教育王國

標題: 九龍塘樂基收生結果 [打印本頁]

作者: pigpig350    時間: 12-1-2 02:17     標題: 九龍塘樂基收生結果

應該今個星期出結果,好緊張呀
如大家有消息,請分享下喜悅與失望
祝大家有個愉快2012
作者: karenbabe    時間: 12-1-2 02:37

係呀,好心急好想,快D知,等左成個月等到頸都長埋。。。
作者: wingcrown    時間: 12-1-2 09:34

我睇個TOPIC,我以為你收到信tim hahaa
作者: amygeof    時間: 12-1-2 11:32

我都以为系添!~

作者: pekkle321    時間: 12-1-2 11:45

我都以為係呀!
作者: 布希亞    時間: 12-1-2 11:57

作者: rubylairubybuzz    時間: 12-1-2 16:40

好緊張.....
作者: iris_hky    時間: 12-1-2 20:37

點解話佢係睇背景收生呢?是真的嗎?
作者: 虎媽媽    時間: 12-1-3 07:34

布希亞 發表於 12-1-2 11:57
呢間都係睇父母背景來收生啦,有錢人或者專業人仕機會咪高囉,同面試表現無關系 ...

真嘅?
嘩,咁咪輪到專業大比拼?
咁唔得,我就只好怪自己....唔夠人勁喇..

作者: cclemon2009    時間: 12-1-3 09:18

間間九龍塘幼稚園都想收專業人士父母的小朋友架喇,咪擋六合彩睇彩數,吾知今曰有冇信呢?好心急呀!
作者: wingcrown    時間: 12-1-3 11:49

布希亞 發表於 12-1-2 11:57
呢間都係睇父母背景來收生啦,有錢人或者專業人仕機會咪高囉,同面試表現無關系 ...

我老公朋友,2位都係醫生,HKPS (kln tong)唔收佢地個仔.
作者: 布希亞    時間: 12-1-3 16:17

作者: wingcrown    時間: 12-1-3 17:46

布希亞 發表於 12-1-3 16:17
回復 wingcrown 的帖子

最好父母畢業於名小學,保証世襲到個仔入名小學,提高學聲譽,又或父母做生意,有 ...

但我朋友個女依家讀緊HKPS N班,父母都係做BANK,讀普通小學&中學,F.5畢業

作者: DJfamily    時間: 12-1-3 17:52

喺呀! 我上個月面試時, 老師對哥哥讀邊間好在意!! 但哥哥仲係讀緊幼稚園,冇乜幫助了!! 都係無望!!
作者: cclemon2009    時間: 12-1-3 18:55

又要等多曰
作者: pekkle321    時間: 12-1-3 19:16

希望快d收到!得同唔得都好想知!好似等六合彩攪珠!
間間都係話收有錢同專業人仕架啦,我就唔信喇!

作者: v_vcsl    時間: 12-1-3 19:38

我朋友0係名幼稚園教,我問佢點決定收生,佢話佢學校既做法係首先0係面試過老師0個關,睇既係小朋友識唔識做task,如遇上怪獸家長會記低。
跟住老師會tick取錄與否。最後所有老師會將取錄名單比校長,校長0係呢個時候就會考慮家長既學歷、工作等等。

所以學生同家長都係考慮因素。不過呢個只係學校既收生方法,其他名校就唔知。

作者: yslgirl    時間: 12-1-3 23:01

回復 v_vcsl 的帖子

呢個正路d.

作者: loveannis    時間: 12-1-4 00:05

其實點先為之怪獸家長呢?
作者: karenbabe    時間: 12-1-4 00:55

我都相信唔係間間名KG都只收有背景既, 就算有部份學位係, 都總有大部份既學位公開招生既, 但係咪識得答哂D問題就收, 又唔一定, 仲有好多因素, 甚至包括埋老師的眼緣, 所以結果係點都好, 我和仔仔已經盡了力已無悔了
不過 都好想快D知道RESULT, 如果HKPS收阿仔, 黎緊有D INTERVIEW 就會放棄, 因為大大話話都IN左8,9間KG, 真係IN到有D膩, 我估最遲星期六應該會收到, 希望有好消息喇!!
作者: atalanta    時間: 12-1-4 10:56

Happy New Year all..

I just called HKPS and asked when will the result be out, the teacher said next Monday... still a long way to wait...

作者: mrschiang    時間: 12-1-4 11:01

如果next monday先寄出,我諗要Wed先收到Luu
作者: cclemon2009    時間: 12-1-4 11:49

好多學校都這樣答覆,我上次打電話去迦南問,老師一樣咁答我,未寄出,但第二日已經收到result
作者: yiwanlung    時間: 12-1-4 19:24

劍鳴同樂基, 如果兩間都收, 你地會選那間?
作者: Macylau    時間: 12-1-4 20:04

其實我已打定輸數,但還是心急想知結果,日日睇信箱
作者: yiwanlung    時間: 12-1-4 20:32

幾千個揀幾十個, 咁個幾十個一定係好醒的bb, 好大機會已經有其他學校offer, 反而我諗, 呢間結果一出, 家長就會放棄其他學校既offer, 咁原來係其他學校的waiting list機會仲大咗就真.
作者: yiwanlung    時間: 12-1-4 20:35

過得老師個關, 但冇被校長揀的就變成waiting list......合理嗎?

作者: v_vcsl    時間: 12-1-4 21:37

yiwanlung 發表於 12-1-4 20:35

過得老師個關, 但冇被校長揀的就變成waiting list......合理嗎?

其實都冇話合唔合理既,0甘收生有好多因素要考慮,唔係淨係睇小朋友完成到幾多個task,因為多人考既幼稚園一定好多小朋友都可以過到老師0個關。況且有0的學校係睇家長多過小朋友既表現。因為小朋友唔會出咩大問題,但收到一個怪獸家長就不得安寧。所以每間幼稚園都有唔同既考慮因素既。
作者: yiwanlung    時間: 12-1-4 21:59

真係煩過自己見工
作者: karenbabe    時間: 12-1-5 00:59

回復 yiwanlung 的帖子

N班的話, 一定係HKPS, 因為佢保證直上K1, 而劍明唔係的

作者: karenbabe    時間: 12-1-5 01:02

我估最快應該星期六會收到~~
因為星期六學校唔開, 要星期五寄出, 有D地方第二天便會收到
作者: cclemon2009    時間: 12-1-5 09:23

如果劍鳴 和hkps都收,個小朋友都好叻吓
作者: Leddylau    時間: 12-1-5 10:07

信不信由你, 這學校是不太喜歡收小朋友家長是專業人士及富裕家庭 ! 是有原因的喔 !
作者: pc629    時間: 12-1-5 10:33

回復 Leddylau 的帖子

why?因為佢地麻煩?
作者: mandycml    時間: 12-1-5 10:42

大有$既人一般都好多要求﹗同埋成日挑剔其他人﹗以為有$係萬能~即使佢地既子女都一樣﹗所以Leddylau 講既野都有道理。
作者: wingcrown    時間: 12-1-5 10:56

我朋友話9/1 HKPS(kln tong)先會寄出D信
作者: cclemon2009    時間: 12-1-5 12:52

有人收到沙田hkps信,吾知九龍塘今曰有冇呢,好希望有啊,成曰心掛掛
作者: mrschiang    時間: 12-1-5 13:15

岩岩check左信箱,仲未有><不過我通常收信都遲人一日既
作者: 布希亞    時間: 12-1-5 14:14

作者: JObb    時間: 12-1-5 16:00

有無人已經收到九龍塘信呀?? 好心急
作者: JObb    時間: 12-1-5 16:17

有無人已經收到九龍塘信呀?? 好心急
作者: cclemon2009    時間: 12-1-5 17:15

又要等多曰
作者: yiwanlung    時間: 12-1-5 18:59

要黎既總要黎既
作者: 史科菲    時間: 12-1-8 22:46

yiwanlung 發表於 12-1-4 19:24
劍鳴同樂基, 如果兩間都收, 你地會選那間?

我會選擇劍鳴, 因為有朋友今年考到九龍塘樂基(未派信已經叫人打俾校長求位), 仲有已經讀緊, 全部都係求位返來的

當然我亦有參與這個GAME, 而當然亦被OUT,

既然只有80個位, 連自己人都派唔到做咩要俾假希望我地??

但係只有四個字可以形容成件事,

{黑箱作業}

作者: chkwongT    時間: 12-1-15 15:31

Thanks for info!
作者: mycolau    時間: 12-1-15 23:38

史科菲,但係會唔會劍鳴都有同樣的事情發生的呀?

同埋,可否分享下你為何選劍鳴呢?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5