教育王國

標題: 想找人做portofolio,邊度好? [打印本頁]

作者: leekingfu84    時間: 12-4-27 15:39     標題: 想找人做portofolio,邊度好?

想找人做portofolio,邊度好?
作者: hiunam116    時間: 12-4-27 16:29

作者: yangyangmum    時間: 12-4-27 16:59

回復 hiunam116 的帖子

我都想知道啊

作者: motherqqq    時間: 12-4-27 17:21     標題: 回覆:想找人做portofolio,邊度好?

作者: yangyangmum    時間: 12-4-27 17:45

回復 hiunam116 的帖子

麻煩都pm給我,多謝
作者: ayvicki    時間: 12-4-27 21:40     標題: 回覆:hiunam116 的帖子

I also want to know , pls pm me ! Thanks

作者: babychocolate    時間: 12-4-27 22:49     標題: 回覆:想找人做portofolio,邊度好?

I want know too,pls pm to me thx

作者: joeyxlma    時間: 12-4-27 23:03

最好最好自己做!
作者: hkqmark    時間: 12-4-28 00:56

每間學校收既portofolio要求都唔同, 最好都係自己做.仲有係好多學校唔收果d成尺厚既portofolio, 多數只收幾張paper. 所以個人意見係搵人做係冇用的!
作者: hell_hell_    時間: 12-4-28 09:42     標題: 回覆:想找人做portofolio,邊度好?

可以給我嗎?thank you!

作者: ilj    時間: 12-4-28 11:58     標題: 回覆:想找人做portofolio,邊度好?

作者: sr20det_fung    時間: 12-5-2 00:19

自己做啦! 好多學校都唔收大大份嗰D(e.g.DBSPD只限五頁),有D直頭唔收(e.g.DGJS/培正), 間間要求唔同,你叫人做得幾多份?
俾幾千銀人地做,做得多頁d學校又唔收,(到時真係唔知點喺幾十頁紙中揀幾張俾學校...);做得幾頁又唔抵. 留番D錢買書俾小朋友仲好啦!!
作者: leekingfu84    時間: 12-5-2 00:35     標題: 回覆:想找人做portofolio,邊度好?

我都想自己做,邊度有資料參考?

作者: palmchristy    時間: 12-5-2 00:42

開心家庭網 小一選校

作者: Arosa    時間: 12-5-2 11:29

agreed with many of the parents above, no need to waste money, you can prepare the portfolio yourself.
作者: MEOWKLP    時間: 12-5-2 11:29

I want to know too
作者: BabyHilary    時間: 12-5-2 13:55

我上年係每間學校所交嘅portfolio都唔同架, 所以唔可能享出面整! 我認為應該因應每間學校嘅理念同著重嘅範疇仲有要求嘅頁數而編排portfolio, 小朋友嘅資料同履歷內容冇改變, 但可以視乎不同學校而將重點放唔同地方。
作者: ling_WY    時間: 12-5-2 23:59

麻煩都pm給我,多謝
[email protected]

作者: marcuscyrus    時間: 12-5-3 00:22

自己做最好
1. 每間學校對頁數/所需資料的要求有所不同
2. 每間報名的時間也不同,最早的6月已報,有些去到10月底才報,幾個月間可能已經有些需要update的了
3. 委託公司做應該起碼要印一定數目吧?如果用不得其所,有點不環保哦
作者: ANChan59    時間: 12-5-3 00:26     標題: 回覆:marcuscyrus 的帖子

Good analysis and advice.

作者: catyoyo    時間: 12-5-3 12:20     標題: 引用:自己做最好1.+每間學校對頁數/所需資料的要

原帖由 marcuscyrus 於 12-05-03 發表
自己做最好
1. 每間學校對頁數/所需資料的要求有所不同
2. 每間報名的時間也不同,最早的6月已報,有些去到 ...
其實可以自己做,簡單的,用word or powerpoint,複雜的,用Corel draw or photoshop, 如擔心印刷出來不夠美觀,可交printing house印,各區也有這些舖,如旺角中旅社旁的商場或好景商場,可選紙張及釘裝,因現在數碼印刷不像柯式,沒有最低數量限制。交給每間學校的也可不同。

作者: hiunam116    時間: 12-5-3 14:50

作者: silvia_ng    時間: 12-5-3 15:52

我都係自己整咋, 想當年幫呀仔整左20幾頁, 呀女做左4頁架咋。
作者: BabyHilary    時間: 12-5-5 01:28

hiunam116 發表於 12-5-3 14:50
我其實叫佢整一份比我咋,跟住按唔同學校的要求先自己取出街印. 在公司print colour,出街釘裝~~
...
有學校指定釘裝只可於左上角用釘書機釘, 結果我考每一間都係>>用powerpoint整好內容, colour print然後用釘書機釘好!
作者: hiunam116    時間: 12-5-5 10:25

作者: evawa    時間: 12-5-5 12:54

唔該可否給我portofolio SAMPLE.   thanks.

[email protected]
作者: rogerlam123    時間: 12-5-5 16:55     標題: 回覆:想找人做portofolio,邊度好?

簡簡單單,明明白白,寫清楚小朋友基本資料,強項,優點,有代表性的獎項就OK啦!

作者: lsfvivien    時間: 12-5-5 16:55     標題: 回覆:想找人做portofolio,邊度好?

可否PM給我? thanks!

作者: easybabyma    時間: 12-5-5 17:41

我都想要請PM給我?thx
作者: yiuyiumun    時間: 12-5-5 17:42     標題: 回覆:hiunam116 的帖子

Pls pm me ,thx~

作者: wtkellen    時間: 12-5-5 23:37

都係自己做啦
作者: kitlny    時間: 12-5-5 23:57

我都想知道啊,麻煩PM.THANKS!
作者: iantsang    時間: 12-5-6 01:01

版主按 :

如欲提供/索取資料,請直接pm有關會員。如再有會員留下Please pm me/ Please check PM或Please email me等相關字句,本文將會被關閉,謝謝合作!

作者: p95832516    時間: 12-5-7 09:15

麻煩都pm給我,多謝
作者: soso999888    時間: 12-5-7 13:26

Please kindly PM me too. Thank you.
作者: yyayes    時間: 12-5-7 16:08

作者: detada    時間: 12-5-7 23:25

pls pm me

thx

作者: hiunam116    時間: 12-5-8 09:29

作者: Arosa    時間: 12-5-8 09:53

i have friends who spend almost 4K to have their portfolio prepared by "a professional".   Personally, i don't think it's worthy and doesn't help the kids in being admitted to a good school.

Note: I DON't have the contact of the professional, so no need to ask me.  Thanks.

作者: hiunam116    時間: 12-5-8 12:16

作者: wyjanet    時間: 12-5-8 13:24

想請問下其實係幾時交 portfolio 架? 交申請表時一齊交定係 interview 時先交?
作者: 金毛B媽    時間: 12-5-8 13:25

自己簡簡單單做, 就可以, 誠意黎架.....

我覺得唔駛俾人做
作者: hiunam116    時間: 12-5-8 13:56

作者: Cate    時間: 12-5-8 18:33

我都想要請PM給我?thx
作者: littleangelyy    時間: 12-5-9 15:09

最好自己做.
作者: tung_yan0623    時間: 12-5-10 19:30     標題: 回覆:想找人做portofolio,邊度好?

唔該pm埋我,thx

作者: CF2010    時間: 12-5-11 08:45

一份"合適"及自己孩子的Portofolio都要搵人幫手,表示這家長叻極有限或者這家長不願花精神時間來界紹自己孩子,陴錢攪掂,真的會扣分!

真正好的、高水平的Portofolio只會有幾頁紙而已!
作者: mosquito_chu    時間: 12-5-16 00:16

我都想知道呀,妳可否Send埋俾我[email protected]      Thanks

作者: law_panda    時間: 12-5-25 10:46

麻煩都pm給我,多謝
作者: laiyuen    時間: 12-5-25 13:42     標題: 引用:一份"合適"及自己孩子的Portofolio都要搵

原帖由 CF2010 於 12-05-11 發表
一份"合適"及自己孩子的Portofolio都要搵人幫手,表示這家長叻極有限或者這家長不願花精神時間來界紹自己 ...
同意,連一份portfolio都懶做,我係學校都扣分,因為可想而知平日家長係咪會俾心機同時間教導小朋友。同埋做portfolio 既原意係一個渠道可以介紹自己既孩子,令學校認識孩子既長處,而唔係比拼邊個設計最精美。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5