教育王國

標題: 應該讀icqm音小嗎?please help [打印本頁]

作者: 329048    時間: 12-1-27 23:32     標題: 應該讀icqm音小嗎?please help

究竟音小好嗎?學術程度低嗎?有競爭力的學校嗎?課程編排好嗎?因我心十五十六,很想請家長分享–下對音小看法?

作者: shirleyysy    時間: 12-1-28 00:11     標題: 回覆:應該讀icqm音小嗎?please help

Me too
收咗,已交留位費,但如果大抽獎不太差,看會放棄音小,揀返主流學校

作者: kochiman2004    時間: 12-1-28 13:49

Somebody said ... 音小 … 又名公務員子弟學校
作者: elizatyy    時間: 12-1-28 17:37

http://life.mingpao.com/htm/prim ... ch_pri/sch_pri8.htm
作者: JUNEYEUNG    時間: 12-1-29 14:05

小兒也是很喜歡音樂, 現學琴, 他也想學打鼓,又喜歡聽交響樂, 時常問我讀小學可否入交響樂團, 我最初也想考音小, 但學費太貴, 無奈
作者: ChristieMing    時間: 12-1-29 21:02

初初我又係一心諗住讀音小, 一來冇咁谷, 二來很多朋友的子女讀緊, 大家都話讀得很輕鬆很愉快, 三來我個仔好鍾意音樂, 尤其係鋼琴, 諗住音小會適合佢。但其後有很多朋友叫我三思, 因為音小o既學術水平比出面較弱, 如果唔打算直上音中, 很難考到出面o既中學, 還有音樂o既問題, 朋友話音樂方面會集中在交響樂團o既樂器, 而鋼琴卻不計在內, 除非有好超卓成績, 否則...........

所以, 我最終決定放棄音小的學位了.............
作者: daddywai    時間: 12-1-29 21:15

回復 ChristieMing 的帖子

如果純粹因為這些原因而放棄ICQM, 我覺得很可惜呢!
作者: JUNEYEUNG    時間: 12-1-29 21:37

daddywai:

你可唔可以解釋長細些呀?因為有好多媽咪也是講話: 佢一定要小朋友學一種樂器, 但不可自己選, 是學校派比小朋友, 所以有好有唔好, 好以我兒子咁, 佢好唔喜歡弦樂, 只喜歡敲擊樂, 假如派到佢去拉小提琴就大件事, 我都有諗過呢個問題
作者: shirleyysy    時間: 12-1-29 22:21     標題: 回覆:應該讀icqm音小嗎?please help

我都係擔心學術方面,始終中學部重未有太多成績睇到

作者: ChristieMing    時間: 12-1-29 23:14

daddywai 發表於 12-1-29 21:15
回復 ChristieMing 的帖子

如果純粹因為這些原因而放棄ICQM, 我覺得很可惜呢!
咁當然, 還有錢都係一個問題.....小學呢六年我可以供得佢起, 但唔擔保升中後還可以, 如果到時真係比唔起, 要出番出面搵學校, 就係一個大問題了.........

我day 1開始已經追求愉快學習......但現實話我知, 除非你有錢, 否則根本冇辦法唔跟住玩呢個遊戲, 初初好想個仔讀IB學校, 但無奈地...no money no talk!!

我只可以話, 香港教育係好現實的!!!

作者: ChristieMing    時間: 12-1-29 23:28

shirleyysy 發表於 12-1-28 00:11
Me too
收咗,已交留位費,但如果大抽獎不太差,看會放棄音小,揀返主流學校
但2月就要交第一期學費o剌喎~ 你都會照交嗎??

作者: 329048    時間: 12-1-29 23:52

我很頭痛也2月17前要交尾數,其實我最關注是學校水平,將來【萬一】要出去考外面的中學,這校的程度可以嗎?
作者: DACHA    時間: 12-1-30 00:18

若打算讀完音小之後會上番音中都不會唔開心就可,因可能出面心儀中學無取錄, 我朋友說想子女愉快學習和已包學一種樂器,(學校先給學生選擇再定是否合適或要甄選), 將來試吓報不太熱門的中學或上番音中都無所謂.
作者: kochiman2004    時間: 12-1-30 06:54

錢都係一個問題 .... time to apply 2012~2013 P1 la ...

http://icqm.edu.hk/included/cate ... 014_P1_App_form.pdf

作者: Era    時間: 12-1-30 10:53

我都識人舊年P6,好幾個都考到地區名校,不過我就唔知佢響校內既成績係咪都係最top果班啦.
但係佢地都讀得好開心,呢個係事實.之前本來都想俾囡囡去讀,點知佢唔收.
作者: daddywai    時間: 12-1-30 12:30

JUNEYEUNG 發表於 12-1-29 21:37
daddywai:

你可唔可以解釋長細些呀?因為有好多媽咪也是講話: 佢一定要小朋友學一種樂器, 但不可自己選, 是 ...

Hello Juneyeung,

我係回應ChristieMing的朋友的意見.

所謂的 "音小o既學術水平比出面較弱", "很難考到出面o既中學", "音樂方面會集中在交響樂團o既樂器, 而鋼琴卻不計在內", 多半是道聽途說, 不盡不實.

音小的教學依教育局課程而行, 沒有教快也沒有教慢, 期望小一學小二數學的家長當然不應選音小. 但學生的學習能力及學習興趣是否比所謂的 "出面" 弱呢, 我不能斷言, 起碼我認為我的小朋友學業成績很好.

音小沒有參加中學派位, 要考一般官津學校當然較難. 反過來說, 其他學校畢業生要考音中也是非常困難的. 另外, 若只計算直資私中, 音小畢業生是否較難獲取錄? 其他直資私小畢業生又是否較優勝? 沒有數據又如何定斷.

樂器方面, 說鋼琴不計在內是完全錯誤的. 我認識的icqm是很尊重音樂的. 他們有約80個琴室, 部份有雙鋼琴, 方便高階同學學習. 亦有三角琴室, 可作皇家試考場.

作者: ChristieMing    時間: 12-1-30 15:57

daddywai 發表於 12-1-30 12:30
所謂的 "音小o既學術水平比出面較弱", "很難考到出面o既中學", "音樂方面會集中在交響樂團o既樂器, 而鋼琴卻不計在內", 多半是道聽途說, 不盡不實.

音小的教學依教育局課程而行, 沒有教快也沒有教慢, 期望小一學小二數學的家長當然不應選音小. 但學生的學習能力及學習興趣是否比所謂的 "出面" 弱呢, 我不能斷言, 起碼我認為我的小朋友學業成績很好.

音小沒有參加中學派位, 要考一般官津學校當然較難. 反過來說, 其他學校畢業生要考音中也是非常困難的. 另外, 若只計算直資私中, 音小畢業生是否較難獲取錄? 其他直資私小畢業生又是否較優勝? 沒有數據又如何定斷.

樂器方面, 說鋼琴不計在內是完全錯誤的. 我認識的icqm是很尊重音樂的. 他們有約80個琴室, 部份有雙鋼琴, 放便高階同學學習. 亦有三角琴室, 可作皇家試考場.
請不要誤解我的意思....我並沒有說音小音中不尊重音樂, 而只係在我角度而言, 音樂出路在香港來說, 尤其是鋼琴, 出路很窄, 除非有很出色的成就, 否則.....我只是為自己兒子將來著想而已~

我只可以說, 我的想法與你不同, 或許你認為我是道聽途說, 但全部都是朋友的經歷(還要從不同朋友口中得悉), 我也有我的擔憂, 才會有這個決定。

作者: sweetbaby999    時間: 12-1-30 20:28

作者: ccfa_hp    時間: 12-1-30 20:29

Between ICQM and Kowloon true Light School, which one will you choose ?
作者: shirleyysy    時間: 12-1-30 20:35     標題: 回覆:應該讀icqm音小嗎?please help

唔好意思,我想問下咩叫「音小沒有參加中學派位」?
是否音小的P6學生不可參加中學統一派位,只可考其他直資或私立中學?

作者: shirleyysy    時間: 12-1-30 20:36     標題: 回覆:ccfa_hp 的帖子

我會選真光

作者: 329048    時間: 12-1-31 00:11

有冇更多現讀音/已畢業的小家長可反映更多不同意見?因為我也聽到很多icqm不同各正負面的comment, 尤其有關課程編排混亂、冇系統、老師欠經驗、不夠水平,但我相信音樂教育在這校薰陶是成功的,至於學朮上可有更多不同年給的家長分享呢?
作者: marcuscyrus    時間: 12-1-31 00:14

shirleyysy 發表於 12-1-30 20:35
唔好意思,我想問下咩叫「音小沒有參加中學派位」?
是否音小的P6學生不可參加中學統一派位,只可考其他直 ...

如我沒理解錯,音小五六年級的分數不會呈上edb(即沒有呈分試),因此,音小的小六學生是沒有"呈分次第"的,亦即無法將他們分類為band 1/2/3的學生,所以他們不能參加統一派位(大抽獎),但理應仍可參加自行(即學生自行報名的兩間中學)
作者: daddywai    時間: 12-1-31 00:32

ChristieMing 發表於 12-1-30 15:57
請不要誤解我的意思....我並沒有說音小音中不尊重音樂, 而只係在我角度而言, 音樂出路在香港來說, 尤其是鋼 ...

我想大家最重要是忠誠地留言及尊重他人的意見, 實在不用太介懷他人會否誤解, 放心吧.

我的原意是說你的朋友多半道聽途說, 這是我的估計, 未必準確. 但就 "鋼琴不計在內" 這點, 則肯定是不盡不實的. 或許你與朋友在溝通過程中有所誤會.

總的來說, 我認為若以那三個理由來決定放棄音小是很可惜的.

作者: shirleyysy    時間: 12-1-31 10:25     標題: 引用:Quote:shirleyysy+發表於+12-1-30+20:35+唔

原帖由 marcuscyrus 於 12-01-31 發表
如我沒理解錯,音小五六年級的分數不會呈上edb(即沒有呈分試),因此,音小的小六學生是沒有"呈分次第"的, ...
原來如此,謝謝你。
如不能參加升中派位,那我要再想想是否交學費了,因我始終想小朋友在主流中學讀書,所以當初選小學也沒有in IB課程的學校,現在我才知音小幾乎必讀音中,那我就擔心音中的程度了

那請問知不知往年的P6的學生有否考到其他中學呢?

謝謝

作者: daddywai    時間: 12-1-31 13:20

shirleyysy 發表於 12-1-31 10:25
原來如此,謝謝你。
如不能參加升中派位,那我要再想想是否交學費了,因我始終想小朋友在主流中學讀書,所 ...

ICQM是真正的一條龍中小學 (香港有些是假一條龍的), 學生由小六升中一就如小二升小三一樣, 學校不會施加額外條件來篩選學生. 所謂有得必有失, 音小學生享受了直升中學的權利, 免除小五開始長達兩年的呈分試壓力, 自然不能參與統一派位這競爭遊戲.

其實除了音樂科外, 我一向都覺得ICQM的課程很主流,  每每聽到把音小與主流區別出來的論點時, 總覺得怪怪的.

作者: Lukbuk    時間: 12-1-31 14:09

daddywai 發表於 12-1-31 13:20
ICQM是真正的一條龍中小學 (香港有些是假一條龍的), 學生由小六升中一就如小二升小三一樣, 學校不會施加額 ...

daddywai, 你好, 我對音小好有興趣, 注重聖經同音樂教育正正就係我想要o既特性. 請問英文同普通話o既語文環境好嗎? 課程深淺對我嚟講唔係最重要, 但語文就好重要, 希望小朋友有良好o既語境學習. 謝謝.
作者: sheffield    時間: 12-1-31 14:59

有幾個朋友的孩子都是在音小,他們上學都很快樂…爸媽見到小朋友返學快樂,他們都很愛這學校…
因為朋友的關係,我也曾想過幫亞女報音小…但疑問實在太多…我還是打消了念頭…
1. 由低年班開始就要讀appreciation…我見音樂堂同主科的堂數都差唔多一樣…如果小朋友對音樂冇興趣點算?我家爸爸因工作有機會而有機會問過音小老師,如小朋友讀完小學但發現不喜歡音樂,咁點算?老師回覆:"一般都冇呢d問題,因為學校提供的環境能薰陶小朋友,每個小朋友都會愛音樂…"。我有點懷疑…每個小朋友都由細到大都學中英數,但又是否個個都鍾意中英數…
2. 音小的課程深淺本來是正常…跟勁谷的名校比較當然是淺…但就是跟一般學校的拔尖班比較都稍為淺…因為音小唔需要預備小朋友去升其他中學,也唔需要谷,因為唔會有殺校問題…如比推算,是否讀完音小,而小朋友又沒有在外面補習打底,那就很難入到較好的學校?(好不幸,香港較好的學校都是深和谷的…)
3. 我們是基督教家庭,小朋友在基督教色彩濃厚的環境學習我們沒問題,但如未信的又如何?小朋友讀音小的朋友們都不介意,他們說學校沒迫他們信,相反,佢地係音小的洗手間都聽到詩歌,佢地都覺得好舒服…但也有朋友去完簡介會已頂唔順,報都唔會報…所以,宗教也是一個要考慮的問題…

我有問朋友他們是否有我的疑問,他們答:不想小朋友被填鴨,他們希望小朋友能喜歡音樂…他們希望小朋友能在一個沒有太大競爭但滿有關懷的學校學習…
作者: viv-viv    時間: 12-1-31 15:01

請問音小的聖經科是否很demanding?
我們是有基督教信仰,但很久沒有上教會了,小兒現K2至今還沒有上教會,原來目的是要他懂得明白道理才慢慢接受牧養,覺得K2才上比較好
我們現在正安排他2月開始上沒有壓力的兒童主日學/崇拜作個好開始,
但我擔心若考上後學校這科很要要求他會函接不上接受不來, 不要說是讀書的要求, 連最基本的信仰都抗拒就慘呢...

作者: shirleyysy    時間: 12-1-31 16:21     標題: 引用:Quote:shirleyysy+發表於+12-1-31+10:25+原

原帖由 daddywai 於 12-01-31 發表
ICQM是真正的一條龍中小學 (香港有些是假一條龍的), 學生由小六升中一就如小二升小三一樣, 學校不會施加額 ...
其實我都知音小除了多一科音樂外,其他課程和一般主流小學沒分別,而我也絕對相信音小會培養出良好品格的學生,因為在音樂和聖經薰陶下,小朋友都應該好乖,雖然我不是教徒,但我也不抗拒的。只是我擔心他的中學學術程度.....

我在考音小時,是不知道他不參加中學派位的~~~那請問其他朋友,你們考音小時,是否已決定小朋友會讀音中?

作者: sheffield    時間: 12-1-31 17:21

朋友們都是打算小朋友直上的,"有得上"也是其中一個他們選音小的原因…到時唔使煩,小朋友又冇咁大壓力…
作者: daddywai    時間: 12-1-31 19:33

">我講左好多, 或者可睇下音小的一位老師的生命見證.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=CW19ksEJVvA

">
作者: sheffield    時間: 12-2-1 09:31

其實有決定前,大家都可以看看"升中派位"個邊睇下媽媽們對音中的看法…當然,大部份發表意見的都不是用家自己,只是看到或聽到朋友的情況再跟大家分享…
由於音小/音中不是傳統學校,而又是一條龍,入得音小的就應有心理準備要入埋音中,所以我覺得大家要好好了解這學校。

重新申報,我對音小沒有特別喜好或厭惡,而身邊是有朋友非常喜歡這學校的。
作者: 329048    時間: 12-2-1 20:39

看完這個Forum及升中的icqm forum,唉!原本一心入小一的我真好驚,好似【一入豪門心似海】的感覺,點算?越多家長說,icqm就好似好恐佈咁!
作者: polarbearlee    時間: 12-2-1 21:07

音樂出路一點也不窄,有很多敎琴或樂器己經可以養家。其實,香港又有多少工作需要物理,化學,中西史及微積分。
作者: ckyung    時間: 12-2-1 21:26

我兒也會讀音小,而且已交了首月學費尾數,我想大家不用太擔心,讀音小 ,也預計會讀音中,而音小的課程也和一般小學分別不大,我想如到時想升讀其他直資或私立中學,也問題不太大。
作者: daddywai    時間: 12-2-1 21:41

即使icqm如何按聖經真理教導孩子, 如何提供優質的音樂教育, 總有些人不接受.

多d了解, 早d決定總是好的, 小朋友於漫長的中小學生活中難免有不如意事, 如果心中早有條刺, 將來對學校及小朋友也不是好事.

作者: ckyung    時間: 12-2-1 22:32

Daddywai,很欣賞你對icqm的熱誠和解釋,令我比小兒更有信心讀音小。
作者: yingval    時間: 12-2-1 23:17

回復 daddywai 的帖子

thanks for your sharing!

作者: ahkit0425    時間: 12-2-1 23:26

我覺得沒有宗教信仰都可以照樣入讀!
作者: poonseelai    時間: 12-2-1 23:50

polarbearlee 發表於 12-2-1 21:07
音樂出路一點也不窄,有很多敎琴或樂器己經可以養家。其實,香港又有多少工作需要物理,化學,中西史及微積分 ...

It's interesting to note that subjects studied are linked to career in the future at primary school discussions.  Can't help to think again what's the purpose of education?  Are we training children to become workers or to become independently happy persons.  I used to work in an accounting firm and the colleagues who excel at work did not necessarily study accounting or finance in universities.  Generally speaking they possessed good language skills, were team players, curious and committed in their work.  I believe a good school should provide an environment that promotes these.
作者: daddywai    時間: 12-2-9 09:01

hello ckyung & yingval,

Thank you.

我希望能以我及子女的親身感受來向各位介紹icqm, 為有需要的帶來益處, 亦希望不會過譽或貶低學校.

作者: 329048    時間: 12-2-15 14:05

Anyway, 綜合各方意見,我決定不入讀!多謝你們的 kindnesss help!
作者: Charlotte_mom    時間: 12-2-15 14:18

daddywai 發表於 12-1-31 13:20
ICQM是真正的一條龍中小學 (香港有些是假一條龍的), 學生由小六升中一就如小二升小三一樣, 學校不會施加額外條件來篩選學生. 所謂有得必有失, 音小學生享受了直升中學的權利, 免除小五開始長達兩年的呈分試壓力, 自然不能參與統一派位這競爭遊戲.

呢個論點恕我未能認同
我小朋友讀既學校, 一樣係100%升中, 正如你講既一樣, 只有家長選擇俾唔俾留位費
但我地小5,6一樣有呈分, 如果好似我咁, 一早唸住直升, 呈唔呈分對我黎講無分別, 都係普通考試一樣
但對有打算參加政府中一派位既家長, 佢地就會努力考好個呈分試, 然後有絕對選擇權放棄一條龍中學, 選擇參加中一派位

所以家長在享受"包升一條龍中學"既同時, 亦可以有權選擇唔揀, 靠實力去玩政府派位, 中學入讀官津校

所以有得, 唔一定有失 (要先放棄一條龍中學學位, 係教育局規定, 唔係學校規定)

作者: daddywai    時間: 12-2-17 11:26

回復 Charlotte_mom 的帖子

如能做到有得冇失, 當然好啦.

可否俱體講下你小朋友的學校有關直升中學及呈分試安排嗎?
學生可完成呈分試,看看派位才決定放棄一條龍中學?

如果好的話, icqm也可作參考.

作者: hiunam116    時間: 12-2-17 14:59

作者: JuliaCKL    時間: 12-2-18 18:01     標題: 回覆:應該讀icqm音小嗎?please help

我想問吓小朋友係咪k2就要報小一喇?

作者: vickylyy    時間: 12-2-18 18:56

回復 JuliaCKL 的帖子

係呀!k2要報名啦!你可以先打電話報名3月16日的小一簡介會,了解下學校的辨學理念.

作者: JuliaCKL    時間: 12-2-19 04:02     標題: 引用:回復+JuliaCKL+的帖子 係呀!k2要報名啦!你

原帖由 vickylyy 於 12-02-18 發表
回復 JuliaCKL 的帖子

係呀!k2要報名啦!你可以先打電話報名3月16日的小一簡介會,了解下學校的辨學理念.
Thx!

作者: catcatmom    時間: 12-2-20 00:24

同事個女讀港同, 都係唔呈分, 不過唔想讀番自己既中學, 咪自己去教處辦自行& 統一派位, 一樣可以選擇讀出面既中學. 不過朋友攞唔到女兒BANDING, 老師說不知道, 連BAND1,2,3, 都唔知, 學校說不選擇直升, 就唔留位比囡囡, 扣門都唔會比佢番來讀, 朋友就唔想博, 便讀番原校中學.
作者: yinglongma    時間: 12-2-20 01:29

其實很難有一所學校能滿足家長所有要求。我識三位小朋友讀音小, 在我眼中音小是主流學校, 上主流課程, 用主流的培育方法, 考本地的新高中試。
學校最特別的地方是以音樂和基督教育去栽培小朋友成長。我覺得小朋友如喜歡音樂的話, 是很值得讀的。跟名師學樂器的費用不會平過學費多少。我認識的小朋友都很乖, 當然他們的學術水平和能力如何, 乃因人而異。我當初沒報音小的原因也是不清楚其學術水平, 但今天覺得學術水平相比良好的個人質素, 其實並不重要。只要回想一下自己成長的朋友, 是否小時成績好的, 大了一定成績好, 而成績好的同學, 多年工作後又是否過得最幸福的。

作者: hiunam116    時間: 12-2-20 11:46

作者: rabbitpiggy    時間: 12-2-20 13:11

Charlotte_mom 發表於 12-2-15 14:18
呢個論點恕我未能認同
我小朋友讀既學校, 一樣係100%升中, 正如你講既一樣, 只有家長選擇俾唔俾留位費
但 ...
如果冇記錯, 港大同學會小學早幾年試過因學生成績不好而不比該位同學升中, 跟住該位家長搞大件事, call 晒記者上晒newspaper.

跟住大家的結論是該位同學既然成績與學校的要求相差太遠, 勉強升讀此英文中學都是沒有好處的.

作者: Charlotte_mom    時間: 12-2-20 15:32

daddywai 發表於 12-2-17 11:26

如能做到有得冇失, 當然好啦.

係咁樣的:
小5會開始有呈分試, 除左平時考開既中英數之外, 會考埋音樂同常識配合呈分需要, 學校亦會通知家長, 果次係呈分, 有需要就著緊D (著唔著緊都會呈架喇)
當學生升小6無耐, 港同書院就會黎做簡介會同派表, 如果學生想留位, 填張FORM交留位費就可以, 預左人數書院就開始收外來生(唯一FOR家長唔好處, 就係要一早落搭啦)參
如果家長想玩政府派位, 就要放棄原校(亦唔可以去任何一間直資註冊, 呢個係政府規定, 無走雞), 咁就同一般參加政府派位既小6生一樣, 要INTERVIEW同等到7月至有結果喇
如果學生唔想搏(驚放棄原校之後又考唔到好學校), 就可以先註冊書院, 然後出去考其他直資/私校, 當考到又決定註冊, 就要去港同書院拎返張註冊証, 去新學校辦手續(亦係政府規定, 無走雞)
亦有家長唔想煩(反正港同書院都收左), 收左就算了, 亦唔考其他, 直到7月玩叩門, 叩到好既就走, 叩唔到亦無損失

所以其實港同既家長有好大自由度架

作者: HaYi    時間: 12-2-20 20:26

港同安排又幾好呵. 每年有幾多% 走 ?

作者: daddywai    時間: 12-2-20 21:10

Charlotte_mom 發表於 12-2-20 15:32
係咁樣的:
小5會開始有呈分試, 除左平時考開既中英數之外, 會考埋音樂同常識配合呈分需要, 學校亦會通知家 ...

I see.

比學生於小六時有權揀是否參加統一位派是一個幾好的安排, 這樣才無負一條龍之名.
(據我所知, 教育局要求官津一條龍小學要學生於小5 上學期決定是否參加派位),

另外, 什麼 "成績與學校的要求相差太遠, 勉強升讀此英文中學都是沒有好處的.", 其實只是自圓其說, 要篩選學生, 當初便不要辦一條龍了.

作者: daddywai    時間: 12-2-20 21:21

hiunam116 發表於 12-2-20 11:46
我就係咁想, 讀得好將來做咩又係另外一先事, 我唔想個你死讀難讀,好似自己之前咁,太辛苦了~ 依家諗番讀完 ...

資助幾多答唔到你. 如果是公務員應該問公務員事務局.

學費不包書簿雜費 (我諗多數學校都係咁), 不過學校雜費唔算多, 學費十年來只是加過一次, 亦絶少要家長捐款, 咁多年來得兩次, 這方面我的感覺良好.

作者: yinglongma    時間: 12-2-21 00:43

我朋友係公務員, 資助三千一個月(即每月只交一千)不知不同職級有沒有不同。佢話比起津校, 另外學樂器, 返而慳d
作者: hiunam116    時間: 12-2-21 10:33

作者: Charlotte_mom    時間: 12-2-21 14:39

我相信好多直資都有SET最低升中要求, 如果唔係過份, 我自己覺得OK的, (規矩係死既人係生既, 學校點去處理可以改變好多野, 讀大學肥左RETAKE返都畢到業啦), 最怕有D為左符合一條龍, P1-P5係咁踢學生出局, 中學無得升都起碼一早心裡有數出去考, 小學讀讀下踢人出校, 有無唸過一地一家感受呢
作者: daddywai    時間: 12-2-21 14:52

或者講得唔係好清楚, 其實icqm的學費資助有三種.
1. 一般學費資助 -- 需要入息申報審查.
2. 如有多於1名子女同時入讀icqm, 每名學費可獲減少, 當然不會有第一項那麼多.
3. 傳道人子女學費資助.

至於公務員子女, 是政府給長俸公務員的員工福利 (所以好多公務員都送子女到英國讀書), 唔關 icqm 事, 就正如不同的公司也可給其員工不同的福利一樣.
作者: hiunam116    時間: 12-2-21 16:59

作者: hiunam116    時間: 12-2-21 17:00

作者: daddywai    時間: 12-2-22 09:40

hiunam116 發表於 12-2-21 17:00
咁一般黎講大約資助幾錢倒呀??? 家庭收入中上~

數目真係答唔到你, 不過我諗如果收入中上的話, 未必會有資助.
以我理解, icqm的收入不多呢!

作者: Charlotte_mom    時間: 12-2-22 10:25

對, 資助應該用得其所, 如果個個學生都有資助, 儲蓄要大舊D, 學費又要加了
作者: jeremyphlam    時間: 12-2-22 11:07

我覺得好多評語對音小唔係太公道。一間生命教育做得那麼好的一條龍學校有那麼差嗎?小朋友的成長真的只需要看成績?況且,我有朋友的囝囝讀緊,程度不比YW差。

那些唔係好清楚音小的朋友,不要再亂說了。
作者: yklee    時間: 12-2-22 17:22

我是icqm離校家長,學校特別、最吸引的地方就是師生關係緊密,先生好關愛學生,我女轉校都唔捨得老師、同學。程度方面,我唔覺得比其他學校差(超级名校另計),而且ICQM小三、小六做得一、二本補充就考TSA、中一分班試,無物操練學生,比我感覺好好!我女現讀英中,佢都跟得上,無話好辛苦。
作者: laiyuen    時間: 12-2-22 22:43

yklee 發表於 12-2-22 17:22
我是icqm離校家長,學校特別、最吸引的地方就是師生關係緊密,先生好關愛學生,我女轉校都唔捨得老師、同學 ...
Sorry想問下,既然咁好,為何會轉校呢?是因為音中的問題嗎? 因為似乎外間對音中的評語不是太好。其實我真的好鐘意音小,因為我有朋友的小朋友都是就讀於音小,並非常appreciate它的生命教育,我地亦是因為這個原因打算讓小兒於9月入讀音小(因為我地正正覺得生命教育比成績重要),所以想多作了解。

作者: sheffield    時間: 12-2-23 10:30

回復 jeremyphlam 的帖子

wow! the academic level can be compared to YW! it's that first time i heard this kind of comments about ICQM....其實每間學校都有其長處和短處,音小的好處是被人肯定的,不選音小的一般主要原因都是因為擔心程度問題…有人注重小朋友心靈的成長,有人更注重小朋友學術上的成長,道不同,不相為謀,大家都只是表達一下自己意見,不用太介意吧!

作者: daddywai    時間: 12-2-23 12:00

其實我覺 得只是簡單的比較兩間學校 (或兩校學生) 的學術水平是不宜的, 我較為欣賞早前有人留言說 “學術水平和能力如何, 乃因人而異”.

Yw 的水平我不大掌握,但據知每年皆有一批YW小六學生被通知不能直升書院,他們要考呈分試要參加統一派位,我們能否就此評價YW的學術水平不夠呢?

作者: jeremyphlam    時間: 12-2-23 13:28

sheffield 發表於 12-2-23 10:30
回復 jeremyphlam 的帖子

wow! the academic level can be compared to YW! it's that first time i heard ...

點解YW程麼一定高?
又點解音小程度一定底?

某些家長既然對學校一知半解,或根本不了解,學校又未有實質的成績時,點解可以下那麼負面的評語?就是因為網上留言不用負責?

作者: vickylyy    時間: 12-2-23 14:30

其實家長都唔洗太矛盾於選擇學校學術成績好與不夠好的問題,就算入到學術好的學校,並不代表孩子成績一定好,反而孩子同家長因處於人人成績好的壓力下不敢落後於人,所以便緊張於快馬加鞭.最緊要家長細心觀察孩子的需要,勿人云亦云,我的孩子9 月也入讀音小,我覺得人的生命成長好緊要,就算讀名校唔擔保將來一定有成就,只要孩子建立到正確人生觀,將來佢地會從正確的方向找出路,家長唔能夠陪他們到老,總之此刻的選擇是為孩子,家長就唔好再顧慮多多.

作者: ming2    時間: 12-2-24 12:27

作者: star903    時間: 12-2-24 13:26

我成日都覺得,嗰D出名的名校,咪又係靠父母在外死補爛補,我就唔信D名校老師真係咁掂教到個個都咁top,不過外間的人,永遠將功勞比咗落間名校到.
作者: sheffield    時間: 12-2-24 14:05

回復 star903 的帖子

其實好多家長都知小朋友成續好,或能達到某些學校的要求程度,好主要是家長幫小朋友在學外以外補回來的。但問題是首先要學校有某些要求,我們家長才會按學校的要求去幫小朋友達標…同時,也不可否認就是學校的風氣和culture,對小朋友來說是很重要的。名校之所以名,我覺得是因為他們定了一個要求,也有一個定位,在學校也能做出一個氣氛/culture,讓小朋友乎受著氣氛的影響而去追求目標,什至達標。不能否認,要達標就肯定不只能靠學校…但入得這些學校的人(父母),一般都就知道這些學校的情況,父母就要看自己的小朋友性格和能力去考慮他們是否識會這些學校,識合的能能在學校成長。大部份適合留下的都力著相似的長處…小朋友互相影響著…
所以,到底是叻的小朋友造就名校或是名校造就叻小朋友,這絕對是雙輔雙成的關系!

作者: star903    時間: 12-2-24 15:19

名校-----汰弱留強,上得去高年班嘅自然係精英.
有教無類好似巳經過晒時.

ICQM感覺真係一間教導人做人的學校.
作者: hiunam116    時間: 12-2-24 15:49

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5