教育王國

標題: 沙田一呂 VS 德雅小學, 請俾少少意見~ [打印本頁]

作者: 2012behappy    時間: 12-5-31 09:52     標題: 沙田一呂 VS 德雅小學, 請俾少少意見~

第一志願填了沙田第一城呂明才, 但本身已有德雅小學(私立)收了, 亦是心水學校, 所以仍然十五十六:
加上自己可能好快會搬去另一區居住(仍未知邊區), 所以更加猶豫是否返來沙田讀小學!
後日就放傍了, 是時候要作決定, 如果真的好好彩抽中一呂, 放棄不讀, 好似好可惜....
當然, 如果抽不中, 就不用煩了.
為了德雅而放棄一呂, 大家可以俾少少意見嗎? many thanks!

作者: kerkermui    時間: 12-5-31 10:11

女?怕唔怕課程深?
搬~又會唔會跟小朋友學校去搬?

我自己就會揀一呂,鍾意佢深,但呢樣嘢唔係人人都啱!
作者: awowo    時間: 12-5-31 10:33

今年我有機會同個十多個呂小小六學生用英文傾談 ---〉好唔得! 但數學幾好!
(個人意見,可能津小差異好大)
作者: winnietingting    時間: 12-5-31 12:08     標題: 引用:今年我有機會同個十多個呂小小六學生用英文

原帖由 awowo 於 12-05-31 發表
今年我有機會同個十多個呂小小六學生用英文傾談 ---〉好唔得! 但數學幾好!
(個人意見,可能津小差異好大 ...
莫非是津校通病:少機會講英文,只是考英文寫作和文化多。

作者: angeemama    時間: 12-5-31 12:21

回復 2012behappy 的帖子

Dear 2012behappy,

I am on the exactly the same boat as you do.  I lived only 10mins walk from STW LMC but I also fansy about the small class teaching method in TKPS.  If I got the luck to enter LMC, I really have to decide which one I should put my daughter to.  Very difficult decision to make ar.

作者: agugi    時間: 12-5-31 13:40

回復 kerkermui 的帖子

一呂英文不深, 好淺的. 要做足資料搜集.
強項在中,數和校風.

作者: agugi    時間: 12-5-31 14:02

kerkermui,
客氣了, 大家交流吓!
作者: 2012behappy    時間: 12-5-31 14:18

多謝大家寶貴意見! 我個係女, 喜歡閱讀觀察型, 所以德雅應該幾適合佢; 而我將會搬去政府宿舍, 所以地點不是要搬就搬呢~ 其實我擔心讀 LMC 的其中一個原因, 係怕自己太辛苦, 雖然阿女受得谷, 但我自問不是一個好勤力的家長, 我怕配合唔到學校呢~!

作者: Gagagogo    時間: 12-5-31 14:54

我選一呂的唯一原因只會因住沙田區及不用學費,如你有政府津貼,又不住沙田,我必選較適合阿女及最好有中學的小學,
作者: 2012behappy    時間: 12-5-31 17:04

Gagagogo,
多謝你的意見! 我相信我已經有答案了!
希望我將來唔會後悔啦 ------ > 如果真的抽中一呂!
因始終呢間係沙田的名小學啊^.^
作者: amy625    時間: 12-5-31 17:13

2012behappy 發表於 12-5-31 14:18
多謝大家寶貴意見! 我個係女, 喜歡閱讀觀察型, 所以德雅應該幾適合佢; 而我將會搬去政府宿舍, 所以地點不是 ...
但係德雅都好深架喎!
作者: jelly-pudding    時間: 12-5-31 22:45     標題: 回覆:沙田一呂 VS 德雅小學, 請俾少少意見~

我四姐弟廿幾年前已經係德雅小學畢業,當年返學係好谷好辛苦的。不過TN女仔派位好好。我果年連埋我自己有十幾個派上智,亦有好多同學仔派去聖母玫瑰同埋瑪利諾神父,值得考慮哦!

作者: Tammy000    時間: 12-5-31 23:06

德雅都收左我呀女,但係要0630上校車,我本身選左荃灣思源,在家步行只要5mins, 如果思源收左,我諗我都要放棄德雅
作者: adelewong070726    時間: 12-6-1 03:14

我個人覺得德雅
作者: Kwan    時間: 12-6-1 09:34

2間學校的課程及工作紙都看過, 德雅應該比較深, 如果想舒服, 德雅唔適合你了
作者: 2012behappy    時間: 12-6-1 10:44

多謝大家意見! 其實我覺得阿女的性格應該幾適合德雅, 佢係自動自覺溫習型, 可以谷的果種; 德雅較小班教學, 相信可以令佢自信心好d; 反正兩間都深, 相信我自己要多加努力了!
作者: law_panda    時間: 12-6-1 12:01

I have already made up my mind, stick with Tak Nga.
Hope to see you in Sept.
作者: 羊咩囝    時間: 12-6-1 12:35

其實德雅的課程非顯淺
英文, 數學教高半年至一年, 亦連普通話都一樣
不過德雅學的英文涵蓋都廣同深入, 阿仔係德小讀得雖然帶點辛苦, 但學習氣氛很好, 同學相處好開心!
可能係小班教學関係, 師生及同學間感情好, 老師亦瞭解學生的進度.

一呂我唔清楚, 抱歉!

作者: Kwan    時間: 12-6-1 13:03

我覺得教得深, 要配合到小朋友都學得好, 如果課程深小朋友跟唔到都冇用, 反而課程常規小朋友每個課題都學得好, 反而好!  尤其是數, 轉唔切小朋友未READY去學, 教得幾深對小朋友來講都係吃力
作者: 2012behappy    時間: 12-6-1 14:32

回復 law_panda 的帖子

law_panda,
我都決定了! 九月見啦!

作者: kitbebe    時間: 12-6-1 15:36

如果負擔得起, 就去德雅啦, 現在大多數派位學校都有很多同胞家長呢!!
作者: sabina_bb    時間: 12-6-1 16:03

德雅都收左我個女, 都試下抽獎囉. 但相信機會不大. 我其實都幫個仔申請轉德雅小四 -- 成功了. 我諗緊好唔好比個仔讀.  話晒無中學back up. 好多人叫我唔好轉. 我15/16. 我個仔英較強. 英文不是問題. 佢現在讀德田李兆強.  可否比些意見. tks.

作者: angeemama    時間: 12-6-1 22:12

回復 2012behappy 的帖子

To 2012behappy n law_panda,
咁啱嘅,我哋都決定咗去德雅了!明天下午才去看結果!
我哋九月見啦!

作者: SFA04008    時間: 12-6-3 01:06

of course, TN (TN small class & high level)

作者: cherry媽咪    時間: 12-6-3 08:05     標題: 回覆:沙田一呂 VS 德雅小學, 請俾少少意見~

各位揀了TN嘅家長,請問最後派到第幾志願呢?

作者: SFA04008    時間: 12-6-3 12:16

多數自行都會收
作者: sabina_bb    時間: 12-6-3 22:43

乙部第一志願,但冇心區內
作者: Chuchuling123    時間: 12-6-3 22:52

一呂啦。。。。。。。。。
作者: 2012behappy    時間: 12-6-5 13:42

angeemama,
Nice to meet you~ 我昨天都去德雅註冊了! 而且剛收到通知可以搬了, 所以好快可以由新屋返小學了~
當日派位好差, 派到第12位! 不過諗返轉頭, 慶幸唔駛煩, 可以一心一意入德雅了~!
反而依家煩緊校車問題, 好早呢~

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5