教育王國

標題: 好煩 ! 進取 or 保守 ??? [打印本頁]

作者: k_0530_a    時間: 11-12-19 22:44     標題: 好煩 ! 進取 or 保守 ???

阿女成績B2A , 九龍城區 , 有學界運動獎 , 在校也有服務獎及運動員獎 . 操行 A .
自選兩間 , 班主任要我們進取 D , 選兩間 B1C 學校 . 因她覺得選B2A 學校 ,
自選時一定收阿女 . 否則大抽獎也會抽到 .
但我覺太駁 , 因龍年B多 + 縮班 , 心儀 B2A 學校只有 4x 自選位 + 3x 派彩位 .
知悉喜歡此校的 B1C & B2成績家長也有很多 . 再加上第二次呈分試英文只有 7x 分 ,
所以想保守D選一間B1C , 一間B2A 學校 .

請各位媽媽比D意見 ,
如是您們有相同問題 ? 您會採取進取 or 保守 ?

作者: 黃巴士    時間: 11-12-19 22:50

k_0530_a 發表於 11-12-19 22:44
阿女成績B2A , 九龍城區 , 有學界運動獎 , 在校也有服務獎及運動員獎 . 操行 A .
自選兩間 , 班主任要我們 ...

自行-
1間BAND1C, 另1 間BAND2A.  英中較著重看英文成績.

作者: NCLmama    時間: 11-12-19 22:56

剛剛聽完講座, 過往自行成功率得25%
作者: ng    時間: 11-12-19 23:01

我學校提議:

1) 選擇自己最想入的中學. 如果只得一間'想入', 而其他全部都'不想入', 就只放一間在'自行'.

2)如果只想按'組別'選中學, 就絕對不可買保險, 可以進取一點.

如果你沒有'心水', 就可跟你老師提議1C中學, 另一個原因是還有第三次呈分可追, 可能會升BAND.

作者: ohnono    時間: 11-12-19 23:10

既然有些學界獎,自行時我會選擇進取的策略,大抽獎時就保守。
作者: k_0530_a    時間: 11-12-20 00:08

ng 發表於 11-12-19 23:01
我學校提議:

1) 選擇自己最想入的中學. 如果只得一間'想入', 而其他全部都'不想入', 就只放一間在'自行'.

其實講想入是 B2A 果間 , 因交通 / 環境都適合 ,
但大部份家長都會想子女派 B1 英中 ( 但要駁車 ) .
所以現在覺得很難選擇....15/16 , 真係好矛盾 .

究竟讀英中是否真的比讀中中好好多 .
eg : 英文能力 / 升學 / 出路 .

作者: kamtong    時間: 11-12-20 00:28

上年我替阿女自選了兩間b1英中,兩間都無收。統一排位就變了很保守,最終派了b2a中中。很唔甘心,四出找學校。二三百人爭幾個留班位,但幸運地考入了b1c,現在讀得很開心。
作者: kamtong    時間: 11-12-20 00:31

英中入大學的機會率始終是最高。
作者: YING951016    時間: 11-12-20 10:41

一定博唔過,BAND2A去BAND1學校,除非你有特殊技能,如果唔係一定唔會收BAND2生,其實,唔需要一定要進取,根本都唔夠學位,點解唔好好把握呢個機會呢?去BAND2A學校面試的多數都是BAND2A或BAND2C的學生,自己又有獎項係手,成功的機會大的,大抽獎亦唔一定可抽到心儀學校的.我囡係BAND1中,老師叫我進取D,報BAND1A,但我都係選BAND1中的學校,不要浪費,明知不可能面試成功,點解仲要去試呢!
作者: Marco_Mother    時間: 11-12-20 13:30

我同你CASE差唔多, 仔仔BAND 1中至尾, 都煩緊自行選兩間BAND 1 進取 or 選一間 band 1 + band 2頭, 問但左老師, 叫我選進取 d, 但真係都好擔心架.....
作者: CS0316    時間: 11-12-20 13:55

既然你喜歡B2A那間學校, 那何不選B2A + B1C
作者: khmama    時間: 11-12-20 14:17

回復 Marco_Mother 的帖子

band1生自行唔使選band2住, 咁多選擇起碼都選1間1c + 1間1b啦.
作者: k_0530_a    時間: 11-12-20 18:58

khmama 發表於 11-12-20 14:17
回復 Marco_Mother 的帖子

band1生自行唔使選band2住, 咁多選擇起碼都選1間1c + 1間1b啦. ...

尼個升中遊戲十在太倦 .
作者: YING951016    時間: 11-12-21 10:16

BAND1中至尾千萬不要自行選BAND2學校.一定收的,你可選BAND1中至尾的學校,最緊要岩小朋友就可,就算自行唔得,仲有大抽獎,最後如果搵唔到BAND1學才會考慮到BAND2叩門.我面試只選了一間,因為我同個囡都喜歡這間學校,我怕自行另一間會收左就冇得大抽獎,最緊要念清楚先交表呀!
作者: k_0530_a    時間: 11-12-21 12:55

CS0316 發表於 11-12-20 13:55
既然你喜歡B2A那間學校, 那何不選B2A + B1C

我現在應也是這樣選 .

作者: Marco_Mother    時間: 11-12-21 13:35

回復 YING951016 的帖子

謝謝你的意見呀

作者: 萬榮太太    時間: 11-12-21 13:46

作者: CS0316    時間: 11-12-21 14:20

回復 萬榮太太 的帖子

如果你只in一間, 那你填form應該只填一間

作者: elbar    時間: 11-12-24 12:54

k_0530_a 發表於 11-12-19 22:44
自選兩間 , 班主任要我們 ...

自行可一試以下兩校

作者: rittany    時間: 11-12-24 19:12

我覺得進取係好,但係不要不停嘴
作者: k_0530_a    時間: 11-12-24 23:08

rittany 發表於 11-12-24 19:12
我覺得進取係好,但係不要不停嘴

作者: vincher    時間: 11-12-24 23:34

自行緊係進取些!況且你阿女成績 有學界運動獎 +操行 A ,有利!.
我贊成兩間  B1C 學校
自行不行,大抽獎選1間B1C , 然後B2A B2B……  學校
她參加體育活動,要操學界,成績已不俗。選B2B或以下的,0徙0左她!
若升中後,多花時間於學業方面,成績定有進步!
作者: k_0530_a    時間: 11-12-25 00:57

vincher 發表於 11-12-24 23:34
自行緊係進取些!況且你阿女成績 有學界運動獎 +操行 A ,有利!.
我贊成兩間  B1C 學校
自行不行,大抽獎 ...

多謝您的意見 .
我會與老師再商量下再作最后決定 .

作者: chanpa    時間: 11-12-25 09:41

自行搏一間band 1C,另一間band 2A 德雅中學或培道(有英文精英班),就算是band 1C,它在自行也盡收band 1B學生,其次是band 1C學生,因位少人多爭,用次弟排先,丁當馬頭,再看其他,學界除非全港有排名,操行好是必然的。

我參加簡介會,位得43or54,在入表人中選250人interview,如果你次弟很後200幾,靠interview分入,除非前面的人是啞,沒有分,你就有機會。

無謂白白浪費自行黃金機會。
作者: Batgirl    時間: 11-12-25 11:02

作者: smallfoothk    時間: 11-12-25 12:36

好難講, 因學校的band 2頭去到教育局可能有機係band 1尾, 睇luck喇, 如果隨機號碼係前都可能有機.......

都係果句, 好多時ed band 1/2 學校既所謂競爭,都係 band 2/3 學生之間的競爭。

band 2 /3生已經......,點解唔博一博?人同此心,心同此理。你係自行收生度唔博,就輸硬;博,仲有dd機會。

作者: chanpa    時間: 11-12-25 14:14

如果有600人報一中學,學校就交所有名單給教育局,教育局就由一至六百順排,學生就有所謂次第。

學校就抽頭一至二百interview。那些學校話全部有得interview,中至後名其實是陪跑,但話比人聽我有這麼多人報,名校乎?

請問學校要一日見晒全部學生,走馬看花燈,你話學校用甚麼準則評估學生?由老師或校長決定呢???一間學校在自行用30%選學生,當然是選最top的學生,其他次一等學生,就要等大抽獎,自行無得搏,米禁天真啦!

舊年,我去某葵涌超頂級名校,它說着重第一次interview,跟着有第二次interview。band one 中的我滿懷希望,結果影都無,白白浪費自行第一志願,校長暗地裏話看次第。第二志願band one中 ,又死咗。

甲部又無份,結果派乙部第二志願band one 英中,由上水、大埔、沙田、九龍城、灣仔、筲箕灣和柴灣拍門,最後,只有沙田收咗,驚險萬分。有的學校連報名表都無得派,有的有得填表,但無得考試,石沉大海。

我課外活動甚麼都有,用excel 打了A4紙 two pages,又有何用呢?你話我勁吳勁呢?但人地有全港排名,吹脹。

如果再來一次,我選兩間沙田英中(band 1B as stated by KHMAMA)。
作者: smallfoothk    時間: 11-12-25 15:18

進取既意思只係提議你選高一級,即band2尾就選band2頭甚至band1尾,若band 2那間自行時已收你會否甘心?所以一係只選一間, 一係選2間差不多程度的,但若你心目中已有一間band 1/2好適合你小朋友,就可自行時選,因就算唔得,大抽獎仲有機會,到真係衰咗,叩門時都叫做夠哂誠意

作者: SUNWONG9861    時間: 11-12-25 16:03

chanpa 發表於 11-12-25 14:14
如果有600人報一中學,學校就交所有名單給教育局,教育局就由一至六百順排,學生就有所謂次第。

學校就抽 ...

請問你已派第二志願英中,點解還要去四處叩門?
作者: namnam2007    時間: 11-12-25 21:48

Pls allow me to join this discussion.  I just found the interview dates of the two schools I chose are fallen on the same day!  Which means even I can get both interviews.  The student will not able to attend both unless the school can have special arrangement but I don't think so...  Any idea??
作者: smallfoothk    時間: 11-12-25 22:49

回復 namnam2007 的帖子

我都試過,打佢話不能改期,如上下午你就最好,如不同時段要包的士,點解要同一日?就要你選其一,因名校
作者: chanpa    時間: 11-12-25 22:50

回復 SUNWONG9861 的帖子

第二志願英中,不是我要的,因我詳細研究它的重點視學報告,學生的增值不理想,虛有其表,得過名。

我只選地區topband,得兩間,我只選其一,我飛起另一間,第二志願選次級band one,其他就跟khmama次序順排。

我當時想自行第一志願唔收,第二志願一定收。

到扣門時,所謂兩間地區名校,一間排隊填表等通知,講多兩句都唔得,另一間,重賴,放下profile, 留下電話,走得,當然是音訊全無,後來得知,謀沙田名小學頭五名很快收咗,只看表面,渣嘢!

作者: ohnono    時間: 11-12-25 23:18

namnam2007 發表於 11-12-25 21:48
Pls allow me to join this discussion.  I just found the interview dates of the two schools I chose a ...

特別係一些受歡迎的學校,佢地係唔肯改時間的。
作者: namnam2007    時間: 11-12-25 23:45

回復 smallfoothk 的帖子

So... will you change your mind to suit the possible interview time?  I'm not confident to have the interview but I still need to prepare.  Frustrated!
作者: smallfoothk    時間: 11-12-26 00:48

回復 namnam2007 的帖子

So,打學校佢話不能改期的,教你一方法,咁你小朋友take it easy,去間不重要學校先,等小朋友有經驗D,到下一間是你最想,佢就冇咁緊張了,表現就會好.祝你Merry Chistmas
作者: S.S.    時間: 11-12-27 12:12

阿仔(九龍城)全級考50-60咁上下, 老師話banding 1.5 - 即係點? 依家心大心細唔知點,有諗過填(2a)一間英中,一間中中,但d 朋友又話點解唔進取d,但我又怕佢第日追唔上,一旦沒哂信心係中學就好煩o架喇, 各位媽咪可唔可以比d 意見我呢...唔該哂 !

丘佐榮, 陳瑞祺
陳瑞祺, 何文田
作者: smallfoothk    時間: 11-12-27 12:42

咁似我的孩子成績,擔心又一樣,我取band 1尾和band 2頭的同孩子討論,最後我投降,你决定,將來你自己選擇的band 2中學,你就要讀好佢,讀書是佢,父母只可在旁提點,太煩又驚佢反叛....,
作者: S.S.    時間: 11-12-27 13:17

你都好D, 我阿仔仲好似小朋友咁,你簡咩就咩喇...我比D 心機囉...( 佢次次都係咁講) !

作者: smallfoothk    時間: 11-12-27 13:58

回復 S.S. 的帖子

有回應好過當你透明,講講吓好像離題"好煩 ! 進取 or 保守 ???"樓主最好問老師意見、自己收料,也要尊重孩子選擇.
作者: khmama    時間: 11-12-27 14:01

回復 S.S. 的帖子

點解唔問清楚老師, 1就1, 2就2, 咩係band1.5? 咁應該解讀成band1中定band1尾? 唔知banding好難選.
作者: S.S.    時間: 11-12-27 14:12

見家長時老師就話博就可以試1C 果d, 阿仔都係2a 果批, 而校長之後就話老師假期前會再向同學講返佢地係咩BANDING, 大少返來同我講話係1尾-1.5 囉 !
作者: khmama    時間: 11-12-27 14:26

回復 k_0530_a 的帖子

其實培道,真光同何官band2a之中質素都接近band1尾, 有時唔係一刀切咁死板, 只要學校程度適合小朋友, 入咗唔會後悔就可以.

作者: smallfoothk    時間: 11-12-27 14:30

回復 S.S. 的帖子

陳瑞祺, 何文田,好像有聯係小學.詳細可看升中派位(九龍區中學2012-2013)P.6頁,我估學校分bandind是A,A-,B,B-,C,C-=1,1.5,2,2.5,3,3.5
作者: smallfoothk    時間: 11-12-27 14:34

回復 khmama 的帖子

想請教如九龍城區band 1有???
作者: S.S.    時間: 11-12-27 14:35

Khama,
明白了, 我只想小朋友可以去到一間令佢有自信既學校, 唔好因為我錯誤的抉擇而累左佢囉 .  多謝您 !

作者: elbar    時間: 11-12-27 19:26

S.S. 發表於 11-12-27 12:12
阿仔(九龍城)全級考50-60咁上下, 老師話banding 1.5 - 即係點? 依家心大心細唔知點,有諗過填(2a)一間英中, ...

自行或一試

作者: k_0530_a    時間: 11-12-27 20:04

khmama 發表於 11-12-27 14:26

其實培道,真光同何官band2a之中質素都接近band1尾, 有時唔係一刀切咁死板, 只要學校 ...

KHmama ,

謝謝您的回覆 ,
其實終合了各位友好家長意見后 ,
我都是這樣想法 , 一間 1c + 一間 2ba ( 培道 ) .
因就算是入了培道 , 我和阿女也喜歡 .

老師原先想我試 2 間 b1 , 可能覺得如第 3 次呈分成績好 , 就有機會大抽千派 b1 ,
她曾推介 : 聖羅撕 ( 沙田 )  / 民生 / 聖家 ,
自己就想試 ; 丘佐榮

請問您對以上四間學校有什麼意見及評價 .  ( 自選 1 間 )

作者: khmama    時間: 11-12-27 20:44

4間之中我會推介民生, 因為民生收番自己既band2生都好多, 成績好top既多數會報第二間, 而且呢間冇其他九龍城band1咁熱門, 可以一試.

作者: khmama    時間: 11-12-27 20:45

你想問九龍城區band1既學校?
作者: elbar    時間: 11-12-27 20:55

民生書院 \"\"

另還可以報考 賽馬會體藝中學

作者: smallfoothk    時間: 11-12-27 21:16

yes, thanks
作者: khmama    時間: 11-12-27 21:45

喇沙書院

英中

九龍城

1A

瑪利諾修院學校(中學部)

英中

九龍城

1A

協恩中學

英中

九龍城

1A

華英中學

英中

九龍城

1A

迦密中學

英中

九龍城

1A

香港培正中學

中中

九龍城

1A

旅港開平商會中學

英中

九龍城

1B

東華三院黃笏南中學

英中

九龍城

1B

民生書院

英中

九龍城

1B

基督教女青年會丘佐榮中學

英中

九龍城

1B

嘉諾撒聖家書院

英中

九龍城

1C

何明華會督銀禧中學

英中

九龍城

1C

香港培道中學

中中

九龍城

2A

九龍真光中學

中中

九龍城

2A

何文田官立中學

中中

九龍城

2A

陳瑞祺(喇沙)書院

英中

九龍城

2A

作者: smallfoothk    時間: 11-12-27 22:01

thanks khmama
作者: k_0530_a    時間: 11-12-28 00:31

elbar 發表於 11-12-27 20:55

民生書院

體藝會試 , 因不影響自行及派位 .
民生有些擔心她對成績較差學生支援不足 , 請問您有否這方面資料可提供 .

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5