教育王國

標題: 重語言, 心儀直資私小, 應該讀崇真幼稚園定學之園好? [打印本頁]

作者: CCCM    時間: 12-2-3 17:48     標題: 重語言, 心儀直資私小, 應該讀崇真幼稚園定學之園好?

呢度多過來人, 所以特來請教, 我個b崇幼主流收佢, 是否崇小都唔差, 一心上崇小唔使煩好呢? 定係讀學之園打好語文基礎好呢? 學之園係英普班, 聽聞考直資成績好好, 而家心大心細, 請大家幫忙比d意見.
作者: CCCM    時間: 12-2-6 11:37

有無家長幫手比吓意見, 謝謝
作者: GBM    時間: 12-2-6 12:02

當然LH.  語言環境一流, NET為班主任, 雙班主任制, 普英教學, 與直資小學課程函接足夠.   初期有人覺得中文認字方面或功課唔夠, 近3年來已加強咗呢方面, 而家如果你問就讀緊嘅家長, 一定唔會有人覺得淺, 就算入讀傳統名校都無問題.   每年大部份小朋友都係入直資, 私小 或國際學校, 大多小朋友考獲一止一間, 大可參考學校網頁上Placement Result 資料.
作者: Aamf    時間: 12-2-6 15:56

我覺得LH 英普
作者: CCCM    時間: 12-2-6 16:46

回復 Aamf 的帖子

可唔可以解釋吓點解揀LH呢? 無小一back up, 我是有點擔心的, 尤其我的b比較慢熱
作者: GBM    時間: 12-2-6 17:33

CCCM 發表於 12-2-6 16:46
回復 Aamf 的帖子

可唔可以解釋吓點解揀LH呢? 無小一back up, 我是有點擔心的, 尤其我的b比較慢熱 ...

因你topic係話心儀直資或私小.

其實如果你係想一條龍 幼稚園升小一, 其實你可以重點出擊, 因為全港我諗都係得十幾間, 不過要留意, 大部份, 就算係有小學, 都唔係100%guarantee收返, 有d仲係毫無關係的 (例如浸幼同王錦輝, 當你去聽入學講座時, 你會驚訝校長一再強調, 浸幼並無優先學額).

作者: Aamf    時間: 12-2-7 12:48

如你所講重語言而LH 英普收你, 甘當然好過崇幼主流
作者: JassChow    時間: 12-2-8 23:54

LH  much better la!
作者: manyui    時間: 12-2-10 07:46

if LH int'l vs TT int'l class??
作者: 人地既阿媽    時間: 12-2-10 11:11

如果你係著重語言,我個人認為學之園比祟幼主流班做得好些。正如GBM 所提出,你可以上學之園個website 參考吓佢地既P.1 placement results. 另外祟幼都無guarantee 學生可以直入祟小, 一樣要interview 架。
作者: Hayleymum    時間: 12-2-15 20:36

本人很喜歡崇真, 大女二女都讀緊主流班, 老師很有愛心; 語言環境亦很好. 課后報讀普通話班及英文playgroung(学校提供學費便宜)已經很足夠
作者: evacalbee    時間: 12-2-16 12:55

學之園會train小朋友interview skills. 佢地考小學成績都好好。
當年我選了崇真,真係比到好多野小朋友去學,因為共用了小學部的資源,抵!
作者: manyui    時間: 12-2-22 04:35

回復 manyui 的帖子

sorry, I knew LH is a bilingual kg...I mean LH vs TT Int'l class ar!
作者: eggmama    時間: 12-2-22 10:32

LH gives LH parent the P1 placement results of this year K3 students (2012-13 P1), Lots WKF and 真道 offers, 3 DBS, this report is temporary only, will change by June then Aug.
作者: jeremyphlam    時間: 12-2-22 11:12

GBM 發表於 12-2-6 12:02
當然LH.  語言環境一流, NET為班主任, 雙班主任制, 普英教學, 與直資小學課程函接足夠.   初期有人覺得中文 ...
得罪講句,真係唔覺考到好多名校.....

作者: lovelyaudrey    時間: 12-2-22 11:20

jeremyphlam 發表於 12-2-22 11:12
得罪講句,真係唔覺考到好多名校.....

樓主都係講緊要考直資私小, SFA, KTS咁都收唔少~ 而考到祟小亦唔少~

反而好想知TT考直資私小的result, 唔知大家有無多D 呢方面的information??

作者: punlik    時間: 12-2-22 11:48

作者: jeremyphlam    時間: 12-2-22 12:03

LH升讀直資及私立小學 2010-2011

學校名稱                                                總數
九龍塘宣道小學                                      4
美國國際學校                                          2
安菲爾國際學校                                      1
啟思小學                                                 3
地利亞(加拿大)學校                                3

拔萃男書院(小學部)                                2
拔萃女小學                                             3
播道書院                                                 2
福建中學附屬學校                                  1
優才(楊殷有娣)書院                                2
香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學      15
香港華人基督教聯會真道書院                 1
港大同學會小學                                      1
聖三一堂小學                                          1
國際基督教優質音樂中學暨小學              4
日本國際學校                                          2
救恩學校                                                 1
京斯敦國際學校                                       1
九龍禮賢學校                                           2
九龍塘學校                                               9
嶺南大學香港同學會直資小學                  1
民生書院小學部                                       2
聖母小學                                                 1
保良局陳守仁小學                                   11
保良局蔡繼有學校                                   19
保良局林文燦英文小學                             3
保良局香港道教聯合會圓玄小學               1
香港培正小學                                           1
培僑書院                                                  7
高主教書院小學部                                    2
聖嘉勒小學                                              1
聖方濟各英文小學                                    6
聖若望英文書院附小                                2
聖若瑟英文小學                                       2
聖瑪加利男女英文中小學                         5
聖保羅男女中學附屬小學                         2
聖保羅書院小學                                       2
聖保祿學校 (小學部)                                1
德雅小學                                                 2
崇真小學暨幼稚園                                   3
滬江維多利亞學校                                   1
英華小學                                                 4
總數                                                       139

作者: Laputa    時間: 12-2-22 13:25

I am parent from LH.  The school just release this year (i.e. 2012 Sept to P1) placement result and the result is very encouraging.  269 students from 4 schools received 500+ offer. . .  43 from WKF 45 from ICQM, 19 from KTS 24 from TSL, 23 from CKY, 34 from Pui Kiu, 28 from SMC. , 4 from DB, and 41 from TT.
作者: punlik    時間: 12-2-22 14:42

作者: sheffield    時間: 12-2-22 15:08

回復 Laputa 的帖子

齋睇這個是不夠的,還要睇係邊個campus的小朋友係主力去考到這些學位。再者,因為placement result是說明1人可考到多一個學位,那可能考到幾間的是同一班比較突出的小朋友…我個人看,如要提高語言能力,兩間的英普班都能提供好的語景,但兩者的教學方法卻不大同…(說明,無意得罰任何學校/家長)…我覺得學之園較有系統,回家學習的物料也較多,程度(寫方面)也較深,但學費也比TT貴很多!以TT的學費(有學卷)但有咁嘅英普語境,簡直係超值!
不得不提,我知讀學之園英普班的小朋友,有部份的母語本來已是普通話…但我不知TT國際班多唔多國語人讀…

作者: jeremyphlam    時間: 12-2-22 17:04

我會這樣看,除了CKY和陳守仁外(可能有人未必認同這兩所是一線學校),LH能考到其他一線直資私校的成績並不特出。
作者: kitmantsoi    時間: 12-2-23 13:02

回復 jeremyphlam 的帖子

If you are targeting DBS, DGS or St Paul co-ed, according to the rumors you should apply CCKG instead of LH or TT.
Most of the parents in LH are targeting DSS like CKY TSLor WKF and the 1st round placement result is outstanding.

作者: babykenny    時間: 12-2-23 13:07

如注重英語,當然是學之園啦
作者: CCCM    時間: 12-2-23 17:29

回復 kitmantsoi 的帖子

一線學校唔敢想, 二線都怕競爭大, 會努力嘗試, 不過明白面試有時都講運, 我小朋友比較慢熱及有個性/鍾意玩嘢, 鍾意就好好, 唔鍾意就玩倒車(曾經面試時, 紅色話綠色, 綠色話黃色, 人地問佢叫咩名, 竟然話自己係怪獸...唔知好嬲定好笑), 所以我係無信心佢一定考到名小架, 講到要保險, 似乎是崇幼.

但我真係想小朋友自小打好語言基礎, 從呢一方面諗, 如果揀學之園(凱帆薈), 好處是語文能力有保證, 考DSS成績勝算也好好, 不過壞處是我要比多很多學費, 差額足以我比佢學幾樣ECA 2) 放棄私小back up, 要參加壓力的遊戲, 到最後唔知又會唔會考返崇小??

如果揀崇幼, 我有個想法, 唔知啱唔啱? 因為崇小收左都可以考其他/或抽獎, 即係進可攻, 退可守, 我就將慳返黎的學費比佢學外語得唔得呢? 定係會費時失事呢? 另我又唔知崇幼學生考DSS的實力如何, 有點苦惱.

作者: bblyly    時間: 12-2-24 02:27

punlik 發表於 12-2-22 14:42
沒錯LH是一間幾好既幼稚園, TT如果列個表出來, 應該90%都是TT小學及更好既學校, 另外我發現10-11年及今年,  ...
>10-11年及今年, LH都好多人入TT

無錯!
好多LH 畢業生考到TT小學既OFFER, 只不過最後好少人去TT

今年一共有269個K3, 當中考到TT有41
上年一共有209個K3, 當中考到TT有33

我唔知TT小一係有幾多人, 但收成四十幾個LH既學生, 足一班! 我覺得LH學生質素應該唔錯先會收咁多

作者: bblyly    時間: 12-2-24 02:37

>WMF等等都變成鳳凰學校

每個學生都可以APPLY多過一間學校
但掉轉頭, 學校只可以比出實際數目既OFFER

假設WMF小一有200個位, 第一ROUND, 都可以收43個LH既學生(今年數字)

在而家呢個咁競爭激烈既情況, 我相信好多人都大包圍, 考WMF既人唔少囉

作者: GBM    時間: 12-2-24 09:19

sheffield 發表於 12-2-22 15:08
回復 Laputa 的帖子

齋睇這個是不夠的,還要睇係邊個campus的小朋友係主力去考到這些學位。再者,因為plac ...

唔....其實其他campus我唔知, 不過當時我地campus母語係普通話嘅學生係唔多, 只係得一個.  
作者: bblyly    時間: 12-2-24 11:23

我們班有兩個
作者: 悠揚    時間: 12-2-24 11:53

回復 CCCM 的帖子

我女讀TT K1主流, 課後上英語,國語及跳舞, 每月只千多元. 現在可用流利(但文法不對)的英語與菲傭交談, 普通話朗誦比賽得過優異獎牌. 英語和國語, 暫時我們沒有在外再補的.

TT 著重宗教及德育培育, 以及家校合作, 親子活動超多. 家長也要衡量自己是否可付出時間. 我覺得, 以TT的學費, 對比教學水平是超班的. 最重要是有私小做 back-up, 進可攻退可守.

當然, 亦不得不提, 幼稚園教育我覺得家長係最重要, 通常"叻"既小朋友, 家庭教育亦佔很重要位置.  

作者: kitmantsoi    時間: 12-2-24 12:23

回復 CCCM 的帖子

My son study in LHLV K1, I don't know much about TT so is not fair for me to give any comment on this school.

But I can share my experience; my son have the same behaviours as your son did, he is active, loves pretending monster, super hero etc in school. The school's teachers are understanding, caring and patient, they are well trained in childcare; not only good in teaching but also focus on children's behaviour training.They willing to share their ideas, good communication with parents.  They report kids status periodicly, sometimes they advise me on how to improve my boy's behaviour too.  

According to my class observation last week, LH teaching method is "funtastic". Learning while playing, the kids enjoy class very much. Teaching materials are very nice too :)
Suprising me that some of the kids are really outstanding (not my boy ),  well established in both PTH /English and self- intiative. Like the teacher asked "what is hibernating animals?", 2/3 of the class raised hands to answer; when the boy answer he listed out the animals and shared his favorite animals etc in fluent english.

Although the school fee is costly but lots of resources are back to the kids.

作者: silvia_ng    時間: 12-2-24 14:37

我兩個小朋友崇幼主流畢業, 兩個都幸運地入到陳守仁。
細女而家小一, 同屆的小朋友仲有人入英華, sfa, 禮賢, smc, 音小等等。而我女考6間, 入左三間。其餘dgs, kts 就入左2nd in, gh就waiting。我都收貨啦!
作者: sheffield    時間: 12-2-24 15:14

回復 bblyly 的帖子

有時大家會說"想入直資"。但到底點解想入直資呢?因為唔想小朋友咁辛苦?因為想小朋友英文好?因為唔想小朋友做填鴨?如果大家只係因為這幾個原因,而不介意小朋友成續是否能繼續升學,咁就邊間直資都冇問題…請不要介意,我不是說WKF成績不好,入唔到大學,但因為WKF還是第一年,還未知結果,而這一年考的又不是自己學校由小一開始上的學生,到底WKF的成績如何,確實是言之尚早。其實,除了WKF外,某些直資學校都有著同一個問題…點解咁多人想去陳守仁?因為學費平,英文好,派位又好。點解要派位好?因為都會想入到間好的中學,入大學的機會應大點吧!…
自己都知,讀書多d不等如人生一定成功…但現實就係人要有一份工!大學學位已是現今社會找一份較好的工作的的最低要求。要有基本的學歷才能換取一個表現自己其他長處的機會。無論你多勤力,多願意學習,多成懇,多有創意…沒有基本的都冇機會一顯身手!在美加,做麥當勞和safeway入膠袋的大學生大有人在…但社會環境不同,在加拿大是可以的,在香港卻不一定可以…
不好意思,有點離題,但我想說的是,是否入到直資就等如好呢?!
不喜勿插…

作者: Sosiusiu    時間: 12-2-24 16:48

真佩服你能在這大趨勢下都能清楚分析...

我都想講下我既睇法, 其實諗深一層傳統學校(所為既背誦式教法) 係可以為小朋友打好基礎....好似計數咁都要背左乘數表先la

同埋我覺得選得直資既家長, 一定要有心理準備和能力送囝囡去外國讀書, 如果將來小朋友無能力考到本地大學, 要出黎做野或者讀啲咩副學士之類, 之後都可能只係一個有好既語言能力既文員, 就算係其他職業無學位真係會好輸蝕 (可能我講得誇張, 但請各位家長細心諗吓).......不喜勿插!!!!!!!!

作者: kitmantsoi    時間: 12-2-24 17:01

希望樓主唔好介意,我都想離題下我都想為孩子選直資,因為教學模式不同。我認為初小學習最重要係令孩子愛上學習,現今好多津校傳統教學,一三五默書二四小測,無論大人或孩子都會吃不消。我係在職媽媽我唔希望孩子童年在補習班渡過,所以不論該校係二線三線只要課程同我家理念相同我都會選擇。至於大學,我愚末認為愛學習既孩子一定有其出路。大學只係職場上其中一張入場卷,除學術以外人生有更多要學習。坦白講假若孩子他曰係一個出色既地盤佬我亦同樣滿足,假如膚淺地以人工去定人既成就,咁搭棚師傅成功過好多大學生(講笑咋)。其實我只希望孩子可以過孩子應該過既生活…
作者: 502    時間: 12-2-24 17:15     標題: 回覆:重語言, 心儀直資私小, 應該讀崇真幼稚園定學之園好?

提醒大家,直資私小津貼官校全是學校來源的區分,跟教學模式不應劃上等號。

舉個例子:SFA 和CKY在財政上都歸類為私校(即政府沒有津貼),但我們都知道兩者在教學上有很大的不同。

直資有百年老店和創校只有幾年的所謂新派直資,希望各位家長在選校時應考慮的是學校的辦學理念是否認同,
作者: GBM    時間: 12-2-24 17:22

sheffield 發表於 12-2-24 15:14

有時大家會說"想入直資"。但到底點解想入直資呢?因為唔想小朋友咁辛苦?因為想小朋友 ...

唔.....你確實係有d離題, 而且看似你對直資學校都比較一慨而論, 直資學校都分好多類型,  家長選擇直資, 都會有其原因.  而直資入香港各大學機會少, 亦唔知呢個figure喺邊度走出黎.  而亦有好多家長包括我的小朋友亦不會選擇於香港升讀大學什至中學.  

是否入到直資就等如好, 其實無論咩類型學校, 都沒有最好的, 只有最適合.  

外國好早已有大學生做麥當勞和safeway入膠袋, 我覺得最大原因, 係因為外國好早已實行咗最低工資, 香港遲早都會出現呢個情況.

個人意見, 希望不喜勿插.

作者: Laputa    時間: 12-2-24 20:00

Parents can still have certain level of control by applying private or DSS schools, but for the 'big lottery', it all depends on the random number being assigned.  That's one of the factor why people are more eager to apply DSS or private schools
作者: Christi    時間: 12-2-24 22:40

入到直資是否等如好,呢個問題的確好難答.正如,入到名校係咪等如好?入到國際學校係咪等如好?我都唔識答.

我諗,不如咁講:入到一間配合小朋友能力同家長價值觀而又能力許可的學校,應該可以講係[算係好]吧.
作者: Sosiusiu    時間: 12-2-25 00:03

回復A-Mum  的帖子

如果入到一間好既直資當然唔難達到你既目標, 但唔係係直資都係好學校, 請大家細心選擇!!
作者: helenli    時間: 12-2-25 01:39

回復 Christi 的帖子

完全贊成你所講, 要選適合孩子和家庭能力的學校, 直資與否是每個家庭的選擇.  傳統校不一定只有填鴨教育, 直資也不是完全輕鬆活動唔洗讀, 我選直資是欣賞校長有幹勁, 有能力, 愛孩子, 又尊重家長, 我渴望有一個良好的家校關係, 老師關愛學生, 學生喜歡上學, 家長也可隨時和校方有商有量.  同時課程又有彈性, 重啟發, 幫助孩子去開眼界, 學會學習, 喜歡學習, 主動學習, 有適量的功課, 默書和測驗, 這些我相信在功課量相對較少, 包容性較大的直資學校, 較容易達到.

另外至於將來升大學, 改制後升學標準已經和我地當年唔同, 唔係只要勤力肯讀, 考好會考+AL就得, 我相信要考好文憑試, 學生的基本學術成績要好之餘, 自我學習能力一定要強, 能溝通, 能表達, 有遠見, 有世界觀.  沒有一間學校可以完全達到, 因為理念只是理念, 真正實行的父母, 學校和孩子本身.

作者: silvia_ng    時間: 12-2-29 10:56

第一個回應: 選擇邊間學校都好, 家長自己都要好好backup自己小朋友既學習,當然學校只係幫得三個鐘, 家長努力就會令到小朋友表現更加好。唔係我話我自己小朋友叻, 而係我想話, 只要家長肯努力, 你地既小朋友讀崇真又好, 學之園又好, 你都可以教到佢一樣咁叻。

第二個回應︰直資冇話一定好, 津校冇話一定衰。只有最適合的學校, 而冇最最好的學校。自己飲咩茶自己決定, 唔好比人影響。
作者: elizatyy    時間: 12-3-4 20:50

For your reference, LHK's latest placement results

http://www.learninghabitat.org/hk/placement_results/pr01.htm
作者: shekma    時間: 12-11-30 14:59

may i ask someone elsedo parents need to put much effort or work very hard after school to help the kids catch up with the class? Or the kids are really able to absorb it themselves because of the good teaching method??

作者: kitmantsoi    時間: 12-11-30 22:46

跟據小兒囗供, 確實係遊戲中學習;認字會玩配對遊戲· 早陣子學身體就請同學瞓係畫紙畫人形. 課程設計確實生動有趣. 致於功課, 功課每日兩份,十五分鐘內可完成. 課後練習相信因人而異, 因小兒返全曰班, 回家後比較累,所以我只會每晚温習十五分鐘認字,因小兒認字能力較弱. 但總算輕鬆,小朋友非常享受學校生活·

作者: kitmantsoi    時間: 12-11-30 23:26

另外好欣賞學習除學術外亦好注重小朋友行為及禮貌。今年為增加推動力,引入左幾個獎,如禮貌之星,普通話之星,每日頒給表現好的小朋友。輪流做班長增加小朋友責任心。大隊長小隊長計劃,由高年班照顧低年班等。
作者: jackjet    時間: 12-12-1 00:21

TT 今年有朋友大女讀P1,細佬TTK3諗住可以直升,結果唔收!

作者: 一一一    時間: 12-12-1 02:12     標題: 回覆:重語言, 心儀直資私小, 應該讀崇真幼稚園定學之園好

作者: DevilPig    時間: 13-7-24 00:16

回復 CCCM 的帖子

樓主你最後點選擇?可以分享下嗎?
作者: DevilPig    時間: 13-7-24 00:25

悠揚 發表於 12-2-24 11:53
回復 CCCM 的帖子

我女讀TT K1主流, 課後上英語,國語及跳舞, 每月只千多元. 現在可用流利(但文法不對)的英 ...
無意冒犯,只係覺得幼稚園已經要補習,好可憐,興趣班還可以,但仲有英語同國語,咁細個上完堂仲補課,太累人喇!如果有其他學校,校內三個鐘,已經等於崇小三個鐘加課后補習一至兩個鐘 ,我寧願比小朋友舒服少少。如果崇小國際班還好!
作者: 悠揚    時間: 13-7-24 09:29

DevilPig 發表於 13-7-24 00:25
無意冒犯,只係覺得幼稚園已經要補習,好可憐,興趣班還可以,但仲有英語同國語,咁細個上完堂仲補課,太累 ...

不要說冒犯, 只是大家交留意見及所知情況. 我申報我是很喜歡學之園的.

崇真的英語及國語興趣班是以遊戲及玩的形式進行, 與坊間補習很不同的. 老實說, 如果是LH 和TT 主流揀, 不計較學費 , 純學術比較應LH 優勝. 不過小朋友成長, 不能純以學術來評價的. 我只可以說一分錢一分貨, 每月幾百元學費, TT 好肯定是超值的.

另外, 不知你孩子是否已入讀幼稚園? 如未讀, 你會說"補習"好可憐是理解的. 如你知現時小學的競爭是如何激烈,  K2未讀完已可去考直資/私小, 間間都超過3000人報爭百多個學位, 有部份考的已是認字/寫字/串字, K3 考數學 (可能包括雙位加減), 你就會明白"補習"的必要. 我說的"補習", 不一定是在外上堂, 而是包括家長在家裡為孩子補底, 在學校課程外為孩子預備額外的教材或學習.

只要你目標是直資私小 , 讀甚麼學校也好, 為孩子增值似乎較難避免. 如你孩子是資優/吸收力超強, 或你是全職媽媽又有能力時間, 可自己教, 就未必需再上, 否則出外上堂都是很普遍的. 以我所知, LX 補習情況更勁, 還有些是另類補習, 去補"廣東話", 因有些直資私小是以廣東話考.

其實簡單一句, 補習不補習, 不關學校事, 最重要是孩子能力及家長要求. TT有小朋友取學業獎, 無出外補習的.  識人讀神級寶山, 每星期兩天外藉老師上門補習英語會話及上數學.  

作者: crazymum    時間: 13-7-24 10:24     標題: 引用:呢度多過來人,+所以特來請教,+我個b崇幼主

原帖由 CCCM 於 12-02-03 發表
呢度多過來人, 所以特來請教, 我個b崇幼主流收佢, 是否崇小都唔差, 一心上崇小唔使煩好呢? 定係讀學之園打 ...
請說出一個考慮崇幼的理由?除了上貴得來升中又唔係幾好嘅崇小,我想不到!

作者: cancanmom    時間: 13-7-24 10:33

作者: evacalbee    時間: 13-7-24 10:43     標題: 引用:好同意樓上有位jm+講,+想入直資,+邊類先?+

原帖由 cancanmom 於 13-07-24 發表
好同意樓上有位jm 講, 想入直資, 邊類先? 點解要入直資? 其實邊類型學校先係你否茶?

我個女讀緊 LH, 可以 ...
想請問有無分幾多個鐘學英文,幾多個鐘學中文?

作者: cancanmom    時間: 13-7-24 10:48

作者: Bosco爸爸    時間: 13-7-24 11:09

回復 CCCM 的帖子

如果選擇祟真, 你的理由是否直上小學部呢? 但崇小學費比較貴, 而升中派位成績又真係好一般, 你考慮清楚吧
作者: ghosta618    時間: 13-7-24 12:12

Please check pm
作者: little_yolky    時間: 13-7-25 15:04

CCCM 發表於 12-2-23 17:29

一線學校唔敢想, 二線都怕競爭大, 會努力嘗試, 不過明白面試有時都講運, 我小朋友 ...

問題係, 崇幼唔一定收, 今年多年考, 話好多都係waiting list。同埋考崇小係要筆試的, 但崇幼家長話課程唔係好深, 你都唔可以以為入到崇幼就好放心。
作者: jeremyphlam    時間: 13-7-25 15:15

babykenny 發表於 12-2-23 13:07
如注重英語,當然是學之園啦

得罪講句。這所學校近年為迎合家長,不斷把課程加深,但並沒有相應加強教授的技巧和小朋友是否吸收。學校只一味操練及要求家長自行處理。唯一可取是對小朋友的關愛尚算不俗。
作者: jeremyphlam    時間: 13-7-25 15:28

悠揚 發表於 13-7-24 09:29
不要說冒犯, 只是大家交留意見及所知情況. 我申報我是很喜歡學之園的.

崇真的英語及國語興趣班是 ...
咁啱我身邊不少朋友沒有補乜補物的都考到EK家長口中的所謂名牌直資私小,反而補得最勁個幾位要等大抽獎。所以,請不要把一些歪理當作理所當然,唔做唔得的事。

有時間不如培養下小朋友的閱讀興趣,看多些課外書。還有,家教和禮貌才是重點。

作者: 一一一    時間: 13-7-26 01:53     標題: 引用:學之園我沒研究過,+不過我好肯定會選TT,+有

作者: conniewktang    時間: 13-7-27 17:52     標題: 引用:回復+bblyly+的帖子 有時大家會說"想入直

原帖由 sheffield 於 12-02-24 發表

有時大家會說"想入直資"。但到底點解想入直資呢?因為唔想小朋友咁辛苦?因為想小朋友 ...
Totally agree!

作者: DevilPig    時間: 13-9-23 01:21     標題: 引用:+本帖最後由+jeremyphlam+於+13-7-25+15:29

原帖由 jeremyphlam 於 13-07-25 發表
是真的嗎?有例子嗎?親身經歷?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5