教育王國

標題: 培道or宣道,很難決擇 ~ [打印本頁]

作者: niceday819    時間: 12-5-31 10:13     標題: 培道or宣道,很難決擇 ~

本來諗住一心一意入培道上午。但剛剛收到宣道call waiting,收下午。現在真係唔知點算!培道有學券,慳好多,11月仲有個細B出世,仲有小學直升同細B收的機會大。宣道冇學券,學費未知,但好似好難入宣道小學,兩間我地都好鐘意,虚心求教意見,謝謝!
作者: winnietingting    時間: 12-5-31 10:32     標題: 引用:本來諗住一心一意入培道上午。但剛剛收到宣

原帖由 niceday819 於 12-05-31 發表
本來諗住一心一意入培道上午。但剛剛收到宣道call waiting,收下午。現在真係唔知點算!培道有學券,慳好多,11 ...
My dream primary sch is 宣小。宣幼啦,不過入唔到宣小又唔知點算。

作者: marcuscyrus    時間: 12-5-31 10:44

兩間都是有小學backup的,那你先比較培道小學/宣道小學那家喜歡多些
對培道不太認識,未知是否一定直升?宣道就一部份小朋友(好像是60左右)可上宣小,但總比街外人優勝一點
作者: davywm    時間: 12-5-31 11:03

回復 niceday819 的帖子

niceday819, 你兩個小朋友你囝囝定囡囡?

作者: cherryird    時間: 12-5-31 11:04

作者: niceday819    時間: 12-5-31 11:45

niceday819, 你兩個小朋友你囝囝定囡囡?

one is 囡囡, other 50% is 囡囡 ~
作者: niceday819    時間: 12-5-31 11:46

回復 winnietingting 的帖子

Totally agree !!

作者: niceday819    時間: 12-5-31 11:47

回復 cherryird 的帖子

Thanks Cherryird ~
作者: niceday819    時間: 12-5-31 11:48

回復 marcuscyrus 的帖子

Thanks for your reply, Marcuscyrus ~
作者: ptm    時間: 12-5-31 12:20

Hehe...I will choose Pooi To.
作者: ppsfung    時間: 12-5-31 12:25

如果付擔得起2個小朋友的支出我會選宣小.

我囡囡讀過一年培道, 品行好, 但程度一般, 非學券幼稚園通常程度較深 (特別是英語環境), 考小學比較著數.

在九龍城區來講,培道不算特別出名的小學, 而且培遁中學又是中文女校, 大部份家長首選會是其他更具氣的私較, 所以我覺得宣幼畢業也可以考培道小學.

況且萬一第二胎是男孩, 讀宣小一定好過讀培小, 雖然培小是男女校, 但學生比例女遠多於男.

作者: niceday819    時間: 12-5-31 13:33

回復 ppsfung 的帖子

Dear pssfung,
多謝妳詳盡分析的,感激萬分~

作者: niceday819    時間: 12-5-31 13:41

回復 ptm 的帖子

Thanks PTM!
作者: LUCUSMaMa    時間: 12-5-31 14:01

作者: emilyykyip    時間: 12-5-31 14:56

先看樓主喜歡那間多些。
宣幼上宣小每年有60個位,但如宣幼上不了宣小的不是waiting而是reject,街外的就有waiting信.宣小校長說明了:縱使宣幼生放棄學位也是給街外生補上
作者: marcuscyrus    時間: 12-5-31 15:10

emilyykyip 發表於 12-5-31 14:56
先看樓主喜歡那間多些。
宣幼上宣小每年有60個位,但如宣幼上不了宣小的不是waiting而是reject,街外的就有wa ...
oh..唔講唔知tim那又要納入考慮之一

作者: davywm    時間: 12-5-31 16:10

我細仔現培緊培道k1, 我覺得程度ok! 而且老師,校長都非常有愛心! 讚! (但9月會轉校repeat)
我亦識2個朋友的仔女讀宣道k1, 兩個都讀得好開心!
2間都係好學校, 睇黎你要以經濟角度著眼! 如果經濟充裕嘅話, 宣道可能好d! 因為我相信考培道小學會易好多!
但如果擔心錢, 揀培道喇, 幼稚園扣左學券唔駛$, 小學學費亦比較平! (聽開宣小好似好貴)!
作者: chickenwing2006    時間: 12-5-31 18:05     標題: 引用:I+will+choose+宣道

原帖由 cherryird 於 12-05-31 發表
I will choose 宣道
Me too

作者: niceday819    時間: 12-5-31 18:47

Thanks Lucusmama, emilyykyip, marcuscyrus, darywm & chickenwing2006 ~

作者: lingan    時間: 12-6-3 18:08

marcuscyrus 發表於 12-5-31 10:44
對培道不太認識,未知是否一定直升?宣 ...
培道幼稚園學生應該係100%可上培道小學的(自己放棄唔計)。

作者: toddlergirl    時間: 12-6-18 13:52

宣道啦! 我都係收到宣道CALL, 收下午, 我地可能成為同學
作者: klm402    時間: 12-6-18 14:31

VOTED FOR 宣幼
作者: niceday819    時間: 12-6-18 19:18

回復 toddlergirl 的帖子

Congratulation ~
作者: niceday819    時間: 12-6-18 19:18

回復 klm402 的帖子

Thanks klm402 ~

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5