教育王國

標題: A-Z, 數子1-20 幼稚園面試題目 [打印本頁]

作者: qooqoobaby2010    時間: 12-6-5 12:05     標題: A-Z, 數子1-20 幼稚園面試題目

想請問一下.. 有無邊間幼稚園面試會叫小朋友認英文A-Z, 數子1-20 尼D?
我本身無特別教... 因為本身只係著重小朋友認知方面...
如果有幼稚園面試會考尼D 題目, 我就會開始教...
所以想問下有經驗既家長, 可以分享一下嗎?

作者: Ackl1002    時間: 12-6-5 13:33

Never to name A-Z or numbers.
Mostly are to name / pick the colours or shapes or real objects according to teachers' instruction.
作者: sunnygirl    時間: 12-6-5 13:39     標題: 回覆:A-Z, 數子1-20 幼稚園面試題目

我無遇過直接問A-Z, 1-20嘅面試題目,不過就有試過被問有幾多個公仔,要識數數。

作者: sam_tang    時間: 12-6-5 13:41

上年民生問過A-Z
作者: edwinasokf    時間: 12-6-5 13:44

民生上年有考A-Z, 問color, 同數積木.
作者: JC_mami    時間: 12-6-5 13:46

想請教一下,民生的英普班會用廣東話還是用英文來面試?謝謝!
作者: qooqoobaby2010    時間: 12-6-5 14:22

請問民生考A-Z, 係唔係好似老師指住"B"問個小朋友係咩英文字?

作者: surpriseBB    時間: 12-6-5 15:16     標題: 回覆:qooqoobaby2010 的帖子

Yes, 民生會考數字及英文字。我個囡答唔到,個老師即刻無晒心機問其他問題

作者: surpriseBB    時間: 12-6-5 15:20     標題: 回覆:qooqoobaby2010 的帖子

補充一下, 老師是隨手提起一個問。 所以識唱數或順序講abc  都無用

作者: qooqoobaby2010    時間: 12-6-5 15:43

哈哈, 我個囡都唔識..
雖然我唔知點解要考, 你話要佢地識COUNT 數目就話..不過既然係學校題目...我會努力教我個囡

作者: marcuscyrus    時間: 12-6-5 16:40

路過感嘆,考幼稚園要考幼稚園要學的,考小學要考小學要學的
咁其實返學係為乜
點解d小朋友要咁悲

作者: qooqoobaby2010    時間: 12-6-5 16:48

無辦法... 無可奈何都要做...
一係選擇唔玩尼個遊戲....
作者: ChingChng    時間: 12-6-5 16:55

我囡囡都試過考k1外籍老師要佢指出某個英文字(a-e)及某個數目字(1-5)的字咭, 亦考過一間k1要佢數枱上一種物件共有幾多件.
作者: carolyan882    時間: 12-6-5 17:03

間間幼稚園, 面試都唔同.
創價: 看圖問內容, 裡面有咩野, 點樣玩. 比PUZZLE自己砌回, 再問咩來. 問下父母問題. 比較著重父母對小朋友的教導.
鑽石靈糧: 先係一間房比小朋友一齊玩玩具, 有老師從旁觀察, 間唔中問一兩條問題. 再到一個地方, 有唔同主題角, 每位小朋友都會有老師去觀察+傾計. 再到音樂房, 會有老師帶領10個小朋友一齊唱歌, 仲有唱佢地既校歌. 完了後係校長樹拿一張卡, 睇下你小朋友會唔會講THANK YOU!
作者: 梅媽媽    時間: 12-6-5 18:02

我仔係細仔, 佢考民生時識A-Z,但老師問頭兩條阿仔冇心機答, 所以老師冇再問佢字母. 我個個朋友,當場見到其他小朋友都有問, 係我仔冇問.
所以我預左REJECT.,當然結果我預測正確.
作者: vnghk0001    時間: 12-6-5 18:21

PN 已經教數字、英文字母、數數(counting)、眼耳口鼻嘅位置,所考k1會問都唔出奇。
作者: cycream    時間: 12-6-5 19:16     標題: 引用:PN+已經教數字、英文字母、數數(counting)

原帖由 vnghk0001 於 12-06-05 發表
PN 已經教數字、英文字母、數數(counting)、眼耳口鼻嘅位置,所考k1會問都唔出奇。 ...
k1係11月就interview,9月入讀先讀咗兩個月,邊會教哂英文同數數,細b就返得一個月或未返,靠唔到pn教架!

作者: kufubaby    時間: 12-6-5 20:20

收唔收唔係全睇你識唔識
作者: vnghk0001    時間: 12-6-6 09:43

而家間間幼稚園都咁多人報,考嘅野真係唔係適齡嘅小朋友所認識,所以大部分大b係有優勢,如果仲未教,就要開始啦,識並唔代表一定收,但唔識就好少機會收。

其實唔好只係著重為考幼稚園而教,又或者單靠學校考,身為父母應該要盡能力灌輸知識,屋企 / 公園係一個好好嘅活動教學嘅地方。
作者: ponta    時間: 12-6-6 10:23

回復 JC_mami 的帖子

按2011年民生英普班個經驗係成個過程一係全英文,一係全普通話。
作者: JC_mami    時間: 12-6-6 14:06

Thank you, ponta
作者: creamsicle    時間: 12-6-6 15:09

回復 qooqoobaby2010 的帖子

About counting, I don't think you need to count beyond 5.  
But after counting, you need be able to answer the question of how many there are.
Many kids can count one, two, three, four ....  
But when you ask them how many, say ballons, there are, many cannot answer "four".  
This final answer is what teachers look for.
作者: manmanchubb    時間: 12-6-6 21:35

係有KG 會考A~Z,或數目的,但係甚少,
始終interview 時才兩歲多或兩歲左右, 甚至歲多
不過我覺得就算答案o岩唔O岩唔係最重要,
而係interview 時小朋友既反應,表現,願唔願意嘗試,
仲有家長點引導(註:係引導,唔係提水~)
而某 d 校係容許引導,而某間kg 出名唔比引導的)

囝囝上年in K1 時都遇過counting 既題目,
老師共問了 4 次,但只限於問有幾多 xx ,幾多 xx 咁

作者: GraceLui    時間: 12-6-7 09:40

其實識晒都未必收的, 主要看看小朋友的表現, 行為, 同其他人的相處都重要的.  
作者: qooqoobaby2010    時間: 12-6-7 14:46

小朋友愈大愈難攪...
已經唔係你叫佢做咩就做咩...
頭痛...
作者: JC_mami    時間: 12-6-7 14:53

都是盡人事,教得幾多得幾多啦!
作者: waffle    時間: 12-6-7 19:44

民生上年問晒我阿仔26個子母, 雖然我阿仔識晒, 但我真係唔知返學借學咩.....
作者: qooqoobaby2010    時間: 12-6-7 21:37     標題: 回覆:A-Z, 數子1-20 幼稚園面試題目

其實d學校覺得識字母代表咩呢?

作者: 小妮師妹    時間: 12-6-7 21:57

作者: JC_mami    時間: 12-6-7 22:14

民生是否也喜歡收大仔呢?八月細仔是否機會微?
作者: gulolo    時間: 12-6-8 00:59

民生係有問字母,都係求奇抽幾個問,有2個字母我仔都答錯,老師講正確答案,我仔跟著老師讀番岩,最後都收左

平常心,大家都唔知收生準則
作者: vnghk0001    時間: 12-6-8 23:02

LuLuKiuKiu,
所以咪要自己教,而家幼稚園面試係咁,如果你唔介意自己仔女唔識答,就唔洗特別train,我阿女考pn已經問眼耳口鼻係邊,得個1歲多啲就要識聽,識指,又問鐘意邊隻顏色,要自己攞比老師,比本書佢,睇佢會點玩(我估)!砌積木要全部砌完,認圖形再放係合適嘅地方,仲要全部做完先得。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5