教育王國

標題: 請問東區中學點排 [打印本頁]

作者: Bettyperry    時間: 12-1-5 21:50     標題: 請問東區中學點排

請問民生,聖馬可同中華基金點排好,請指教
作者: elbar    時間: 12-1-5 22:23

Bettyperry 發表於 12-1-5 21:50
請問民生,聖馬可同中華基金點排好,請指教

自行可一試首選 港島民生書院

作者: maylmm    時間: 12-1-5 22:27

如小朋友成績是band 1 頭 至 中

1. 民生
2. 聖馬可
3. 中華基金
作者: talent2000    時間: 12-1-6 00:22

作者: ANChan59    時間: 12-1-6 00:26

回復 talent2000 的帖子

Agreed, I have the same observation.
作者: wsammy    時間: 12-1-6 16:37

民生都好沈默低調, 去完seminar後聽到, 學校話唔會攪open day, 因為要留多d時間讀書, 但我覺得學生幫手攪open day booth, 都係一種好好的經驗loh...
作者: dodo.chin    時間: 12-1-6 21:36

wsammy 發表於 12-1-6 16:38
民生都好沈默低調, 去完seminar後聽到, 學校話唔會攪open day, 因為要留多d時間讀書, 但我覺得學生幫手攪op ...
只覺民生盡谷學生,求校排名!
作者: Bettyperry    時間: 12-1-7 15:05

我要交表,見完老師,佢話可try聖馬可,但我之前無留意這間,有無人可幫忙比意見
作者: elbar    時間: 12-1-7 17:19

Bettyperry 發表於 12-1-7 15:05
我要交表,見完老師,佢話可try聖馬可,但我之前無留意這間,有無人可幫忙比意見 ...
自行可一試

作者: mengtakparent    時間: 12-1-11 13:09

回復 dodo.chin 的帖子

有d小朋友真係要谷; 你比多多佢, 佢照食.....; 你唔比佢, 佢就hea, 完全不懂自覺.
有d一谷就話有壓力; 頂唔順.

所以要睇自己小朋友是否合適.
一般band 1 中能力的小朋友都能輕易對應. 但如果小學谷到盡都係band 1 尾, 不要選此校.

作者: Bettyperry    時間: 12-1-11 23:30

多謝意見。
作者: 雪文    時間: 12-1-12 10:22

maylmm 發表於 12-1-5 22:27
如小朋友成績是band 1 頭 至 中

1. 民生

請問小朋友如觀塘band 1 頭 至 中, 跨區想選一間, 那一間比較合適呢 ?  我不知道觀塘的banding 來到東區要不要跌grade.  

作者: Bettyperry    時間: 12-1-13 20:24

要視付東區band one學生的%有幾多
作者: darwin.0128    時間: 12-1-13 23:03

睇一些網上數據話東區band 1 學校唔夠派俾所有bank 1學生.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5