教育王國

標題: 2012/2013 ST. JOHANNES N1 一齊傾下吖~~ [打印本頁]

作者: Cheungcc728    時間: 12-5-19 01:54     標題: 2012/2013 ST. JOHANNES N1 一齊傾下吖~~

我既小朋友   黎緊9月會入讀 ST. JOHANNES N1 (PM)      有無家長可以分享下?
我問過學校    8月4日有家長會~
同埋宜家學校都好似未知要唔要著校服??
作者: QQ1125    時間: 12-5-19 13:14

PN Class無校服只有一件背心袍,平日著便服返學有一個書包。$4950包雜費,返學無書本,主題學習有手工圖畫做返嚟,每星期五派一本File內有學過D工作紙,每個月有生日會每次唔同主題,so far每日好開心返學英文都好好,老師好有愛心,班主任好錫小朋友,我會繼續讀落去,升小一都要interview㗎。
作者: andeskinki    時間: 12-5-19 14:49     標題: 回覆:2012/2013 ST. JOHANNES N1 一齊傾下吖~~

呀?唔洗著校服?我個囡好想著校服呀

作者: andeskinki    時間: 12-5-19 14:51     標題: 回覆:QQ1125 的帖子

同埋小一interview係指直升聖若望小學嗎?

作者: K-MINI    時間: 12-5-19 14:57     標題: 回覆:andeskinki 的帖子

Hi,各位mama

作者: QQ1125    時間: 12-5-19 16:13

校服只是一件袍,一開學已包一個書包同一件袍
作者: QQ1125    時間: 12-5-19 16:15

升小一不是直升必須interview,但有優先
作者: Gabumama    時間: 12-5-20 00:38     標題: 回覆:Cheungcc728 的帖子

我個仔嚟緊都會讀St Johannes PN pm,不過佢9月出世,所以10月先返學。
請問知唔知有冇家長陪小朋友返學嘅適應期?有啲學校一開學頭兩三日家長都可以一齊上。

作者: Cheungcc728    時間: 12-5-20 01:38

QQ1125 發表於 12-5-19 16:13
校服只是一件袍,一開學已包一個書包同一件袍

但係我打過電話去問    佢話暫時係送一件袍     校服仲未決定要唔要worrr
作者: Cheungcc728    時間: 12-5-20 01:42

Gabumama 發表於 12-5-20 00:38
我個仔嚟緊都會讀St Johannes PN pm,不過佢9月出世,所以10月先返學。
請問知唔知有冇家長陪小朋友返學嘅 ...

可以打去問下    又可以等到家長會先~~     
我想問你    小朋友個作息時間係點    因為返pm     時間好難安排~
作者: Cheungcc728    時間: 12-5-20 01:50

QQ1125 發表於 12-5-19 13:14
PN Class無校服只有一件背心袍,平日著便服返學有一個書包。$4950包雜費,返學無書本,主題學習有手工圖畫 ...
你小朋友已經讀緊st johannes?     可以分享多d ma??
呢一間幼稚園好嘛?    我上網搵過資料    課程都幾深      但總括既評價都好似幾好
不過上到小學      評價就好似真係麻麻      我好擔心    幫小朋友搵錯學校~
其實如果小學係好既     我都好想小朋友可以一條龍上埋小學      起碼煩小一次先

作者: Cheungcc728    時間: 12-5-20 01:51

andeskinki 發表於 12-5-19 14:49
呀?唔洗著校服?我個囡好想著校服呀

係arrr~   我小朋友都好想arrr~
作者: Gabumama    時間: 12-5-20 02:33     標題: 回覆:Cheungcc728 的帖子

我小朋友冇特定作息時間,好fluctuate,我哋都冇限時限刻迫佢起身嘅。
佢通常9點幾至10點幾起身,都間唔屎9點前就醒,下晝點幾兩點瞓晏覺,其實因為家姐係喺九龍塘返下晝,家姐比較夜瞓,所以晏起身,為方便我哋帶佢兩個返學放學,所以同家姐一樣讀下晝班。
我唔太擔心佢返下晝冇得瞓晏覺嘅問題,因為小朋友如果有嘢佢鍾意玩嘅話,就唔瞓都得。

作者: aphek    時間: 12-5-21 10:33

今年PN未有校服, 但我果次問, 個STAFF話佢地仲討論緊, 好大機會會有校服呀.

ei~ 大家有無 fb 呀? 不如 add 黎一齊傾下丫
作者: Kwan    時間: 12-5-21 11:05

我仔來緊都讀am class
作者: Kwan    時間: 12-5-21 11:06

gabumama: 你囡囡係咪都係讀聖若望呀?
作者: o-kiddo    時間: 12-5-21 15:43     標題: 回覆:2012/2013 ST. JOHANNES N1 一齊傾下吖~~

我仔仔都係am class.

作者: QQ1125    時間: 12-5-21 16:06

其實有校服好D,唔洗諗著邊件衫。我姨甥仔都會下年度PN am class.
我囝囝現在PM class作息時間自動調節,佢6點起身,到11點10分上校車會瞓覺或者返學前會再瞓一下,返到學校就好精神。
作者: Cheungcc728    時間: 12-5-21 21:21

Gabumama 發表於 12-5-20 02:33
我小朋友冇特定作息時間,好fluctuate,我哋都冇限時限刻迫佢起身嘅。
佢通常9點幾至10點幾起身,都間唔屎9 ...
明白因為我兩個小朋友平時兩點會訓晏覺
我就係怕小朋友恰眼訓

作者: Cheungcc728    時間: 12-5-21 21:24

aphek 發表於 12-5-21 10:33
今年PN未有校服, 但我果次問, 個STAFF話佢地仲討論緊, 好大機會會有校服呀.

ei~ 大家有無 fb 呀? 不如 add ...
係呀我問過都係甘答我

有fb 呀。     Plz give me yr email    Thx

作者: Cheungcc728    時間: 12-5-21 22:10

QQ1125 發表於 12-5-21 16:06
其實有校服好D,唔洗諗著邊件衫。我姨甥仔都會下年度PN am class.
我囝囝現在PM class作息時間自動調節,佢 ...
我想問下你會俾小朋友直升小學嘛?其實st johannes 小學又係一間點既學校
我表妹讀過一年
只係知道程度都幾深

作者: Gabumama    時間: 12-5-22 01:38     標題: 回覆:Kwan 的帖子

唔係。家姐(大囡)而家讀緊Stafford K1,細仔今年10月入學SJC PN pm。

作者: Gelcemy    時間: 12-5-22 11:44

我仔仔現在讀緊am 班, 我同老師都經常有溝通, 因為我比較遲看每星期五的通告, 通常老師都會打比我, 有時夜晚或星期日. 老師好儘責, 係一個好有經驗同醒目的印度人, 懂流利英文及廣東話. 不過由於我個仔好靜, 唔主動講嘢, 我覺得佢進度好慢.  佢都讀得幾開心. 但我出年打算轉校. 希望同多D小朋友接觸.
作者: Cheungcc728    時間: 12-5-22 12:04

我其實都會俾小朋友讀住先
下年出去考下其他k1

作者: andeskinki    時間: 12-5-22 13:20     標題: 回覆:2012/2013 ST. JOHANNES N1 一齊傾下吖~~

其實如果只係講幼稚園,sjc其實都係一間唔錯既幼稚園,唯獨是升小學呢個問題好似冇咩人提,大家知唔知佢地升小學,派位/叩門情況係點呢?

作者: jlhy    時間: 12-5-22 13:47

Hello,

大家好! 我囡囡會讀PN AM CLASS. 她12月出世, 不知是否要等明年先開學?
交費時, 他說是9月開學, 所以沒有再問.
作者: Cheungcc728    時間: 12-5-22 15:11     標題: 其實如果只係講幼稚園,sjc其實都係一間唔

原帖由 andeskinki 於 12-05-22 發表
其實如果只係講幼稚園,sjc其實都係一間唔錯既幼稚園,唯獨是升小學呢個問題好似冇咩人提,大家知唔知佢地 ...
係呀    我都好想知    我見網上唔係甘多資料    同埋多數都話行政有問題

作者: joanna1388    時間: 12-5-22 16:47

回復 andeskinki 的帖子

AM PN

SJC feel good with primary back up.
My friend said 升小學,派位/叩門情況okay

Also, can join gov luck draw..

more options...feel good...

作者: andeskinki    時間: 12-5-22 22:21     標題: 回覆:2012/2013 ST. JOHANNES N1 一齊傾下吖~~

^_^如果係噤,我都放心好多,坦白講之前話學校行政混亂,都係幾年前既事,所以我都只係想知學校既近況

作者: Cheungcc728    時間: 12-5-23 00:11     標題: ^_^如果係噤,我都放心好多,坦白講之前話

原帖由 andeskinki 於 12-05-22 發表
^_^如果係噤,我都放心好多,坦白講之前話學校行政混亂,都係幾年前既事,所以我都只係想知學校既近況:yumm ...
我都希望sjc 係一間好學校      可以直上小學    唔駛煩

作者: o-kiddo    時間: 12-5-23 00:33     標題: 回覆:2012/2013 ST. JOHANNES N1 一齊傾下吖~~

我都係咁話!我2個小朋友都係今年讀SJC

作者: Cheungcc728    時間: 12-5-23 00:51

o-kiddo 發表於 12-5-23 00:33
兩個小朋友?twins?
作者: Cheungcc728    時間: 12-5-23 00:52

o-kiddo 發表於 12-5-23 00:33
會係am定pm n1?
作者: o-kiddo    時間: 12-5-23 10:39     標題: 回覆:2012/2013 ST. JOHANNES N1 一齊傾下吖~~

One in PN am and one in K2 full day

作者: Cheungcc728    時間: 12-5-23 14:31     標題: One+in+PN+am+and+one+in+K2+full+day +

原帖由 o-kiddo 於 12-05-23 發表
One in PN am and one in K2 full day
我都會到小朋友k1既時候    轉做full day    d時間好用好多

作者: aphek    時間: 12-5-23 15:07

我諗住O係個 fb 開個 group 一齊傾. hoho~
Kwan, I have added you la.
Cheungcc728, pm you la...
作者: aphek    時間: 12-5-23 15:15

回復 jlhy 的帖子

應該會 2013 先開學. 因為我個小朋友 9月出世, 我問過, 會10月先開學.

作者: Cheungcc728    時間: 12-5-24 17:18     標題: aphek 的帖子

thx   got it
你地個個都am 。。。

作者: yourwing    時間: 12-5-24 18:46     標題: 回覆:2012/2013 ST. JOHANNES N1 一齊傾下吖~~

do u guys know are there any chance to SJC if still not got the offer letter til now??

作者: aphek    時間: 12-5-25 10:00

回復 yourwing 的帖子

我估應該會有人放位, 你等6月睇下會唔會收到信

作者: Gabumama    時間: 12-5-26 02:20     標題: 回覆:yourwing 的帖子

Interview完派嗰張通告寫結果會於26/5以書面通知,我諗你下星期一/二應該會收到信,touchwood如果佢真係唔收你個小朋友而你又好想讀呢間嘅話,你就試吓再打電話/寫信/上門問吓可唔可以做waiting,等人放位出嚟啦!

作者: K-MINI    時間: 12-5-26 21:11     標題: 回覆:Gabumama 的帖子

請問你地in嗰日多唔多人呢

作者: Cheungcc728    時間: 12-5-27 01:36

回復 K-MINI 的帖子

唔算係好多。。。一般啦
作者: joanna1388    時間: 12-5-30 14:27

Gabumama 發表於 12-5-26 02:20
Interview完派嗰張通告寫結果會於26/5以書面通知,我諗你下星期一/二應該會收到信,touchwood如果佢真係唔 ...
Yes agree.  Who are interest SJC AM/PM, try to contact as waiting asap.Good Luck

作者: joanna1388    時間: 12-5-31 10:05

I had release AM PN already,  good luck to all waiting mother.
作者: YYCat    時間: 12-6-4 20:46     標題: 引用:I+had+release+AM+PN+already,++good+luck+

原帖由 joanna1388 於 12-05-31 發表
I had release AM PN already,  good luck to all waiting mother.
你係交咗第一期學先放返出嚟?

作者: andeskinki    時間: 12-6-5 10:59     標題: 回覆:joanna1388 的帖子

Oh?最後去左邊間?

作者: m3cheng    時間: 12-6-5 13:28     標題: 回覆:2012/2013 ST. JOHANNES N1 一齊傾下吖~~

I gave up my spot too, good luck to whose who are still waiting!

作者: Kay1203    時間: 12-6-5 19:13     標題: 回覆:joanna1388 的帖子

你是否打去學校release個位?我依家係am class waiting list第一個,因為學校派左pm class比我個小朋友,如果你放am class咁我個小朋友就可以讀am class

作者: joanna1388    時間: 12-6-6 09:54

回復 Kay1203 的帖子

Release letter Fax on 30/5
作者: Kay1203    時間: 12-6-12 18:26     標題: 引用:回復+Kay1203+的帖子 Release+letter+Fax+

原帖由 joanna1388 於 12-06-06 發表

Release letter Fax on 30/5
學校打左比我,話我小朋友可以轉讀AM班,返9:00-12:00。Tks a lot!

作者: noeltsui    時間: 12-6-14 13:28

各位MAMA 好呀,我個女都係識PM班的.
作者: YYCat    時間: 12-6-15 20:33     標題: 回覆:2012/2013 ST. JOHANNES N1 一齊傾下吖~~

Halo, 我囡囡都係PM,不過9月B, 10月先返學

作者: lovekidss    時間: 12-6-18 20:13

題外話:
如果想9月讀PM班,仲有冇機會呢???我上年冇同小朋友報架....同埋,INTERVIEW 係唔係要用英文??
好似小朋友自己一個IN....係唔係架???知唔知IN D咩?
THX
作者: noeltsui    時間: 12-6-19 13:18

我想問各位MAMA 收到學校寄黎既註冊信末呀, 我上星期已收到了,你地收到末呢? 8月4日要註冊啦.
作者: Kay1203    時間: 12-6-19 13:51     標題: 引用:我想問各位MAMA+收到學校寄黎既註冊信末呀,

原帖由 noeltsui 於 12-06-19 發表
我想問各位MAMA 收到學校寄黎既註冊信末呀, 我上星期已收到了,你地收到末呢? 8月4日要註冊啦. ...
收到,但你地明唔明其中有一份係咪我地要帶小朋友去驗身,然後要醫生填份報告?

作者: QQ1125    時間: 12-6-19 14:42

去普通家庭醫生比佢填就得,如果你睇開應該唔洗收費。
作者: noeltsui    時間: 12-6-19 18:27

我其實都有好多個問題想問問你地啊~~

1.佢有張係填校車FROM,不過好似冇提係幾錢. 你地知唔知收費,同埋會唔會比甘細既小朋友安心坐校車呢?

2.ORDER MILK FORM, 我小朋友係返PM班, 正常係食完午餐先返學, 甘仲有冇需要再ORDER MILK 呢?

3.summer uniform: 睇之前既POST 唔係話只有一件背心仔嗎. 但佢張FORM 入面有外套, PE TOP & Shorts . 甘呢幾件運動衣就當係日常校服嗎?

4. 點解有張授權書要比每月5500 自動過數? 學費唔係$4950 一個月嗎?

請大家幫幫忙, 謝.

作者: QQ1125    時間: 12-6-19 20:27

1.地區唔同收費唔同,有校車公司電話你可以查詢一下,荃灣去九龍塘$1050。
2.唔一定要order,你可以自己帶其他飲品,學校提供水。
3.今年轉咗有校服,只有運動服。
4.學費係$4950,$5500是自動轉賬上限,如果超過上限不能轉賬。你好似可以交支票不過麻煩D.
作者: Gabumama    時間: 12-6-19 20:48     標題: 回覆:noeltsui 的帖子

Milk係for佢哋食茶點嗰時飲

作者: QQ1125    時間: 12-6-19 21:30

茶點時間飲,我自已比一包細版維他奶帶返學校。
作者: K-MINI    時間: 12-6-19 22:55     標題: 回覆:2012/2013 ST. JOHANNES N1 一齊傾下吖~~

想問男仔恤衫點解有3種顏色?顏色是否自己選擇?

作者: Cheungcc728    時間: 12-6-19 23:25     標題: QQ1125 的帖子

我今日寄返張牛奶form 返去學校
其實仲有好多問題。。。緊張過自己開學

作者: QQ1125    時間: 12-6-19 23:39

男仔恤衫顏色任選,女仔條裙都係自己選顏色。
作者: QQ1125    時間: 12-6-19 23:42

其他Form 係14/7註冊日先交,定牛奶form 唔洗咁早交。
作者: K-MINI    時間: 12-6-21 08:36     標題: 引用:男仔恤衫顏色任選,女仔條裙都係自己選顏色

原帖由 QQ1125 於 12-06-19 發表
男仔恤衫顏色任選,女仔條裙都係自己選顏色。
Thank you!

作者: YYCat    時間: 12-6-21 15:31     標題: 回覆:2012/2013 ST. JOHANNES N1 一齊傾下吖~~

乜唔係得PE衫咩?有校服裙?邊度有得睇?

作者: QQ1125    時間: 12-6-21 17:07

PN class只有運動服,K1先有恤衫同運動服
作者: Gabumama    時間: 12-6-22 01:09     標題: 回覆:QQ1125 的帖子

我哋PN係8月4號先註冊,牛奶form我哋要喺7月14號前交,其他form就8月4號註冊日先交。

作者: aokiwong    時間: 12-6-22 11:25

QQ1125 發表於 12-6-19 20:27
1.地區唔同收費唔同,有校車公司電話你可以查詢一下,荃灣去九龍塘$1050。
2.唔一定要order,你可以自己帶 ...

hi,我想問
$4950 交幾多期? 同埋學校收唔收細仔?
同埋有無其他雜費? 留位費幾多?

THX!

作者: QQ1125    時間: 12-6-22 12:21

PN class $4950 X 12 months
包雜費及茶點
上年留位費$660, 今年比$4950學費支票作留位費。
有收細仔,今年多咗人報唔知喇!
作者: Septlemon    時間: 12-6-25 22:26     標題: 引用:我既小朋友+++黎緊9月會入讀+ST.+JOHANNES+

原帖由 Cheungcc728 於 12-05-19 發表
我既小朋友   黎緊9月會入讀 ST. JOHANNES N1 (PM)      有無家長可以分享下?
我問過學校    8月4日有家長 ...
已收了我女女,12月出世的,但果輪生bb,忘記交留位費!

作者: cathy0517    時間: 12-6-26 09:42

hi,anyone know when will be the first day of school start please?
作者: QQ1125    時間: 12-6-26 15:56

今年好似15/8 开学,
作者: Gabumama    時間: 12-6-29 01:31     標題: 回覆:cathy0517 的帖子

2012~2013 PN school fee is $4,950 x 11 months. School starts from 1st Sept which is on Saturday. Parents can attend the class that day.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5