教育王國

標題: 聖羅撒, 同兩間聖家, 您覺得如何? [打印本頁]

作者: 3pigmama    時間: 12-2-2 22:31     標題: 聖羅撒, 同兩間聖家, 您覺得如何?

聖羅撒, 同兩間聖家, 您覺得如何?
有冇人有分享呀?

作者: JodisMama    時間: 12-2-3 21:40

作者: Mimmy    時間: 12-2-4 01:02

聖羅撒係34
聖家係41
作者: Freshment    時間: 12-2-4 09:57

我反而諗,如果41 網揀2 間聖家做第一志願,機會一定大過34 網揀聖羅撒做第一志願。
作者: karen55407    時間: 12-2-4 18:58     標題: 引用:聖羅撒,+同兩間聖家,+您覺得如何?有冇人有

原帖由 3pigmama 於 12-02-02 發表
聖羅撒, 同兩間聖家, 您覺得如何?
有冇人有分享呀?
聖羅撒>九龍塘聖家>聖家

作者: Bravewoman2011    時間: 12-2-4 22:21

the principal of HF(KLN Tong) is kind and attentive to details. She is adaptive to new things and applies them on students.

作者: manyui    時間: 12-2-5 00:26

回復 karen55407 的帖子

why? thanks.
作者: Joe8889    時間: 12-2-5 08:17

I have same view too.
作者: stephanielum    時間: 12-2-6 12:11

聖羅撒,聖家兩間都是傳統教會女校, 功課同程度都差不多, 有直屬中學, 兩間都是BAND 1英中, 其他只有以下部份不同.

聖羅撒~~ 7:50AM 上課, 廣東話教中文,  聽聞上學年開始下午多智能活動課(即同九龍塘聖家一樣), 中學在沙田第一城,中學有五班.
九龍塘聖家~ 8:00AM 上課, 小二開始普教中, 中學在九龍城, 但有兩間聖家同時爭上中學部, 中學部有四班.

如有錯漏, 歡迎糾正!

作者: Bravewoman2011    時間: 12-2-6 22:41

thanks a lot, I only know part of it about the secondary school.

Though I know that there is keen competition at HF.
作者: manyui    時間: 12-2-7 01:45

upto now, I think...

SRL:
- kg easy to entry but can not promote to primary school directly
- in knock door stage, SRL primary wellcome other private kg students
- 34 net with lower chance
- chinese kg & primary school
- band 1b secondary total 5 classes so may be less competition promote to secondary from SR primary than HF

HF:
- 41 net with higher chance if (15 marks only) put 第一志願
- accept knock door students even not put 第一志願
- chinese primary schools
- high competition to band 1c secondary school there only 4 classes

Conclusion: both SRL & HF are good primary school and wellcome outstanding girls to knock their doors. They are 天主教傳統教會女校 & 中文小學. For my daughter, I may choice Maryknoll (41 net) or St. Mary (31 net) 第一志願 then also knock doors of SRL or HF or 天神嘉諾撒 any other good suggestion???

作者: karen55407    時間: 12-2-7 09:14     標題: 引用:回復+karen55407+的帖子 why?+thanks.

原帖由 manyui 於 12-02-05 發表

why? thanks.
我覺得聖羅撒是傳統名校,聖家屬後起之秀,雖然也是歷史悠史,但近年掘起。聖羅撒靚校舍,聖家是嘉諾撒會,會較嚴,聖家較優勝的是普教中,但也是初行,未見成果,且中學位置較佳。聖家優秀的學生會考慮轉校,聖羅撒較少。

作者: stephanielum    時間: 12-2-7 12:19

我囡囡今年九月升讀小一, 兩間學校我上年都比較佢地優點同缺點, 最後我自行階段選了九龍塘聖家, 得到天主恩寵都順利進入了.
其實我囡囡是在聖羅撒讀幼稚園, 我直到現在都好喜愛幼稚園部, 由K1開始已預計會選回小學部, 但在上年聽了有關小學校長的處事作風 , 有已剛讀完小學家長留言, 之前都曾在BK出現過, 所以我對小學部有所保留, 其實我明白這位剛上任兩三年既小學校長都是為學校好, 想提升學術程度及知明度, 但到要顧及小朋友感受, 不可太過急進, 而且對幼稚園部叩門, 都要一視同仁.
已我所知, 今年自行好多20分都抽到聖羅撒, 是比往年多了的, 希望這些資料對你有用.
作者: unfair123    時間: 12-2-9 12:49

stephanielum 發表於 12-2-7 12:19
我囡囡今年九月升讀小一, 兩間學校我上年都比較佢地優點同缺點, 最後我自行階段選了九龍塘聖家, 得到天主恩 ...

恭喜!恭喜!
作者: stephanielum    時間: 12-2-11 11:41

回復 unfair123 的帖子

hi, 你好! 你囡囡小一生活開心嘛! 這所學校應該給予你囡囡多姿多彩的校園生活, 還教授了很多的知識, 是嗎?

作者: unfair123    時間: 12-2-13 10:11

stephanielum 發表於 12-2-11 11:41
回復 unfair123 的帖子

hi, 你好! 你囡囡小一生活開心嘛! 這所學校應該給予你囡囡多姿多彩的校園生活, 還 ...

Hi Stepanielum,

小女非常喜歡上學, 但做功課就要篤住.

祝你女兒學業進步, 生活愉快.

作者: Bravewoman2011    時間: 12-2-14 22:40

My girl tells me that she wants to study at HF until p.6.
作者: OB-father    時間: 12-2-15 17:03

To Stephanielum,
我女以前也是讀聖羅撒,不過k2幫佢轉校,唔知以前係咪同學仔呢
我也想女兒入聖家,不過要等大抽獎結果

作者: LuLuciaMa    時間: 12-2-16 09:09

Hi Stephanielum, Manyui and unfair123,hi, my gal is studying K1 now and I am worrying about her P1. Can you share more experience to me? In BK, not much sharing on how to choose Primary school and which school is better etc. It seems you all are very willing to share, could you help me more? Thanks so much!
作者: stephanielum    時間: 12-2-16 12:25

回復 OB-father 的帖子

Hi, OB-father, 咁啱既~~ 咁可能佢地同過班都唔奇喎! 我囡囡K1 是仁班呀, 你囡囡係咪呀?
希望六月你會有好結果同收到你好消息, 咁佢地可以一齊再做同學仔啦!

作者: OB-father    時間: 12-2-16 12:37

回復 stephanielum 的帖子

囡囡k1係幼兒信,k2低誠,我都係被小學校長嚇怕,所以幫阿囡轉校,
希望可以再做同學仔

作者: stephanielum    時間: 12-2-16 12:44

回復 LuLuciaMa 的帖子

Hi, LuLuciaMa, 每個父母都想將最好比自己個小朋友, 所以由囡囡讀K1開始, 我就在BK參考下其他媽咪考小一既分享, 都好多謝各位既意見及資料, 所以我都是將我自己所得的再分享給其他家長.
其實上小學, 你想你囡囡讀邊類學校, 活動定傳統? 直資, 私校定津校? 你可以在這一兩年時間觀察下自己小朋友是邊類型, 或是在家長日問下班主任意見, 再去鎖定幾間學校, 咁樣我諗你會比較易選擇到自己想要既學校.

作者: stephanielum    時間: 12-2-16 12:48

囡囡K2是愛班, 咁佢地未同過班, 不過唔緊要, 小一佢地應該會同一間學校, 到時話唔定同一班再做同學仔.

作者: LuLuciaMa    時間: 12-2-16 12:51     標題: 回覆:stephanielum 的帖子

Hi stephanielum, 多謝分享,我會在家長日再問問老師,傳統或活動還未能看出,但家住將軍澳,好似附近津校不太合心意,想誇區試試,是否很難?私校或直資都會考慮!你當年考幾多間?

作者: stephanielum    時間: 12-2-16 12:59

回復 Bravewoman2011 的帖子

Bravewoman2011,I hope my daughter love a school and enjoy six years primary life.
作者: stephanielum    時間: 12-2-16 13:11

Hi, 我一直都擔心傳統學校會否適合她, 因囡囡在家時都好唔專心, 又怕她唔谷得, 對學習會抗拒, 但家長日與老師傾談後, 原來囡囡是可以谷的, 而且在課堂上是好專心上課, 給了我一支強心針, 所以有時小朋友在家表現未必一定知道會有答案, 有時學校至可反映究竟她是邊類型.

我個時只考左三間直資及一間私校, 全部都不是最top的學校, final 有一間收, 一間waiting. 不過最後我地決定讀聖家.

你可在自行選出面津校, 你有多少分? 如誇區機會是比較微的, 因得10%學位給誇區, 你要在隨機no好好至會抽中的.

作者: zzidane    時間: 12-2-16 14:11

Hi OB-father,
我女兒都係K1信班,舊年K2仁班,現在K3仁班。我女兒20分,住34區,自行選MCS...唔得,亦無報大抽獎。出年小一最大機會去聖嘉勒...要搬過港島了。相信我們小朋友在K1那年是同學仔!

Hi stephanielum,
我們以前是住青衣的,如無錯,我太太和你認識的。2年前搬出九龍...今年又要搬過港島!! 恭喜你女兒入讀聖家,一間很好的學校。

作者: stephanielum    時間: 12-2-16 14:18

Hi, zzidane,
我不是住青衣, 但我是返青衣聖堂, 會唔會咁樣認識你太太呢!
作者: LuLuciaMa    時間: 12-2-16 14:19     標題: 回覆:stephanielum 的帖子

Hi stephanielum, very thanks for yr advise! I hv 20 points ( 大女,適齡,天主教),想抽maryknoll, 或天神或聖家,機會大嗎?

作者: zzidane    時間: 12-2-16 14:28

Hi stephanielum,
可能係。我們也不時返聖多默參加一些善會聚會。高興在此碰上。

作者: stephanielum    時間: 12-2-16 14:46

如你20分想在自行抽中的話, 聖家機會最大, 今年20分入哂, 天神得三班同一條龍上St.Mary, 所以20分都是一半半, 而MCS機會最低, 聽講今年得2個20入到.
其實睇你想點, 如你一心想聖家, 20分第一round 應該無問題 (不過都要睇個年競爭對手, 學位一年比一年緊張), 如想要MCS, 20分加上在大抽獎誇區真是好微, 不是潑你冷水, 你預用誠意分叩門都唔多掂, 因真是大把人都是咁樣, 你唔識學校管理層叩門都無機會interview.
我建議你考間私校做back up, 抽下天神, 如抽中可讀天神又直上St.Mary, 如想保守的, 就抽聖家吧!

作者: LuLuciaMa    時間: 12-2-16 14:51     標題: 回覆:stephanielum 的帖子

Thanks, 如跨區抽中,還可抽大抽獎或選私校嗎?

作者: OB-father    時間: 12-2-16 14:58

希望承你貴言

作者: OB-father    時間: 12-2-16 15:02

回復 zzidane 的帖子

Haha,同學仔Daddy,聖嘉勒是一所好學校啊,祝你女兒度過愉快小學生活
作者: OB-father    時間: 12-2-16 15:14

自行收左而你接受offer,當然不能大抽獎,私校就冇問題
如有20分,我會選天神or聖家,相信下年競爭更激烈,冇謂唗左20分
如果你好想入Maryknoll,倒不如博大抽奬,相信機會更大

作者: stephanielum    時間: 12-2-16 15:56

如在第一round 自行抽中, 而又註冊了便不會進入第二round 大抽獎; 至於私校, 有些私校取錄而又註冊了, 便要求放棄大抽獎, 但不是間間都要放棄的.
作者: plato223    時間: 12-2-16 16:15

LuLuciaMa

我個囡同另外一個同學仔,而家係聖家讀P.1,大家都係住TKO,但我地兩個都好好彩,都係跨區入咗聖家的,係就係難的,但都係有機會的,唔好咁快灰心

你所講跨區,即係大抽獎填甲一個部份黎架,

作者: LuLuciaMa    時間: 12-2-16 18:44     標題: 回覆:plato223 的帖子

Thank you! 請問你地係味搭校車?

作者: plato223    時間: 12-2-16 19:12

返學自己帶,因為要成6:35分上車,太早了,很多都是自己帶返學,放學就座車,但校車都係要俾兩程來回錢架
作者: Bravewoman2011    時間: 12-2-16 23:07

Stephanielum:

My kids had very poor allocation results previously. We knocked doors for 1.5 months and  got into HF. The queue was long outside the school.

Hope your kid can get into it too. It's a good school.

作者: LuLuciaMa    時間: 12-2-17 00:07     標題: 回覆:OB-father 的帖子

請問博大抽獎是否要放棄第一round 誇區

作者: LuLuciaMa    時間: 12-2-17 00:08     標題: 回覆:OB-father 的帖子

我不是41區,可博大抽獎嗎

作者: OB-father    時間: 12-2-17 09:46

睇黎你要快D做功課至得
小一入學分兩個階段:
1.自行分配學位:不受地區限制(即係你有20分想申請Maryknoll/天神/聖家,如你接受左學校offer,就不能參加統一派位,如果你未有offer/不接受學校offer,就要參加大抽獎)
2.統一派位(即係大抽獎):分甲乙兩部份:甲部不受地區限制(得好小位),乙部是必須申請自己所屬區小學
想知道更多資料,請上政府教育局網站

作者: plato223    時間: 12-2-17 09:48

唔關事,甲一部份係可以選擇跨區三間學校,乙部份係要填自己區內的學校,係同一份表黎,就算你唔係41區,甲部可以揀41或其他區的學校,如果你個隨機號碼好前,咁咪有機會中甲部跨區的學校,
作者: LuLuciaMa    時間: 12-2-17 09:56     標題: 回覆:OB-father 的帖子

OB father, 多謝你指點,我就係分唔清自行同統一派,成日以為自行係世襲才可申請,個囡現時k1, 想多了解派位,考私小,直資做backup 資料,小學比幼稚園更深澳呢!

所以自行唔得,仲可等統一甲部,對嗎?

作者: OB-father    時間: 12-2-17 10:55

以我家住41區為例: 6月至11月開始報了3間私校作backup(留意直資及部份私校不可參加大抽獎啊)
9月/10月遞交自行派位申請(我選天神得15分,早巳知没機會,留作叩門表誠意)
11月:自行派位申請失敗
12月:私校都衰埋
由於全軍覆没,故采取較保守策略,41區較多女校,而且大部份都選Maryknoll為第一志願,而兩間聖家比較,九龍塘聖家較多位,所以在1月统一派位,填表次序為:
甲部:九龍塘聖家(這部份有三個選擇,可誇區)
乙部:1. 九龍塘聖家 2. 聖家 3. 基華(這部份可填多間,不可誇區)
其實我最希望個囡能夠入天神,因上年天神P6 100%上St Mary, 真是非常吸引
次選為九龍塘聖家, 我不選Maryknoll, 因朋友女兒讀Maryknoll,常鬥成績,P6都幾多女仔上唔返中學
6月知道結果後再嘗試叩天神

作者: LuLuciaMa    時間: 12-2-17 11:09     標題: 回覆:OB-father 的帖子

好詳盡呢!真係萬分感激!

想再問你指的6-11月考直資,私校,是否指k2尾,k3頭?

另外,自行派位係未必個個人有份,對嗎?如果冇份,就要等大抽獎,對嗎?

作者: LuLuciaMa    時間: 12-2-17 11:14     標題: 回覆:OB-father 的帖子

你係咪今年六月才知大抽獎結果?如果你抽到聖家,交了表,還可否叩門天神嗎?

希望你成功,主佑!

作者: OB-father    時間: 12-2-17 11:28

想再問你指的6-11月考直資,私校,是否指k2尾,k3頭?是呀,你要留意你心儀直資,私校何時交表

另外,自行派位係未必個個人有份,對嗎?如果冇份,就要等大抽獎,對嗎?自行派位係未必個個人有份,以今年為例,只有47.7%成功,冇份既咪參加大抽獎lor,當然亦有人唔參加,就係巳報直資及巳有心儀私校o既家長

你係咪今年六月才知大抽獎結果?Yes

如果你抽到聖家,交了表,還可否叩門天神嗎?我只會再叩天神,其它不叩

作者: stephanielum    時間: 12-2-17 11:37

LuLuciaMa,
每年九月至十月星島,明報都會舉辦小一入學講座, 講有開自行同派位既程序, 你可留意下, 對唔熟政府派位既家長好有幫助, 我都參加左兩年, 印象會更加深刻同清晰.
作者: LuLuciaMa    時間: 12-2-17 11:50     標題: 回覆:stephanielum 的帖子

收到,真感激你們啊!

作者: cherry_bb    時間: 12-2-17 12:26

同意karen55407 所講

作者: cherry_bb    時間: 12-2-17 12:30

luluciama,請參考 http://www.edu-kingdom.com/forum ... page%3D2&page=2

作者: cherry_bb    時間: 12-2-17 12:41

OB-father,分析得好好
祝你成功抽中

我都會叩天神及st.mary

作者: Bravewoman2011    時間: 12-2-19 12:02

We knock door at 2011 at "Tian Shen", over 200 to compete for 4 places, onsite told by the teachers.

It teaches one-level higher in English, the teacher told as well.

As reference please.
作者: OB-father    時間: 12-2-20 10:08

回復 Bravewoman2011 的帖子

It still is very keen on knocking door. I know many parents get seats on hand(private school) still go to knock the door especially famous schools. (govt' school)
作者: Chunma630    時間: 12-2-20 12:26

HF 喜愛收  SRL Kg.  Based on last year experience,  大部份 knock door 都收.   Don't worry.  
作者: hilarylau    時間: 12-2-20 16:53

聽講嘉諾撒的學校唔會收其他嘉諾撒學校的學生?

即係話如果你讀緊其中一間嘉諾撒A學校而想轉去另一間嘉諾撒B學校, B校係唔會接受你的申請的.

叩門算唔算呢?

作者: 786    時間: 12-2-20 21:21     標題: 回覆:聖羅撒, 同兩間聖家, 您覺得如何?

插嘴一句,其實在叩門階段,好多小學都有一些「聯繫」或preferred幼稚園。我聽聞如下,不對請自行更正:

九官:九龍塘迦南
九龍塘/城華德:九龍城迦南
九龍塘基華:基華幼稚園
九龍塘/城聖家:聖羅撒幼稚園
聖羅撒小學:根德園

Mcs,ls,dps等唔識人無機,就算你唸甚麼幼園也沒分別。

作者: belle2009    時間: 12-2-20 22:05

作者: Bravewoman2011    時間: 12-2-20 22:52

Yes. Its Chinese is very comprehensive and more difficult comparing with others.
作者: 3pigmama    時間: 12-2-20 22:57

How about the English standard and Mandarin level?
作者: cherry_bb    時間: 12-2-21 00:18

回復 hilarylau 的帖子

聽講嘉諾撒的學校唔會收其他嘉諾撒學校的學生?>>>>>>>>>YES

即係話如果你讀緊其中一間嘉諾撒A學校而想轉去另一間嘉諾撒B學校, B校係唔會接受你的申請的.

叩門算唔算呢?>>>> 這個不知道, 但註冊証有寫派到那間,因為如果叩門收是會收會註冊証,可能到時發現就會唔收 (估計)

比較喜歡收
九龍塘/城聖家:KV
聖羅撒小學:KV

因為大部份叩門是考筆試,所以對KV 學生有利

作者: cherry_bb    時間: 12-2-21 00:31

回復 3pigmama 的帖子

English standard and Mandarin level? 你想要什麼LEVEL? 大部份政府學校是根據教育署課程,但某些學校會額外加 (一定係名校OR 地區名校)

如果想程度深OR 一定全英普咁就要直資OR 私校

作者: OB-father    時間: 12-2-21 10:11

我覺得KV本身好谷同佢地收大B,所以無論私校及津校都喜歡收KV學生
作者: tonychu    時間: 12-2-21 11:55

(叩門)  兩間聖家 - KV   (小女都係讀KV,兩間都收了小女,另有其它同學都叩到,不過最後沒有全數入讀)
(叩門)  聖羅撒 - KV  (小女沒有去叩門,但小女同學有數位叩到,亦沒有全數入讀)
KTS/SFA (私校) - KV    (非常多KV生入讀)
作者: manyui    時間: 12-2-21 12:59

but SC better eng than KV, how come 兩間聖家 & SRL/KTS/SFA wellcome the kids from KV more? for my daughter, I like SC or KM Int'l class more than KV coz eng standard higher, 兩間聖家 & SRL also kids from those two kg? tks.
作者: 0526    時間: 12-2-21 13:41

作者: 0526    時間: 12-2-21 13:44

作者: 0526    時間: 12-2-21 13:47

作者: tonychu    時間: 12-2-21 14:16

係呀,中文真係比較難架,我囡囡升小學後都係中文差過英文架......
作者: hilarylau    時間: 12-2-21 15:23

回復 0526 的帖子

OH! 我個女中文真係好麻麻地, 今年九月要入聖家(九龍塘)讀P.1, 睇黎要開始補吓喇, 唔係到時追到氣咳.
作者: 0526    時間: 12-2-21 18:03

作者: Bravewoman2011    時間: 12-2-21 19:52

HF:

Mandarin for Chinese classes starting from P2. Foundation classes for Mandarin commences in P1.

Students need to speak in English in English classes in P1.
作者: manyui    時間: 12-2-21 22:38

but eng is more important than chi in the future, how they learn eng well in HF & SRL? any existing parents can share the eng level in HF & SRL? Many thanks.
作者: OB-father    時間: 12-2-22 10:42

回復 0526 的帖子

朋友個仔6月中B,由細到大只説英文,今年考8間全軍覆没,奉勸各家長而家考小學一定要中英數,辦辦掂,唔好淨係偏重英文
作者: jeremyphlam    時間: 12-2-22 10:55

manyui 發表於 12-2-21 22:38
but eng is more important than chi in the future, how they learn eng well in HF & SRL? any existing  ...

如果你還有這個觀念你小朋友條路會好難行。除非你會移民,在香港中英文同樣重要。但中文絕對比英文難學,就算出面搵補習,英文班都易搵o的啦。

某名幼以英文掛帥,但只是K1有NET做班主任,K2及K3只是NET上英文堂,家長們就以為英文好好,事實真的如此嗎?

作者: OB-father    時間: 12-2-22 11:32

回復 manyui 的帖子

如果認為英語最重要,不應揀SRL or HF 這類津校,為何不選TSL,TT, LMC, CKY or international school?

作者: hilarylau    時間: 12-2-22 11:42

係呀, 我個女兩歲前都係99%英文, 到考K1巳經發現有D蝕底,  
作者: 0526    時間: 12-2-22 13:23

作者: cherry_bb    時間: 12-2-22 14:33

同意OB-father 想要英文及普通話就揀私校或直資
今年大部份考小一除了中英數有少部份考普通话

作者: manyui    時間: 12-2-22 17:54

I felt HF / SRL / St. Mary etc are better than TSL / some DSS but eng also very important even we can't affort expensive oversee university fee in the future. That's why I want some existing parents to share their experience how the schools can teach childs well in eng to entry band 1 HF / SRL / St. Mary secondary school next stage. I thing this question is not easy to answer, hope here have some clever parents can provide any idea to solve this problem, many thanks
作者: OB-father    時間: 12-2-22 18:12

The student in TSL can speak fluent English without chinese accent. In my own mind, the language in TSL is better than HF/SRL/St. Mary.
但若果想兒女在香港升學,我相信讀傳統學校較有優勢,很多傳統學校英文是ok的,但只是寫得好,並非講得好
作者: 0526    時間: 12-2-22 18:22

作者: 肥肥師奶    時間: 12-2-22 18:24

我都很同意OB-father 的講法。如果想英文或普通話好,可考慮直資、私校。
九龍塘聖家小學較注重中文,程度很高。

ps.. 我個女係九龍塘聖家小學畢業。
作者: hilarylau    時間: 12-2-22 18:33

回復 0526 的帖子

我想問吓超深即係點呀?  我驚我教唔掂呀! 係咪要寫好多字, 做好多讀書報告, 或者作文要作D好深的題目呀?

作者: cookiechick    時間: 12-2-22 19:40

我係聖家既小學和中學畢業架,正考慮是否讓女兒讀返聖家。
我想分享一下,聖家的中英文都唔錯架,
當年會考,我們很多人中文都有C 以上,A 也不少。至於英文,C以上也很多,全班考第尾,中四、五唔讀書個個,都有E ,我諗係因為小學至初中時打好左個底。
作者: manyui    時間: 12-2-22 22:13

"中學轉晒英文授課都無問題,聖家都好重視中英數既"..."聖家的中英文都唔錯架...英文,C以上也很多" Many thanks for your sharing to me
作者: ac119    時間: 12-2-22 22:24

終於有校友回應下,由於我成廿年前讀,所以一直唔咁出聲。以前中英數都係教早其他學校起碼半年。英文當然無問題,而且係真正的英文中學。我一定都以為HF
作者: ac119    時間: 12-2-22 22:25

係英文好,點知人人都話中文深。
作者: Bravewoman2011    時間: 12-2-22 22:29

The English teacher is good as well in HF. No need to worry too much!

My girl is current student and benefitted much from its Chinese training in particular!

Her accent in Mandarin is good as well.

作者: Bravewoman2011    時間: 12-2-22 22:31

p.s. one of my friends who works in local University says that some students from HF Secondary School, who are now University students, are good in English.
作者: manyui    時間: 12-2-23 15:41

回復 ac119 的帖子

tks!
作者: cookiechick    時間: 12-2-28 19:05

補充一下,聖家書院多年前已經係一間真正既英中,早會、運動會、水運會等,一切既活動都係用英文進行,所有學生(即使是最差的那些) 都會跟得到,學生有很多機會接觸日常英語。
工作關係,曾去過一些地區名校英中,唔係間間學校的活動用英文進行架。
作者: belle2009    時間: 12-2-28 20:48

作者: 0526    時間: 12-2-29 09:25

作者: chengkiwi    時間: 12-2-29 14:32

想請問妳有幾多分先可係自行收生階段入聖家?我小女有20分,今年九月報小一時,想揀九龍塘聖家,妳估機會大唔大呢?謝謝!
作者: stephanielum    時間: 12-2-29 17:07

chengkiwi,
我囡囡20分入到架, 今年好似15分都有抽中, 所以20分抽到九龍塘聖家都好大架!
作者: lovelyec    時間: 12-3-2 12:09

HF中學係用英文教LS既, LS本身已經唔易讀, 用英文就難上加難, 學校一定係考慮同比較過學生既能力先會咁安排. 所以, 根本唔雖要擔心佢地英文既程序, 相反, 中文真係愈讀愈難取得高分. 真係希望有d舊生可以share下, 你地以前會考時中文科攞咩grade.
作者: dingdingba    時間: 12-3-2 18:02

我會考中文A英文C,不過A level中文D英文C,成績中游,都有幸入到港大,回想以前文科班,都有10個同學入港大。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5