教育王國

標題: 顏寶玲是band1? [打印本頁]

作者: gwan    時間: 12-6-4 09:56     標題: 顏寶玲是band1?

佢好定福建好呢?
作者: Jackieson    時間: 12-6-4 10:39

gwan 發表於 12-6-4 09:56
佢好定福建好呢?
I personally prefer 福建.

作者: wan2010    時間: 12-6-4 20:48     標題: 引用:佢好定福建好呢?

原帖由 gwan 於 12-06-04 發表
佢好定福建好呢?
你住邊㗎?

作者: chickenwing2006    時間: 12-6-4 21:07     標題: 引用:Quote:gwan+發表於+12-6-4+09:56+佢好定福

原帖由 Jackieson 於 12-06-04 發表
I personally prefer 福建.
請問福中係直資,易考嗎?

作者: ANChan59    時間: 12-6-5 00:03

回復 gwan 的帖子

我會間顏寶玲......
作者: mo-ma    時間: 12-6-5 00:36     標題: 回覆:ANChan59 的帖子

可否分享原因呢?謝謝!

作者: gwan    時間: 12-6-5 07:29

可以講多少少兩間學校的分別嗎?謝謝!
作者: wan2010    時間: 12-6-5 08:57     標題: 引用:可以講多少少兩間學校的分別嗎?謝謝!

原帖由 gwan 於 12-06-05 發表
可以講多少少兩間學校的分別嗎?謝謝!
我女兒在NPL讀緊F.2。你想知乜?

作者: k_0530_a    時間: 12-6-5 09:13     標題: 引用:回復+gwan+的帖子 我會間顏寶玲......

原帖由 ANChan59 於 12-06-05 發表
回復 gwan 的帖子

我會間顏寶玲......
Why  呀 !

作者: mo-ma    時間: 12-6-5 10:37     標題: 引用:Quote:原帖由+gwan+於+12-06-05+發表可以講

原帖由 wan2010 於 12-06-05 發表
我女兒在NPL讀緊F.2。你想知乜?
I heard that there is not much homework.  Is it right?  What do you think about the academic standard?  Is the lesson hard?  How are the teachers?  Are they patient and willing to help students with behavioral problems?  Appreciate sharing!

作者: ANChan59    時間: 12-6-5 13:24

I have some friends' girls studied in NPL, they said the academic standard is above average, conduct and discipline are good. Also, the school also provides boarding facility.

For the new batch DSS schools converted from left-wing schools, I always have a feeling that EDB tries very hard to promote those schools at different opportunities. From my personal experience, their recommendations are always wrong...... may be unfair to those schools.

If EDB stops to promote them, my impression may change.
作者: wan2010    時間: 12-6-5 20:33     標題: 引用:Quote:原帖由+wan2010+於+12-06-05+發表我

原帖由 mo-ma 於 12-06-05 發表
I heard that there is not much homework.  Is it right?  What do you think about the academic standar ...
Per my daughter, her homework is not too much and she can handle it easily. However, some parents may have different views. I think it will depend how they manage their time.

作者: wan2010    時間: 12-6-5 20:40     標題: 引用:Quote:原帖由+wan2010+於+12-06-05+發表我

I heard that there is not much homework.  Is it right?  What do you think about the academic standar ...
Only English and Putonghua can be used in school. Therefore, the language skill should be very good. No need to worry, kids are easily pick up this and all staff in school give them a lot of encouragement for their enhancement.
Teachers are young and energetic. They are being friends of the kids always. But punishments are still there to alert them to  be behaved.

作者: meyonw    時間: 12-6-6 12:44

你入下"中學交流" 找這2間學校看看家長的說話, 你就知點選!
我自己會間福建, 資源足, 老師關心學生!

作者: mo-ma    時間: 12-6-6 14:51     標題: 回覆:meyonw 的帖子

Thanks to wan2010 & meyonw

作者: 719117    時間: 12-6-10 13:11

我會choose顏寶玲
作者: k_0530_a    時間: 12-6-10 15:35     標題: 引用:佢好定福建好呢?

原帖由 gwan 於 12-06-04 發表
佢好定福建好呢?
顏較活動教學,學習環境似國際學校。

作者: 天使麵    時間: 12-6-10 16:25     標題: 回覆:顏寶玲是band1?

兩所學校的特色可說各走不同,一間多元文化的英中,一間傳統成績掛帥的愛國中學,各有好處,都是不少家長的好學校,要看家長和孩子的取向來決定。

作者: wan2010    時間: 12-6-10 17:02     標題: 引用:兩所學校的特色可說各走不同,一間多元文化

原帖由 天使麵 於 12-06-10 發表
兩所學校的特色可說各走不同,一間多元文化的英中,一間傳統成績掛帥的愛國中學,各有好處,都是不少家長的 ...
你小朋友性格係點?佢鍾意邊種學校生活?不如去學校參觀了解多D,再同小朋友一齊商量,才作出決定。

作者: cellon    時間: 12-6-10 20:18

gwan 發表於 12-6-4 09:56
佢好定福建好呢?

二選一,我選顏寶玲。

作者: thx2000    時間: 12-6-10 20:20

這兩間中學我都有揀, 孩子兩間都喜歡, 而兩間都收我孩子。顏保齡在第一輪收, 而福中是第二輪收, 結果他選了福中。是因為我覺得福中有較好的支緩,通識用中文教亦較適合他。心儀顏是因為她的英語水平較高, 但亦因為如此担心孩子會較其他英小學生競爭大, 壓力亦大。應該有不少從陳守仁入顏。
作者: k_0530_a    時間: 12-6-10 20:52     標題: 回覆:cellon 的帖子

加埋培基,匯基。你會點選?

作者: wan2010    時間: 12-6-11 08:27     標題: 引用:這兩間中學我都有揀,+孩子兩間都喜歡,+而兩

原帖由 thx2000 於 12-06-10 發表
這兩間中學我都有揀, 孩子兩間都喜歡, 而兩間都收我孩子。顏保齡在第一輪收, 而福中是第二輪收, 結果他選了 ...
我女兒也是中小上顏的,在中一第一個學期,她的確是不易跟上的,就連校長早會訓話也聽不明。但她現在所有科目都全跟上了,我也不用太擔心,她現在的英文程度比我還要好,這證明我沒有揀錯。所以家長也可以對他們放多些信心,小朋友的潛能是無限的。

作者: Jackieson    時間: 12-6-12 12:29

k_0530_a 發表於 12-6-10 20:52
加埋培基,匯基。你會點選?
I also want to know cellon's comments on those DSSs.

作者: andy_pa    時間: 12-6-13 22:41

學校是BAND幾, 要看她收到哪個BAND數的學生,多收BAND ONE學生,自然就是屬於BAND數高的學校。聽人說很多陳守仁的學生去NPL, 我相信選擇NPL的多是BAND ONE 尾至BAND 2頭, 未能入到最TOP BAND1名校, 但又怕參加大抽獎, 唔知會派去邊, 但想入英中(真正以英語教學)的學生。我兒子於屯門某直資讀, 考全校20多名, 正是以上情況,所以選了NPL。 NPL的公開試成績OK, 有往績可尋, 正在進步中, 需然不比褔建好, 但我們考慮到觀唐太遠, 而且是左派學校,所以沒有選。也沒有選天水圍李兆基, 因為沒有公開試成績可作比較。
作者: antia    時間: 12-6-18 10:21

andy_pa 發表於 12-6-13 22:41
學校是BAND幾, 要看她收到哪個BAND數的學生,多收BAND ONE學生,自然就是屬於BAND數高的學校。聽人說很多陳 ...

我也是住屯門, 我都有諗過比阿女試下去面試, 但我總覺得交通不太方便, 知唔知有無校車呀?? 你的子/女坐什麼交通工具??
作者: andy_pa    時間: 12-6-24 17:07

西鐵轉小巴,
作者: choisl21d    時間: 12-6-25 07:30     標題: Quote:原帖由+wan2010+於+12-06-05+發表我

顏宝玲中學有學生欠交功課半年的情况出現。

作者: mo-ma    時間: 12-6-25 07:37     標題: 引用:Quote:原帖由+mo-ma+於+12-06-05+發表I+hea

原帖由 choisl21d 於 12-06-25 發表
顏宝玲中學有學生欠交功課半年的情况出現。
咁誇張?系中幾呢?請問你響邊度聽番黎,定係親身經歷?知吾知原因呢?thanks!

作者: Kit238    時間: 12-7-2 14:15

作者: whswong    時間: 12-7-2 20:54     標題: mo-ma 的帖子

他們中一有20%要留班,中二有22%要留班

作者: wan2010    時間: 12-7-3 00:08     標題: 回覆:whswong 的帖子

我吾聽到有咁多人留班噃!學校咁做,都係想D學生嘅根基打得好D啫,否則好難會讀上去。
我也聽過學生欠功課逾半年,但學校有提有催個學生,亦同家長聯絡,佢都係欠交,咁學校可以奌?!
有時D野吾係一面睇的.....

作者: ohnono    時間: 12-7-3 00:48

最好的學校,有時都會遇到些特別情況,無需特別將事情放大,我覺得半年欠交功課都係個別學生的情況,我相信,若發生在某些學校,此學生可能已被勸退。

反為有大量學生要留班的話,家長反為要留意。我覺得可能學校著手提升同學的成績水平。
作者: lauerica    時間: 12-7-3 01:26

一個學生欠功課逾半年咁又如何?正如貪曾一人既貪念,唔通可以代表全香港的人都係咁咩。
作者: antia    時間: 12-7-3 18:43     標題: 引用:西鐵轉小巴,+

原帖由 andy_pa 於 12-06-24 發表
西鐵轉小巴,
如由西鐵去,所需車程多少?唔該!

作者: 小B媽咪    時間: 12-7-4 17:12

選學校係要睇多方面,唔係單一睇band 1 學校,主要係睇學校老師教學熱誠、設施多唔多元化、課外活動選擇... 適合小朋友與否。
舊年小兒有好幾間學校被取錄,但係佢始終情有獨鐘顏寶玲書院。另外,學校老師們會比好多機會一班有潛能o既學生,以小兒為例,今個暑假有幸跟學校去新加坡交流,之後參加中大o既夏令營。
作者: andy_pa    時間: 12-7-5 23:54

回復 antia 的帖子

輕鐵 > 西鐵 > 小巴, 全程約1小時10分鐘
作者: wan2010    時間: 12-7-6 12:49     標題: 回覆:小B媽咪 的帖子

你個仔讀得很好!

作者: thenewipad    時間: 12-7-6 14:46

最後一屆高級程度會考今日放榜,有4位考生考獲6優佳績,其中3位來自恒生商學書院,而另一位來自保良局顏寶玲書院,有4位考生考獲6優佳績,其中3位來自恒生商學書院,而另一位來自保良局顏寶玲書院

作者: wan2010    時間: 12-7-6 15:45     標題: 回覆:小B媽咪 的帖子

你個仔讀得好好呀!你要F.2書嗎?

作者: wan2010    時間: 12-7-6 15:46     標題: 回覆:wan2010 的帖子

小B媽咪

作者: dad1234    時間: 12-7-6 16:26

thenewipad 發表於 12-7-6 14:46
最後一屆高級程度會考今日放榜,有4位考生考獲6優佳績,其中3位來自恒生商學書院,而另一位來自保良局顏寶 ...
但這名6優生F1-F5讀聖賢,不能算出自顏寶鈴吧.

作者: 小B媽咪    時間: 12-7-6 17:31

回復 wan2010 的帖子

不過不失啦! 其實我真係要多謝學校老師們,因為我已經放唒手,由佢自己嚟o架啦! 除了老師教學嘅熱誠,兩位班主任對小兒o既觀察同埋意見,真係感激萬分!
至於啲書,等我今晚問下阿仔先! 你無將啲書攞返學校寄賣? Thanks!

作者: 小B媽咪    時間: 12-7-6 17:32

唔好成日攞人家啲成績比來比去,要小朋友能夠發揮潛力至係重要。高分低能,有用嗎?

作者: mamafufu    時間: 12-7-7 11:38

我選顏寶玲。
作者: mamafufu    時間: 12-7-7 11:39

dad1234 發表於 12-7-6 16:26
但這名6優生F1-F5讀聖賢,不能算出自顏寶鈴吧.
公平d, 50%顏寶玲, 50%聖賢
作者: LW829    時間: 12-7-7 11:45

回復 andy_pa 的帖子

andy_pa

請問你們在那裡轉小巴 , 因我都住得很遠 , 也正考慮顏寶玲.

作者: dad1234    時間: 12-7-7 14:27

mamafufu 發表於 12-7-7 11:39
公平d, 50%顏寶玲, 50%聖賢

【本報訊】就讀保良局顏寶鈴書院的6A狀元李文熙,會考十科獲7A,對商科讀得趣味盎然的文熙,目標是考進中大環球商業學系,惟成績不及8A、9A狀元,競爭無望。即使中大計量金融學系已予取錄,他也放棄拔尖,決意在高考再博取機會;為求良好學習環境,臨高考前半年更轉校讀中七。
讀幾個月有50%功勞,真係要公平D.

作者: mamafufu    時間: 12-7-7 18:26

dad1234 發表於 12-7-7 14:27
【本報訊】就讀保良局顏寶鈴書院的6A狀元李文熙,會考十科獲7A,對商科讀得趣味盎然的文熙,目標是考進 ...
我唔知佢中七先轉校,重以為考完會考後轉。

不過,我好奇怪,有乜野特別既原因,令佢喺原校讀咗六年半,都要轉校,話哂顏寶鈴又唔係聖/喇/拔嗰d名校。

作者: dad1234    時間: 12-7-7 20:02

mamafufu 發表於 12-7-7 18:26
我唔知佢中七先轉校,重以為考完會考後轉。

不過,我好奇怪,有乜野特別既原因,令佢喺原校讀咗六年半,都 ...

有尖唔拔,學校當然唔中意...其實這類人才,去到F6,真係讀邊間都冇所謂,但總要有間學校幫佢報AL

作者: dlh525    時間: 12-7-7 21:26     標題: 學校是BAND幾,+要看她收到哪個BAND數的學生

原帖由 andy_pa 於 12-06-13 發表
學校是BAND幾, 要看她收到哪個BAND數的學生,多收BAND ONE學生,自然就是屬於BAND數高的學校。聽人說很多陳 ...
我都是住屯門区,雖然女兒明年只是小四,但我也開始留意各中學,顏宝玲是我最近注意的中學,但擔心路途略遠!此校有什麼吸引之處另你與小朋友都選擇入讀呢? 謝謝

作者: andy_pa    時間: 12-7-7 22:42

回復 LW829 的帖子

於紅磡火車總站轉綠色小巴, 另外尚有一些巴士線, 可直達學校附近
作者: andy_pa    時間: 12-7-7 23:06

回復 dlh525 的帖子

我不想參加大抽獎,覺得把握在自己手裡,較實在,因此就一早決定選直資, 而且自己兒子不是最TOP那些B1學生,不如入一間程度適合他的英中, 又有普通話, 可以一早打好語文基礎 (我想很多B1中至尾的津貼中學, 也不是全英上課的,只是英文課本, 但教授時會多用廣東話)。此外, 若果可以, 我們當然想他入最TOP的B1直資啦, 但又唔收佢,而在他這水平的直資,這校的公開試成績也可以接受, 而且有向上的趨勢, 有往績可尋, 天水圍李兆基未有公開試成績, 不知成績如何,不想摶。我本人不太喜歡李國寶(學生外表-只是個人感覺), 又不喜歡福建(需然成績好些, 但不喜歡 "左"), 所以就選了這間啦,希望適合他啦
作者: dlh525    時間: 12-7-7 23:26     標題: 回復+dlh525+的帖子 我不想參加大抽獎,覺

原帖由 andy_pa 於 12-07-07 發表
回復 dlh525 的帖子

我不想參加大抽獎,覺得把握在自己手裡,較實在,因此就一早決定選直資, 而且自己兒子 ...
多謝你回覆,李兆基,李国宝我都有留意。福建因太遠了,所以暫冇考慮及留意。希望你小朋友校園生活愉快。

作者: 小B媽咪    時間: 12-7-8 01:15

每一間學校都有唔同o既特色,要對正下藥,才會另小朋友喜愛上學。我一直以來o既信諗,就係只要小朋友喜愛學校,就會有願動力去學習。所以參觀每間學校開o既放日係好重要,可以實地研究學校設施,教學理念同埋課外活動,係唔係識合自己小朋友。

除了學校成績,多方面發展都很重要。正如小兒班主任陣經對我講過,小朋友始終有一日係要投身社會,如果能夠將佢o既潛能發展出來,對佢將來一定會有好大幫助。

作者: antia    時間: 12-7-9 11:43

有無顏保中讀緊? 知不知此校上學時間, 同埋有咩課活動要一定JOIN? 同埋是否一定要係校內吃反? 星期六要上活動嗎??
作者: a_mum2009    時間: 12-8-15 12:17

dear all

我小朋友黎緊升p6, 請問interview 考d 咩? 無特異功能, 咩cert 都無, band 1尾有無機會?

a milion thanks!
作者: Jackieson    時間: 12-8-15 23:40     標題: 引用:dear+all我小朋友黎緊升p6,+請問interview+

原帖由 a_mum2009 於 12-08-15 發表
dear all

我小朋友黎緊升p6, 請問interview 考d 咩? 無特異功能, 咩cert 都無, band 1尾有無機會?
阿囝去年考过顏,有兩次面試,都係考学術,好似有斉中英數,比試题学生睇,限时講出答案。第一次面試合格後再去第二次面試。希望幫到你。

作者: a_mum2009    時間: 12-8-16 09:24

Jackieson 發表於 12-8-15 23:40
阿囝去年考过顏,有兩次面試,都係考学術,好似有斉中英數,比試题学生睇,限时講出答案。第一次面試合格後 ...

謝謝你, 我有朋友上年考過, 佢話好深好深 =.=" d 題目是出中學的, 是不是呢? 最後你有無選NPL?
作者: smallfoothk    時間: 12-8-16 09:37

回復 Jackieson 的帖子

是英文數嗎?
作者: cclbaby    時間: 12-8-16 10:11

請問如直資中學收左小朋友,是否與小學時一樣都是不可參加大抽獎的呢?
作者: smallfoothk    時間: 12-8-16 10:24

顏寶玲是否喜收喇沙仔?
作者: cclbaby    時間: 12-8-16 10:29

如參加了大抽獎派位不好後才去扣門顏寶玲,是否有得機會及有第二 round 扣門呢?
作者: dlh525    時間: 12-8-16 10:32

回復 smallfoothk 的帖子

元朗區的宏信, 青年會, 另深水步聖瑪加利, 不過這所一條龍, 應該較少位比外來生.  
較遠的有聖士提反 & 啟思中學

作者: cclbaby    時間: 12-8-16 11:06

smallfoothk  上年是20:1  => 請問什麼是 20:1呢?
作者: cclbaby    時間: 12-8-16 11:07

另直資的基督教崇真中學, 是否 OK 呢?
作者: Jackieson    時間: 12-8-16 11:10

a_mum2009 發表於 12-8-16 09:24
謝謝你, 我有朋友上年考過, 佢話好深好深 =.=" d 題目是出中學的, 是不是呢? 最後你有無選NPL? ...

深吾深就吾敢講,但阿仔話ok啦, 2nd in 完無耐收到offer, 但無選, 因阿仔吾多鐘意。我同"小B媽咪"的信諗一樣,就係只要小朋友喜愛學校,就會有願動力去讀書!! 顏出d題目是小學的, Band 1 學生應該無問題既.

作者: cclbaby    時間: 12-8-16 11:39

smallfoothk  叩門位約20争1席位  => 請問通常有多少個扣門位的?
作者: smallfoothk    時間: 12-8-16 11:54

回復 cclbaby 的帖子

文章:高考状元效应下,令土瓜湾直资英中保良局颜宝玲书院成为大批家长新宠。截止昨日中午十二时,该校已收到逾二百份小六生叩门申请,人龙排到礼堂外。  升中派位放榜后,不少家长获悉子女未能获派心仪中学,或会前往直资中学叩门。颜宝玲书院副校长郭剑辉称,预计今年叩门申请将达到八百至一千人,较去年的六百份上升三成,但是学位只有五十个,平均每二十人争一个学位。

作者: cclbaby    時間: 12-8-16 13:55

smallfoothk  前幾年崇真好出名,因升級問題  => 請問現是否已升了級?是 band 幾呢?
作者: Jackieson    時間: 12-8-16 23:05     標題: 引用:回復+Jackieson+的帖子是英文數嗎?

原帖由 smallfoothk 於 12-08-16 發表

是英文數嗎?

阿仔話無文字题,唔係英數,印象中只是計算,例如份數加减,面積等,唔難答,但限時作答,每题要在大約一分鐘内作答。

作者: dlh525    時間: 12-8-17 14:38

Hi Jackieson,

謝謝你!  我女今年P.4, 我都只是開始留意中學.  
李兆基我都有注意, 我女學校都有好多小朋友去此校.  不過, 都要看埋這兩年啲成績進度如何.  我喜歡唔代表佢喜歡!!
我對大抽獎又唔太大有信心!!!!!!!!!  自行又唔係即時知道!!
不過, 我想問下你會何時帶小朋友開始參觀各中學OPEN DAY.  P.4, P.5 OR P.6??

作者: Jackieson    時間: 12-8-17 23:19     標題: 回覆:dlh525 的帖子

我覺得應該P5開始同小朋友一起去心儀中學的Open Day,中一入學講座等等,比小朋友早D認識心儀中學的环境及要求,希望等佢地早D加把勁,努力D讀書,有目標。如果到P6先去的話,有時D中學嘅日期時間可能会相撞,去唔晒你所有心儀的中學。你又可以縮小範圍,有D家長兩年都去最心儀的兩三間,每次都有唔同体会。純粹个人意見。

作者: dlh525    時間: 12-8-18 11:41     標題: 引用:我覺得應該P5開始同小朋友一起去心儀中學的

原帖由 Jackieson 於 12-08-17 發表
我覺得應該P5開始同小朋友一起去心儀中學的Open Day,中一入學講座等等,比小朋友早D認識心儀中學的环境及 ...
thank you

作者: mimichu    時間: 12-8-18 13:12

Jackieson 發表於 12-8-16 11:10
深吾深就吾敢講,但阿仔話ok啦, 2nd in 完無耐收到offer, 但無選, 因阿仔吾多鐘意。我同"小B媽咪"的信諗一 ...
Jackieson,
你最後選了邊間中學呀 ????

作者: dlh525    時間: 12-8-21 10:36

我想問一問顏是否有得寄宿?  定係寄宿位只給交換生?   

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5