教育王國

標題: 相當煩惱,請幫忙 [打印本頁]

作者: tvstar    時間: 12-3-3 11:42     標題: 相當煩惱,請幫忙

作者: CHIULHJ    時間: 12-3-3 11:48

實在太過份,居然 hold 住六間,你係咪覺得好威?
作者: tvstar    時間: 12-3-3 12:01

作者: ANChan59    時間: 12-3-3 12:18

回復 tvstar 的帖子

I suppose you have certain criteria in mind before selecting those schools, base on those criteria and may have different weighing, you can work out the priorities easily.

If you don't have any criteria in mind, you can list it out now and evaluate your priority. Like religious, distance from home, single sex or co-edu, DSS or aided schools, fee, sibling......

作者: iantsang    時間: 12-3-3 12:43

CHIULHJ 發表於 12-3-3 11:48
實在太過份,居然 hold 住六間,你係咪覺得好威?

版主按 :

懇請大家能保持冷靜討論的氣氛,不要人身攻擊或作出侮辱性的言詞。
如再有不理智的攻擊言論,發言者將被禁言,讓其冷靜一下。

超版 iantsang

作者: iantsang    時間: 12-3-3 12:48

(Below is just my personal comments)

As you mentioned to select based on academic performance, I would say you should choose St. Francis of Assisi's.

Sincerely hope you can make up your mind soon as there are indeed many anxious parents who are still waiting.  

Ian

作者: jonahlee    時間: 12-3-3 13:07

Yw, great school
作者: JoshuaN    時間: 12-3-3 13:12     標題: 回覆:tvstar 的帖子

其實選擇也很明顯,以學術成績作比較,應只是在 SFA 與YW 中選一,平心而論,想一般家長也作早作出決定,出信放棄了其他唔會揀嘅學校,因有很多人比你更需要那些學位。然而還拿出來比較,難免引心急等候的家長不滿!

作者: NK媽    時間: 12-3-3 13:21

想當年,我在很短時間內,已有決定,不留位,我選擇了最方便兒子上學的學校,多謝學校給機會小兒,還希望等待學位的小朋友,快點有好消息.
作者: huba    時間: 12-3-3 13:39

For academic performance only, you can first reduce your scope of consideration to SFA and YW and release the rest offers first.
作者: PNGCC    時間: 12-3-3 13:40     標題: 回覆:tvstar 的帖子

tvstar,
我本來比你更煩惱,但我今日註冊左英華, (除左KTS較早時已打算唔讀,一早冇註冊),及早決定,我地已經決定出信俾以下學校,唔想其他人再等:
St Paul boys
SFA
APS
希望你也及早決定,幫下其他人!

作者: catyoyo    時間: 12-3-3 16:17     標題: 回覆:tvstar 的帖子

當然有權,但hold至六間,實難以說得過,將心比己,盡快決定吧!

作者: mrshoho    時間: 12-3-3 17:02     標題: 回覆:相當煩惱,請幫忙

I would choose the one closest to home!! No need to waste time on traveling! Your son must be very smart, he will be able to cope in any one of them. Hope u can make up ur mind  soon.

作者: QQMonkey    時間: 12-3-3 18:04

會唔會係只選一條龍有中學的,因面試中學時會更難玩。

又或者這樣說,如讀SFA,終極目標都希望在小學插班或中學入到英華、LS 等呢?

你可參考升中派位那邊,有中學和沒中學直升的小學,在小一至小六那幾年更大壓力
作者: Wenjo    時間: 12-3-3 18:14

I fully understand the feeling to those parent who are on waiting list. So, I release as soon as I got better offer, example, I release kau Yan once I got offer from raimondi, did not register creative , release Kowloon tong & raimondi once got Chou Kai yau and now release choi Kai yau cos of ying wa. Your son is smart so I think you minimize your choice to sfa and ying wa.
作者: SCKnight    時間: 12-3-3 18:37

好難怪其他家長較燥,雖然未居奇,但肯定係屯積。
有風但唔等於可以駛盡里,仲有家長為小朋友撲學校而苦惱,我覺得tvstar嘅煩惱,自尋也。
作者: SCKnight    時間: 12-3-3 18:40

煩惱自尋,同其他仲未有着落嘅家長嘅煩惱相比,唉...
作者: Gerard    時間: 12-3-3 19:22     標題: 回覆:相當煩惱,請幫忙

作者: wcyin3887    時間: 12-3-3 19:58

請問林校長問你有什麼offer和如果yw取錄你小兒,你會選那一間時?請問你們做父母如何回答?真吾明點解要係小朋友和校長前講大話!明知吾會考慮的又點解吾放位呢?
作者: bb@wonderland    時間: 12-3-3 20:00

tvstar 發表於 12-3-3 11:42
本人現相當煩惱,請幫忙

以不論地點及學費而論,男孩,以學術,請問下列邊間好,因全部是正取生:

Agreed with the parents above, for academic level, the choice should be between SFA and YW. If you target DBS or LS , you may choose SFA. If you like one dragon for 12 years, then YW.

If you can't make up your mind at this moment, suggest only hold 2 schools, and release the rest first. Hope you can reach your final decision very soon.

作者: hoihoima    時間: 12-3-3 20:35

Of course ying wa la.  If your son study well in YW, his still can apply DBS.  
作者: hoihoima    時間: 12-3-3 20:36

Of course YW la, if he studies well in YW, can still apply for DBS.
作者: kochiman2004    時間: 12-3-3 20:45

YW should be the better choice wor ....
作者: lbbching    時間: 12-3-3 21:36

相信你報學校之前係經過考慮,應該對呢六間學校做晒功課,其實你心中有數啦,你小朋友咩性格,你最清楚啦。
作者: dwkw333    時間: 12-3-3 21:52

Hold six schools, too much lar....Be considerate and your kid will learn from you...
作者: Bear2004    時間: 12-3-3 22:29

其實你既選擇真係好明顯, 以學術計, 應該都係SFA & YW之間作決定.  其他offer即刻release先喇, 無謂hold住甘多學位, 將心比己, 依d都係身教之一呀!!
作者: tvstar    時間: 12-3-3 22:53

作者: ilj    時間: 12-3-3 23:15

作者: helenli    時間: 12-3-3 23:17     標題: 回覆:tvstar 的帖子

我覺得也可在Sfa, YW外也可考慮Kts,Kts成績上佳,校風好,環境好,愛心教育,中學校網一流,相信你的孩子是成熟的人,有自己的想法,最好也要諮詢一下他的意願。

作者: sr20det_fung    時間: 12-3-3 23:50     標題: 回覆:helenli 的帖子

如果我係你,我會喺KTS同YW之間選一間,我個人喜愛KTS校風、校園及中學派位校網多過SFA.
另,純粹個人感覺:我估樓主出post問之前其實應該自己已經心中有數,自己可能已經將選擇收窄到三兩間,不過係都要講哂六間出嚟曬一曬......(希望我估錯,估錯嘅話我自收三件以謝天下)
請顧及未有offer、心急如焚、"相當煩惱"嘅小朋友家長嘅感受,你出呢個題"相當煩惱"甚麼的,難免會冶人反感。

作者: helenli    時間: 12-3-4 00:04

回復 sr20det_fung 的帖子

是的, 記得舊年都有類似的帖文, 有一位家長女兒很出色, 幾乎百發百中, 她很開心於是發帖在這裡和大家分享她的喜悅, 但當然也惹來很多會員反感.  當然子女出色的家長, 在此分享喜悅是無罪的, 但也應顧及討論區的整體氣氛和其他會員的心情; 感到子女不及人好的會員不應太介懷, 要知"人比人比死人", 贏在起跑線, 也未必贏在終點, 況且人生不是一場比賽, 育兒的道路漫長, 充滿喜怒哀樂, 當中喜樂多還是哀怒多, 視乎父母自己的睇法, 在我來說好的OFFER只要一個就夠了, 只要適合孩子, 家庭又能配合得宜, 與校同心教育, 就是好學校, 根本沒甚麼需要煩惱.
作者: Cardiff    時間: 12-3-4 00:08

你有沒有細心耹聽你們的兒子心聲? 讀書的是他本人,既然他能考到六間,他一定是一個不簡單的聰明孩子。他定可以發表在他心中的感覺,你們在選擇時不妨作一個重要的參考。
作者: evacalbee    時間: 12-3-4 01:06

其實你無提供任何background, 例如令公子性格學習態度優點等等, 真的好難評哪一間適合令公子. 見你之前post問如何取得英華正取生資格, 會唔會而家又諗英華唔可以大抽獎,所以有點遲疑?
sfa課程好深, 派位個網唔靚,中學要再考,只係搏中途插ls, 有點冒險
Yw無得大抽獎,有妹跟尾唔好諗,中學成績唔係最勁,但小學應該會讀得䦕心
Kts其實幾好,品德升中都不錯,入唔入到一流中學睇六年小學的功力
St.magaret, 禮賢都唔係你杯茶,師主請放手啦,功德無量
培僑唔熟,無意見
作者: DACHA    時間: 12-3-4 02:53

KTS 校園環境好, 學術高, 校網又好
作者: wilsonchanwh    時間: 12-3-4 03:10

一般情況,擁有幾個offer的人,心中都有2-3間最想要的,樓主寫唒六個offer出來,好有理由相信係唒命,多過有心問意見。

利益申報,本人兒子都有5個offer, 不過已經release 其他 4 間,連英華 third interview都無去。

請儘早放出不要的offer,功德無量。

作者: Joe8889    時間: 12-3-4 07:44

Mind your words. "生性"?  Your words may somehow "offensive".  
If I were you, I would pick Ying Wah for better school connection.

作者: newjoin    時間: 12-3-4 10:18

我一向只會睇BK, 未回答過, 因為我打字好慢, 但今次為在回答你, 都要去BK到register. 多謝你!!
我揀左YW, 但我唔希望你揀YW.
期實我覺得你都唔係太需要意見! 你問心你應該一早有左答案啦! 如果你問題係DBS同YW都話有人問呀!!所以你唔好話有家長反應大!!
其實我真係好想知你點答林校長問你"如果yw取錄你小兒,你會選那一間時?" 林校長話佢都會睇BK, 如果你當時講大話, 佢要知你係邊個應該唔難! 只要click你個名tvstar, 然後click主題, 就可以睇到你以前d回答! 就知你有4次違規文章, 18次二手市場, 你仔仔係由金巴倫轉樂基!

作者: newjoin    時間: 12-3-4 10:21

我仔仔揀左YW, 希望佢d同學品格有保證啦!!!
作者: siden    時間: 12-3-4 10:39     標題: 回覆:catyoyo 的帖子

Agree.

I think most parents can understand if you hold 2-3 schools to consider.

However, 6 is really too much to convince other parents that you are a considerate parent.

You son is really a smart boy. The choice is very obvious SFA and YW. Both are good schools. SFA is co-Ed seems more balanced, but YW has secondary school. Academic SFA should be better.

作者: spmok1999    時間: 12-3-4 15:26

揀 YW 啦, 如果叻仔, 小二已可試插班更高程度的學校, 再唔係等到升中, 如果成績好TOP一樣可以過檔, 如果成績只屬中上直上中學都唔錯! 起碼唔洗再煩中學o丫!
應該可以盡早放其他位啦!

作者: tvstar    時間: 12-3-4 20:19

作者: lawping    時間: 12-3-4 20:49

唔使太多考慮了 ! 因邊間都一樣 .
一件好的材料就此白白浪費!

作者: NKpa    時間: 12-3-5 12:48

名校中學好多都有自己的嫡系小學,外校生要同全港學生爭入,不容易。
作者: GBM    時間: 12-3-5 12:56

恭喜, 但請樓主儘早決定, 因有好多家長都心急, 有d連一間offer都未有.  不過你仔考倒6間, 真係好叻仔.  上年我都係考一間, 再考倒另一間就即放位, 因為有d根本唔係我杯茶, 呢d做媽媽無理由唔知.  
作者: thomasha    時間: 12-3-5 13:34

tvstar 發表於 12-3-4 20:19
回復 spmok1999 的帖子

多謝各位的寶貴意見,我只是想問多些別人的意見
如果你之前已做足功課,相信你早已按兒子的性格,適合他的學習模式和校風等因素為這六家小學排列優次。你願意廣納百川固然是好事,不過把所有學位均留到這個時候才一併考慮,是否有這個需要?雖然是你的權利,但是否可以早點把入讀可能性甚低的學位先放出來,讓一些至今仍未有學位的家長得到希望?再者,我們再多的意見,也不及你對自己孩子的了解,這才應是決定報讀哪家學校的關鍵啊!

好了,意見大家給了,你也回應了,不如說說你的決定和放位計劃吧,我想這裡的家長都很有興趣知道。

作者: tvstar    時間: 12-3-5 15:43

作者: Charlotte_mom    時間: 12-3-5 15:55

其實上面有份出聲的, 未必係今年申請+等待既父母, 不過大家上得bk, 都係有心既爸爸媽媽, 一路見証住大家小朋友申請, 考, 等, 失望既心情
希望樓主真係早日作出決定, 我知你小朋友好叻, 我鄧你高興, 不過也請顧慮下其他等待學位既小朋友吧, 對你, 未必間間係首選, 只係錦上添花, 對人地, 一個電話可能開心到喊全家去食飯慶祝, 你想想吧!

有位學校admin小姐都講過, 有人hold位, 明知佢唔係黎(交留位費後所有活動都無出現), 但佢家長一日唔放, 學校都係唔可以收另一個學生, 就算有人寫一千封信, 就係無位又有何用?
作者: 99699    時間: 12-3-5 17:13

各位唔好勞氣, 我想樓主絕不是想曬自己個仔特別叨, 因他所hold果D學校都唔係1線學校(eg. st paul co-ed or dbs), 他說他的兒子只是"生性", 所以絕不可稱為曬命!  不過奇怪點解同時hold住D 2、3線學校呢?!
作者: mcheung1    時間: 12-3-5 17:41

作者: mcheung1    時間: 12-3-5 17:57

作者: ac119    時間: 12-3-5 23:33

YW 啦 SFA 會好大機會無童年,所有科都讀高一級何必呢!升中派位比考小學更難玩。有一條龍是福氣。
作者: ha!    時間: 12-3-6 00:24

作者: 1241mum    時間: 12-3-6 09:18

St. Francis, 因每年九優十優生中, 必有一兩個是讀過這所學校的
作者: sheffield    時間: 12-3-6 09:43

考之前唔係心目中已有排位架咩??就算唔知點揀,都應該係A同B唔知揀邊間,而唔係ABCDEFG 6間唔知點揀囉…
小朋友係你嘅,你應該會知道自朋友嘅能力可以讀邊間…考得到咁多間好學校,我相信你都係有planning的媽媽,很清楚自己的選擇吧…
唔使幫你啦…
作者: CHIULHJ    時間: 12-3-6 09:55

回復 Charlotte_mom 的帖子

所言甚是!

我不是今年申請學位的家長,但我曾經歷過申請、面試、等待公佈結果的過程,所以我深深明白等待的心情是如何。

樓主當然是絕對有權暫時 hold 住學位唔放,就好像任何乘客絕對有權唔讓座給有需要人仕一樣。

願意讓出位的,是有同理心的一群。

作者: GBM    時間: 12-3-6 10:10

Charlotte_mom 發表於 12-3-5 15:55
其實上面有份出聲的, 未必係今年申請+等待既父母, 不過大家上得bk, 都係有心既爸爸媽媽, 一路見証住大家小 ...

但從另一方面睇, 呢個帖可以比一群心急的家長有希望 ---- > 仲會有人陸續放位的, 加油.
作者: mrshoho    時間: 12-3-6 12:48     標題: 回覆:相當煩惱,請幫忙

仲未決定到?論學術一定sfa,但你又唔想冇咗一條龍,不如你選yw,跟住自己谷個仔啦!咁又可以keep住一條龍,又可以同sfa嘅standard比較!

作者: kochiman2004    時間: 12-3-6 14:10

... if just thinking about SFA & YW .... release other school seat sin la ....
作者: kochiman2004    時間: 12-3-6 14:23

請放位,放得一個就一個啦! 無需要 HOLD 晒六個。

作者: Era    時間: 12-3-6 14:28

mcheung1 發表於 12-3-5 17:57
回復 newjoin 的帖子

其实我又覺得好奇怪,樓主問kts 同 sfa 及 yw简边间有幾出奇,講成績三間差不多,而 ...
我都想知,不如你講下啦.KTS,SFA,YW,DBS既頭十名會插邊度呀?
作者: ChuLuLu    時間: 12-3-6 15:03

In 2010/2011 a friend's kid got offers from SPCC, DGJS, SPC, SFA, KTS and TSL.  Her parents registered only for SPCC and DGJS, and did not seem to have been bothered (deeply or otherwise) by the number of choices. Nor had they blown any trumpet or sought advice in any public forum.
作者: mcheung1    時間: 12-3-6 16:22

作者: twolilmonkeys    時間: 12-3-7 01:41

I'm a K2 parent and next year will be our turn for this game, it saddens/worries me that there are inconsiderate people out there who would hold up 6 places.
And he/she even lectures you on what to do when he/she is not in the same boat.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5