教育王國

標題: KV vs MS [打印本頁]

作者: evachan717    時間: 11-12-12 10:01     標題: KV vs MS

KV 下午offer, MS 英普班、大家会點揀?
作者: yanlee06    時間: 11-12-12 10:16

如何你打算會讀民小, 當然選民幼啦.
作者: porporchi    時間: 11-12-12 10:19

kv for sure! 出去考dss都會比人睇高一線!
作者: 靚姐    時間: 11-12-12 12:31

我女當年都係Kv、ms二揀一,最終揀了ms,真的冇揀錯,今年考小一競爭相當大,我識兩個kv的小朋友暫未有直資或私小offer,現在等大抽獎!
作者: gskw    時間: 11-12-12 12:53

envy u... if i were u, i will pick one dragon one!
作者: porporchi    時間: 11-12-12 13:03

我想問下, 如果kv/sc 出到去in DSS 未有offers, 係唔係佢地揀o個d 係好勁既DSS, 因為多數DSS 都係d 超多人揀既, 大抽獎如果係34/41 既net, 其實都好多好學校, 會唔會入唔到lasell/ maryknoll都會入到d 好過ms既學校呀?

我擔心既係, 為左one dragon 唔洗將來煩, 但係3年就係咁樣過左, 變左k3出去考時都冇咩bargaining power

我真心想law 多d 料有關MS/PC同kv/sc, 所以唔好意思, 見我問咁多野

另外見到kv/sc難入過ms/pc wow, kv/sc 成7-8千人考, PC 都係5千, ms 應該少過pc 啦, 因為我聽個個人都揀PC 唔揀ms, 係唔係?
作者: 傻太    時間: 11-12-12 13:13

原帖由 porporchi 於 11-12-12 13:03 發表
我想問下, 如果kv/sc 出到去in DSS 未有offers, 係唔係佢地揀o個d 係好勁既DSS, 因為多數DSS 都係d 超多人揀既, 大抽獎如果係34/41 既net, 其實都好多好學校, 會唔會入唔到lasell/ maryknoll都會入到d 好過ms既學校 ...

但你計%係PC最難入喎:

PC: 240/6000 = 4%
MS: 300/4000 = 7.5%
KV/SC: 600/8000 = 7.5%

不過當然, 都係揀最適合自己&小朋友既kg喇...

面對名校&龍校, 你最好去睇下考小一既blog...
作者: porporchi    時間: 11-12-12 13:22     標題: 回復 7# 傻太 的帖子

多謝你既reply, 係wow, 我又冇考慮過佢地既收生人數

但係ms 剛剛先唔join學卷, pc 仲有學卷, 程度方面都有d 保留!

等我去小學o個面睇下, thanks!
作者: 傻太    時間: 11-12-12 13:50     標題: 回復 8# porporchi 的帖子

如果只係比kg, 當然係KV贏9條街喇...

但咁多人擁去培正, 係因為guarantee上培小 - 一間唔錯既小學; 唔少人相信: 一鳥在手, 勝過百鳥在林...

同埋見到人地考小一, 真係好驚...

不過MS唔收我...
作者: lemoncake    時間: 11-12-12 13:58

如果單睇KG唔睇有冇小學backup, 咁KV/SC 呢類學校程度應該比MS好, 因為讀得嘅好多都預備考直資。針冇兩頭利, 你希望現在有間小學做backup定三年後再戰小一? 我真係識得有SC/KM嘅小朋友考直資冇offer架!
作者: porporchi    時間: 11-12-12 16:20

多謝傻太同lemoncake既reply

我最初都覺得冇理由give up sc/kv 去揀pc, 但係而家聽得多, 都有d 心郁, 等埋下年2月pc先啦

有朋友之前ms教, um...應該唔會入ms了, 反而諗如果好彩pc收埋, 咁係唔係入pc 好d

屋企老人家就唔想我小朋友入pc, 佢地成日話出去P1考英文小學, 叫我even 上PC小學都唔好, 佢地可能老一代成日都想小朋友英文好

不過等埋下年先算, pc2月先出result呀!
作者: y3y    時間: 11-12-12 17:08     標題: 回復 11# porporchi 的帖子

可否講下唔入MS的原因, SC同MS都收左小兒, 想了解多D, 如不方便公開請PM我.

Many Thanks!
作者: justineb    時間: 11-12-12 17:54

我都好想知道.
作者: anteater    時間: 11-12-12 18:37

KV 無課外活動,中數好
VS
MS 好多課外活動, 好多家校合作, 英普,德育好
作者: mianyang_99    時間: 11-12-12 18:42     標題: 回復 14# anteater 的帖子

yes...同意, ms除左德育好...英普都係好好...比我想像中好好多呀~~
作者: Yipapa    時間: 11-12-12 18:50

I have same case.  Kv pm and ms pth.eng in pm.  

Ms Pth.eng is new...no track record.  Have through train though not 100 per cent.  No subsidy starting from this year.  May have lot of changes.  

Kv. Good academic.  Hard to make a decision.   

Want to release one offer as soon as possible.
作者: porporchi    時間: 11-12-13 11:30

deleted~~~

作者: cwymama    時間: 11-12-13 12:22     標題: 回覆 17# porporchi 的文章

民生嘅小朋友大部分都好活潑(係我每日接送時見到的),如果到咗佢手就變咗"木"咁就真係要諗吓教法係咪唔夠吸引,因為民生有好多時間安排比啲小朋友玩,例如踩單車、遊樂場、我個女話老師會帶小朋友去室內遊樂場玩轆地勁好玩,如果話民生教嘅嘢唔深,我認冋(因為安排咗好多活動比小朋友),但話啲小朋友比較"木"我就真係唔多覺喎,當然有時班裏可能有個別一兩個比較被動,做老師嘅係咪應該引導吓佢呢?
作者: porporchi    時間: 11-12-13 12:31     標題: 回覆 18# cwymama 的文章

"木" 其實都係一個優點來, 即係正面d 去睇, 佢地好disciplined 囉! 佢去到ms時頭1-2個月未係教書住, 好似係助教來, 所以唔關佢事, cwymama, 希望你唔好誤會, 可能都係我朋友既用字問題, 唔洗咁緊張, 每間kg都有好同唔好, kv咁出名, d 小朋友都比人形容木d 啦!
作者: mianyang_99    時間: 11-12-13 12:32     標題: 回復 18# cwymama 的帖子

同意...起碼我個仔一定唔係"木"~~

仲有, 就快要聖誕表演啦, 每班都會好花心思咁排隻舞(係日日排呀)....等12月某日就係小學個禮堂表演比d家長睇, 呀仔日日番黎都跳番part舞比我睇, 咁既安排d小朋友又點會"木"呀~~
作者: porporchi    時間: 11-12-13 12:32

aiya...我deleted 以上所講既野喇!!!
作者: cwymama    時間: 11-12-13 14:34     標題: 回復 19# porporchi 的帖子

我唔係緊張,我只係講我親眼見到嘅出來,並唔係只係聽人講或估估吓。我只是好奇見你有post話之前有朋友响民生教,但你deleted咗個post又話佢剛剛進入民生教?其實作為一位幼師,點都唔應該用"木"形容個小朋友。最後我真係只聽人形容KV學生"叻"或"勁",而無聽過佢哋"木"囉。
作者: michelle_lxh    時間: 11-12-13 23:01     標題: 回復 22# cwymama 的帖子

民生一星期教几堂英文
作者: mianyang_99    時間: 11-12-14 08:43     標題: 回復 23# michelle_lxh 的帖子

4堂...每堂40分鐘,好好呢~~
作者: Jen2008    時間: 11-12-14 09:22     標題: 回復 19# porporchi 的帖子

I wish to respond to the 'bargaining power' part.

Like I only opt for 'easy' and 'happy' kinders for my girl.  No outside English and Maths classes, no competitions, certificates and awards.  Just a lot of reading.  She's right now in MS K3. Out of the 4 schools we applied, she gets offers from a DSS and 2 private schools.  So I cannot say she's losed her 'bargaining power' by staying in MS.

MS/SC/KV does not have all the ingredients to famous DSS.  I guess it depends what are the parents' other inputs on the child.
作者: mianyang_99    時間: 11-12-14 09:29     標題: 回復 25# Jen2008 的帖子

Good for your daughter!!
I also believe MS kids are no less competitive than  kids from other kgs. They are generally more confident, outspoken ,good in common sense and well -bahaved.
作者: Gerard    時間: 11-12-14 09:52

作者: tsobaba    時間: 11-12-14 10:05     標題: 回復 3# Jen2008 的帖子

My girl is studying in MS K2. Do you mind to tell me which DSS or private schools will make you to give up the offer from MS primary? I would like to have some opinions since we need to face to this next year. Thanks
作者: 日日見住你    時間: 11-12-14 10:28

我又分享下先.

我係舊年考ms架, 而且都有上午班的offer,真係考慮左好耐唔捨得放棄.不過真係有一間我地非常心儀的學校收左.
其實依家諗番放棄左仲有d唔捨得.
不過又講個事實俾大家聽,我直接同間接識三個係民幼教的老師,佢地都唔俾返自己的小朋友讀民幼.
不過真係唔好問我原因喇.一來朋友又唔會真係完全講晒俾我知原因(佢同我講真係一句都冇話民生唔好的),不過我自己都get到有d原因.

我真係想講下個事實俾大家知,唔係想要個位呀.我舊年考架.
作者: michelle_lxh    時間: 11-12-14 10:38

是不是因爲老師不擔心上小學,因爲怇可以上民小
作者: 日日見住你    時間: 11-12-14 10:39

不是可以上民小.佢都唔考慮俾個小朋友上民小tim.

原帖由 michelle_lxh 於 11-12-14 10:38 發表
是不是因爲老師不擔心上小學,因爲怇可以上民小

作者: mianyang_99    時間: 11-12-14 10:52     標題: 回復 29# 日日見住你 的帖子

咁我又分享下啦.

我有個同事佢係前幼稚園校長, (係呀..真嫁, 佢真係做校長嫁), 佢都比佢2個小朋友讀民幼同民小, 佢話一心只係考呢間, 佢大仔已經升小三, 細女已經係k2, 問佢點解....佢話鐘意佢既課程同德育, 佢話佢地d小朋友真係好乖, 呢樣唔係間間名校train到出黎, 唔同language或學識, 係有錢都買唔到既, 我就係聽到佢既分享, 先apply呢間學校, 果然正呀~~
作者: sllau    時間: 11-12-14 10:54

我又來講下啦, 我有朋友教港島小學既,佢間學校係有埋幼稚園既, 都算熱門, 佢就相反比佢小朋友由K2入讀自己學校既幼稚園, 之後堅持唔比小朋友直上私立小學, 就算老師仔女唔使交學費...
我同佢係死檔來既, 我又係佢囡囡既契媽, 所以佢一五一十講比我聽個原因, 唔係估估下, 佢原因....在幼稚園時, 因為老師都知佢係囡囡個阿媽, 所以特別照顧, 多好多機會表演, 甚至代表學校比賽...但係我朋友唔鍾意咁, 因為佢驚影響囡囡成長, 樣樣太順利啦, 佢要個女知道呢個世界其實好大,係呢間學校係因為阿媽而多左機會,去到第間就無支歌仔唱....
結果囡囡去到第二間讀小學, 發現問題, 囡囡上堂好多咀, 唔專心,咁我朋友就返自己間幼稚園問老師,阿女幼稚園上堂情況, 唉....原因佢囡囡一向都係咁, 只係老師比面佢,對佢囡囡容忍度大左D....

作者: michelle_lxh    時間: 11-12-14 10:55     標題: 回復 31# 日日見住你 的帖子

那去邊閒學校呢?
作者: 日日見住你    時間: 11-12-14 10:57

但個位前校長不是在民生教喎,沒有親身經歷,而個幾位老師係民生教, 一定知d內情.其實我聽到都打左個突架,一間我咁鐘意的學校點解老師連自己學校都唔揀.

btw,我唔係想唱衰ms架,到依家雖然唔係呢道讀,我都好鐘意架.因為我地上過佢的pg,我同我小朋友都超鐘意

原帖由 mianyang_99 於 11-12-14 10:52 發表
咁我又分享下啦.

我有個同事佢係前幼稚園校長, (係呀..真嫁, 佢真係做校長嫁), 佢都比佢2個小朋友讀民幼同民小, 佢話一心只係考呢間, 佢大仔已經升小三, 細女已經係k2, 問佢點解....佢話鐘意佢既課程同德育, 佢話佢 ...

作者: mianyang_99    時間: 11-12-14 11:03     標題: 回復 35# 日日見住你 的帖子

哈哈..明啦..大家都係分享啫~~

不過老師睇野既角度會係偏重admin個面多d喎, 同埋, 其實一個"好"學校, 通常個校長都會demanding dd, 咁老師唔多唔才都會做到有負面情緒或呻下, 都明既 (佢地真係成日5點幾仲開會嫁)...

以上都係我估咋~~
作者: 藤媽    時間: 11-12-14 11:04

原帖由 sllau 於 2011-12-14 10:54 發表
我又來講下啦, 我有朋友教港島小學既,佢間學校係有埋幼稚園既, 都算熱門, 佢就相反比佢小朋友由K2入讀自己學校既幼稚園, 之後堅持唔比小朋友直上私立小學, 就算老師仔女唔使交學費...
我同佢係死檔來既, 我又係佢囡 ...

俾個like你朋友
作者: sllau    時間: 11-12-14 11:07     標題: 回復 36# mianyang_99 的帖子

mianyang_99未必只係ADMIN原因嫁, 請睇我既分享33#啦
我好buy我朋友既做法, 讓小朋友吃點苦好既....
作者: mianyang_99    時間: 11-12-14 11:28     標題: 回復 38# sllau 的帖子

睇左啦...好欣賞你朋友呀~~
作者: tsobaba    時間: 11-12-14 11:55     標題: 回復 9# 日日見住你 的帖子

我估,正路就怕辛苦囉,我都在民小個綱聽好多人講話辛苦架,唔正路就多事非囉,試想像自已個子女去左自已公司做在第二個部門跟第二個亞頭,你估個個同事都係你朋友咩!不過我都係段估。
作者: porporchi    時間: 11-12-14 12:03     標題: 回復 22# cwymama 的帖子

我delete 係因為我講完個"木"字之後有d朋友比較大反應, 我驚比人誤會我去話ms既不是, 而令到之後會有一連串既post回應我既一個木字!

我朋友o係幼帥, 已經離開ms了, 我之前有post話佢剛入去教咩? anyway, 我呢個朋友只係o係ms 我估都只係幾個月, 不過佢太愛佢之前教o個間kg, 同埋佢之前既kg 係收女仔多, 相對地覺ms冇佢之前既咁好...anyway, 我唔再回應ms既事, 我上來都係講出我既感覺, 我同任何既kg冇任何關係, 亦申報左先, 我好好彩, 小b已經有好多offers在手, 我唔係上來為左爭ms而出post!
作者: tsobaba    時間: 11-12-14 12:05     標題: 回復 8# sllau 的帖子

都可能係喎!
作者: eebabyma    時間: 11-12-14 12:20     標題: 回復 35# 日日見住你 的帖子

咁我覺得老師俾唔俾返自己小朋友讀返自己學校可能有好多原因。
我朋友教LH,佢都無俾自己仔讀返LH,原因係佢自己要返工,又唔想再俾個仔奶奶湊,於是俾個仔入一間屋邨的全曰制幼兒園,自己放工接返。佢話佢校長成日都叫佢俾個仔返LH,但佢衡量過都無咁做。同埋佢一心都無俾仔去讀私小,直資。不過可能佢係老師,自己識教,so far佢仔依家在一間官小讀三年級,成績好好,好乖有禮貌。
作者: Jen2008    時間: 11-12-15 08:31     標題: 回復 16# tsobaba 的帖子

replied via private mail
作者: cwymama    時間: 11-12-15 08:44     標題: 回復 41# porporchi 的帖子

(請想像係溫柔語氣)有吖,响你delete嗰個post度有詳盡咁寫你朋友剛剛入咗民幼教、、、,不過你可能寫錯年份啦!但你真係有咁寫架!重有你朋友可能敘述得唔清楚,因為民幼老師係合約形式,所以唔會教幾個月就走的。(我並無惡意,只係將我所知嘅寫出嚟,以上資料係我向學校查詢得知的)

作者: Cutemom0808    時間: 11-12-15 09:18

kv of course,

ms都是很好的,但唔係一係龍,得60-70%,有d兩頭不到岸感覺
作者: tsobaba    時間: 11-12-15 09:40     標題: 回復 3# Jen2008 的帖子

Wow! Your kid is amazing! Thank you so much!
作者: porporchi    時間: 11-12-15 13:11     標題: 回復 45# cwymama 的帖子

我冇講朋友幾多年入去教, 因為我都唔知, 應該係3年前, 因為佢個小朋友而家都aged 3.

你睇番我既post會知道我做邊行, 我既工作係連幼師都要我教,  而我身邊既朋友亦會係教育工作者, 如果我所講既野令到你有咩misunderstanding, 好唔好意思!

我由頭到尾只係講我朋友話佢o係ms o個幾個月時見到小朋友木d, 並唔係咩-ve 既說話, 我既小朋友kv/sc/lh/ling leung/ creative x 2, etc total 有十幾個offers, 真的唔會上來同人爭ms, ms 同我冇任何瓜葛, 我最多只係話佢地interview 安排用100% pth 唔好, 同埋見到有老師long face 左幾次見到我小朋友跌落地, 呢d亦都係事實!

我覺得呢度好冇自由, 所以我唔會再o係呢一版reply, 因為我每1個reply 都會吸引到好多朋友來回應, 我唔想阻住大家既時間!

你咁有心既, 可以再多打一次電話比ms, 問下佢地3年前有冇1個幼師因為入去冇幾耐就大肚走了...我講得太多了, 我唔想我朋友既info disclose太多, 因為太易估了, 佢而家做hosuewife, 唔單保將來會唔會入番呢行

仲有, 無論哂機構, 學校或公司都好, 如果要離職既, 間公司唔會唔比, ms亦都一樣! 我由頭到尾冇講過我朋友入ms 做2-3個月係因為ms offers 2-3個月既contract 比佢, 只不過係佢做左2-3個月走!!!
作者: michelle_lxh    時間: 11-12-15 13:20

唔要爭啦,每個人想法唔一樣
作者: tsobaba    時間: 11-12-15 15:55     標題: 回復 2# porporchi 的帖子

我諗我估倒妳朋友係邊個,後尾重返去ms教左一期pg?大家唔好嘈啦!
作者: cwymama    時間: 11-12-15 16:20     標題: 回復 50# tsobaba 的帖子

哈哈!我都知係邊個啦!
作者: porporchi    時間: 11-12-15 16:34

ha? 你地識佢呀? 咁仲好啦, 唔好以為我作識個人出來去話ms既不是

不過以我所知, 佢去左第2度教playgroup wow? 我o係上次同朋友gatherings時聽到佢話好忙, 因為要去xx會教playgroup, 你sure 你識既係我朋友? 咁仲好, 你都知佢之前O係邊KG 教, 咁你明點解佢相對地覺得ms 唔係咁好啦!
作者: sllau    時間: 11-12-15 16:38

算啦,就咁算啦,唔好嘈lor, 每個人要計既度既算既要求既都唔同, 最緊要大家都揾到自己想要既學校啦......
作者: eebabyma    時間: 11-12-15 16:51     標題: 回復 52# porporchi 的帖子

唉,邊有一間學校完美架?尤其係d老師,做果間、嫌果間,實不相瞞,我自己都係在幼教界打滾了十多年,多年來工作,實習,進修,聽埋聽埋確實晤少,好多人高度評價的學校,其實也有很多不為家長知的一面,只要自己小朋友讀得開心,有進步,就ok啦,無謂爭辯喇!
作者: cwymama    時間: 11-12-15 16:53     標題: 回復 52# porporchi 的帖子

我諗我識嗰個係你對上話佢做緊housewife嗰個,而唔係好忙教緊playgroup嗰個吖。
作者: porporchi    時間: 11-12-15 16:56

多謝你地reply!! 我想講多一次,  只不過係我講左句我朋友(幼師)話ms小朋友木d, 同埋我interview時覺得用pth100%去問問題唔係咁fair, 只係呢2樣野就令到朋友誤會我作野出去話ms!!

我都係做呢一行, 我邊會唔知 "邊有一間學校完美架", 我唔開心既係有朋友唔係太接受我以上所講既野!

我真係冇去爭辯咩野! 我只係想澄清我冇作野!  你地繼續discuss kv/ms既事, 唔好比我呢d 無胃既post 影響到!

所以
作者: porporchi    時間: 11-12-15 16:58     標題: 回復 55# cwymama 的帖子

你講多小小你所識忙緊做housewife既朋友呀, maybe 真係我地識埋同一個人來, 不過佢近來part time 有教下playgroup!
作者: cwymama    時間: 11-12-15 17:03     標題: 回復 57# porporchi 的帖子

你等我一陣,唔准delete個post架!
作者: porporchi    時間: 11-12-15 17:05

好, 只要你肯承認我所講既野唔係特登作出來去話ms就可以了!
作者: porporchi    時間: 11-12-15 17:05

簡單D, 佢係有幾多個小朋友, 分別幾大, 我就知啦!
作者: BBG1    時間: 11-12-15 17:12     標題: 回復 43# eebabyma 的帖子

8卦路過ja!
我教果間學校英中(有小學),但如果可以的話,我也不想子女入讀,和我一齊,因為覺得始終不太好呢!

作者: eebabyma    時間: 11-12-15 17:30     標題: 回復 61# BBG1 的帖子

哈哈,我相信你都明白,有時唔係因為自己教間學校唔好先唔俾自己仔女返去讀,而係身為家長時,會有更多客觀因素要考慮!

作者: tsobaba    時間: 11-12-15 18:01     標題: 回復 11# porporchi 的帖子

deleted...

作者: renielo    時間: 11-12-15 22:40

我個親戚係小學教師, 佢話間學校好但唔會俾個仔讀, 因為會有好大壓力!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5