教育王國

標題: 朋友無交自行選校表, 點算 [打印本頁]

作者: Pizza_Hut    時間: 12-1-31 21:14     標題: 朋友無交自行選校表, 點算

朋友剛打電話來問佢個仔正話比張自行選校表比佢

甘仲有無辦法去補交?

作者: 329048    時間: 12-1-31 22:44

too late! 全部已deadline了
作者: HinMa    時間: 12-1-31 23:09

Deadline係1月20日喎!
作者: vincher    時間: 12-1-31 23:16

今天是31-1,唯一方法:等大抽獎!
作者: khmama    時間: 12-1-31 23:49

回復 Pizza_Hut 的帖子

冇計, 下次記得交大抽獎表格.
作者: Ivy07    時間: 12-2-1 02:01

等大抽獎
作者: cy.muimui    時間: 12-2-1 07:25

我會阿Qd諗交左二間無得in嘅學校
作者: Yanamami    時間: 12-2-1 08:02

太不負責任.
作者: HY412    時間: 12-2-1 09:24

學校不會同家長提及升中的問題嗎? 無理由會錯過咁重要的日子?
作者: allears    時間: 12-2-1 09:50

作者: Pizza_Hut    時間: 12-2-1 10:14

多謝大家熱心回覆, 昨晚半夜朋友打黎時, 佢已經嬲到極點, 佢太太係外國人, 完全吾識中文, 朋友份工好辛苦, 時間又長, 一時走漏眼

今朝我都幫去打去教育局問左, 係無辦法

我已經安慰朋友, 自行其實好渺茫, 大抽獎仲有多的機會

自己都係家長, 明白佢現在心情

佢都吾想嘅

佢個仔仲要係band 1, 真陰公
作者: curryson    時間: 12-2-1 10:27

叫你朋友睇開d,事已至此,平常心吧,塞翁失馬啫;
佢的工作咁辛苦,唔好嬲壞了身子.
至少佢不用面對選校的痛苦,等待面試通知的痛苦.
band 1生占了全部學生的三分一,說多不多,說少不少,
所以想入到理中想的band 1校也不容易,
几十個人爭一個位,壓力都好大的,所以安心等待大抽獎吧.

作者: HY412    時間: 12-2-1 10:44

大抽獎選校亦要有策略, 你幫朋友問下 khmama, 叫小朋友俾心機 keep 住 band 1 位, 升中都可以入番 band 1 中學, 加油.
作者: 黃巴士    時間: 12-2-1 10:56

小朋友都有責任喎.  佢地都知要交表架.  DEADLINE是幾時??
我囝D同學仔都經常討論各人遞邊間中學.  學校又有升中講座, 學校都有顧及家長沒時間聽講座, 會由小朋友+家長一齊聽, 又或者家長唔得閒, 小朋友聽了轉達予家長.  老師又經常有提及, 校內又有面試班, 升中通告&中學介紹MEMO都一大堆啦,   
:;pppp:
作者: redkoni    時間: 12-2-1 13:46

呢個世界有邊個做工唔辛苦, 個個都話無時間, 好忙, 手停口停等等, 藉口總是多羅羅, 「優先決」是由自己去主導, 一樣米養百樣人, 如果對家人多一點關心, 肯定巳經不會出現這個問題, 發脾氣, 嬲罵等更是不負責任. 我自己都不是食飽飯無事做, 我都是很忙, 不過我也可以抽時間出來吹水,講吓我所知嘅嘢, 只要不是要飛天遁地, 成敗在天, 事在人為.  算啦, 就當佢係以家家有本難念的經去開脫, 唔講啦.
作者: crystalmami    時間: 12-2-1 16:47

Dear Pizza_Hut,

Please encourage your friend to make the applications for his son with those Direct Subsidy Scheme Schools.  Some of which do offer second round application for the S.1 Admission thing.
作者: 黃巴士    時間: 12-2-1 17:00

回復 redkoni 的帖子

agreed!!
雖然唔知佢地家中發生咩事??
但對於小朋友來講, 學業是十分重要, 如果家長唔去上心, 仲有邊果會更關心小朋友呢??
希望小朋友大抽獎可以派到心儀中學啦.

作者: ohnono    時間: 12-2-1 17:27

唉,真係家家有本難唸的經!
樓主,難得你除了不怪責他之外,還可以安撫他們,還替他們做這麼多東西。你的朋友有你這個雪中送炭的朋友,已係佢最大的恩賜!
沒辨法了,你能做的已不多,唯有下次統一派位時小心點之外,亦可參巧其他家長的意見,聯絡有興趣的直資中學,看看有沒有第二輪收生程序。
謹祝身體健康,萬事勝意!
作者: cellon    時間: 12-2-1 22:08

由小五下學期開始,學校已經會不斷提醒學生同家長,咁都可以忘記?!

小六派表格時,學校肯定會寫手冊,發通告,又會有家長會等,作為家長,又乜可能話唔知。

作者: cellon    時間: 12-2-1 22:14

khmama 發表於 12-1-31 23:49

冇計, 下次記得交大抽獎表格.

只係記得得交大抽獎表格都冇用,

通告你果位大忙人朋友(可能每分鐘上落幾球),
最緊記得係7月10日回校看結果,
之後又要記得辦理中學註冊手續。

作者: khmama    時間: 12-2-2 00:17

回復 cellon 的帖子

唔記得交自行表格都仲有機會抽獎, 阿女升小一時居然個同學仔入到Maryknoll但係個家長唔記得去註冊, 呢個世界真係咩都有可能發生. 既然發生咗就算啦, 自行成功率得2x%, 有7x%人失敗, 咪當自己係失敗o個個囉.
作者: cellon    時間: 12-2-2 01:41

khmama 發表於 12-2-2 00:17

唔記得交自行表格都仲有機會抽獎, 阿女升小一時居然個同學仔入到Maryknoll但係個家長唔記得去註冊...

一般公佈結果同註冊只差兩三日,竟然真係有家長唔記得去註冊!仲要係Maryknoll!

結果點呢,入唔入倒Maryknoll?

作者: janetc    時間: 12-2-2 03:00

係自行收生階段前1-2個月, 學校派過簡介+光碟, 通告(派報名表格, 轉地址表格, 填寫校外獎項表格等等), 開過家長會, 派埋成績表. 真係好難理解咁大件事都會錯過.

"作為父母幾忙都好, 每日都應給至少5分鐘, 聽聽孩子心底夢"------ 呢幾句說話係小女睇完電視廣告, 之後同我既心底話. 令我恍然大悟, 銘記在心!

作者: sze-yeung-dad    時間: 12-2-2 05:02

回復 redkoni 的帖子

agree with you, it is prioritize and get importance things done, redkoni prepare so many sec school info everyday in this chat room and is busy too
作者: ANChan59    時間: 12-2-2 07:55

Another case, different story, happy ending.....

One of my wife's colleague, he decided not to apply at the self-discretion stage for his son 6 yrs ago and went straight for lucky draw, his son was in Band 2. His rationale was don't waste time and less disappointments......

May be he is right.
作者: Pizza_Hut    時間: 12-2-2 14:26

crystalmami 發表於 12-2-1 16:47
Dear Pizza_Hut,

Please encourage your friend to make the applications for his son with those Direc ...

佢想揀津校~ 吾使交學費果種
作者: Pizza_Hut    時間: 12-2-2 14:39

ohnono 發表於 12-2-1 17:27
唉,真係家家有本難唸的經!
樓主,難得你除了不怪責他之外,還可以安撫他們,還替他們做這麼多東西。你的 ...

係吾係朋友, 幫人問下都應該嘅, 話哂甘大件事,  自己都係為人父母、家長, 唉, 如果佢早的打黎問就吾使甘~

btw, 有同佢提過直資中學嘅~

作者: Pizza_Hut    時間: 12-2-2 14:58

謹多代表朋友再次多謝各位關心, 呢兩日我無再去煩佢

佢之前都有去的家長會, 學校亦都派過影印比佢試填, 佢以為交左影印返學校就ok, 點之佢個仔星期二晚先攞張正式表格出黎, 佢係電話講左好耐我先明佢講咩, 佢係關心個仔嘅, 不過, 有時有些事情真係要個亞媽細心的做先會好的,  最慘係亞媽完全吾識中文, 聽都吾係好明,

有時一家吾知一家事, 外人會好難理解甘重要嘅事都忘記

不過甘多位嘅忠告我會逐一話比佢知, 最重要係提佢幾時開始要準備大抽獎同交表

作者: Pizza_Hut    時間: 12-2-2 17:11

黃巴士  你朋友都好, 有你依位咁關心她的朋友. 多口講句 - 希望你朋友多些與小學和及後中學的老師溝通, 老師都曉得說流俐英語.  祝願小朋友大抽獎成功啦.  發表於 13 分鐘前

都幫吾到手~ 惟有上黎問下大家的高見仲實際
作者: cellon    時間: 12-2-2 19:04

Pizza_Hut 發表於 12-2-2 14:58
謹多代表朋友再次多謝各位關心, 呢兩日我無再去煩佢

佢之前都有去的家長會, 學校亦都派過影印比佢試填, 佢 ...

你真係夠朋友!

Like!

作者: khmama    時間: 12-2-3 00:38

梗係冇咗個位啦, 我都覺得好可惜, 見個媽咪報考時都好緊張去鋪排, 埋門一腳冇註冊, 就好似中咗六合彩唔見咗張彩票一樣, 後來個小朋友入咗聖心.
作者: Pizza_Hut    時間: 12-2-3 10:40

khmama 發表於 12-2-3 00:38

梗係冇咗個位啦, 我都覺得好可惜, 見個媽咪報考時都好緊張去鋪排, 埋門一腳冇註冊, 就 ...

梗可惜啦,~

作者: chanwendy    時間: 12-2-3 11:38

我又覺得唔可以一味怪家長喎, 最大問題係個小朋友本身喎. 都小六啦, 12 歲唔係細架喇, 自己升中咁大件事自己都唔理, 竟然可以過晒 deadline 先話比張 form 父母, 咁怪得邊個呀. 如果爸爸工時長到見唔到個仔, 做仔的都仲有好多方法可以用, eg. 貼張 form 在房門口, 亞爸總要瞓覺啩.  自己都唔著緊自己的前途, band 1 生又如何?  想當年我未有自行, 我係自己填好晒所有 choice, 叫亞媽簽名架咋, 亞媽都冇過問我點選校, 當然最後結果都係自己負責.
作者: 黃巴士    時間: 12-2-3 16:46

又可以叫你朋友上來傾吓, 了解吓, 呻吓... 大抽獎程序, 相信這裡有很多家長樂於解答的.

作者: janetc    時間: 12-2-4 02:12

一句講晒, 全家人欠缺溝通.
冰封三尺, 非一日之寒.
子女好與壞, 在乎溝通與關懷.

作者: janetc    時間: 12-2-4 02:26

回復 chanwendy 的帖子

me2. 以前邊有咁複雜, 自己填好晒所有no., 有d都唔知地點係邊, 就叫亞媽簽名喇, 亞媽都冇過問我點選校, 最後知道派得近便算了. 派到第4志願又係咁讀, 第27志願又係咁讀, 邊有咩精英班, 老師有教無類. 叻就升, 差就留, 自己決定自己條路點行, 讀書輕鬆得多.
作者: Pizza_Hut    時間: 12-7-14 19:52     標題: RE: 朋友無交自行選校表, 點算 (弓喜.. 派去皇仁)

剛才朋友致電報喜, 個仔大抽獎入左皇仁  

至於自己個女, 就無甘好彩, 派得吾係甘好, 呢幾日我地去左超過10間學校叩門, 全部無音訊, 正如有位jm話, 身心都好疲累, 呢個星期都瞓吾著, 好多野唸, 個胃同個頭都好痛... 好吾開心

最後, 朋友不斷多謝我print 比佢嘅資料, 當然呢d係bk各jm嘅功勞...
自己都好想同大家講聲....吾該哂...

作者: ohnono    時間: 12-7-14 20:07

傻人自有傻人福!行起運上黎讓雙車都贏。
作者: khmama    時間: 12-7-14 21:39

記唔記得去註冊?
作者: Pizza_Hut    時間: 12-7-15 08:48

khmama 發表於 12-7-14 21:39

記唔記得去註冊?

朋友去左註冊lu, 佢好開心之餘.... 仲鼓勵我吾好放棄

作者: Pizza_Hut    時間: 12-7-15 08:51

ohnono 發表於 12-7-14 20:07
傻人自有傻人福!行起運上黎讓雙車都贏。

雖然朋友真係爭吾落, 但我充心鄧佢高興, 入到去皇仁, 香港將來多個人才

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5