教育王國

標題: 我仔仔2011/11/11出世。。 [打印本頁]

作者: caraman923    時間: 12-6-2 13:07     標題: 我仔仔2011/11/11出世。。

我囝囝係11/11/11出世,如果想同佢報出年PN,會唔會收?同埋係咪要依家報?thx!

作者: caraman923    時間: 12-6-2 18:41     標題: 回覆:我仔仔2011/11/11出世。。

麻煩有無人解答到?

作者: LL222    時間: 12-6-2 19:51

法例係要足2歲先可以返PN,有D幼稚園要佢生咗日先返,有D直程唔收
作者: Gabumama    時間: 12-6-3 01:19     標題: 回覆:caraman923 的帖子

出年想入學就今年要報。而家睇定啦,啲幼稚園由8月尾開始會陸續接受報名,每間嘅報名日期都唔一樣,睇啱咗, 再上佢哋website睇吓報名日期啦。好多幼稚園都未咁快公佈報名日期㗎,你由7月尾~8月初左右開始,定期𥄫吓你打算報嗰啲學校嘅報名日期啦!

作者: caraman923    時間: 12-6-3 10:44     標題: 引用:出年想入學就今年要報。而家睇定啦,啲幼稚

原帖由 Gabumama 於 12-06-03 發表
出年想入學就今年要報。而家睇定啦,啲幼稚園由8月尾開始會陸續接受報名,每間嘅報名日期都唔一樣,睇啱咗 ...
係報名嗰時已經知收唔收丫定之後先通知架?如果之後通知咁可唔可以一次報幾間架?thx

作者: leungcnine    時間: 12-6-3 16:51

當然要報多幾間, 因為而家D 幼稚園好難入, 你囝囝6條1出世, 好特別呀~

作者: creamsicle    時間: 12-6-3 17:48

回復 caraman923 的帖子

試多幾間,唔會無書讀ge. 不過要有心理準備讀下午班,同埋可能要寫求位信一路寫到聖誕卡。加油!
作者: caraman923    時間: 12-6-3 19:51     標題: 引用:回復+caraman923+的帖子 試多幾間,唔會無

原帖由 creamsicle 於 12-06-03 發表

試多幾間,唔會無書讀ge. 不過要有心理準備讀下午班,同埋可能要寫求位信一路寫到 ...
咩求位信丫?

作者: caraman923    時間: 12-6-3 23:18     標題: 引用:當然要報多幾間,+因為而家D+幼稚園好難入,+

原帖由 leungcnine 於 12-06-03 發表
當然要報多幾間, 因為而家D 幼稚園好難入, 你囝囝6條1出世, 好特別呀~
唉。。。但係係細b呢。。。報學校好麻煩

作者: brilliantbb    時間: 12-6-4 11:06

作者: creamsicle    時間: 12-6-4 12:15

求位信即係寫信比心儀學校同校長講你有幾渴望入佢間學校. 你search下EK應該有討論.
你個細B最快要12月先可以番學.學校會唔會唔收其他學生3-4個月學費留個位等你呢?
如果收左其他學生就要等有人退學先有位. 退學經常會發生,不過可能要等年頭1-2月.
有D人考到K1後就唔繼續讀PN,所以1-2月通常會有幾個位.
學校又未必會用番之前waiting list打電話,因為大多數waiting既人都已經讀左另一間唔想轉校.
所以BB11月生日後寫多幾封聖誕卡/求位信,比學校知你幾有誠意,免得要老師打好多電話食檸檬.
你個細B考K1時可能未有PN學番,要搵D模擬番學既playgroup上下呀!
作者: caraman923    時間: 12-6-4 12:21     標題: 引用:回復+caraman923+的帖子 求位信即係寫信比

原帖由 creamsicle 於 12-06-04 發表

求位信即係寫信比心儀學校同校長講你有幾渴望入佢間學校. 你search下EK應該有討論 ...
好詳盡丫!thx。即係如果唔讀n1都可以報k1?但係會唔會因為佢無讀過n1,收嘅機會細好多?同佢咁易適應返學?

作者: caraman923    時間: 12-6-4 12:23     標題: 引用:Quote:原帖由+creamsicle+於+12-06-04+發表

原帖由 caraman923 於 12-06-04 發表
好詳盡丫!thx。即係如果唔讀n1都可以報k1?但係會唔會因為佢無讀過n1,收嘅機會細好多?同佢咁易適應返學 ...
無咁易適應返學。。。打少個字添

作者: creamsicle    時間: 12-6-5 14:04

唔讀n1都可以報k1? Of course!!
但係會唔會因為佢無讀過n1,收嘅機會細好多? 收嘅機會細D係因為小朋友返左幾個月學明顯成熟D,坐得定D,放膽D答老師問題.  無返過學小朋友如果interview時坐唔定唔睬老師就無咁著數.相信學校唔會因為無返PN而唔收.
搵間會train小朋友坐定答問題的playgroup,8月開始當返學咁上堂,話唔定11月已經見成績!
至於返學適唔適應,收得你就得架啦!
作者: caraman923    時間: 12-6-5 14:14     標題: 引用:回復+caraman923+的帖子 唔讀n1都可以報k1

原帖由 creamsicle 於 12-06-05 發表

唔讀n1都可以報k1? Of course!!
Thx你丫!因為依家同佢揾緊n1,一係就full左,一係就waiting list。。。可能因為係細b。。。:( 驚佢無得讀n1。。。

作者: suetyeeg    時間: 12-6-6 11:39

我女女2011年9月10日出生....揾n1,就係full左....不過就報左K1....
可能決定唔讀N1....其實唔讀N1係咪沒咁好??
作者: 小咪食西瓜    時間: 12-6-6 12:17

你地啲小朋友2011年出世喎,應該係今年開始報PN,應該未開始IN的呀?細B我建議YORK,佢地早報早IN早收,你地早啲報收的機會大好多,就算唔收你PN佢都會收定你K1,咁你咪冇咁担心囉。佢地全年都收FORM的,我個朋友剛剛交左FORM。我小朋友係2010年9月B,今年會讀YORK PN。
作者: caraman923    時間: 12-6-6 15:43

小咪食西瓜 發表於 12-6-6 12:17
你地啲小朋友2011年出世喎,應該係今年開始報PN,應該未開始IN的呀?細B我建議YORK,佢地早報早IN早收,你 ...
唔好意思哎~我想問YORK 係邊間哎?!?!

作者: 小咪食西瓜    時間: 12-6-6 16:06

約克

http://www.york.edu.hk/information1024.htm

要俾$30.

download左邊的form. 右邊的冇pn嫁

如果冇經濟壓力,這個係個好選擇。有好多人都覺得佢貴,不過細b其實可以當佢係一個保障先囉。如果考到其他你覺得好的,到時你咪可以有選擇囉,好過咩都冇。
我自己鐘意佢咩都安排好,連興趣班同公開考試都安排好,唔駛自己煩,而且公開試成績好,所以我會俾小朋友一路讀上去, 佢係我自己的首選學校。

我自己的經驗係細b報多幾間,其實好多只俾8月31日前出世的小朋友報名的,所以選擇唔多嫁,到考到心儀的咪唔駛再考囉。我小朋友考頭幾間都收左,我就冇再考了。
你可以試Think, 方方, 明慧, WILLIAM SMART, 慧中, 大坑東, ....都收細B的

作者: ambj    時間: 12-6-6 16:50

回復 小咪食西瓜 的帖子

請問知唔知鰂魚涌區边間幼稚園收細B入N1, 我TWIN B都係11/2011出世的...

作者: 小咪食西瓜    時間: 12-6-6 17:12

回復 ambj 的帖子

Sorry ar. 鰂魚涌我唔識,香港果邊我只係知北角民生同明慧收細B。
作者: creamsicle    時間: 12-6-6 17:59

回復 ambj 的帖子

建議你去北角衛理堂入表排隊讀幼樂坊(playgroup),+ kornhill維記+北角民生+太古城寶寶playgroup
年尾報佢地N1,不過細B未必收.
希望入唔到N1都入到playgroup.
無N1讀照報佢地K1+出面其他K1
讀住playgroup先,2月有N1插班就讀N1.
無就繼續佢地playgroup至K1開學
收生機會最高應該係太古城寶寶

作者: aokiwong    時間: 12-6-8 22:42     標題: 回覆:小咪食西瓜 的帖子

早報,即係幾時要開始報?thx

作者: 小咪食西瓜    時間: 12-6-9 10:45

回復 aokiwong 的帖子

現在已經可以報,我朋友剛剛報左。我上年考的時候佢好似分左3-4次INTERVIEW,最早報的會聽簡介會同IN先,亦會出左RESULT先,有剩的學位就第二批人IN,所以細B會啲報機會就大好多,我見佢都收好多細B,試下先啦!我上年INTERVIEW時佢地安排得好好的,唔需要等,會安排一個唱遊時段俾小朋友放鬆左先,好開心嫁。有唱歌,跳舞,玩波同動物接獲咁....之後上樓IN,一次IN 3組,獨立每個家庭IN,好快IN完,上次我小朋友IN果時,有一個小朋友唔肯坐又唔理個老師,老師就叫果個小朋友媽媽先帶佢去玩一陣先,IN左另一個小朋友先,之後再IN返佢,俾多一次機會果個小朋友,等佢心情好啲先IN,所以我覺得啲老師好好人。而我小朋友IN時因為只得1歲,仲未識講野,老師問問題佢只係指答案,老師仲同我地講,家長可以用日常生活的對話方法去引導小朋友完成問題。
作者: aokiwong    時間: 12-6-9 16:32     標題: 回覆:小咪食西瓜 的帖子

Thx for ur information .我想問而家報,係咪都係11,12月之後先interview?因為我個囡係11月尾的細b.另外想問york既雜費貴唔貴?thx

作者: 小咪食西瓜    時間: 12-6-9 18:35

上年11-12月已經IN左到第三四輪了,已經冇太多位。
其實我明白你想講如果一歲唔夠去IN都唔知仲咩,我上年都係咁諗。但唔緊要的,啲老師會觀察你個小朋友的表現,好似我所講,我小朋友IN果陣都係得一歲,唔講野,都係咁。就算IN得唔好,YORK都會俾K1位你再下年讀的,你可以當佢係安全網囉。
你早報會好早就有INTERVIEW,但幾時就要睇返學校的安排。唔好諗咁多,我自己上年都係咁,小朋友係你估佢唔到的,雖然我個小朋友冇講野,但佢手指指咁回應老師,我自己覺得OK啦,而且就算唔OK,我地係細B,點都唔可以同大B比的呀,當自己俾$30去玩囉,唱遊時段唔計分的,所以玩得好開心嫁。

再講多一個經驗俾你知,我小朋友考另一間時,剛剛學行,佢好想行,GROUP INTERVIEW 時佢推住張椅四維行,冇理個老師,咁都收喎,奇怪。(我唔識人,打工仔)

我想講,我地做家長的只可以報多啲名,俾小朋友自己發揮,我地其實咩都做唔到,盡左力就算數。

好啦,講反你問的問題,YORK收幾錢?
我覺得都幾貴,原來小朋友讀書貴過讀大學。
書費(半年):7百幾
書包+SUMMER 校服一套+雜費(半年)+茶點(半年):5千幾
學費每月:4千幾(交十一個月)

咁第一次留位俾$660
第二次都俾剛剛講果啲錢,不過如果唔讀可以退返。

有啲JM計過話每月平均6千幾左右,我自己冇計過,因為仲未開始讀,HEHE........
咁我見同其他學校差唔多,間間都係咁貴,除非有學卷啦,但都要K1先有,PN冇得用。

最後,都係果句,報多幾間啦!加油!

作者: aokiwong    時間: 12-6-10 00:21     標題: 回覆:小咪食西瓜 的帖子

唔該晒!好詳盡呀!我想問下邊d仲會收細b?因為我都想報多幾間~thx

作者: 小咪食西瓜    時間: 12-6-10 22:02

你可以試Think, 方方, 明慧, WILLIAM SMART, 慧中, 大坑東, ....都收細B的
同事個B係12月細B,讀開多多PLAYGROUP, 收返佢PN, 你都可以試下

作者: aokiwong    時間: 12-6-11 10:25     標題: 回覆:小咪食西瓜 的帖子

Thx.其實我都有報多多playgroup wait半年,但多多pn,好似要$7000幾一個月,我估我俾唔起了.

作者: 小咪食西瓜    時間: 12-6-11 10:53

咁你試下考方方,地方舊左啲同細啲,但收好多細b,唔貴,好似3千幾一個月。
我小朋友interview 果日,6-7位老師分開6-7枱咁見每一個家庭,我見果位,都問過我小朋友問題,老師放左件野在枱面,咁我小朋友好順手咁拎起,老師見到就問我地,佢係咪習慣用這隻手,跟住mark低,之後見到我小朋友換手拎,又mark低,之後再問我地小朋友的發展, e.g. 食野,去洗手間,講野....
問完就同我地講話因為小朋友細,佢地唔會要小朋友做啲唔佢地能力以外的事,問左小朋友的發展同成就ok。

我仲以為唔收,但又收左喎,仲上午班。
我覺得佢有考慮過小朋友的成長,而唔係要所有小朋友考同一樣野。
你可以考慮下。

作者: ambj    時間: 12-6-11 16:41

想問因為我住東區的而且是TWIN B, 所以我想請問各位媽媽你地知唔知東區边間幼稚園會收細B入N1, 因為我仲未開始幫BB報名, 謝謝

作者: aokiwong    時間: 12-6-11 18:40     標題: 回覆:小咪食西瓜 的帖子

咁我都試下報。我想問有幾間收左,你最後點解選york呢?york係first choice?同埋york pn係咪直升k1?thx!

作者: aokiwong    時間: 12-6-11 18:41     標題: 回覆:小咪食西瓜 的帖子

咁我都試下報。我想問有幾間收左,你最後點解選york呢?york係first choice?同埋york pn係咪直升k1?thx!

作者: 小咪食西瓜    時間: 12-6-11 20:09

我報左十幾間,只考左5、6間。咁果5、6間都收左,不過大部份都係下午班,得2間上午班。
我選YORK因為佢地英文好,咁咪唔需要出去補習囉。而且佢地提供課外活動,咁我咪唔需要自己出外找,而且在同一學校上,咁好似安全啲同唔需要左就右就啲時間。
從另一個角度睇我係一個懶媽媽,一站式的服務,我輕鬆啲,咁相對咪可以多啲時間同小朋友玩囉。
不過我講剛剛講YORK的課外活動,即係所的多元智能班,其實都係要到K2,仲要經過老師挑選的學生先可以讀。所以都係到時先諗啦,HAHA~
YORK的PN係可以直升的呀!
作者: caraman923    時間: 12-6-11 21:25     標題: 引用:回復+caraman923+的帖子 約克http://www.y

原帖由 小咪食西瓜 於 12-06-06 發表

約克
我想問哩啲幼兒園喺邊架?荃灣有嗎?

作者: 小咪食西瓜    時間: 12-6-12 08:09

荃灣有2間方方,1間係海濱方方,1間係愉景方方,另你可考慮慧中,這3間都收細B,慧中係IN果日即時交錢有RESULT的。

方方九龍塘有2間。但荃灣果2間外觀新啲,九龍塘好舊。
THINK 唔同地區都有,最近你應該美孚果間,商場入面的。

作者: aokiwong    時間: 12-6-12 11:05     標題: 回覆:小咪食西瓜 的帖子

Thx for your sharing~

作者: caraman923    時間: 12-6-13 06:16     標題: 引用:回復+caraman923+的帖子 荃灣有2間方方,1

原帖由 小咪食西瓜 於 12-06-12 發表

荃灣有2間方方,1間係海濱方方,1間係愉景方方,另你可考慮慧中,這3間都收細B, ...
咁荃灣有無york丫?係方方同慧中好啲?如果哩兩間讀完pn,之後再出去揾k1易揾嘛?麻煩晒!

作者: Andymammy    時間: 12-6-13 08:57     標題: 引用:我囝囝係11/11/11出世,如果想同佢報出年PN

原帖由 caraman923 於 12-06-02 發表
我囝囝係11/11/11出世,如果想同佢報出年PN,會唔會收?同埋係咪要依家報?thx!

...
年尾B,要魚翁撒網!

作者: 小咪食西瓜    時間: 12-6-13 11:40

YORK 係九龍塘。你上學校啲website就可以見到。
方方同慧中,你可以分別睇下EK啲JM點講,我見啲JM都話幾好,另外你問K1考唔考到其他學校,我諗冇人會答到你,因為INTERVIEW就好似六合彩咁,唔好有人話俾你知你一定中。不過咁,以數量計,有PN的學校少啲選擇的,到左K1,選擇多好多,好多人都會轉。考唔考到就要睇下你報名的是否好多人報囉。
都係果句,報多啲,學校點收學生係一個"迷",報多幾間,如果多過一間收你,咁就左家長有選擇權。
加油!

作者: caraman923    時間: 12-6-13 11:52     標題: 引用:回復+caraman923+的帖子 YORK+係九龍塘。

原帖由 小咪食西瓜 於 12-06-13 發表

YORK 係九龍塘。你上學校啲website就可以見到。
thx你丫!我明白啦!點都同佢揾定pn先,到時k1先再同佢報!

作者: mifu    時間: 12-6-13 12:27

"小咪食西瓜" 好詳細啊~
但想問下,
York International KindergartenYork English Primary School & Kindergarten
York InternationalChild Care Centre York English & Chinese Kindergarten

有乜分別呢?
International 先有得讀PN?

係咪依家可以報嫁喇?

thanks~

作者: 小咪食西瓜    時間: 12-6-13 12:37

回復 mifu 的帖子

左邊先有得DOWNLOAD PN張表,係呀,我朋友交左表啦!
你去幼稚園一覽果邊,YORK果板睇下,我好似見有人話去INTERVIEW,不我唔知佢地講緊PN定K1(唔知係咪講緊今年呢),YORK上年都好早開始IN。你交左表先算啦﹐佢會SEND封信叫你聽簡介會,再之後就INTERVIEW。你有咩問題都可以打去OFFIC問佢地,今年幾時IN我唔清楚。

作者: mifu    時間: 12-6-13 17:19

thanks for your sharing and information.

作者: takjor    時間: 12-6-14 18:24

我個仔係9月出世架!york左邊個間好貴, 右邊間都可以,但係又冇pn班,想問吓如果係第2間讀pn,又報佢哋n1唔知得唔得? 想問吓知唔知迦南pn班好唔好?

作者: takjor    時間: 12-6-14 18:50

我住大角咀,除咗迦南有pn班外,有冇邊間ok?
作者: 小咪食西瓜    時間: 12-6-15 09:27

回復 takjor 的帖子

york 左邊係國際班,右邊係本地班。2種班的英文都係外籍老師教的,國際班就每日有普通話堂,而且班主任有一任係外籍老師; 而本地班就一星期一次普通話,班主任係本地老師。
pn 係國際班果邊的,但升k1時可以去本地班,老師會做評估的,家長自己到時可以同老師傾。
pn 因為冇資助,間間都差唔多係咁貴。york係冇學卷的,所以pn到k3都唔會有資助。
你幫小朋友選學校時要小心,就係有啲學校會由有學卷轉做冇學卷,所以除左舊資料,要睇下學校website有冇新update。
另外,仲有啲野要小心的就係: 學費收幾多個月,書費幾多,雜費包啲咩.....
錢銀要問清楚學校呀,一般收左你留位費$660係唔會退的,咁其他費用記得睇清楚有冇得退。
你可以睇下其他板,有啲jm話有學校pn的書費都2千幾,但係得幾本書。唔讀只可以退書唔可以退錢。
如果一早知道清楚,就可以有個心理準備。
我自己覺得YORK同其他冇學卷的費用差唔多,而且每樣收費都好清楚的,到最後唔讀,7月前通知又可以退錢,而且我見好多JM都會買2手書SAVE $$$。

大角咀你可以考學之國,但好多人考的哦。迦南你記得上佢website睇清楚,唔同分校的報名方式的少少唔同,有啲分校大細b的報名時間係唔同的。小心。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5