教育王國

標題: 沙田浸信會呂明才小學...收邊間幼稚園生? [打印本頁]

作者: le.unefran    時間: 12-3-15 09:49     標題: 沙田浸信會呂明才小學...收邊間幼稚園生?

有冇人知道沙田浸信會呂明才小學....多數會收邊幾間幼稚園的學生??
作者: winnietingting    時間: 12-3-15 11:11     標題: 引用:有冇人知道沙田浸信會呂明才小學....多數會

原帖由 le.unefran 於 12-03-15 發表
有冇人知道沙田浸信會呂明才小學....多數會收邊幾間幼稚園的學生??
Up,我都想知。
傳聞話樂基,唔知係咪?

作者: heiyancc    時間: 12-3-15 11:14

Me too.
作者: le.unefran    時間: 12-3-15 11:23

有冇讀緊沙田浸信會呂明才小學的家長可以告知...謝謝~

作者: LearningFun    時間: 12-3-15 13:25

作者: 小曳人    時間: 12-3-15 14:09

邊間KG都收,最緊要夠分,同運氣!
作者: 小吉媽子    時間: 12-3-15 15:36

我家中有小朋友小學讀沙田呂明才小學(現已升中), 佢幼稚園是讀九龍塘根德園的。

作者: cherry媽咪    時間: 12-3-16 10:02     標題: 回覆:沙田浸信會呂明才小學...收邊間幼稚園生?

我大女讀合一堂,佢20分抽入去,現已升中;細女讀靈糧堂,今年25分抽入去。所以讀邊間係無分別,除非在叩門階段。不過只得幾個位。

作者: winnietingting    時間: 12-3-16 11:38     標題: 引用:我大女讀合一堂,佢20分抽入去,現已升中;

原帖由 cherry媽咪 於 12-03-16 發表
我大女讀合一堂,佢20分抽入去,現已升中;細女讀靈糧堂,今年25分抽入去。所以讀邊間係無分別,除非在叩門 ...
Cherry媽咪,我想問入一呂自行階段20分難唔難入。大約有冇一半機會抽入到?

我估大抽獎入一呂機會就更微。唔知我啱唔啱呢?謝謝。

作者: cherry媽咪    時間: 12-3-16 17:00     標題: 引用:Quote:原帖由+cherry媽咪+於+12-03-16+發表

原帖由 winnietingting 於 12-03-16 發表
Cherry媽咪,我想問入一呂自行階段20分難唔難入。大約有冇一半機會抽入到?

我估大抽獎入一呂機會就更微。 ...
一呂應該比沙呂再難入啲啲!因為很多人都選一呂多過沙呂。不過其實都是根據返自己小朋友的性格而選擇。我的大小姐比較活躍,不是坐定定型,所以我揀比較活的沙呂,不過如果你的小朋友是男仔的話,可選沙呂,因去年我大女嗰屆入咗七個LS!

作者: gigi812    時間: 12-3-16 23:30

舊生係一呂, 就簡唔到沙呂, 因係當年上,下午分出來. 我老公當年上午, 只可簡一呂. 佢地班老師都好有年資, 25-30年前的老師還在該校教, 但現在重係唔係好谷呢?? 我老公自已話當年都係好谷架, 佢當年係讀約克 .
作者: babycoming    時間: 12-3-16 23:46     標題: 回覆:沙田浸信會呂明才小學...收邊間幼稚園生?

津校按分抽第一round,2nd就睇運氣,與邊間幼稚園無關!

作者: MWFCHAN1    時間: 12-3-17 09:55

請問沙呂 跟一呂有什麼分別?
作者: winnietingting    時間: 12-3-17 11:01     標題: 引用:津校按分抽第一round,2nd就睇運氣,與邊間

原帖由 babycoming 於 12-03-16 發表
津校按分抽第一round,2nd就睇運氣,與邊間幼稚園無關!
唉,20分搏唔搏一呂好?因小女有25分入馬主。我當然喜歡一呂多過馬主(有4x學生入到呂中)。不過遲些才想吧!

作者: babycoming    時間: 12-3-17 11:19     標題: 引用:Quote:原帖由+babycoming+於+12-03-16+發表

原帖由 winnietingting 於 12-03-17 發表
唉,20分搏唔搏一呂好?因小女有25分入馬主。我當然喜歡一呂多過馬主(有4x學生入到呂中)。不過遲些才想吧 ...
好難講,20分已經不是必了

作者: siden    時間: 12-3-17 11:33     標題: 回覆:winnietingting 的帖子

咁你真係人生交叉點!萬一抽唔到LMC唔知去咗邊就dup心!好難決定。

作者: winnietingting    時間: 12-3-17 12:21     標題: 引用:咁你真係人生交叉點!萬一抽唔到LMC唔知去

原帖由 siden 於 12-03-17 發表
咁你真係人生交叉點!萬一抽唔到LMC唔知去咗邊就dup心!好難決定。
謝謝siden,你完全明白我的憂慮, 我個囡現在仲細,唯有遲些才諗吧。

作者: babycoming    時間: 12-3-18 00:59     標題: 引用:Quote:原帖由+siden+於+12-03-17+發表咁你

原帖由 winnietingting 於 12-03-17 發表
謝謝siden,你完全明白我的憂慮, 我個囡現在仲細,唯有遲些才諗吧。
所以揾定一條龍有back up,再加埋考定一d能夠參加派位的小學會好d,我正在面對呢個問題,幸好自己最後就算交晒註冊費和買了校服在沙田的幼稚園,最後放棄了,去了而加間一條龍,有咩事都仲有back up

作者: bobbi    時間: 12-3-18 23:05

我諗樓主係想問,最後叩門階段,佢哋會收邊間幼稚園生多,例如私校會唔會著數D,如樂基、sc、根德園、etc,定係屋邨幼稚園都一樣有均等機會呢?
作者: kiov    時間: 12-3-19 18:30     標題: 回覆:bobbi 的帖子

我朋友讀沙田聖心幼稚園,15分派左入沙呂!

作者: cherry媽咪    時間: 12-3-19 20:55     標題: 回覆:kiov 的帖子

真的15分入沙呂?我識人20分都入不到喎!

作者: cherry媽咪    時間: 12-3-19 20:56     標題: 引用:我朋友讀沙田聖心幼稚園,15分派左入沙呂!

原帖由 kiov 於 12-03-19 發表
我好肯定佢欺騙你

作者: babycoming    時間: 12-3-19 21:02     標題: 引用:我朋友讀沙田聖心幼稚園,15分派左入沙呂!

原帖由 kiov 於 12-03-19 發表
幾多年前?

作者: babycoming    時間: 12-3-19 21:12     標題: 引用:我諗樓主係想問,最後叩門階段,佢哋會收邊

原帖由 bobbi 於 12-03-18 發表
我諗樓主係想問,最後叩門階段,佢哋會收邊間幼稚園生多,例如私校會唔會著數D,如樂基、sc、根德園、etc, ...
去到叩門那一刻就彷徨了,就算來自名幼稚園也要看當時表現,我朋友不是朋友的朋友,佢一心唸住比錢讀書所以早鋪路讀九龍塘各幼稚園,萬萬無想到要考的直私小全考了但無一間收,無奈下只好等派位,但係派不到,碌到好後,果刻她彷徨得很,到處叩也無一間收,最後左找又找朋友幫忙才入到間校!

作者: babycoming    時間: 12-3-19 21:16     標題: 回覆:沙田浸信會呂明才小學...收邊間幼稚園生?

忘記講是去年的事而已!如未入幼稚園的小朋友,家長可考慮下找龍校!

不管那間幼稚園也要看小朋友面試表現,加上而加好多好叻的小朋友,每年叩門或考直私的學生也不小,但學位有限,所以有所準備也比沒準備較為安心一點

作者: winnietingting    時間: 12-3-19 23:33     標題: 引用:忘記講是去年的事而已!如未入幼稚園的小朋

原帖由 babycoming 於 12-03-19 發表
忘記講是去年的事而已!如未入幼稚園的小朋友,家長可考慮下找龍校!

不管那間幼稚園也要看小朋友面試表現 ...
但如龍校收,車程遠,一程車要約一個鍾,大家會不會考慮呢?定搬家來相就呢?謝謝。

作者: babycoming    時間: 12-3-19 23:50     標題: 引用:Quote:原帖由+babycoming+於+12-03-19+發表

原帖由 winnietingting 於 12-03-19 發表
但如龍校收,車程遠,一程車要約一個鍾,大家會不會考慮呢?定搬家來相就呢?謝謝。

...
我女現在都是12點放,1點15分才到站,她在校車上開心到不得了,值不值得是乎家長自行決定,像她n班返全日,人人說她很可憐,覺得我很不應該,可是真正我和女兒感受的事她每天很充實,在校也很忙,很多開心時光,比起工人湊更好,學會自己照顧自己,由周街發脾氣訓商場,馬路,停車場的性格改變得比較易教,明白事理,不哭鬧,獲益良多

作者: babycoming    時間: 12-3-19 23:56     標題: 回覆:沙田浸信會呂明才小學...收邊間幼稚園生?

我朋友的仔聰明,英普流利,父親也是開教育中心的,兒子出生九龍塘幼稚園也有這結果,她千萬次叮囑我安心留在龍校,有個後備總比沒有的來得安心,有覺好訓,她由沒有學校收,第到1st都無覺好訓,到唔成功再等2nd,也失敗,心情跌到落谷度,直至最後找到學校才有覺好訓,當然也有幸福者,但大前提在不知道是否能順利入讀心儀小學前的準備是需要的

作者: winnietingting    時間: 12-3-20 06:38     標題: 引用:我朋友的仔聰明,英普流利,父親也是開教育

原帖由 babycoming 於 12-03-19 發表
我朋友的仔聰明,英普流利,父親也是開教育中心的,兒子出生九龍塘幼稚園也有這結果,她千萬次叮囑我安心留 ...
Many many thanks.

作者: 02413124    時間: 12-3-20 09:36

回復 bobbi 的帖子

呢2間我都係間接識人係入面做
不過我諗間間都一樣架啦
叩間一定睇人事先,之後如果樣樣一樣/差唔多,一定睇幼稚園,SC,根德都會比村校著數

作者: kiov    時間: 12-3-20 18:24     標題: 回覆:cherry媽咪 的帖子

我為什麼要騙你??可能有點誤會了,

他是第二輪派入的,現在三年班了!

作者: 02413124    時間: 12-3-20 20:13     標題: 回覆:kiov 的帖子

Haha mark is not counted in 2nd round

作者: cherry媽咪    時間: 12-3-21 12:49     標題: 引用:Haha+mark+is+not+counted+in+2nd+round +

原帖由 02413124 於 12-03-20 發表
Haha mark is not counted in 2nd round
對呀!第二輪是不計分的!

作者: cherry媽咪    時間: 12-3-21 12:50     標題: 引用:我為什麼要騙你??可能有點誤會了, 他是

原帖由 kiov 於 12-03-20 發表
我為什麼要騙你??可能有點誤會了,

他是第二輪派入的,現在三年班了!
可能你不是太了解這個配位制度!

作者: cherry媽咪    時間: 12-3-21 12:51     標題: 引用:Quote:原帖由+kiov+於+12-03-20+發表我為什

原帖由 cherry媽咪 於 12-03-21 發表
可能你不是太了解這個配位制度!
係派位制度先啱!

作者: babycoming    時間: 12-3-22 17:23     標題: 回覆:沙田浸信會呂明才小學...收邊間幼稚園生?

就算自行收生部份入都唔奇,因為係3年前的事,所以我之前都問是幾多年前。加上3年前20分就等於而加有25分,收硬甘。

作者: littlecook    時間: 12-3-22 23:01

回復 babycoming 的帖子

我唔太相信15分自行入到!
我囡未出世,我已經開始留意啦!
咁多年無聽過15分入到,都係話20分都要抽!
我囡依家4YR!
除非係03沙士果年出世BB少,或者有可能吧!
會唔會果句'15分派入沙呂',寫漏左几個字:'15自行入唔到,第二輪好彩派入沙呂'???

作者: babycoming    時間: 12-3-23 01:29     標題: 引用:回復+babycoming+的帖子 我唔太相信15分自

原帖由 littlecook 於 12-03-22 發表

我唔太相信15分自行入到!
沙士年出生較小,不過她說了入到咪相信她講羅呢2年就真係聽好多20分失敗的例子

作者: cherry媽咪    時間: 12-3-23 10:20     標題: 回覆:沙田浸信會呂明才小學...收邊間幼稚園生?

我大女七年前20分都不是必入,所以我先咁肯定咁講!她在校六年,我從來無聽過有人第一輪15分入到!就算今年細女有25分我都心驚膽跳。或者我這七年真是孤漏寡聞喇!

作者: chiupae    時間: 12-3-27 18:47

Can I say 25points is SURE success???

BTW, I have 25points for CityOne, but just 20points for Shatin Wai.

Actually, which one is better?  Shatin Wai's is with a swimming pool, with better environment......

作者: chiupae    時間: 12-3-27 19:16

「計分辦法準則」:

與該校的辦學團體有相同的宗教信仰﹝見附註﹞ (5分)

﹝附註:在遞交申請表前,家長宜直接向申請的學校查詢有關「相同宗教 」的定義。﹞

Anyone know the definition of「相同宗教 」of this school?
作者: cherry媽咪    時間: 12-3-27 19:32     標題: 回覆:chiupae 的帖子

雖然大家都係基督教,但浸信會不同聖公會,亦不同宣道會等等!

作者: cherry媽咪    時間: 12-3-27 19:35     標題: 引用:+本帖最後由+chiupae+於+12-3-27+18:56+編

原帖由 chiupae 於 12-03-27 發表

Can I say 25points is SURE success???
梗係去一呂喇!

作者: chiupae    時間: 12-3-27 19:39     標題: 回覆:cherry媽咪 的帖子

我老婆係浸信會,我係毛教,甘有冇五分架?

作者: littlecook    時間: 12-3-27 23:07

回復 cherry媽咪 的帖子

一呂小宗教分淨係計浸信會嗎?
其他基督教宗教計唔計?

作者: cherry媽咪    時間: 12-3-27 23:33     標題: 引用:我老婆係浸信會,我係毛教,甘有冇五分架?

原帖由 chiupae 於 12-03-27 發表
我老婆係浸信會,我係毛教,甘有冇五分架?
她有無受浸,可出示浸紙或由該教會人士寫証明信!父母任何一方已可。

作者: cherry媽咪    時間: 12-3-27 23:37     標題: 引用:回復+cherry媽咪+的帖子 一呂小宗教分淨係

原帖由 littlecook 於 12-03-27 發表

一呂小宗教分淨係計浸信會嗎?
最好問返一呂,因為我的女兒們讀沙呂的,不過我相信應該一樣:相同辦學宗教團體。就如小學名:浸信會呂明才小學、浸信會沙田圍呂明才小學、聖公會主風小學等等。

作者: littlecook    時間: 12-3-28 01:50

咁沙呂係咪都只比浸信會會友有宗教分?
作者: winnietingting    時間: 12-3-28 06:52     標題: 引用:Quote:原帖由+littlecook+於+12-03-27+發表

原帖由 cherry媽咪 於 12-03-27 發表
最好問返一呂,因為我的女兒們讀沙呂的,不過我相信應該一樣:相同辦學宗教團體。就如小學名:浸信會呂明才 ...
要親自打電話問,間間學校唔同的。我問過主風,天主教或基督教都有5分。問過馬主,如教會登記在「華人基督教聯會」就有5分。年年亦未必一樣。所以要親自打電話問學校,無人答倒你架,這是學校自己內部行政。

作者: CHUCHUCHUCHU    時間: 12-3-29 12:54

Cherry: 妳是住MOS/Sha Tin? 靈糧升呂小會否追得辛苦? 對靈糧的評價如何? 我在抉擇嘉德麗與靈糧,請指教
作者: cherry媽咪    時間: 12-3-29 19:26     標題: 引用:回復+cherry媽咪+的帖子 Cherry:+妳是住MO

原帖由 CHUCHUCHUCHU 於 12-03-29 發表

Cherry: 妳是住MOS/Sha Tin? 靈糧升呂小會否追得辛苦? 對靈糧的評價如何? 我在抉 ...
我住MOS,亞女今年九月才升上小一,未知辛苦否,但大女當年由合一堂升沙呂,也很快習慣了!由小一至小六成績都不錯,所以最重要係一開始時,你要抉她一把。另外,細女讀靈糧很開心,但若有心由幼稚園開始谷的,那麼靈糧則不是那杯茶!

作者: 彩媽    時間: 12-6-19 02:14

作者: October    時間: 12-6-19 17:35

請問你小朋友讀哪一間??? 我正為小朋友找學校.
作者: PeonyComing    時間: 12-6-19 22:31

想問有冇小朋友係讀靈糧入倒一呂OR沙呂呢? 我本有25分, 不過擔心佢讀唔O黎, 但聽靈糧舊生媽媽講, 又唔係好辛苦哦.........
作者: babycoming    時間: 12-6-20 09:32

回復 October 的帖子

我女未讀小學,仲係幼稚園今年升k3,係gh讀緊,而加都開始留意下沙田學校
作者: winnietingting    時間: 12-6-20 09:57     標題: 引用:+本帖最後由+babycoming+於+12-6-20+09:32+

原帖由 babycoming 於 12-06-20 發表

回復 October 的帖子
Babycoming, 吓仲要搵?咁難得,緊係讀gh啦,有直升中學,仲係band1a.  我都恨唔倒。

沙田都冇小學可以直升到band1英中,所以我都好煩就算有,都超難入啦。  

係咪驚讀gh小學,小朋友起唔到身呀?

作者: babycoming    時間: 12-6-20 10:05

回復 winnietingting 的帖子

咁都比你估中左, 6點半校車,5點幾要起身............唸起都怕怕

為左讀gh近d搬了去九龍灣住,但我返工係火炭,都有間屋係火炭所以先唸返抽沙田校,而沙田區我只心儀培基,
咁唸住如果係沙田讀,我每日返到屋企都只不過係6點半前既事,仲有時間同女溫下書跟下功課,
又唔洗咁早起身,但唸起中學又煩多次就.............

作者: winnietingting    時間: 12-6-20 10:24     標題: 引用:+本帖最後由+babycoming+於+12-6-20+10:06+

培基升band1英中比率大約60%(唔計band2英中,例如培基中學,黃錦輝etc).  要三思。

作者: babycoming    時間: 12-6-20 10:43

沙田仲有咩好野,請指教 !
作者: winnietingting    時間: 12-6-20 10:55     標題: 引用:回復+winnietingting+的帖子 沙田仲有咩好

沙田仲有咩好野,請指教 !
一呂升band1英中大約65%,沙呂唔識計,不過好似高過一呂。不過兩間學校都谷學生。

作者: babycoming    時間: 12-6-20 10:58

我唔係太想好谷,咁樣大人細路都辛苦喎...............咦....搵小學真係好煩呀>,<你有咩心水

作者: winnietingting    時間: 12-6-20 11:09     標題: 引用:回復+winnietingting+的帖子 我唔係太想好

我唔係太想好谷,咁樣大人細路都辛苦喎...............咦....搵小學真係好煩呀 ...
唉!我都冇心水。我都唔知點幫我囡囡揀?

你可以去小一選區睇個post「準備揀天神的家長可以參考一下」。共識是:「no pain no gain, 入到名小,預咗要谷嫁啦!」真慘情。

作者: babycoming    時間: 12-6-20 11:12

winnietingting 發表於 12-6-20 11:09
唉!我都冇心水。我都唔知點幫我囡囡揀?

你可以去小一選區睇個post「準備揀天神的家長可以參考 ...
係呀我琴晚睇到呀.............唔識形容,心心情好覆雜,有個朋友係天神出來的,到而加大左佢都好恨母校,當然我都相信有人會好愛,讀書時期自己都明白,有d同學真係有書緣,聰明,有d真係天生係書蟲,咁當然也有些係靠勤力,而有些中下游.............自己就十分不願意個女咁樣讀書,我唔覺得咁樣讀對將來工作有多大作用,除非係做智識份子羅 !
作者: October    時間: 12-6-21 15:53

請問GH 是指哪間學校?? 謝.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5