教育王國

標題: 面試遊戲.... 好失望好唔甘心 [打印本頁]

作者: pangps    時間: 11-12-12 09:45     標題: 面試遊戲.... 好失望好唔甘心

自問阿女面試表現大部份都好好,佢亦好鐘意去面試遊戲,但一封又一封既waiting好沮喪,其他話走黎走去,掟玩具,唔出聲都有offer,十分不是味兒..................

星期六收民生result,阿女表現最好呢間,全普通話問乜都識答,仲要用普通話答,講故事又有反應,放禮物又做到...
我好有信心,亦好有期待,點知都係waiting............ 十萬個失望,到底那裡出錯...

依家有創價同啟思,雖然都係好學校,但自問阿女表現好好,識野好多,但KV, SC, TT都係waiting,好唔甘心......  唯一可以安慰自己係住屯門,家長無名校出身..... 非專業人仕
作者: summother    時間: 11-12-12 09:48

你個女係waiting list, 我個女係rejected....等都無得等, 唉!
作者: Lachesis    時間: 11-12-12 09:54     標題: 回復 1# pangps 的帖子

作者: pangps    時間: 11-12-12 09:57

問卷確實沒有太花心機,但總不離標準答案
作者: yanlee06    時間: 11-12-12 10:01

原帖由 pangps 於 11-12-12 01:45 發表
自問阿女面試表現大部份都好好,佢亦好鐘意去面試遊戲,但一封又一封既waiting好沮喪,其他話走黎走去,掟玩具,唔出聲都有offer,十分不是味兒..................

星期六收民生result,阿女表現最好呢間,全普通話問乜都識答,仲要 ...

你個case同我一樣, 記得去年我又係同仔仔報左8間, 7間REJECT, 1間WAITING, 他是大仔, 每次INTERVIEW同老師都有問有答, 而問卷我都是好有心機去答, 不過結果都係失望.
作者: Lachesis    時間: 11-12-12 10:11     標題: 回復 4# pangps 的帖子

作者: porporchi    時間: 11-12-12 10:14     標題: 回復 1# pangps 的帖子

請問樓主小朋友係細b 定中b 定大b?

我都覺得MS interview好唔公平, 其實...入到ms 你真係好開心咩? soka maybe is a better choice!!
作者: cherryird    時間: 11-12-12 10:23

作者: pangps    時間: 11-12-12 10:50

0903大b呀.....
19個月已經join jolly-kingdom,一星期五天,每日兩個鐘,一英一普,所以我對佢好有信心....
作者: bopui0607    時間: 11-12-12 10:59

唔好灰心啦, waiting 都有機會既. 學校既收生標準, 我地永遠唔知, 又或者真係一山還有一山高, 而家D小朋友係"訓練"有數架.

希望在明天 !

原帖由 pangps 於 11-12-12 10:50 發表
0903大b呀.....
19個月已經join jolly-kingdom,一星期五天,每日兩個鐘,一英一普,所以我對佢好有信心....

作者: Qooie@@    時間: 11-12-12 11:01

其實, 我都唔明白果D多人選擇的幼稚園係點選擇小朋友, 我囝囝都表現出色, 反而都收到REJECT, 亦是大B, 所以真的可以講係一場面試遊戲.....而家幼稚園已經競爭到咁, 真係唔敢想像到小一又一場戰爭, 唉....做香港人真辛苦, 尤其這年代
作者: behappydad    時間: 11-12-12 11:03

正面d
想吓有無改善地方

前前走
作者: lyhv    時間: 11-12-12 11:05

住屯門?  咁你報名時係唔係都寫屯門?
作者: xiazaimami    時間: 11-12-12 11:16

你大b都話唔甘心
咁我地d細b家長點算
反應唔及大b
出生月份得不到幼稚園歡心(因較難教)

點算
作者: behappydad    時間: 11-12-12 11:18

雲與清風可以常擁有
關注共愛不可強求
不強求不強求永遠等候
如必需苦楚 我承受

誰會珍惜當你還擁有
將要逝去總想挽留
想挽留想挽留看似荒謬
求今天所得 永遠守

命運是對手永不低頭
從來沒抱怨半句 不去問理由
仍踏著前路走 青春走到白頭
成功只有靠一雙手

誰會珍惜當你還擁有
將要逝去總想挽留
想挽留想挽留看似荒謬
求今天所得 永遠守

命運是對手永不低頭
成功只有靠一雙手

命運是對手永不低頭
成功只有靠一雙手

命運是對手永不低頭
成功只有靠堅守信心奮鬥
作者: davywm    時間: 11-12-12 11:23     標題: 回覆 15# pangps 的文章

創價超難入都入到證明你囡囡好叻
唔好唔開心, 其他學校唔收係佢地唔識貨啫!
作者: ivypooh    時間: 11-12-12 11:24

樓主, 恕我直言, 我唔明白點解你會失望, 你所報個D學校其實你係想讀先會報, 概然已有offer,點解會失望, 難道你覺得你報10間學校, 攞盡10間offer就覺得你個小朋友好叻? 其實你小朋友已好叻, 起碼冇reject. 你已經好過好多未有offer的家長.
作者: pangps    時間: 11-12-12 11:26

我就係報名時都寫屯門,太天真以為幼稚園唔睇地址,早知寫個九龍塘地址
作者: minnamy    時間: 11-12-12 11:28

香港交通雖然已非常方便,但學校點都揀住巿區既小朋友,叻既小朋友確實好多,住屯門一定輸少少,妳女女咁叻,實有好學校比offer妳,唔駛灰喎
作者: ronniedad    時間: 11-12-12 11:33

同意樓上兩位所言, 創價都唔少人報, 有OFFER都仲唔甘心? 而樓主的WAITING LIST就全都係超多人報類別, 要知道天外有天, 人上有人, 學校揀唔到只係呢個階段吧. 如有心等待, 說不定真係有位俾你WAIT到呢?
作者: lyhv    時間: 11-12-12 11:34

原帖由 minnamy 於 11-12-12 11:28 發表
香港交通雖然已非常方便,但學校點都揀住巿區既小朋友,叻既小朋友確實好多,住屯門一定輸少少,妳女女咁叻,實有好學校比offer妳,唔駛灰喎

agree, 其實樓主囡囡已經好叻, 唔好灰心, 更何況創價同啟思都係好學校, 好多人羨慕緊你呢~~
作者: siden    時間: 11-12-12 11:36

Tuen Mun...

I cannot say Tuen Mun is definitely disadvantaged.

Just imagine, if 2 children had the same marks in interview, perform equally well. I would think the school would choose the kid whose address can be reached by schoolbus. So you understand what I mean.

I am not saying you should "borrow address" from others.
作者: siden    時間: 11-12-12 11:40

Living in Tuen Mun is not your problem. Don't feel upset. I also live in NT. I am not rich enough to live in Kowloon Tong as well.

Soka is also a good school. Your child may have offers in May or June, by that time many offers from good schools are being released.
作者: MamaRabbit    時間: 11-12-12 11:44

我個女都係大b, d hit 學校都係收waiting,佢地係咪對d大b要求高d呢? 還是小朋友越大,反而更見怕羞? (可能我個女係咁)

真係好失望,更對女兒失去信心...
不過睇到另一個講近年出生人口既post後,又覺得明白多一點! 生不逢時

其實你囡囡有創價都好叻,呢間都是很難考入的!
作者: beagoodman    時間: 11-12-12 11:52

The offers you got ARE NOT BAD..
Be happy!
作者: LUCUSMaMa    時間: 11-12-12 11:55

作者: heidys    時間: 11-12-12 12:00

幸運之神無眷顧我個仔,全部勁的學校都reject,位都唔駛求.
不過無失望,無唔甘心
因為佢真係未夠班,就算勉強入到,都會考包尾,勁唔開心
因為佢阿媽返工,同埋無幫佢密密上playgroup
我比人話我學前教育做得唔好所以咁
但我其實唔介意個仔適齡達適當的水平
唔駛跑在前面果堆. 跑在中游, 欣賞周邊風光都唔差o既
我諗我仔幸福在有一個阿Q的阿媽
作者: ac917    時間: 11-12-12 12:01

樓主,想問你最心儀你邊間?
見你大部份都係九龍塘既,你會否搬屋?

其實見你小朋友咁出色,我相信遲d offers會陸續出現,不過每天由TM往返Kln Tong的確十分辛苦...anyway,如果你最心儀既未出現,都要keep on 寫信架,祝成功!

仲有,都奉勸各位未有offers既唔好灰心,有好多學校都仲有好多位,繼續寫信啦,起碼已經行到呢步,開學前都仲有機會呢,努力!

作者: LUCUSMaMa    時間: 11-12-12 12:09

作者: pangps    時間: 11-12-12 12:18

我最心儀係KV,已寄求位信
因為仲有個妹十個月,兩個由嫲嫲湊,所以今年先搬去屯門,希望小一前個女大點可以放心請工人才搬番出黎。
小朋友依家每逢周六都會出九龍返興趣班,慣左上車就瞓,希望佢適應到,我唔太想留係屯門讀書.....
我今日會打去啟思放棄留位費.....
作者: melonfans    時間: 11-12-12 12:38

其實一山還有一山高!  今年憎多粥少!  我想問你, 你interview SC你自己係咪同小朋友講英文, 畀指令佢?  屋企有無人係用英語同佢遘通?  TT你係咪Apply 英普班?
作者: gskw    時間: 11-12-12 12:50

if you like KV, write letter to follow up! cheer up!
作者: melonfans    時間: 11-12-12 12:56

其實我有樣野可以好肯定, 如果interview int'l kg.  好似SC.  個小朋友最少英語聽得明, 講得到!

第2就家長會同小朋友用英語遘通!  

因為上年我同仔仔IN pn.  我地主力揾int'l kg.  第1間interview,  啱啱有個小朋友勁喊, 好嘈!  我聽吾清楚人地問我問題, 問咗佢2次, 我唸佢以為我吾識聽, 咁就完咗interview!  最後係rejected!  之後in pn 同今年in kg 都有int'l kg offer!  

我諗呢個point先係人地收生嘅一個重點!  學校確保小朋友英語水平可以跟得上學校課程!  當然, 去補習可能都ok!  不過學校可能未必咁睇!

作者: pangps    時間: 11-12-12 12:58

係,SC用英文IN,不過唔係岩哂...
屋企有同佢講英文,指令完全follow到,溝通亦冇問題
TT係英普班...
我都明白競爭大,但有朋友兩公婆係醫生,個仔in KV一句都冇出聲收左,先覺唔咁心姐...

原帖由 melonfans 於 11-12-12 12:38 發表
其實一山還有一山高!  今年憎多粥少!  我想問你, 你interview SC你自己係咪同小朋友講英文, 畀指令佢?  屋企有無人係用英語同佢遘通?  TT你係咪Apply 英普班? ...

作者: melonfans    時間: 11-12-12 13:07

原帖由 pangps 於 11-12-12 04:58 發表
TT係英普班...
我都明白競爭大,但有朋友兩公婆係醫生,個仔in KV一句都冇出聲收左,先覺唔咁心姐...

...

你嗰日in TT, 小朋友有無舉手出去攞禮物, 佢有無用普通話答?  講故事佢有無跟住老師講英文, 係咩動物/人物? 數數字?

你小朋友係Grand-ma 湊, 佢係咪同佢講英文架?

作者: derkin    時間: 11-12-12 13:18

Agreed . 樓主呢d咪叫貪心囉. 一山還有一山高呀.
原帖由 ivypooh 於 11-12-12 11:24 發表
樓主, 恕我直言, 我唔明白點解你會失望, 你所報個D學校其實你係想讀先會報, 概然已有offer,點解會失望, 難道你覺得你報10間學校, 攞盡10間offer就覺得你個小朋友好叻? 其實你小朋友已好叻, 起碼冇reject. 你已經好過 ...

作者: w_y    時間: 11-12-12 13:22

melonfans

真係唔讚你心水清都唔得. grandma 湊又真係可能係考慮/不考慮的因素喎!
作者: Cutemom0808    時間: 11-12-12 14:09

原帖由 pangps 於 11-12-12 12:58 發表
TT係英普班...

...

人地係醫生,升小有優勢,個game係o甘冇得唔甘心呢

創价呢d唔睇父母背景而收,証明你小朋友係叻你應開心

作者: behappydad    時間: 11-12-12 14:13

唔好唔甘心
唔好覺得唔公平
現實係咁

正面前看
創價都幾好
人氣急升
作者: chongnicole    時間: 11-12-12 14:30     標題: 回復 4# derkin 的帖子

看topic,本來想留言鼓勵吓,越看越吳對路,真係要間間收先開心!

以前夠聽過有同事話,佢個仔in維記喊足全場都收(of course我好懷疑)...咪聽吓就算囉,吳好太認真。
作者: melonfans    時間: 11-12-12 14:49

kv係世襲就吾係第1次聽, 可能醫生以前係KV讀書!

我上次INTERVIEW, 無意中畀我睇到Marker係仔仔嘅interview評分.  我相信佢地係有收生standard!  不過小朋友主動性強就一定係有優勢.  其實interview 嗰時, 如果小朋友無反應(佢平時係明, 識做嘅).  家長係可以從旁鼓勵佢而完成指示.  呢個都係有分, 豈碼小朋友係有做到!
作者: gisoleung    時間: 11-12-12 14:59

正面D..報多間都係一個希望..有間收你個小朋友..現在已有OFFER但為何失望呢?低處未見低呀~~
作者: iantsing    時間: 11-12-12 15:03

作者: pangps    時間: 11-12-12 15:09

我個女in KV時完成哂所有TASKS,有唱歌又有玩TOPS,可能佢唱唱下birthday song時望住我微笑咁唱,我自然反應同佢講快D望住老師唱,如果果一刻一切唱可能會好d....
作者: pangps    時間: 11-12-12 15:10

我心儀係KV,不過已經寫左求位信

原帖由 iantsing 於 11-12-12 15:03 發表

已經有兩個OFFER仲想點?

:igiveup: :igiveup: :igiveup:

作者: chubbychu    時間: 11-12-12 16:25

創價都好難入架,入到真係靠面試表現及運氣。我有朋友個女好叻,佢覺得表現極好,但最後都唔收。

如果你真係好心儀KV,就努力寫多啲求位信啦。good luck!

原帖由 pangps 於 11-12-12 15:10 發表
我心儀係KV,不過已經寫左求位信

作者: iantsing    時間: 11-12-12 16:33

作者: Wisdomsfamily    時間: 11-12-12 17:09

有兩間都算係好好而有名又難入嘅學校收左都唔甘心唔開心,我個仔俾soka reject左,都係大仔依家一間都未有offer甘點呢?好多人都又係waiting & rejected又點呢?做人唔好甘貪心啦!
作者: hokk    時間: 11-12-12 17:15

我諗樓主係唔咁心輸咗比d 表現唔係咁好, 但係有offer 既人.........
因為我都有咁諗..............我知道考o既人超多...而叻o既小朋友更加多到不得了...但係學位就頂多得幾百個...點都係有人唔得(就算in 得好好都冇offer),呢點我好明白....所以真係睇下自己好唔好彩啦...咁樣輸o左我冇野講......

但係正如樓主講輸o左比自己小朋友表現冇咁好o既...就真係會唔甘心架

不過等下會有希望呢....起碼你已經有offer啦...咁當然向各家長心目中...幼稚園都係有排名o既....可能幾個月後你最心儀個間會call 你呢...
作者: matsushima    時間: 11-12-12 19:02

已有兩個OFFER都唔LIKE ?
仲想點呀 ?  
作者: ronniedad    時間: 11-12-12 21:15

其實面試點為之好??? 答岩哂? 做好哂要做o既野就叫好? 要知道呢d野大部份家長都知, 亦相信真係唔少小朋友係做得到的. 好認同有家長所講, 係佢地答問題及反應時, 他們有望住老師回答嗎? 或在面試過程中都能保持笑容嗎? 我諗呢個先係表現到佢地的自信一面, 分野可能就係係呢d細微地方上. 學校要o既未必係準確無誤的答案先叫好好. 以上只係在下之愚見, 不喜勿插!!
作者: miya20    時間: 11-12-12 23:16

家長的表現亦係學校所關心,問卷當然重要,看看家長能否理解及配合學校理念及大方向!所以不限於小朋友表現。
作者: CatEgg    時間: 11-12-12 23:56

樓主的小朋友十幾個月就去學phonics、普通話,又係屋企講英文,對小朋友期望一定好高,interview表現又好,失望係人之常情。
不過,小朋友每日由屯門返九龍塘,太-辛-苦-了。
作者: hkalilai    時間: 11-12-13 01:07     標題: 回復 45# pangps 的帖子

SC,KV--的確係好好既學校,校學很有方法,有系統,每天只上課3小時,但畢業時識既野好多。小朋友讀得開心無壓力,上到小學成績又好。當然[收生數量多]&[報名人數多]亦是導致教出來的學生更優秀的原人之一,但無可否認學校選蟀的確有一手。好多名小學都先收此2間幼稚園的學生,易教D。其實幾千人報,只收幾百個學生,reject/waiting係非常正常,有幾千人陪你。好明白你既感受,好多家長都好想自己既子女有幸能在這2間幼稚園就讀。加油,就算呢2間幼稚園吾收你個小朋友,就當佢地無眼光,自己教好個小朋友,在創價考第一,一樣可以考女拔/男拔,有料一定有機會遇上百樂,不要放棄。
作者: alvismother    時間: 11-12-13 07:20

我同你情況相似,住大埔,大女,in SC用英文,聽同講大部份都答對,找不同都答對,得到waiting list,我最初都有失望,跟住就覺得係上天認為SC吾係最適合女兒(太遠... ..etc.)最終馴服了。

原帖由 pangps 於 11-12-12 12:58 發表
TT係英普班...

...

作者: pangps    時間: 11-12-13 09:33     標題: 回復 47# iantsing 的帖子

我好想阿女入KV,收到WAITING信後已立即寄求位信....打算一個月後再寄...
想親自交去校長手呢,但唔知點先見到校長
作者: shanshan16    時間: 11-12-13 10:00

屯門-九龍塘 , 不覺得辛苦了小朋友嗎?
作者: CKBCHU    時間: 11-12-13 13:19

KV 同SC 的學生是否一定入到好小學?  放開D。由現在開始谷個小孩,一星期學13樣嘢,都可以入名校。
作者: melonfans    時間: 11-12-13 14:18

小朋友返學太遠真係好辛苦!  因為我讀小學p1-6都搭最小1個鐘校車!  所以我明有幾攰!  

我好明白仔仔性情, 超好動!  人人走去九龍塘報學校, 我真係1間都無報到!  怕佢遠, 返嚟無哂精神做功課!  點叻都無用!

超出名, 多人爭,好傳統嘅學校, 我淨係報咗1間比較啱仔仔嘅!  入吾入到就睇彩數! 我好相信每1區都有好嘅幼稚園!希望大家都可以揾到適合小朋友讀嘅學校!
作者: fatty64    時間: 11-12-13 22:55

我朋友的囡囡讀MS, 佢問過老師, 問卷內容是十分重要的!!!
作者: vnghk0001    時間: 11-12-14 11:07     標題: 回復 59# melonfans 的帖子

作者: Sheungki0101    時間: 11-12-14 11:38

原帖由 ronniedad 於 11-12-12 21:15 發表
其實面試點為之好??? 答岩哂? 做好哂要做o既野就叫好? 要知道呢d野大部份家長都知, 亦相信真係唔少小朋友係做得到的. 好認同有家長所講, 係佢地答問題及反應時, 他們有望住老師回答嗎? 或在面試過程中都能保持笑容嗎 ...

agree X 100,000,000,,,冇model answer ,,好多老師其實可能睇反應,專注力等等,,答唔啱又未必冇分
作者: rosaki    時間: 11-12-14 12:27

原帖由 pangps 於 11-12-12 09:45 發表

星期六收民生result,阿女表現最好呢間,全普通話問乜都識答,仲要 ...

我係民生舊生, 當日我兩公婆均有出席, 個女係0902, 大b, 家住豪宅區, 家庭背景不錯, 老公係公務員, 我報稱家庭主婦, 因為我真係可以自由分配時間, 女兒表現不錯, 所有野做到晒, 留心聽故事兼好反應, 老師剩係對佢同另一個b女講故事, 因為佢地最乖, 問卷最後果題一定答得俾你更吸引, 因為我有在民生校園生活的經驗,最後都係reject, 所以.............你不是唯一in得好而waiting, 我係有更好因素的條件但結果比你更差!!
作者: pangps    時間: 11-12-14 12:59

完全唔明白收生準則!
疊埋心水讀創價,已報英文oral同普遍話,下月開始返學
學老公話齋:「裝備好阿女,哪怕沒出路!

作者: yanlee06    時間: 11-12-14 13:01

原帖由 pangps 於 11-12-14 04:59 發表
完全唔明白收生準則!
學老公話齋:「裝備好阿女,哪怕沒出路!

其實創價都係一間好好的幼稚園.  我個女都有APPLY, 不過結果是REJECT.
作者: tantanmama    時間: 11-12-14 13:24

輸比其他表現更差的小朋友而唔甘心? 其實你又點肯定你子女比別人子女表現更好呢. 朋友話自己子女interview表現唔好/唔出聲都收咗, 你又點知佢真係表現唔好或唔出聲? 唔係陰謀論, 有時父母唔想俾太大壓力子女, 都會謙稱小朋友interview表現未如理想, 冇乜特別期望, 咁萬一失敗了, 也有下台階.
我今年只報咗KV, LH, PC同宣幼(已放棄唔in). 我都好想個女入KV, 又係waiting, 有失望架, 但唔洗逼自己一定要攞到KV個位先安樂嘅, 每間學校都有其出色的地方. LH英普班收咗我個女, 如PC唔收, 我都會俾個女讀LH, 最緊要有書讀啫.
你個女有冇返PN? 點解仲要每日返一個鐘phonics/oral+1個鐘普通話, 何不索性揾間英普(至少英文)的pn俾佢讀? 唔洗佢咁忙.
作者: 開心小花    時間: 11-12-14 13:59

我的小朋友都收了幾封Waiting/ Reject letter. 當然, 亦有學校收了我的小朋友. 既然我當初在這麼多的幼稚園選了這10間, 8間幼稚園去考, 即是都是我心儀的學校, 任何一間收, 我都覺我很開心. 當然, 一定會再分首選, 次選.
我記得上個月, 同我小朋友去面試一間熱門的幼稚園, 亦是我非常心儀的學校. 我的小朋友的表現可以說係in 咁多間中最好的. Interview之後, 我老公話去食下午茶慶祝一下. 我問點解. 我老公說因為小朋友表現好. 我話: 表現好未必一定收你的. 可能有比你更好的小朋友. 我老公話: 我只係見到自己小朋友係呢個幾月的Interview之中, 不斷進步. 我的開心只係因為我小朋友的表現. 而我的小朋友是否是學校那杯茶, 已不是我們可以控制到. 你亦都不會因為最後這間幼稚園是否有收我們的小朋友而評定她的能力及今日的表現, 對嗎? 我不得不認同我老公的想法, 一家三口好開心咁去食下午茶.
其實, 每一間的幼稚園可能著重小朋友的不同表現, 學校會選適合自己幼稚園的小朋友.我不會猜測學校收生準則, 我亦不會因為用收到幾多封Accept, 幾多封Reject, 又或者是哪一間名幼Accept, 哪一間Reject去評定自己小朋友的能力及表現. 有時, 收到Waiting/ reject, 我都會Hahaha咁過日子.. 我亦希望我的小朋友可以遺傳到我呢D傻氣. 做最好的準備, 作最壞的打算.
作者: kianmaggie    時間: 11-12-14 14:11     標題: 回復 1# 開心小花 的帖子

開心小花,

好有同感& 認同,見到佢哋一次in 得好過一次都已証明有進步, 我哋都已經好開心.
作者: pangps    時間: 11-12-14 14:48     標題: 回復 67# 開心小花 的帖子

非常同意!
作者: Cutemom0808    時間: 11-12-14 14:52

原帖由 開心小花 於 11-12-14 13:59 發表
我的小朋友都收了幾封Waiting/ Reject letter. 當然, 亦有學校收了我的小朋友. 既然我當初在這麼多的幼稚園選了這10間, 8間幼稚園去考, 即是都是我心儀的學校, 任何一間收, 我都覺我很開心. 當然, 一定會再分首選,  ...

體貼的daddy
作者: d500man    時間: 11-12-14 15:15

原帖由 開心小花 於 11-12-14 13:59 發表
我的小朋友都收了幾封Waiting/ Reject letter. 當然, 亦有學校收了我的小朋友. 既然我當初在這麼多的幼稚園選了這10間, 8間幼稚園去考, 即是都是我心儀的學校, 任何一間收, 我都覺我很開心. 當然, 一定會再分首選,  ...

Agree !!!
作者: 小鄧    時間: 11-12-14 15:21

遊戲就是這樣玩的, 好被動, 我地只是有權玩或者唔玩囉。我都有報KV, 學位有限, 結果都係reject, 我地冇唔開心, 因為深明遊戲規則就係你都唔知個規則。其實真係唔收的學生比收的多, 唔好太失望。我都首選KV, TT也是reject, 直到又一村收左 (3日已經通知收), 我地就決定收工, 之後的soka, KRS 都決定唔去in了, 一來唔會再俾機會佢地reject & waiting 我地, 二來俾返d有需要的小朋友, 三來老師可以早d收工。我地覺得好多時上天已經有安排, 我地就去面對及接受, 大家都會開心d。我地應該想想現在擁有的, 積極d發掘現有offer的優點, 我就近來發現左又一村都有好多優點, 好放心小朋友入去讀呢, 退一步海闊天空呀。

最後衷心祝福樓主wait 到 KV。
作者: wong0723    時間: 11-12-14 15:24     標題: 回復 72# 小鄧 的帖子

totally agreed!!!!
作者: rcr    時間: 11-12-14 15:42     標題: 回復 67# 開心小花 的帖子

同意

每次我同囡囡去完INTERVIEW
我同老公都會獎勵個囡,
因為小朋友咩都唔知,
只要囡囡盡左力, 我地已經好開心
作者: 百厭豬    時間: 11-12-14 19:09

每日返放學來回3個鐘,好辛苦喎~
作者: Sheungki0101    時間: 11-12-14 19:23

原帖由 小鄧 於 11-12-14 15:21 發表
遊戲就是這樣玩的, 好被動, 我地只是有權玩或者唔玩囉。我都有報KV, 學位有限, 結果都係reject, 我地冇唔開心, 因為深明遊戲規則就係你都唔知個規則。其實真係唔收的學生比收的多, 唔好太失望。我都首選KV, TT也是re ...

Agree X 100,000,000
作者: torunpoland    時間: 11-12-14 22:48

做咩唔甘心啫?

人哋前世欠你咩!

自己仔女的能力, 唔需要用幾多封 accpetance letter 去決定; 亦唔會因為rejections 而否定! 你唔信自己, 都信下仔女的能力啦!
作者: rabbithung    時間: 11-12-15 01:49

我個女是超細女,上年IN時沒有心儀幼稚園收她。心想給她做大B,讓她有更多自信心去面試,又搬去九龍塘區,大部份九龍塘名校,步行十分鐘便到。最後,收到的不是REJECT,就是WAITING,IN得好的是WAITING,IN得不好的亦是WAITING,都不知道可以點。我都有失望,但總要面對......
作者: hkka    時間: 11-12-15 07:37

會否係佢地為你住屯門都山長水遠出九龍番學著想?小朋友太辛苦了,休息非常重要呢!
作者: chingcat    時間: 11-12-17 21:37

有學校收都唔開心??創價都唔收我呀!當日呀仔表現得好好,不過就不停向老師發問問題,可能怕佢將來係問題學生(每事問)所以WAITING
作者: myfamily1807    時間: 11-12-17 22:04

我開始收信收到無晒感覺,夠竟有大B細B之分,又為何要同一年考呢?唔明個教育制度~
作者: fishcowcow    時間: 11-12-18 01:29

睇完呢個POST, 覺得而家既教育本質變哂, 樓主只顧住好想好想入KV, 覺得係名校, 出路好, 無諗過路程遙遠, 又話要讀呢樣讀個樣去裝備自己個囡, 佢只係一個2歲幾3歲既小朋友, 有無諗過咁樣對佢佢會好辛苦?

我深信每間學校都能教出好孩子, 而且父母先係孩子最主要既老師, 唔係話一間所謂好學校就可以教好個囝囡的
作者: tiggerpiget    時間: 11-12-18 01:44

係唔係MS 係waiting你唔開心,其實收唔收有時要講同老師嘅眼緣,可能D問題有好多小朋友識答,老師當天面試時好多小朋友都識答,無可能識答就收硬。始終學位有限,個人意見,不喜勿揷。
作者: WBB    時間: 11-12-18 02:59

Soka收了已經好叻啦!!!
Interview收唔收係睇彩數,冇得唔甘心!
我都已經麻木了!!!
作者: macymary    時間: 11-12-18 18:08

我個B都是差不多全部waiting+reject,只有一家收了,都會有唔咁心的時候。最最最唔咁心的是阿B明明一年前已經識得嘅,就是不肯面試時回答...不過我都知道好多B都係咁。有時係明明in得好好諗住好大機會,點知竟然是reject...不過真係越來越平常心對待了。
作者: tiggerpiget    時間: 11-12-18 18:48

其實最初每次收D信都是waiting,都幾心灰,可能因為兩年前哥哥interview時,第一封信己經是accept信,加上之後每封都accept,順利到不得了,都唔知register邊間好,每次$660,但最心想入個間就唔得,真係幾好笑。

但今次每封都waiting,都唔知等幾耐,可能quota俾哥哥用盡了,而且今年真係競爭好大,只好継續等
作者: klm402    時間: 11-12-18 19:02

樓主唔洗唔開心呀,我女今年做大女,面試好多都表現好好,但結果係一次又一次既失望,我無質疑女女既能力,相信收生到底無咩標,而且競爭確一年比一年多,收既米讀,唔收又未必真係壞事,加油啦
作者: Christi    時間: 11-12-20 13:11

點解覺得屯門個地址唔OK呢? 徐子淇都有幫小朋友報既哈羅國際學校咪係屯門囉... (我不是住屯門,只係覺得地址冇歧視)

另外,小朋友叻也不代表必入某校.我識得有朋友的女女讀了CCKG但卻入唔到DGJS,佢地咪仲失望?

能做的,儘了力就好.其餘的,平常心吧~~
作者: bbisboss    時間: 11-12-21 10:23

回復 derkin 的帖子

Totally agreed.  You should feel satisfied with having Soka's offer.  
作者: 小克    時間: 11-12-23 11:10

作者: klm402    時間: 11-12-23 14:04

明白樓主心情,面試見得再好都晤等於必收!依家幼稚園太多選擇了,面試只係其中一環,學校今本有佢地既定一套既收生標準!期望大你失望更大,唔甘心只係開頭吧!要相信小朋友既能力,反正小朋友總唔會冇書讀的!加油吧!
作者: MrMrsEast    時間: 12-1-8 04:13

no need to be discourage. there will be call from schools in the months of April and May. Keep up!
作者: chongnicole    時間: 12-1-8 12:06

競爭咁大,間間都話幾千人in,小朋友又咁細個。有也野甘吳甘心呢,你都吳知佢的收生準則,又吳知有幾多priority位,盡左力就好。
作者: yinshun    時間: 12-1-8 13:24

幼稚園競爭已那麼大....香港人真的痛苦
作者: chongnicole    時間: 12-1-8 17:47

如果可以在幼稚園或小學入到心水龍校,以後就無甘辛苦。起碼不用太不人道去谷小朋友。

之前看到某名中學校長話,不要以為有8級鋼琴,申請入中一有優勢,因為很多考生都有...12、3歲小朋友有8級鋼琴在世界各地都係一項成就,真系好驚
作者: winnietingting    時間: 12-1-8 19:41

pangps 發表於 11-12-14 12:59
完全唔明白收生準則!
學老公話齋:「裝備好阿女,哪 ...

我朋友個小朋友是09年細b,面試時表現不好,但第一輪即收,點解?只是識人這麼簡單。
不過轉頭想,對這個小朋友是好事嗎?當然對其他人是絕對不公平的。
其實幼稚園是這麼緊要嗎?我自己就平常心面對。
作者: Vicky901    時間: 12-1-9 15:13

唔一定大家所講睇住邊,問心問小朋友問題就算有好多條,其實都是基本常識,小朋友有番N班都會識答,所以你小朋友識答唔一定是收緊,反而我有個教名校的老師會話,如果太多小朋友是叻學生,會睇個小朋友得唔得意,份表排得前唔前,小朋友都要人靠衣裝.重有我知道住九龍塘可以是無錢,住天水圍都可以好有錢,所以大家唔好為考唔到幼稚園找原因了.細仔可以好識講野,大仔都可以平平無奇,都好睇小朋友肯唔肯合作,我個囝就是一樣,細囝,問十幾二十條問題都可以在某間答識晒,不過某D間唔問野只玩,佢都可以IN衰,有人又說收早D交FORM而又好的小朋友會收佢地先,我都估會係,收生有好多原因,唔一定靠人士,如果個小朋友唔好,有人士關係都無用,唔好再怪其他人了
作者: retasm    時間: 12-1-9 18:21

回復 xiazaimami 的帖子

細b家長可以等多一年,出年變大b去考咪得囉,人地3月出世冇得選擇做細b,你有條件做大b又可以做細b,做細b係你自己選既,學人講唔公平???不如你話港大唔收你個b讀大學好唔公平???..........

作者: Gerard    時間: 12-1-9 19:08

作者: blowater    時間: 12-1-11 17:50

正如樓主的 topic 所言,
這只是一場遊戲
遊戲規則唔係我地定...
result 係點, 我地控制唔到
我地只是有得選擇 "玩" 同 "唔玩"
選擇了 "玩", 就要遵守呢個遊戲的規則,
同埋接受遊戲的結果 =>>> 一係 win 一係 loss
無得唔甘心.....
第時都係要咁樣突小朋友面對失敗
一次失敗唔代表 d 咩....
而且所有野都無 guaranttee, 何解要令自己唔開心呢?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5