still waiting....
作者: Joe8889    時間: 12-6-15 00:03

Let's wait and see what happen la.
作者: ms.giggle    時間: 12-6-15 08:16     標題: 回覆:有冇人收到喇沙叩門消息

有冇人識D喇沙仔?其實喇沙仔係米真係好沙麈?

作者: yovin    時間: 12-6-15 08:40

唔覺小學生沙塵,反而好有家教,好多好馴。
我住附近,兒子是LS仔!
作者: kitmay    時間: 12-6-15 09:00

Me too. LS is good! Hope u can be one of LS
作者: ak123    時間: 12-6-15 09:02     標題: 回覆:有冇人收到喇沙叩門消息

其實喇沙仔只不過係proud of 自己係喇沙仔,係大人先會認為他們沙塵

作者: 霖霖B媽咪    時間: 12-6-15 09:48

ms.giggle 發表於 12-6-15 08:16
有冇人識D喇沙仔?其實喇沙仔係米真係好沙麈?

乜野學校都有沙塵既學生, 並非喇沙獨有. 我唔覺喇沙學生沙塵, 不過主動同多野講就倒覺得係. (個人意見only).
作者: joemyt    時間: 12-6-15 10:31

做事有自信,說話"鏗鏘",係好多喇沙仔的特質,這並不代表沙塵! 你想自己個仔行出街頭瘩瘩,定係雙目有神呢?當然,小朋友再幾有自信+幾醒目,都要有家長從旁指導,等佢地擅用呢種特質,用在學業上 / 用嚟幫助別人,而唔係用嚟炫耀。

再講,我唔覺入到喇沙有幾巴閉?入到牛津就話沙塵嗟 !

作者: 霖霖B媽咪    時間: 12-6-15 10:42

joemyt 發表於 12-6-15 10:31
做事有自信,說話"鏗鏘",係好多喇沙仔的特質,這並不代表沙塵! 你想自己個仔行出街頭瘩瘩,定係雙目有神呢 ...

同意, 尢其係小學係搞珠入去.  入左去, 讀得好, 過埋馬路至叫做有少少實力咋.
作者: Joe8889    時間: 12-6-15 12:38

LSC(中學)學生有D人會覺囂, 但好多時是他們有的獨特自信.
有幾多間中學可以比肩?
作者: AliceTsang    時間: 12-6-22 17:36     標題: 回覆:有冇人收到喇沙叩門消息

請問有冇人收到消息呢?

作者: MyCastle    時間: 12-6-22 18:28     標題: 引用:Quote:joemyt+發表於+12-6-15+10:31+做事有

原帖由 霖霖B媽咪 於 12-06-15 發表
同意, 尢其係小學係搞珠入去.  入左去, 讀得好, 過埋馬路至叫做有少少實力咋.  ...
好鐘意你那過馬路的形容,太傳神!

作者: queenie_law3    時間: 12-6-27 23:32

作者: wykman    時間: 12-6-28 06:38

你講得arm呀,比你入到你都未必讀得上,讀唔上人哋唔叮你,自已都唔好受啦仲唔走咩!
作者: AliceTsang    時間: 12-7-10 19:15     標題: 回覆:有冇人收到喇沙叩門消息 ...

Anyone has updated on this ?

作者: flyda    時間: 12-7-10 19:41

佢哋話最快七月尾Call,但都唔一定個個都Call喎。
作者: Joe8889    時間: 12-7-10 19:56

Waiting again............
作者: apsm    時間: 12-7-10 23:34     標題: flyda 的帖子

作者: prucat    時間: 12-7-11 07:46     標題: apsm 的帖子

我交profile時,他抽出回郵信封還給我,說不用,會用電話回覆

作者: 橫風王道    時間: 12-7-11 08:34

wykman 發表於 12-6-28 06:38
你講得arm呀,比你入到你都未必讀得上,讀唔上人哋唔叮你,自已都唔好受啦仲唔走咩! ...

留班得唔得?
作者: kyyam221    時間: 12-7-11 09:15

作者: abioole    時間: 12-7-11 09:24

prucat 發表於 12-7-11 07:46
我交profile時,他抽出回郵信封還給我,說不用,會用電話回覆
你就好啦?你有人收你個portfolio,重識得抽起你個回郵信封, 我只得一個紙盒對我作出冇聲的回應.
作者: flyda    時間: 12-7-11 10:14

回復 apsm 的帖子

I just dropped the portfolio into their box.
作者: flyda    時間: 12-7-11 10:15

回復 kyyam221 的帖子

Yes, I also called them yesterday and got this reply (start to call at the end of July, but might not call all candidates)
作者: AliceTsang    時間: 12-7-11 15:40     標題: 引用:回復+apsm+的帖子 I+just+dropped+the+por

原帖由 flyda 於 12-07-11 發表
回復 apsm 的帖子

I just dropped the portfolio into their box.
Me too ...

作者: 橫風王道    時間: 12-7-11 17:18

其實有冇人分析過有幾多個位供叩門?抽到既一定唔會放棄,即只會有每班超收兩名果個額,right?
作者: vivicicimimi    時間: 12-7-11 18:06

我諗多數有得in的小朋友,大多數是名幼!
作者: flyda    時間: 12-7-11 19:12

今年換校長,有太多未知數!
作者: kyyam221    時間: 12-7-11 22:23

作者: kyyam221    時間: 12-7-11 22:26

作者: bwhung    時間: 12-7-25 11:29

已是月尾, 未知是否有人已收到面試通知電話呢?
作者: kyyam221    時間: 12-7-25 12:00

作者: Double-B    時間: 12-7-26 18:29     標題: 引用:剛致電學校查詢,職員回覆:要約的已約了。

原帖由 kyyam221 於 12-07-25 發表
剛致電學校查詢,職員回覆:要約的已約了。
剛碰到鄰居,傾開得知佢小朋友叩門入左LS,佢話上二星期已收!!!佢小朋友讀KV:早知我都去叩下,以爲直資收左吾可以叩,所以冇叩任何一間。

作者: AtoZ    時間: 12-7-26 21:54

回復 Double-B 的帖子

直資收左只係唔可以抽獎, 不是唔可以叩門喎. 是嗎?

作者: Double-B    時間: 12-7-26 22:42     標題: 引用:回復+Double-B+的帖子 直資收左只係唔可以

原帖由 AtoZ 於 12-07-26 發表
可以叩,不過我之前吾知!再加上有間好小學收左呀仔,所以停晒所有申請,LS都冇去叩。

作者: ha8mo    時間: 12-7-27 10:38

作者: Newbb2006    時間: 12-7-27 12:25

3 條一都係等佢, in 都無得in 好令人失望姐.

作者: 橫風王道    時間: 12-7-27 13:06

3 條一都冇得 in?咁要 in 咩人?名幼?你有冇?
作者: Gerard    時間: 12-7-27 15:19     標題: 回覆:有冇人收到喇沙叩門消息

作者: joyce919    時間: 12-7-27 15:50     標題: 回覆:橫風王道 的帖子

我完全感受到d"名校"既作風係乜,雖然我個係女,唔會叩LS lor.但之前一向神秘地收叩門生嗰間女校今年第一次公開收生, 仲有過百人有得in.我無份呀, 自行同抽獎of course 1st choice la. 到叩門la.以為唔係天主教無得in都無辦法,點知有唔係教友都有邀請信.原來係阿女唔係名幼生,响屋企附近kinder so not invited.自問都有自己train 吓佢,考過d cert, 當然唔係最勁嗰隻,樂器都有d獎ar.所以我都唔知衰乜, 誠意都唔值錢..............

作者: Newbb2006    時間: 12-7-27 16:14

橫風王道 發表於 12-7-27 13:06
3 條一都冇得 in?咁要 in 咩人?名幼?你有冇?

我係3條1, 同區, 教友20分只係唔係名幼, CERT 我亦有, IN 都無份係咪令人.

作者: sr20det_fung    時間: 12-7-27 16:46

Sorry, what is "3 條一"?
作者: prucat    時間: 12-7-27 16:48     標題: sr20det_fung 的帖子

我估係甲部乙部,自行收生都選第一志願吧

作者: Newbb2006    時間: 12-7-27 16:49

prucat 發表於 12-7-27 16:48
我估係甲部乙部,自行收生都選第一志願吧

YES!
作者: Double-B    時間: 12-7-27 16:53

Newbb2006 發表於 12-7-27 16:14
我係3條1, 同區, 教友20分只係唔係名幼, CERT 我亦有, IN 都無份係咪令人.
以我所知朋友個小朋友可能in 得好,佢平時都好smart,岩LS心水掛,沒咩3條1,仲要夸區

作者: apsm    時間: 12-7-27 19:36     標題: Double-B 的帖子

作者: CF2010    時間: 12-7-27 22:47

有心報LS,哪個不是3條1!
我還以為是什麼獎項!真多餘!
作者: Gerard    時間: 12-7-28 08:32     標題: 引用:有心報LS,哪個不是3條1!我還以為是什麼獎

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5