教育王國

標題: 香港基督教服務處幼兒潛能課程 [打印本頁]

作者: Mrs.Luckycat    時間: 12-4-17 10:31     標題: 香港基督教服務處幼兒潛能課程

請問有冇媽咪帶小朋友參加香港基督教服務處幼兒潛能課程?有什麼意見?謝謝。
作者: HauMiranda    時間: 12-4-17 10:46

我女女上左一期, 19-24個月. 仔仔上左三期, 由1歲4個月上到兩歲. 課堂設計OK, 有唱遊, 大小肌肉訓練, 亦都教識我唔同既活動去訓練小朋友多方面既發展. 不過課程成功與否好睇導師. 仔仔第一期既導師一般, 態度一般, 可能我既仔仔有點OFF TASK, 有時導師會忽略我的仔仔. 不過女女上O個期同仔仔之後上O個期都係同一個導師, O個個導師好好, 好有耐性, 仔仔有時發脾氣, 佢教我點樣教佢, 又幫我開解佢.
作者: natnatm    時間: 12-4-17 11:01

作者: Mrs.Luckycat    時間: 12-4-17 11:36

回復 HauMiranda 的帖子

Hi,  HauMiranda,  請問妳覺得 "OK" 嘅導師是誰及在那個中心上堂?  如不方便在此透露,可否 pm 我? Thank.
作者: Mrs.Luckycat    時間: 12-4-17 11:37

回復 natnatm 的帖子

Hi,  Natnatm,  thank you for your comments.
作者: HauMiranda    時間: 12-4-17 11:44     標題: 回覆:香港基督教服務處幼兒潛能課程

Mrs.LuckyCat, 已pm你了!

作者: sweetbebe    時間: 12-4-17 16:24

我都打算報名,can u pm me too? thanks
作者: yukai    時間: 12-4-17 16:30

i'm interest, can u pm me? thanks.
作者: Joeywonghk    時間: 12-4-17 16:53

我覺得值得上, 起碼你會知道, 小朋友去到某個歲數, 應該要做到d 咩, 例如 18 個月會識數 1,2,3, 如果小朋友未能做到, 導師又會教你用咩方法去教小朋友. 非常實用, 這是幻潛跟其他 playgroup 的最大分別.
作者: yenyenBB    時間: 12-4-17 17:53     標題: 回覆:Joeywonghk 的帖子

我囝囝9個月開始上,好好彩抽中一共上左3期。

佢地要抽籤架bor, 乜可以揀導師架咩

尤其9個月大時,好多年靑既爸媽都唔識點教bb基本訓練,佢有齊大小肌肉訓練,社交,識唔同味道,感覺統合,又唱歌又玩樂器,我地都覚得好正。

不過太多歡迎要抽籤。

如果冇記錯,如果小朋友夠21個月,仲有幼兒樂園,唔駛抽籤。
有冇媽咪分享下?

作者: lok720    時間: 12-4-17 18:36

我都想知呀, 你可唔可以 PM我
作者: littlering    時間: 12-4-17 18:39

請問可以邊到知道有D咩課程呢??我BB 9個月...我都想俾BB試下.....
作者: HauMiranda    時間: 12-4-17 20:07     標題: 回覆:香港基督教服務處幼兒潛能課程

要找課程資料,可以到基督教服務處親職教育中心既網頁,但報名要先入會,會藉一年,會費$100。係呀,要抽籤。當初女女去某一個centre遇到個好導師,之後仔仔報同一個centre, 同一日,又遇番個導師,於是下一期報番同一個centre, 不過仔仔大左一個age group,雖然唔同時段,但都係嗰個導師。所以冇都揀導師,要揀對centre, age group同時間,仲要被抽中。

作者: HauMiranda    時間: 12-4-17 20:13     標題: 回覆:香港基督教服務處幼兒潛能課程

女女幼潛畢業後上左一期幼兒樂園,不過形式同幼潛唔同,因為佢係俾差唔多兩歲既小朋友適應pn生活而設計,所以活動模式(唱歌、聽故事、食茶點、做勞作)跟一般幼稚園既pg大同小異。由於女女已在一間幼稚園上pg, 所以只係上左一期。

作者: LittleButter    時間: 12-4-18 01:05

我都打算報名,can u pm me too? thanks
作者: 手斤口    時間: 12-4-18 11:20     標題: 回覆:香港基督教服務處幼兒潛能課程

幼兒樂園唔錯,囝囝上咗一期,主要學習一下幼稚園的上學模式,老師都几有心機做準備,下星期會上第二期。最後一堂老師會派一個學習冊,放小朋友勞作,或相片,都幾好!至於幼潛,真係睇導師,不過上完可知道小朋友應有的成長進程爲何,都有啟發。

作者: littlering    時間: 12-4-18 16:04

Can you PM me please..........thanks.^^
作者: sarubuta    時間: 12-4-18 18:38     標題: 回覆:香港基督教服務處幼兒潛能課程

我囡囡六個月大開始上幼潛,上了三期到約十四個月大,抽唔到第四期就冇再上。
第一二期的梁姨姨好好,第三期的chok聲姨姨就一般。所以都幾睇邊個教。
但我認為幼潛課程設計是幾好,作為新手媽媽,上堂除了小朋友可以玩,家長都學到野或有啟發

作者: superying    時間: 12-4-18 21:28     標題: 回覆:香港基督教服務處幼兒潛能課程

幼潛是一個好好的課程,仲有考試!有報告!

作者: keio    時間: 12-4-18 22:12     標題: 引用:我囡囡六個月大開始上幼潛,上了三期到約十

原帖由 sarubuta 於 12-04-18 發表
我囡囡六個月大開始上幼潛,上了三期到約十四個月大,抽唔到第四期就冇再上。
第一二期的梁姨姨好好,第三 ...
我個女由9個月起上左3期梁姨姨(TST) 的班,她很professional 又有愛心和耐性,之後第4期的導師(李太)就麻麻了。
不過overall 我滿意課程,可知自己小朋友和同齡小朋友的發展差異,家長可針對小朋友的弱點加以訓練。不過要抽簽中先有位同埋收費唔平。

作者: yenyenBB    時間: 12-4-19 05:37     標題: 回覆:keio 的帖子

我又係上左3期梁姨姨的班,她真係超正,超professional 又超有愛心和耐性。

唔知我地有冇試過同一班?
我join又係TST, 不過係weekend。

我囝囝之前有感統問題,係梁姨姨發現先,佢教我同老公點改善囝囝克服呢樣野,宜家冇問題啦!

不過梁姨姨唔教大囝,所以三期之後唔再報。

作者: sarubuta    時間: 12-4-19 08:58     標題: 回覆:香港基督教服務處幼兒潛能課程

我之前都係返TST, Sunday 班
唔知有冇同過班呢?

作者: carol928    時間: 12-4-20 01:22

can u pm me???
作者: rickrick88    時間: 12-4-25 12:48

Can you PM me please..........thanks.^^
作者: LV23A    時間: 12-4-25 14:02

我囡囡之前都係梁姨姨教, 佢好好, 比好多意見我地D , 開頭唔係咁鐘意佢唱歌, 但後來發現亞囡好鐘意聽, 我每次唱佢都好開心.  之後仲好後悔冇報到第2期添, 後尾返CPDA課程差不多但幼潛果邊D導師經驗多好多.
作者: lukruby    時間: 12-4-25 17:15

我都想要D資料, 可否PM我。謝謝!
作者: salsalee    時間: 12-4-26 00:28

Hi HauMiranda, could you pls PM me as well? im interested. thanks!

作者: ewy_chu    時間: 12-4-26 12:50

噢,,又miss左一期..
作者: yenyenBB    時間: 12-4-26 19:28     標題: 引用:我囡囡之前都係梁姨姨教,+佢好好,+比好多意

原帖由 LV23A 於 12-04-25 發表
我囡囡之前都係梁姨姨教, 佢好好, 比好多意見我地D , 開頭唔係咁鐘意佢唱歌, 但後來發現亞囡好鐘意聽, 我每 ...
嘻嘻,我就好中意梁姨姨唱歌。
只要一唱,囝囝就會乖乖就範。
我好like梁姨姨,佢好瞭解小朋友,佢會用欣賞讚賞教小朋友,有時仲會幫小朋友克服心理既障礙,如果覚得唔適當都唔會梗硬迫小朋友,仲可以對所有小朋友都一眼關七。

作者: sarubuta    時間: 12-5-2 22:57

haha!  我開頭都唔鐘意佢唱歌, 好似唔多好聽, 但後來就好鐘意, 仲好鐘意同囡囡在家唱(當然得我唱, 囡囡唔識唱啦)
作者: michelle2307    時間: 12-5-3 11:45

You can find the information through the following link:

http://hkcschild.edu.hk/pec/activity_list.php

作者: ddjjbaby    時間: 12-5-9 17:38     標題: 回覆:香港基督教服務處幼兒潛能課程

好開心抽到了,七月中上堂

作者: Blueng0420    時間: 12-5-16 04:51     標題: 回覆:香港基督教服務處幼兒潛能課程

作者: averylo    時間: 12-9-14 23:42

我10月個期抽唔到基教幼潛班(突然轉制,比舊生優先抽簽,我是新生籌號排頭幾十都無用,因舊生籌號已去到三百幾!好失望!

但近來經朋友介紹,知道有位超有經驗的親子遊戲導師向出面有開幼潛班,個姨姨好有愛心好有經驗(向某大機構做左好多年),連幼稚園老師見過佢開組都大讚!

最好的有得試堂,先比一堂$,再決定報唔報!九月尾開始有得試,我同BB已報左,
有興趣我可PM資料比大家

作者: kbac    時間: 12-9-15 13:43     標題: 回覆:香港基督教服務處幼兒潛能課程

作者: acepno    時間: 12-9-15 14:53

作者: oxmoxbaby    時間: 12-9-15 23:14

HIHI averylo
COULD you pls PM me your playgroup info too?
作者: averylo    時間: 12-9-16 07:44

回復 kbac 的帖子

pm you already. pls check whether you can read the file. thanks
作者: averylo    時間: 12-9-16 07:46

回復 acepno 的帖子

pm already. pls tell me wether you can read the file. I am not sure whether i upload the file successfully. thank
作者: averylo    時間: 12-9-16 07:51

回復 oxmoxbaby 的帖子

pm la. pls check. I upload the file to my album. can you read it?

作者: smallkwai    時間: 12-9-16 10:53

回復 averylo 的帖子

pls PM me
作者: elizayyn    時間: 12-9-16 21:37

回復 yenyenBB 的帖子

請問梁姨姨係唔係教TST centre? 教平日還是星期六、日?我想幫仔仔報6-8個月班。

作者: pinkycalvin    時間: 12-9-17 01:11

作者: ekhc    時間: 12-9-17 08:43     標題: 回覆:pinkycalvin 的帖子

我覺得TST 地點方便d。KT 唔近地鐵站,無咁方便,仲要行4層樓梯(無𨋢)。睇下你住邊度,就唔就腳啦!

作者: acepno    時間: 12-9-17 09:52

作者: Lovely_Babybaby    時間: 12-9-17 10:10

上左10堂幼兒樂園,覺得好好,
6月開課,上完10堂剛好阿仔返學,
大人細路都玩得開心.
同出面D PG 唔同在導師好有經驗,
會教點同小朋友相處及啟發小朋友,
玩D乜野遊戲,睇乜野書,
上完同囝囝多左好多話題,又令佢喜歡上學
作者: BBMT    時間: 12-9-17 15:52

Any centre in HK side? Can u pm me? thanks
作者: princesssnowy    時間: 12-9-17 16:51     標題: 回覆:香港基督教服務處幼兒潛能課程

Cwb 有呀。我抽中十月開始。。。但我係新界人:;pppp:

作者: MamaFuture    時間: 12-9-17 17:21

我阿仔快上完 梁姨姨(TST)(9-12月) 的班, good
作者: applechuchu    時間: 12-9-17 20:22     標題: 引用:我10月個期抽唔到基教幼潛班(突然轉制,比舊

原帖由 averylo 於 12-09-14 發表
我10月個期抽唔到基教幼潛班(突然轉制,比舊生優先抽簽,我是新生籌號排頭幾十都無用,因舊生籌號已去到三百幾 ...
pls pm me too
tks

作者: elizayyn    時間: 12-9-18 08:49     標題: MamaFuture 的帖子

請問係平日,還是星期六,日?

作者: happy_kitty    時間: 12-9-18 10:37

Averylo, can you pm me? thanks!
作者: winnieckc    時間: 12-9-18 17:32

Please pm me, thx
作者: kkwu    時間: 12-9-19 01:27

Averylo, pls pm me also, thanks
作者: lampt29    時間: 12-9-19 06:50     標題: 引用:我10月個期抽唔到基教幼潛班(突然轉制,比舊

原帖由 averylo 於 12-09-14 發表
我10月個期抽唔到基教幼潛班(突然轉制,比舊生優先抽簽,我是新生籌號排頭幾十都無用,因舊生籌號已去到三百幾 ...
我想要D資料, 可否PM我。謝謝!

作者: 雪晴25    時間: 12-9-19 14:29

averylo 發表於 12-9-14 23:42

可唔可以pm資料比我?
作者: SzeYumama    時間: 12-9-19 22:06

Averylo,
Can you pm me also?  Many thanks!
作者: babyBenz    時間: 12-9-20 18:48     標題: 引用:Quote:原帖由+LV23A+於+12-04-25+發表我囡

原帖由 yenyenBB 於 12-04-26 發表
嘻嘻,我就好中意梁姨姨唱歌。
只要一唱,囝囝就會乖乖就範。
我好like梁姨姨,佢好瞭解小朋友,佢會用欣賞 ...
Yan Yan b, 想問一下TST 梁ee重有冇係度教?

作者: bookei    時間: 12-9-21 18:09     標題: 回覆:averylo 的帖子

已pm給你,謝謝!

作者: zengogogo    時間: 12-9-22 16:17     標題: 回覆:averylo 的帖子

Can u pm me too,tks.

作者: peckychiu    時間: 12-9-22 16:43     標題: 回覆:香港基督教服務處幼兒潛能課程

I want too... Can u send it to me as well

作者: fank1022    時間: 12-9-22 17:00

pls also pm me yr detail, thanks :)

作者: hs_mama    時間: 12-9-22 20:54     標題: 回覆:香港基督教服務處幼兒潛能課程

我大仔上過兩期,郭姨姨(TST) 不錯。

作者: kungkungjireh    時間: 12-9-24 14:53

please pm me. thanks!
作者: tongtongma    時間: 12-9-25 01:37     標題: 回覆:香港基督教服務處幼兒潛能課程

Pls pm me also, thanks

作者: 豬C奶    時間: 12-9-25 09:11     標題: 回覆:香港基督教服務處幼兒潛能課程

我都好想要梁姨姨的資料,謝謝

作者: wing12    時間: 12-9-27 14:33     標題: 回覆:averylo 的帖子

Pls pm me. Thanks

作者: leungpepe    時間: 12-9-27 14:43     標題: 回覆:香港基督教服務處幼兒潛能課程

請問有沒人上過 林姨姨,佢教得好嗎?

作者: ekhc    時間: 12-10-1 07:45     標題: 回覆:leungpepe 的帖子

林ee係觀塘教,好有耐性, 小朋友亦好鍾意上佢堂.  不過, 林ee可能身體孱dd, 我地上10堂, 有3堂病咗, 要延期或搵其他老師代課.  當然, 我地明白, 病, 佢自己都控制唔到, 亦唔想

作者: leungpepe    時間: 12-10-1 10:25     標題: 引用:林ee係觀塘教,好有耐性,+小朋友亦好鍾意上

原帖由 ekhc 於 12-10-01 發表
林ee係觀塘教,好有耐性, 小朋友亦好鍾意上佢堂.  不過, 林ee可能身體孱dd, 我地上10堂, 有3堂病咗, 要延期 ...
謝謝回覆

作者: CherLove    時間: 12-10-1 15:27

pm me pls. thx
作者: sirotansiu    時間: 12-10-1 23:07     標題: 引用:我大仔上過兩期,郭姨姨(TST)+不錯。 +

原帖由 hs_mama 於 12-09-22 發表
我大仔上過兩期,郭姨姨(TST) 不錯。
我大女都上過郭姨姨,都覺得她很好,有經驗

作者: jenntang    時間: 12-10-3 13:33

How much is it?  Please kindly pm me the details.
作者: cinmama1112    時間: 12-10-3 15:59

Please PM me.  Thanks!  
作者: TAMKINSHING    時間: 12-10-4 10:24

pls PM me.........1000000 Thanks
作者: alolo    時間: 12-10-4 11:27

請問媽媽們, 班內既內容/遊戲大約有d咩咖? 因為我地住新界, 只係得婆婆照顧bb, 由婆婆一個帶bb去咁遠實在有d難度, 所以想在報名前清楚內容先.... thxthx
作者: ekhc    時間: 12-10-5 00:15

回復 alolo 的帖子

呢個課程其實係教父母多過教BB, 教父母可以用D咩工具/ 代替品, 喺屋企同BB練習 ...
課堂內容包括:
唱遊 (e.g. 歡迎歌, 拜拜歌, 抹手歌)
學習自理 (e.g. 食餅餅, 揸刀叉, 抹手)
邏輯訓練 (e.g. 拼圖)
大肌肉訓練 (e.g. 捐隧道, 爬/ 行樓梯/ 障礙物, 掟波波)

堂堂內容都有D唔同

p.s. 我女女13個月

作者: Laivy    時間: 12-10-5 19:55     標題: 回覆:averylo 的帖子

請你pm資料比我,我都好有興趣,thanks

作者: cream@@    時間: 12-10-6 02:29

pm pls~

作者: piuwingbaby    時間: 12-10-6 22:16

我都有興趣可否PM我
作者: dwj    時間: 12-10-26 00:21

我都想了解多些可否PM我, THX!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5