教育王國

標題: 2012年9月入讀小一, 新生家長召集處 [打印本頁]

作者: lokheima    時間: 12-4-24 11:43     標題: 2012年9月入讀小一, 新生家長召集處

大家好呀, 小女將會係9月既小一新生, 諗起都十分興奮.
依家得閒會同女女講下新學校係點, 佢都好期待.
在此和大家打個招呼, 希望日後多多交流.
我住寶林gar!

作者: yinjoey    時間: 12-4-24 13:04

回復 lokheima 的帖子

你好... 我個女也是來緊讀小一的, 我們在將軍澳站住...
作者: lokheima    時間: 12-4-25 12:31

Hi, yinjoey. 你好呀! nice to meet you.
對於上小學, 有冇mug野準備呀.
由於我的女讀愉快學習的幼稚園, 我今年起, 每晚都同佢看oxford tree的故事. 她很喜歡. 希望上到小學, 轉了英文台, 不會太辛苦!
作者: yinjoey    時間: 12-4-27 14:23

其實沒什麼特別準備的.. 只是從小囡囡都喜歡看書... 所以我們也都只是給她多到圖書館看書,中英也會看... 因為我相信小朋友的可塑性好高的,中或英也應該好快轉到,只係我們作為家長配不配合得到學校啫... 播道也不是傳統式教學應該不會有大問題的(我估...) hehe...
作者: yinjoey    時間: 12-7-5 11:36

我女兒係P1A的... 你地呢...?
作者: lokheima    時間: 12-7-5 13:50

P.1D.
She has 2 kindgarten schoolmates in P.1A.

作者: yinjoey    時間: 12-7-5 14:24

係呢, 你小朋友讀邊間幼稚園,我女女讀tko宣道...
作者: lokheima    時間: 12-7-5 19:11     標題: 回覆:2012年9月入讀小一, 新生家長召集處

囡囡讀藍田啟思,佢同共三個同學入了播道

作者: lyctina    時間: 12-7-5 21:40

報到,我仔仔讀P.1E, Issac,我諗我仔仔學校一定得佢一個入左......
作者: yinjoey    時間: 12-7-6 15:31

回復 lyctina 的帖子

lyctina, 你仔仔讀邊間幼稚園呀...??
作者: lyctina    時間: 12-7-6 22:19

英藝幼稚園,應該唔多人識的,因為係元朗......
作者: eddyc88    時間: 12-7-7 22:09

Hi, just wonder if anyone likes to have the old P1 books.
The workbooks and text books cannot be recycled because my kid wrote and cut some pages for doing homework. But it is good to have the story books and religious studies text book.
If anyone doesn't mind to use old books, send me a message.
作者: yinjoey    時間: 12-7-10 14:44

嘩... 你住好遠喎.... 搬左未呀..?

作者: yinjoey    時間: 12-7-10 14:50

回復 eddyc88 的帖子

家教會好像有做回收的.. 這裡沒人要, 可以考慮交比學校來回收.. 我都剛剛拿了幾本來比女女睇..
作者: sarahlmf    時間: 12-7-10 17:36

我個仔P1D, 他是讀根德園的, 不過我都唔知有無其他同學入咗!
作者: jwha    時間: 12-7-10 22:37

sarahlmf 發表於 12-7-10 17:36
我個仔P1D, 他是讀根德園的, 不過我都唔知有無其他同學入咗!

根德園有咁多班, 唔知道都唔奇啦.... 哈哈.....
作者: lyctina    時間: 12-7-15 20:37

回復 yinjoey 的帖子

9月頭搬,係學校附近,不過我媽住學校格離,頭一個星期會上去婆婆道瞓先,我仔都上慣我媽道瞓,都有齊裝備.....
作者: woodsoil    時間: 12-8-21 14:16

我女兒係P1D的... 你地呢...?
作者: lyctina    時間: 12-8-21 14:43

你地入左咩興趣班呀?我仔仔入了rollerskating class!
作者: lokheima    時間: 12-8-21 16:11

我女都是p.1D.  佢呢幾日已經好期待返學. 今晚要問下佢今朝開唔開心先.
作者: lokheima    時間: 12-8-21 16:12

回復 woodsoil 的帖子

Hi !  P.1D家長, NICE TO MEET YOU!
作者: tung_yan0623    時間: 12-8-21 22:12     標題: 引用:你地入左咩興趣班呀?我仔仔入了rollerskati

原帖由 lyctina 於 12-08-21 發表
你地入左咩興趣班呀?我仔仔入了rollerskating class!
我囡囡都係入咗rollerskati

作者: lyctina    時間: 12-8-21 22:21

tung_yan0623 發表於 12-8-21 22:12
我囡囡都係入咗rollerskati
HELLO, nice to meet u! 我仔仔叫 Issac, P.1E!
作者: longpingu    時間: 12-8-21 22:51

Hi 我仔是P.1A班
作者: lokheima    時間: 12-8-22 00:31     標題: 回覆:2012年9月入讀小一, 新生家長召集處

我囡囡報了drama, 佢講咗好多今朝有乜做過,仲唱咗播道孩子給我聽。她真的很高興啊!

作者: tung_yan0623    時間: 12-8-22 08:44     標題: 引用:Quote:tung_yan0623+發表於+12-8-21+22:12+

原帖由 lyctina 於 12-08-21 發表
HELLO, nice to meet u! 我仔仔叫 Issac, P.1E!
hi...我囡囡係P.1C....Cody

作者: yinjoey    時間: 12-8-22 09:42

longpingu 發表於 12-8-21 22:51
Hi 我仔是P.1A班

終於有個P.1A啦... NICE TO MEET YOU~!!
作者: yinjoey    時間: 12-8-22 09:43

lokheima 發表於 12-8-22 00:31
我囡囡報了drama, 佢講咗好多今朝有乜做過,仲唱咗播道孩子給我聽。她真的很高興啊!

...
我囡囡都係係咁講做過D咩...勁開心..

作者: fifi_hahaha    時間: 12-8-23 18:53     標題: 回覆:yinjoey 的帖子

我都嚟報到,我仔仔讀P1B,之前讀藍田迦南幼稚園,nice to meet you!

作者: yinjoey    時間: 12-8-24 11:13

fifi_hahaha 發表於 12-8-23 18:53
我都嚟報到,我仔仔讀P1B,之前讀藍田迦南幼稚園,nice to meet you!

Hello ~! Nice to meet you ~!!!

作者: yinjoey    時間: 12-8-24 11:15

未知道大家拿了書沒... 我昨晚點算時發現有些書多了...但又有本書單上寫派了..但其實沒有派... 所以大家要check清楚呢....
作者: lokheima    時間: 12-8-24 13:58

未詳細check tim.  今後返去數下先!

作者: heiyiumama    時間: 12-9-3 14:42

你好, 我個囡Hei Yiu係1E班, 佢都報咗rollerskating, 唔知幾時開始上第一堂呢? 你係邊度買鞋, 護膝, 頭盔呢?
作者: heiyiumama    時間: 12-9-3 14:45

回復 tung_yan0623 的帖子

我個囡都係rollerskating
作者: heiyiumama    時間: 12-9-3 14:47

已check好, 有兩本未派!
作者: lyctina    時間: 12-9-3 18:12     標題: 回覆:heiyiumama 的帖子

今日學校打黎話我張興趣班的學費chq寫錯!叫我聽日改!佢有講過今日星期六會上第一堂!我之前係啲運動舖買左對平平地的!我仔只玩過一次未有時間再玩!唔知學校有冇要求咩嘅鞋呢!

作者: lyctina    時間: 12-9-3 19:22     標題: 回覆:2012年9月入讀小一, 新生家長召集處

想問吓P.1E我同學仔,我仔仔話聽日著運動衫,是嗎?

作者: tung_yan0623    時間: 12-9-3 22:20     標題: 回覆:heiyiumama 的帖子

我都頭痛緊係邊到買鞋,你有冇好提議?

作者: heiyiumama    時間: 12-9-4 13:26

回復 tung_yan0623 的帖子

我都唔知係邊度買, 又沒有通知話今個星期要上, 我諗打比學校先!

作者: heiyiumama    時間: 12-9-4 13:29

看time table 明天有PE堂, 都應該著運動衫, 遲D打番屋企問亞囡先!
作者: heiyiumama    時間: 12-9-4 16:23

今日打過去學校問話今個星期六(Sep 8)第一堂, 但負責個同事仲未覆我第一堂駛唔駛帶鞋和其他嘢, 都係等咗佢覆先決定買咩鞋。係網上搵到個website講單線滾軸溜冰。
http://www.xskate.com.hk/skates.htm

剛剛播道黃小姐覆電話, 佢話明天會出通告, 今個星期六要帶齊所有嘢!  佢話運動用品舖頭應該可以買齊所有嘢!
唔記得講, 最好買伸縮個隻, 可以調較size.

作者: lovian    時間: 12-9-15 16:43

作者: lovian    時間: 12-9-15 16:47

作者: jobie    時間: 12-9-16 09:55

你好!我囡都係P.1A 叫Hayley. Nice to meet u
作者: jobie    時間: 12-9-16 09:58

Hi! 我囡都係P.1A 叫Hayley. Nice to meet u and 找到同班同學。

作者: lokheima    時間: 12-9-18 10:02

Friday night PTA, 大家會去嗎? parent choir 會獻唱
作者: lovian    時間: 12-9-19 08:39

作者: fifi_hahaha    時間: 12-9-19 20:55     標題: 回覆:lovian 的帖子

Hi,我個仔Daniel話有女同學都係讀迦南叫梁X月,上星期係同一組㗎,係咪你個女呀?

作者: fifi_hahaha    時間: 12-9-19 21:00     標題: 引用:回復+fifi_hahaha+的帖子 Hello,+我個囡囡

原帖由 lovian 於 12-09-15 發表
回復 fifi_hahaha 的帖子

Hello, 我個囡囡都係1B,出於藍田迦南,但唔多覺佢話有同學仔喎...你是下午班同 ...
Hi,我個仔Daniel話有女同學都係讀迦南叫梁X月,上星期係同一組㗎,係咪你個女呀?

作者: lovian    時間: 12-9-20 08:23

作者: fifi_hahaha    時間: 12-9-21 18:49     標題: 回覆:lovian 的帖子

我仔仔叫郭柏軒,多多指教。我今晚都會去PTA聽聽

作者: lovian    時間: 12-9-22 08:25

作者: lovian    時間: 12-9-26 10:16

作者: 5C9    時間: 12-9-26 11:51

HI 大家好,

我仔仔是P1A 的HIMS, 我昨晚也有去啊, 去完家長會, 好期待某一個星期六"課室開放日"

作者: 天樂媽媽    時間: 12-10-1 20:18     標題: 回覆:2012年9月入讀小一, 新生家長召集處

係呀!其實除左課室開放日,我都想去睇堂,不過校長話這樣可以有幾百人來,如果影左d片,上課,小息,食飯,放學上校車,咁仲會好d,因為我都好想體驗下播道的生活…

作者: lovian    時間: 12-10-19 10:05

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5