教育王國

標題: CKY 學生就讀幼稚園請教 [打印本頁]

作者: kp8808    時間: 12-3-28 21:24     標題: CKY 學生就讀幼稚園請教

請教各CKY 家長貴子女係讀邊間幼稚園?thank you

作者: patpaul_mama    時間: 12-3-28 21:39     標題: 回覆:kp8808 的帖子

我都好想知呀!!

作者: evacalbee    時間: 12-3-28 22:42

我所知以往學之園入好多
http://www.learninghabitat.org/en/placement_results/pr01.htm
作者: appleng    時間: 12-3-28 23:21

I know student from st cat.(a lot of!) , york and victoria.
作者: rainbowmagic    時間: 12-3-29 09:45

Yes....in CKY....some of them (20-30 students per year) from LHK over 5 - 6 years
作者: miffy    時間: 12-3-29 11:15

作者: GIPW    時間: 12-3-30 10:01

Agree. I encounter a few of them and their English standard is rather high.
作者: onsyan    時間: 12-3-30 10:14

我囡囡讀St Cat K3, 今年有好多同學入CKY。
作者: patpaul_mama    時間: 12-3-30 20:14     標題: 回覆:CKY 學生就讀幼稚園請教

考入到嘅小朋友,除咗英文好,重有冇一啲特質?

作者: YLMom    時間: 12-3-30 20:53

My girl luckily got the offer this year.  She is from HKPS (Kln Tong).
作者: duoqing060606    時間: 12-3-30 22:51

my girl is from kv
作者: appleng    時間: 12-3-30 23:36

回復 patpaul_mama 的帖子

好多學生包括我個仔都好鐘意睇書。
作者: yinglongma    時間: 12-3-31 09:44

回復 duoqing060606 的帖子

my girl also from KV, they will be classmate for the coming 12 years. nice to meet you.
作者: 3X    時間: 12-3-31 11:25

My girl also likes read book so much!she is from KM!
作者: kyliema2006    時間: 12-3-31 15:10

學之園共269位K3生,23人考到蔡繼有。喜歡閱讀,具良好中英文基礎會較有優勢。
作者: PoohsBaby    時間: 12-3-31 21:18

學之園, many got offer as well
作者: RabbitPeter    時間: 12-4-4 23:58

有一間幼稚園係10/11可以攞到CKY嘅69個offer,但唔係LH囉。
作者: JuliaCKL    時間: 12-4-5 01:42     標題: 引用:有一間幼稚園係10/11可以攞到CKY嘅69個offe

原帖由 RabbitPeter 於 12-04-04 發表
有一間幼稚園係10/11可以攞到CKY嘅69個offer,但唔係LH囉。
請問係邊間呀?

作者: BeBeMa1012    時間: 12-4-5 08:27     標題: 引用:有一間幼稚園係10/11可以攞到CKY嘅69個offe

作者: kp8808    時間: 12-4-5 23:41     標題: 回覆:CKY 學生就讀幼稚園請教

Yes , SC

作者: kc_01k    時間: 12-4-6 17:01

學之園。   
作者: BeBeMa1012    時間: 12-4-6 19:41     標題: 引用:Yes+,+SC +

作者: yinglongma    時間: 12-4-7 09:35

我女2nd in時真的見到許多SC學生(因面試時間約是1:00, 所以好多學生是放學後去, 並沒有換校服), 儼如SC的家長聚會。
作者: huba    時間: 12-4-8 00:24

的確有很多SC,也有LHK及其外幼稚園的畢業生。相信樓主已得到需要的資料。
其實每間幼稚園的學生都有機會進入CKY,要看小朋友的表現及家長的誠意。
作者: 青青河邊草    時間: 12-4-8 17:04

所以說, 香港你講幾有教育理念都係假, 名校都係愛收名幼稚園的學生.
有心考名校的家長, 自己準備好了, 係長期作戰架.

作者: penguin_chick    時間: 12-4-8 21:15

並不是名校愛收名幼稚園的學生,而是能力高的小朋友,自然會同時受名幼和名小歡迎。也有學生是來自收生不足的幼稚園。

作者: ngs08    時間: 12-4-20 21:28     標題: 回覆:CKY 學生就讀幼稚園請教

SC 一屆有6xx個學生,當中有6x入到CKY,而學之園2xx個學生中又有2x考入,比例上來講兩者實力相當。仲有無家長提供其他學校的數據呢?

作者: Gerard    時間: 12-4-20 22:17     標題: 引用:SC+一屆有6xx個學生,當中有6x入到CKY,而學

作者: jo@pong    時間: 12-4-21 16:58

回復 penguin_chick 的帖子

Agree

作者: JuliaCKL    時間: 12-4-22 03:57     標題: 回覆:CKY 學生就讀幼稚園請教

咁HKPS多唔多小朋友入呢?

作者: MissMusic    時間: 12-4-22 11:33

唉~ 見到大多是 (幾乎全部)都是來自名校........
嬴在起跑線係幾咁重要。
成日話讀唔讀名幼稚園唔緊要, 但事實.............

我想問埋, 我女2012年9 月升K1, 如果佢讀保良局金卿幼稚園,
同是保良局, 對入陳守仁/蔡繼有有無幫助? (但哩間好名顥是村校幼稚園)

作者: TMMA    時間: 12-4-23 13:11

我覺得學費亦是一個重點,因sc等學校的學費本身較高,
和蔡繼有的學費相差不大,
咁即是學費並不是那些家庭的最大考慮,
所以投考人數會比例上較多,故考到的亦相對較多。
當然sc等學校的小朋友英語等各方面都是有水準的!
作者: kyliema2006    時間: 12-4-23 14:05

MissMusic 發表於 12-4-22 11:33
唉~ 見到大多是 (幾乎全部)都是來自名校........
嬴在起跑線係幾咁重要。
成日話讀唔讀名幼稚園唔緊要, 但 ...

其中一個原因是教學模式近似,若學校著重雙語,又鼓勵閱讀的話,成功入讀蔡繼有的機會自然較高。換句說話,不論孩子在甚麼地方讀書,若家長能培育孩子的語文及閱讀能力,相信其機會與其它所謂「名」幼稚園是一樣的。
作者: Silverhawk    時間: 12-4-24 09:48

CKY其實好唔好? 唔過外國升的話, 考香港的大學有沒有競爭力呢?
作者: careysum    時間: 12-4-24 10:39

其實唔係其他學校愛收名校,而係CKY尼類既學校既學費,係同私幼既學費差不多,可能再貴D,咁相對,讀開學卷學校既家長,突然要佢比幾千蚊一個月去讀私校,仲要係講緊十幾年,咁相對比率咪少左囉!再講,邊有話讀邊間幼稚園入CKY會易D架,其實都好睇小朋友面試既表現,家長既背景,英文程度等.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5