教育王國

標題: SMC 收左我亞女- S1 (2012-2013 ) [打印本頁]

作者: Kittymummy    時間: 12-5-14 01:07     標題: SMC 收左我亞女- S1 (2012-2013 )

3月份已經收左了, 亦都比左錢留位, 唔參加統一派位.
因為我唔見中學部有討論區, 我只知小學部好好, 學生水平好高. 我好buy 佢地要4文3語, 所以先applied.
但唔太清楚中學部既情況, 只知有兩班p6直升s1, 另收38外校生 (亞女係其中一個)
我都怕亞女跟唔上, 因為本身小學部學生英語能力十分好. 我亞女係中文小學讀怕追唔上.
有一日我去學校等校務處開, 有班中學部上pe 堂. 亞sir 係用英文教pe的. 另外, 眼見有些小學生, 行返學時. 同學之間傾計都係用英文, 仲講得好流利. 而校工叔叔都好nice, 同我傾計. 佢仲叫我放心比亞女係樹讀書. 因為有10個applicants, 8個連表都唔收. 佢話學校收生要求好高. 希望沒有選擇錯啦........謝謝.

作者: kanahose    時間: 12-5-14 10:06

恭喜晒!其實都唔使咁擔心,始終學英語是浸出來的,SMC有的是語境,相信妳囡囡會好快適應!
作者: cpcog    時間: 12-5-14 10:14

Congrat! :) I feel the sec. school students are quite nice. :)
作者: 一家三口    時間: 12-5-14 11:00

回復 Kittymummy 的帖子

恭喜晒!

我大囡明年暑假後就升上中學部啦. (因為囡囡也不願意離開這校. 所以會直升中學部.) 連貫12年的學習生活.

我地小五已經學通識, 所以開始時會辛苦一點呢. 努力呀!

作者: Kittymummy    時間: 12-5-14 12:09

多謝你地支持呀!我亞女一定會好比心機的。因為一般英中好難比學生有一個自然英語環境,所以最後都決定讀SMC. 同埋我有時專登行去搭西鐵,見到SMC 學生都好乖,讚!
作者: 一家三口    時間: 12-5-14 13:49

回復 一家三口 的帖子

Laputa :

收到. 盡我所知道的和妳分享.  

作者: 檸檬媽媽    時間: 12-5-15 16:24

你就好啦,我寫咗兩次信俾校長都無回覆呀
恭喜晒
作者: Kittymummy    時間: 12-5-15 18:29

檸檬媽媽 發表於 12-5-15 16:24
你就好啦,我寫咗兩次信俾校長都無回覆呀
恭喜晒
請問你的小朋友apply S1 or P1 ? 是否waiting list?
作者: 大頭mama    時間: 12-5-17 21:59

我女兒响SMC讀S2,都係外來生,你女兒讀邉間小學,現在收生是否很難
作者: Hbaby    時間: 12-5-17 23:52     標題: 回覆:SMC 收左我亞女- S1 (2012-2013 )

過幾年考中學,小學更加難,因為西鐵站隔離起甘多私人樓,應該更多人爭,我個細仔到時考都危危乎呀

作者: Kittymummy    時間: 12-5-19 11:37

大頭mama 發表於 12-5-17 21:59

我女兒响SMC讀S2,都係外來生,你女兒讀邉間小學,現在收生是否很難 ...
請問課程深嗎?與一般英中有何分別?謝謝!
作者: 大頭mama    時間: 12-5-20 20:27

課程跟一般中學一樣,少讀history and geography, but have third language, Japanese, French , Spanish and German, 4 choose one,  plus 通識. 中文可選普通話或中文教!
作者: CHIULHJ    時間: 12-5-21 10:15

請問你的囡囡對SMC中學怎樣評價?
作者: CHIULHJ    時間: 12-5-21 10:16

回復 大頭mama 的帖子

請問你的囡囡對SMC中學怎樣評價?
作者: CHIULHJ    時間: 12-5-21 10:21

不好意思,應該是發給大頭mama的,我錯發給你了。

作者: Kittymummy    時間: 12-5-21 14:42

大頭mama 發表於 12-5-20 20:27

課程跟一般中學一樣,少讀history and geography, but have third language, Japan ...

e.....? 為何沒有history & geography 讀 ? history 你指chinese history or western history 呀 ? 謝謝 !

作者: Laputa    時間: 12-5-21 19:01

Kittymum,

you can refer to the 2011 S1 parent briefing slides here
http://www.smcesps.edu.hk/file/doc/1112_110830_news_S1_Parent_Briefing_Session_20110827.pps
作者: 大頭mama    時間: 12-5-22 22:53

kittymummy, SMC 中一,二係冇History(中西) 都冇 and  also geog , 要 中三先開始讀

作者: Kittymummy    時間: 12-5-24 17:59

大頭mama 發表於 12-5-22 22:53

kittymummy, SMC 中一,二係冇History(中西) 都冇 and  also geog , 要 中三先開始 ...
吾該晒,請問你的小朋友已經讀了差不多一年,覺得怎樣?跟得上嗎?多吾多學生講英文架?謝謝!
作者: 大頭mama    時間: 12-5-24 23:47

阿女好鍾意間學校,唯一係佢話個副校成日針對外來生,偏幇自己學生,
至於上堂一定講英文,中英数再分小組授課,做到拔尖補底,所以放心不會跟唔上

作者: Minnie2010    時間: 12-6-7 23:06

想問下校網幾多號?你是否跨區?
作者: kanahose    時間: 12-6-8 12:37

回復 Minnie2010 的帖子

SMC是直資,不受校網限制,並如接受學位,便須放棄搞珠!
作者: Minnie2010    時間: 12-7-20 23:32

回復 kanahose 的帖子

不好意思。我住粉嶺。如不受校網管制,咁甲和乙部如何填寫?thx。
作者: kanahose    時間: 12-7-21 01:50

SMC並不適用於派位,而係你要直接去學校交申請表,並選擇面試日期和時間,詳請可看SMC網頁: http://www.smcesps.edu.hk,如有疑問可致電學校,報名日期通常由第一次招生講座當日,到同年10月31日左右,以校方公報為準。
作者: rainrain613    時間: 12-9-13 10:22     標題: 引用:3月份已經收左了,+亦都比左錢留位,+唔參加

原帖由 Kittymummy 於 12-05-14 發表
3月份已經收左了, 亦都比左錢留位, 唔參加統一派位.
因為我唔見中學部有討論區, 我只知小學部好好, 學生水 ...
想問學費每月要多少?

作者: healthybaby    時間: 12-9-14 00:18     標題: 引用:Quote:大頭mama+發表於+12-5-20+20:27+回復

原帖由 Kittymummy 於 12-05-21 發表
e.....? 為何沒有history & geography 讀 ? history 你指chinese history or western history 呀 ? 謝謝 ! ...
我不知道中學幾時讀hist,我只知阿女小五,用緊出面中一的hist書上LIberal studies堂,唔知係唔係早左讀,所以中學讀少d hist呢?

作者: Kittymummy    時間: 12-9-14 20:54

healthybaby 發表於 12-9-14 00:18
我不知道中學幾時讀hist,我只知阿女小五,用緊出面中一的hist書上LIberal studies堂,唔知係唔係早左讀,所 ...

S3 會讀hist, chinese hist, economic..... 之後s4開始選科.
作者: tamama2007    時間: 13-7-12 14:37

請問中學部是否每班都是外籍老師教英文?
校風如何?
謝謝!

作者: Cathy.Leung    時間: 13-7-21 12:10     標題: 回覆:SMC 收左我亞女- S1 (2012-2013 )

其實宜家中學部係屬於Band幾?宜家係未己變左好多?因我好耐之前係度畢業。

作者: sampapa    時間: 13-7-21 20:24     標題: 回覆:Cathy.Leung 的帖子

現在的SMC跟以往的女校年代完全不同的。
反而跟港島的女校可以有少許聯想。
而現在的深水埗SMC中學部,肯定不會是第三組別,我自己相信是第一組別的。因為主要是接收自己小學部升上的學生。
以往女校年代,有幾多個學生的英語是流利呢?現在SMC小六生,要找一個英文差的學生絕對很難。而這些小學生其他科目的成績都不會差的。這些學生應該有能力把中學部的組別不斷提升的。
SMC是收數千元學費的直資小學,我想各聰明的消費者,不會浪費金錢於物非所值的服務上,更重要這服務是孩子的敎育問題。

作者: sampapa    時間: 13-7-21 20:37     標題: 回覆:Cathy.Leung 的帖子

成績可能未必令你相信這SMC的組別。但你可以去學校四週圍,看看他們的品行如何。
我想就算這校是第三組別,以他們的品行表現,我相信都會使你放心把孩子交給SMC,最低限度,學會尊重別人,愛護別人,及正面的人生價值觀。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5