教育王國

標題: 孖B應分班上堂嗎? [打印本頁]

作者: cyukp    時間: 12-6-4 00:20     標題: 孖B應分班上堂嗎?

兩小兒是孖B,八月開始上K1,老師建議分班上堂對成長好一些,對兄弟感情也比較好,但我太太想他們同班,可互相照應.請問大家有無有關經驗呢?
作者: 蕃薯仔媽媽    時間: 12-6-4 00:25     標題: 回覆:孖B應分班上堂嗎?

我阿囡間學校係一定要分開孖B的。

作者: cyukp    時間: 12-6-4 00:36

蕃薯仔媽媽 發表於 12-6-4 00:25
我阿囡間學校係一定要分開孖B的。

下! 揀可無得揀? 咁你覺得效果點呢?
作者: LL222    時間: 12-6-4 01:20

我同孖生細佬小一開始分班,幼稚園唔記得啦,分班可見到佢地不同個性
作者: creamsicle    時間: 12-6-4 08:04

阿女PN同班同學有對孖女,大部份時候自己兩個玩,好少跟其他同學仔交流。上K1會唔會將佢地分開就未知啦。
作者: marcuscyrus    時間: 12-6-4 08:51

我覺得分班好D,一來老師觀察上冇咁易搞亂,二來佢地自己可以擴闊D個圈子
作者: JC_mami    時間: 12-6-4 09:02

我朋友對孖是一齊上堂,今年會轉校k1,暫時未知學校有什麼安排。
作者: gwlam    時間: 12-6-4 09:19

我姨甥仔係孖仔,一直分開兩班上的。分班幾好呀,獨自建立社交圈子。
作者: BabyGcc    時間: 12-6-4 09:27

回復 creamsicle 的帖子

我都認為分班有助孖B的社交發展。
作者: Andymammy    時間: 12-6-4 09:59     標題: 回覆:BabyGcc 的帖子

每個人都有self,孖B容易迷失自我,分開可建立自我、自信、自強。

作者: cyukp    時間: 12-6-4 10:43     標題: 回覆:Andymammy 的帖子

但係我兩個B是non-identical twins, 唔似樣嘅,會唔會唔同呢?

作者: gwlam    時間: 12-6-4 10:50

cyukp 發表於 12-6-4 10:43
但係我兩個B是non-identical twins, 唔似樣嘅,會唔會唔同呢?

我姨甥都係non-identical twins.  Also separate them to 2 different classes.
其實個個返學都無照應ga la, 有咩問題? 唔明樓主担心乜.

作者: chroma-shine    時間: 12-6-4 10:52

回復 cyukp 的帖子

我對姪女除咗N班時是同一班之外, 由 K1 至 P.6 都是不同班的!
K1 時, 我阿哥要求學校分開佢地班的, 因為唔想佢地太倚賴對方而唔去主動加入其他小朋友的圈子內......

作者: fc1111    時間: 12-6-4 11:54

朋友有對孖女,現在讀小學,一直都同班,而且都是讀書很好的那種,好處/壞處:
1.)兩人同班,容易會相互競爭,特別是越大越有競爭勢頭
2.)對外一致,所以自小都是同學中的核心(估計因為a。成績好;b。一開學就兩姐妹一起,人多勢眾),因此兩人的領導能力都比較強,但也怕她們容易過於自我澎拜。
3.)如果兩人同班但表現有差異,老師一般很難對兩人一視同仁,那麼表現差的那個會特別敏感,容易有心理壓力。
作者: cyukp    時間: 12-6-4 12:45     標題: 回覆:gwlam 的帖子

因為兩個B是十一月尾出世的細B,加上兩人性格慢熱,又超級自我中心,所以太太很擔心,而我自己是很想他們分班去鍛煉獨立能力的

作者: gwlam    時間: 12-6-4 13:35

cyukp 發表於 12-6-4 12:45
因為兩個B是十一月尾出世的細B,加上兩人性格慢熱,又超級自我中心,所以太太很擔心,而我自己是很想他們分班 ...

性格慢熱更加要分開鍛煉, 我姨甥都係10月尾細b,分開係對小朋友好,你好好同你太太傾下應該會明白
作者: creamsicle    時間: 12-6-4 14:44

原來係細B!而家有番PN就分開啦.無番PN就depends小朋友是否ready.無須太急進.
PN放孖B同班因為佢地重細,小朋友安全感好重要,未ready,明年3歲先分班都OK.
不過要多D問佢地識到邊個同學仔,鼓勵佢地多D同其他人玩.
同班唔同組可唔可以符合你同太太要求呢?
作者: wwy512    時間: 12-6-4 15:05

我鄰居對孖女都係K1,前幾日同佢地傾開分班問題
佢爸爸話多數都會分開兩個小朋友
一來可以融入其他小朋友既圈子
二來發展都好D
作者: hagupit    時間: 12-6-4 15:17

性格慢熱,又超級自我中心就更加應該分開啦
作者: hing_kee2008    時間: 12-6-4 17:45     標題: 回覆:hagupit 的帖子

不過,孖仔分班,功課要分兩次輔導?

作者: cyukp    時間: 12-6-4 19:20     標題: 回覆:creamsicle 的帖子

有得同班唔同組㗎咩?

作者: Gabumama    時間: 12-6-4 19:28     標題: 回覆:cyukp 的帖子

分班好啲,少啲比較,同班一定有比較。
幼稚園功課應該全部一樣,最多做嘅先後次序有啲唔一樣嘅啫,教嘅都係同一套理論,呢方面唔駛擔心。我係覺得如果是旦一個表現差啲,身邊嘅人就一定會搵另一個比較,變咗表現差啲嗰個有機會覺得身邊嘅人偏心,唔重視佢,有啲諗埋一邊嘅話就可能係咁慢慢咁沈淪落去,覺得所有人都唔睇佢。
可能我諗得誇張咗啲,不過我認為目光要放遠少少。
同埋小朋友適應力都唔差㗎,唔駛咁擔心,比啲信心佢哋,未試過點知唔得?

作者: creamsicle    時間: 12-6-5 13:34

一班20幾30人老師通常都會分3幾組坐.D分組活動佢地要同其他小朋友合作.得唔得要問老師.
如果你覺得佢地未ready,第一年同班ok,第二年最好都係分開.
作者: oooasis    時間: 12-6-5 14:23

我覺得分班好d
兩個b已經係屋企日見夜見,如果係學校都一起,就少左機會同其他小朋友相處。
同埋如果一樣樣,可能對老師同學來講容易混淆。
又容易產生比較,因為佢地客觀條件完全一樣,如果一個考第三,一個考第十,第十就好似係失敗者咁。
作者: lymchau    時間: 12-6-5 14:53

my girl's classmates are in same class, but in different groups under different teachers.  It is good, seems very close but not that close.
Good practice!
作者: cyukp    時間: 12-6-5 22:41

creamsicle 發表於 12-6-5 13:34

一班20幾30人老師通常都會分3幾組坐.D分組活動佢地要同其他小朋友合作.得唔得要問老師. ...

sounds good
作者: chingcat    時間: 12-6-6 00:02

我係過來人,分班好D。如果同班,2個小朋友只會自己玩,少了同其他小朋友相處。分開班個圈子大D,老師們可以看清楚小朋友不同的發展。
因為我從幼稚園到中學也是與姊姊同校的,同班與不同班也有讀過。同班時老師會比較2個小朋友成績,但不同班時老師們之間反而會互相交流2個小朋友的成長發展。
作者: KarenFong109    時間: 12-6-8 00:46

我對孖寶都係8月返學,我都要求佢地分班。因同班佢地係會成日"痴住"。
作者: cyukp    時間: 12-6-26 21:37

剛收到幼稚園學生証,原來幼稚園亦自動分開兩個B在不同班,太好了,不用說服太太了
作者: ChaCha424    時間: 12-6-27 00:04

我個仔間幼稚園都是將孖B分開2班的, 開學時聽到個媽咪講唔想咁樣, 仲問老師點解要咁做.  老師答個媽咪學校是刻意將孖B分班的, 對他們去學習跟人建立關係/社交會大d幫助~~   到現在學期尾, 我見對孖B都適應得幾好, 會各自跟家人分享學校的事情, 個媽咪知的事情仲更全面~~
作者: BearPig    時間: 12-6-27 09:01

作者: fantastic4some    時間: 12-6-27 23:34

孖B總有一個是more dominant, 分開會對less dominant那位發展自我較好些.
Anyway,有些時候唔到你話事,如考小學般, 尤其是考一些較有名的小學,不會因為他們是孖B而收晒他們,比定心理準備你先....
作者: 溱蕎康蕎    時間: 12-6-30 13:08

孖b 分開 班會好d ga ..
作者: twllc    時間: 12-7-4 10:20

我對孖仔依家讀緊n班,係一齊上既,老師都話佢地成日兩個一齊玩。其實我想將佢地分班,因為細仔依家越黎越依賴大仔,大仔做乜佢先跟住做乜,問細仔問題大仔又幫佢答。

但我細仔太怕羞,佢返學3個月先肯開口講野。黎緊k1轉第二間學校,新學校又幫佢地編同一班,我究竟好唔好向新學校要求分班呢? 但我c6又怕細仔更加唔適應,唔肯俾佢地分班。佢地係係細仔(12月)黎既
作者: cyukp    時間: 12-7-7 22:22

twllc 發表於 12-7-4 10:20
我對孖仔依家讀緊n班,係一齊上既,老師都話佢地成日兩個一齊玩。其實我想將佢地分班,因為細仔依家越黎越 ...

其實睇完以上各位意見, 都幾一面倒, 所以即管去啦, 有時越過份保護越衰
作者: 迷你大人    時間: 12-8-17 15:37

如果是我,仲會主動要求分班添。樓主同太太不需要如此擔心
作者: bbchung2009    時間: 12-8-17 18:16

分班好d , 交朋友既圈子會大d!  唔會咁依賴對方.
作者: twllc    時間: 12-8-21 16:03

我同新學校老師溝通過,因為細仔太慢熱,所以老師suggest咁既情況俾我孖仔讀同一班先,到細仔比較適應學校後,下學期先再將大仔調去其他班

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5